Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

MINISTERUL EDUCATIEI: SALARIUL DE MERIT PENTRU CADRELE DIDACTICE VA TREBUI SA DISPARA

Cadrele didactice ar putea sa nu mai primeasca salarii de merit deoarece oficialii Ministerului Educatiei considera ca aceste sume suplimentare acordate ca recompensa nu sunt justificate de munca depusa.

"Salariul de merit pentru cadrele didactice va trebui sa dispara deoarece invatatorii aranjeaza sa primeasca diplome ca au participat la diverse cursuri si cercuri scolare, ca sa dea bine la dosarul pentru salariul de merit", a declarat secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar din Ministerul Educatiei, Svetlana Preoteasa.

Demnitarul a explicat ca, de multe ori, elevii sunt obligati sa participe la diverse concursuri ca sa se justifice salariul de merit al profesorului.

In plus, secretarul de stat a mentionat faptul ca din aceasta cauza sufera procesul de invatamant, mai ales in clasele primare, deoarece anumite ore, cum este cazul orelor de sport, sunt transformate in ore de pregatire.

Salariile de merit reprezinta un plus la salariu de 15% din indemnizatia de baza si se acorda timp de un an personalului didactic si didactic auxiliar cu performante deosebite in activitatea desfasurata.

Sursa: NewsIn

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: lililistanciu | 11.07.2007 12:50 | 55389 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (62)

0 0

11.07.2007 14:47 ela52

De acord, dar sa dispara si gradatiile de merit, si distinctiile Gh. Lazar si orice alte astfel de "recompense" care genereaza divergente .Sa fie platita , ca in sistemul privat , eficienta muncii.Fara hartii care sa ateste , azi sau cu peste un sfert de secol in urma , cat de frumosi si destepti si de bine pregatiti suntem.In sectorul privat nu il intereseaza pe patron adeverintele, diplomele ori alte "dovezi" ci numai ceea ce stii sa faci.Mai ales cum , in cat timp , cu ce profit !

Mentionez ca sunt beneficiara a gradatiei de merit si consider ca muncesc eficient , nu-mi pun tarana pe cap dar nici nu dau dovada de falsa modestie.Ma autoevaluez corect , tinand cont ca "erare humanum est ".Stiu ca voi starni o furtuna .

Oare avem un sistem corect de evaluare a muncii cadrelor didactice ? Ori bisericutele, gasca, favoritismele vor avea castig de cauza dupa eliminarea acestor sume suplimentare ?

0 0

11.07.2007 16:31 vaellsy

Este o masura buna !



Directorul de scoala trebuie sa poata recompensa direct pe profesorii care sunt membri ai partidului care l-a numit pe director!



Directorul sa isi anagajeze neamurile si membrii partidului de la guvernare!



Cate cazuri de coruptie au fost finalizate....?



Cati profesori au dat cu subsemnatul pe la ... si acum sunt directori ?



Sa fie in sistem doar cei " merita"

0 0

11.07.2007 17:04 nica_ana

Salariile şi gradaţiile de merit trebuie

acordate după nişte criterii mult mai

clare,realiste,după eficienţa muncii la

clasă,în primul rând.Măiestria pedagogi-că ,sacrificiul pentru cumpărarea mij-

loacelor didactice necesare la clasă,

din bani din propriul buzunar,acestea

trebuie recompensate.Reprezentanţii

ministerului continuă să jignească şi

să -i bage pe toţi ce lucrează cu elevii

în aceeaşi oală.

0 0

11.07.2007 17:30 lilisor_adr

mai bine sa scoata si salariul lunar ca si asa lor li se pare ca e prea mare!Oricum trebuie regandite total criteriile de acordare-nu de tipul:lucru la orar...

0 0

11.07.2007 18:04 iustinianca

subscriu la ceea ce spune nica ana.este perfect adevarat m-am simtit neindreptatita la salariu.Colege cu vechime in munca si cu pile au primit un astfel de salariu pentru pantomima iar eu am cheltuit din buzunarele proprii(tus pt.imprimanta,diverse materiale,copii xerox si cate si mai cate)m-am straduit tot anul din rasputeri elevii mei sa fie bine informati,sa nu fiu plafonata,am tras cu ochiul la Step si am aplicat chiar...pentru ce???Un salariu mizerabil,insa constiinta mea si bucuria cu care ma intampina copii,ma indeamna sa merg mai departe,sa ma umilesc in continuare.

0 0

11.07.2007 18:39 yulyana

Nu sunt de acord. Injosire!!!!!!!!!!!!!!

0 0

11.07.2007 18:49 1957

pentru munca depusa in plus fata de orele de curs, cosider ca trebuie o recompensa financiara, indiferent de cum s-ar numi.Importanta este responsabilitatea celor cale evalueaza si decid acordarea ei!In scoala noastra am observat ca acordarea unei recompense financiare stimuleaza dascalul.Si acel 2% trebuie acordat intradevar celor care au responsabilitati, sarcini suplimentare. Daca ne-am rezuma toti numai la orele de curs? Dar daca muncesc in plus fata de norma didactica, consider ca merit o rasplata financiara (ca spirituala am, dar nu tine de foame !!!!)

0 0

11.07.2007 18:54 pasatcarmen

Dragii mei, nu fiti revoltati! oricum ne auzim numai noi, unii pe altii...Sa va spun insa din propria mea experienta: am primit intr-o luna, 5lei( cinci lei) care reprezentau 2% , acel 2% pe care trebuie sa-l primeasca numai ,,anumite,,persoane dintr-o scoala.

Daca nu as fi primit salariul pe card, va spun sincer,as fi lasat pe masa consiliului de administratie aceasta ,,recunoastere,, a meritelor mele.Sincer mu-mi dau seama pe ce criterii se acorda 2% ,daca am luat numai 5 lei? Asa ca...salariul de merit...

0 0

11.07.2007 19:01 valiprofi

Avem in sc.o inv.care are act.diverse,e implicata in dif.actiuni si are mereu sal de merit.



Anul asta a dorit grad.de merit dar,nu a obtinut.Insa,de 3 generatii,elevii dansei vin la gimnaziu ,intr-a V-a,la pamant cu toate.Adica indisciplina,lacune la ob.de baza,snt c.m.slabi din cele 5 cl.paralele(fiecare cl.cu >30 elevi).Noi ,prof.,ii plasam m.departe,nu-i dorim nici in incadrare si nici ca diriginte.



Dansa n-are nici o vina?Are dar,cine sa-i spuna?eu nu vreau dusmani..o sa stau aici poate pana la pensie...

Scuze pt.scris-fiul meu de 2 ani ma deranjeaza.

0 0

11.07.2007 19:15 trisi

Am o vechime de 18 ani in invatamant si niciodata nu am indraznit sa-mi depun dosarul pentru obtinerea salariului de merit, desi de vreo 3 ani incoace colegi de-ai mei cu suflet mare, vazandu-mi realizarile si modul in care stiu sa muncesc, ma indemnau sa fac acest lucru.In sfarsit am indraznit in decembrie, dar sincer nu credeam ca am sanse de izbanda chiar de prima data, avand in vedere ca intram in competitie cu oameni deosebiti ale caror realizari le respect de mult timp.Cu toate acestea nu mica mi-a fost mirarea cand am vazut ca am reusit si nu oricum , ci cu cel mai mare punctaj din scoala.M-am bucurat in mod deosebit si dicutand despre acest lucru cu unii colegi din scoli din mediul rural am inteles ca nu e nici o scofala , ca ei au luat de nu stiu cate ori pana acum, ca la ei se ia salariul pe rand, adica un an unii, apoi altii, s.a.Deci e salar ,,de rand " si nu de merit.Cu asta nu sunt de acord.Cum sa mai faca ceva in plus oamenii daca stiu ca oricum le vine randul la salar? In rest, daca s-a ajuns la a nu se mai acorda salarul de merit, imi pun intrebarea fireasca: oare nu cumva acolo sus sunt prea multi oameni >?

0 0

11.07.2007 19:19 trisi

am mai adaugat dar la primul mesaj vad ca nu a aparut.

0 0

11.07.2007 19:21 luminita_anghel

Oricum e "aiurea" spus "de merit". Acest spor de 15% ajungea la cine vrea directorul. Asa se intampla si cu 2%. de s-ar termina odata...

0 0

11.07.2007 19:21 trisi

am mai adaugat dar la primul mesaj vad ca nu a aparut.

0 0

11.07.2007 20:50 dama

Şi eu am pierdut SM în favoarea unei doamne profesoare căruia trebuia să-i fim recunoscători că vine la şcoală şi care, vezi doamne, ieşea la pensie peste un an. M-am supărat şi mi-am depus dosarul pentru GM şi am primit-o. Totuşi nu sunt de acord cu sistarea acestui premiu decăt dacă se acordă bonuri de masă pentru toate cadrele didactice.

0 0

11.07.2007 20:55 andrada2007

Este adevărat că de 15% beneficiau doar cei care erau buni linguşitori(în cazul scolii în care lucrez)şi pe criterii politice(ex.-fost consilier local care nu prea aveau legătură cu şcoala şi care a "scos analfabeţi ....".Cu 2% la fel.

0 0

11.07.2007 20:57 andrada2007

corectez -avea

0 0

11.07.2007 21:12 stefanavoicu

Sunt de acord sa se sisteze si salariul de merit si gradatia de merit. Colegele mele s-au umplut de tot felul de hartii care reprezinta activitati fictive pentru a obtine diverse sporuri banesti. Nu este corect sa se procedeze asa.M-am saturat de atata minciuna.

Cand vor fi examinati psihologic elevii la inceputul scolaritatii pentru a se vedea munca depusa de noi in performantele obtinute de noi.

0 0

11.07.2007 21:30 nloghinas

Observ ca aceste gradatii si salarii sunt inca mijloc de galceava. Ba sa se dea, ba nu. Daca eu nu primesc sa nu mai primeasca nimeni... (!!) sau alte afirmatii de genul acesta. Iar ajungem si ne certam intre noi si nu vedem de unde porneste totul. Si nici de la ce. Nu suntem uniti. Cred ca ne meritam soarta. La ultima greva guvernantii au stat linistiti pentru ca stiau ca vom renunta. Nu suntem capabili sa luptam pana la capat. De cele mai multe ori nu facem altceva decat sa ne scoatem ochii.

0 0

11.07.2007 22:06 lililistanciu - Autor

Noi ne certam pentru ceea ce doreste ministerul sa faca, si ei numai pot de noi. Dar, oare, nu ar trebui sa renunte si ei la diurne, sporuri poate nejustificate s.a.m.d.?De ce sa se scoata acest salariu. Nu stiu cum se intampla in alte locuri, dar sunt la al II-lea salariu consecutiv, pentru ca muncesc. Nu ma umplu de hartii( nici nu cred ca mi-as putea privii in ochi colegii), muncesc in credinta, pentru ca ma gandesc in primul rand la copii de la clasa, ca daca eu fac treaba de mantuiala, o mai face altul, la ce mai vin la scoala? Meritele mi-au fost recunoscute, si voi continua sa depun dosar pentru asa ceva, atata vreme cat consider ca rezultatele mele sunt valoroase. Si invit si pe cei de la minister sa faca o evaluare a muncii mele si a multora dintre noi, care, repet, muncim in credinta, iar copilul reprezinta pentru noi acel burete care sta sa absoarba tot ceea ce ii este dat si in care isi pune toata speranta.Este aproape strigator la cer cand te gandesti, ce salarii de mizerie avem. Sa ne ia acestea este ca si cum am fii o mana de neispraviti care nu meritam nimic. In ochii lor suntem PLEAVA.FAC TOT CE VOR CU NOI, CUM VOR SI CAND AU CHEF.ASADAR , TREBUIE SA LUAM POZITIE.

0 0

11.07.2007 22:39 suzisim

Iata ca SM devine o problema pentru guvernantii nostri! Ciudat ca si colegii de breasla sunt de acord...Diplomele, dragii mei se castiga prin munca,chiar daca izolat,apar si situatii ca cele descrise de unii colegi.Meritam mai multa consideratie, in conditiile in care lucram fiind supusi la presiuni inventate peste noapte.Cum sa afirmam ca silim copiii sa participe la concursuri pentru a castiga noi o diploma ?Noi lucram cu ei,ei indrumam si ne alegem cu o diploma!In alte domenii de activitate s-ar castiga premii importante in bani !Am ajuns,unii dintre noi sa nu ne mai implicam tocmai pentru ca rezultatul muncii noastre este o hartie, care poate,ne va folosi la obtinerea SM !

Este cazul, macar intre noi,sa manifestam solidaritate profesinala si sa nu admitem sa fim injositi sau marginalizati de nimeni!Daca ,in unele situatii politicul are influenta,in ceea ce priveste activitatea noastra ,doar noi suntem raspunzatori de rezultate sau diplomele obtinute! Ele nu au culoare politica!

Iar copiilor le place competitia !Merita sa-i dezamagim pentru ca suntem nemultumiti de felul in care suntem tratati sau mai degraba,chiar noi ne manifestam invidia ?

0 0

11.07.2007 22:49 vioscout

Felicitari ela52, subscriu. Invatamantul romanesc are nevoie de valori si oameni verticali, nu de lichele care se ascund in spatele partidelor politice, sunt principoali vectori ai coruptiei generalizate si isi bat joc de elevi, comunitate scolara si ...primesc diplome si medalii.

0 0

12.07.2007 00:01 emil

Cine primeste un salariu sau o gradatie de MERIT, trebuie sa aiba aceste...merite. Si cele mai merite ale educatorului sunt cele legate de EFECTUL MUNCII LUI LA CLASA. Cine a ridicat 10 elevi de la nota 5 la nota 7, a facut mai mult decat un educator pe mana caruia a cazut intamplator un elev de exceptie...

0 0

12.07.2007 00:33 diaconescumihaela

Din pacate unii profesori se ghideaza dupa proverbul "Sa moara si capra vecinului"...Regretabil....Salariul sau gradatia de merit sunt recompense pentru activitatile inafara orei,,,pentru daruire ...pentru implicare ...pentru tinuta academica...pentru cercetare...pentru inovare...Intr-o scoala de oameni seriosi exista competitie si obtin salariul sau gradatia cei mai buni...Nu sunt director, sunt un profesor care a ramas la catedra chiar daca salariul nu e motivant si muncesc aproape zilnic 10-12 ore ( activitati extrascolare, interdisciplinare, proiecte...) in timp ce altii pleaca acasa si dau meditatii sau ...dorm ! Cred ca trebuie sa fie o forma de recompensare pentru efortul depus dar si obligativitatea de responsabilizare a celor care hotarasc lista celor ce merita aceasta recompensa....Si asta tine de noi insine ! Nu cred ca trebuie sa pierdem un drept castigat doar pentru ca unii sunt subiectivi si altii invidiosi...

0 0

12.07.2007 08:08 mariro

Ne plangem de salarii mici, cu "chiu si vai" reusesc sindicatele anumite premii pentru cei care se disting in scoli, iar rautatea si invidia unora vor desfiintarea lor!!! Halal! Ne meritam soarta cu asemenea idei!

0 0

12.07.2007 08:14 8101961



Imi pare foarte rau ca doamna secretar de stat are o astfel de parere despre invatatori si profesori.Consider ca prin natura profesiei ,in invatamant lucreaza numai oameni cinstiti.Sau credeti ca sunt naiva? Accept si ideea ca ,,nu este padure fara uscaturi".Dar de ce se generalizeaza unele greseli?Sunt invatatoare cu o vechime de 27 ani.Am beneficiat ani la rand de salariu de merit,iar acum am gradatie de merit.Intotdeauna am sustinut ca nu este normal sa lupte colegii intre ei pentru sporul de 2% sau pentru salariul si gradatia de merit.Am apreciat mai mult de-a lungul anilor munca acelor colegi care aveau clase mai slabe si cu probleme si care au depus o munca enorma cu acei elevi.Din pacate nu aveau aceleasi rezultate cu colegii de la clasele foarte bune.Cei din minister ar trebui sa ne apere si sa ne aprecieze la justa valoare,nu ,, sa dea cu pietre" in noi.

0 0

12.07.2007 09:15 efodorean

Cred ca ar trebui sa cititi articolul in intregime pentru a intelege mai bine mesajul.In ceea ce priveste "gradatia de merit/salariul de merit" cred ca nu ar trebui desfiintata.Poate ca ar trebui lucrat la criteriile de evaluare.Acestea,de cele mai multe ori sunt stabilite de ISJ (anual se schimba aceste criterii!)in functie de cum trebuie sa obtina aceasta distinctie "clientela"(vorbesc despre ISJ Cluj - invatamantul primar).Mai cred ca in evaluare ar trebui luate in considerare,nu doar diplome/adeverinte/proiecte/etc./etc....ci rezultatea la clasa.Aici ar trebui sa existe teste initiale unice,care sa se aplice la inceputul fiecarui an scolar.Aceste teste sa fie corect aplicate.Apoi,comparativ cu testele de evaluare aplicate la sfarsitul anului scolar,sa se constate evolutia elevilor.Dar si aici sunt cadre didactice care apeleaza la tot felul de smecherii si aceste teste nu sunt luate in seama nici de cadrele didactice/nici de parinti/nici de elevi.Din pacate,in zilele noastre,se pune accecent pe cantitate nu pe calitate.Sa dam bine prin numar.In concluzie cred ca NU TREBUIE DESFINNTATE ACESTE "STIMULENTE".Trebuie revizuite criteriile si analizate aceste criterii.Totodata aceste criterii ar trebuiesc cunoascute de catre cadrele didactice la inceputul fiecarui an scolar.Mi se pare mai cinstit asa.Altfel apare suspiciunea!

0 0

12.07.2007 09:52 pasatcarmen

Stimati colegi,rad pensionarii de noi!

Din cauza neintelegerilor si rautatilor dintre noi ,nu reusim niciodata sa finalizam o greva asa cum dorim!

Nu intelegeti ca ceea ce cu greu am obtinut,trebuie pastrat?Pai daca ne iau 2%, SM, GM, in curand ne vor lua salariile si ,prin deducere, Zilele....

Haideti sa fim uniti macar acum,in ceasul al 25-lea!

0 0

12.07.2007 10:11 cristi_pirtea

SIngurele cuvinte care imi vin acum in minte sunt: NESIMTIRE si MARLANIE!!!!!!!!!!!!!!!!

0 0

12.07.2007 11:31 nanca_g

PACAT de sangele varsat!

Si ce VACANTA frumoasa avem!!!

Ma voi duce sa mobilizez elevi pentru concursul E VACANTA...dar daca mi se va reprosa ca o fac pentru cine stie ce merite?

0 0

12.07.2007 13:29 emilia67

Doar in ministerul nostru exista dusmanul din interior sau ma insel?Altii vor sa motiveze angajatii din subordine, doar sus-pusii din invatamant vor sa dea cu economia la bugetul propriu, e si asta o cale de a fi bine vazut si a avansa in minister, ce mai, se vede ca ai lucrat, nu conteaza palmasii

0 0

12.07.2007 14:41 ali74

Rusine

0 0

12.07.2007 15:18 adria01

Mesaj pentru Doamna Secretar de stat Svetlana Preoteasa: Conceptele "MERITE" , "MERIT" trebuie inlocuite imediat cu cele de "PERFORMANTE", "STANDARDE"! Masurabile, la vedere, calitative, recunoscute. Si, atunci cand acestea exista, sa nu fie recompensate limitat, prin procente fixe: 10%, 16%... din totalul cadrelor didactice din judet! Multumesc pentru intelegere. Cu mult respect. Elena D.

0 0

12.07.2007 17:58 cdiasimi

Trecand peste modul in care se intelege sa se aplice acordarea salariilor de merit si a gradatiei acestea sunt printre singurele motivari care se adauga la salariu pentru cadrele didactice. In ceea ce priveste "Gheorghe Lazar" (desi nu este vorba in topic despre aeasta "motivare"), tin sa mentionez ca se acorda "pe hartie" - ca sa zic asa - dar nu poate fi onorat intotdeauna de consiliile locale. Tot timpul este un cerc vicios.

0 0

12.07.2007 19:59 dama

Pentru fiecare diplomă obţinută se munceşte, se plăteşte pentru publicare (referate sau studii), copiii care le primesc sunt pregătiţi suplimentar după orele de program şi nu cu plată (pentru profesorii care se respectă) aşa că vă rog frumos să nu aruncăm cu pietre în toate cadrele didactice care au obţinut SM şi GM.

0 0

12.07.2007 21:48 rodicavis

Sunt oameni care muncesc pentru hartii, cheltuiesc, dar sunt si oameni care au dosarele doldura de hartii eliberate de directori pe care sunt in stare sa-i spele pe picioare numai sa le fie bine.

0 0

12.07.2007 22:30 ramia

Oare de ce am impresia ca "aceasta categorie sociala "isi merita soarta ?

Nu inteleg de ce vorbim ,apoi gandim.Niciodata n-am fost uniti , am fost invidiosi pe cei din jurul nostru .

La ce bun???

0 0

13.07.2007 09:25 grigore_geta

Pacat ca suntem amestecati toti in aceeasi oala. Pacat si pentru cei care, avand astfel de situatii murdare de obtinere a salariilor de merit pe usa din dos, tac, considerandu-se "buni colegi", dar carcotesc pe la spate, jignind astfel pe toti colegii. Mai bine v-ati spune cuvantul acolo, in scoli, cand vedeti nedreptatea. Eu consider ca este o masura foarte buna sa s eacorde in continuare aceste salarii, deoarece eu cred cu convingere ca doar cei cu adevarat pasionati de munca lor, cei care fac mai mult decat " a ecloza" din scoala cand suna copotelul dupa ultima ora, acei care se implica activ in problemele scolilor si sunt mandria acestora, aceia primesc mult controversatele "merite". Iar daca unii mai dau cu gura aiurea, e problema lor. Sa vorbeasca numai la obiect, atuncicand observa incorectitudinea. Altfel, e doar o carcotire in plus. Ei poate au alte surse de venit sau sunt doar comozi. Restul, asa cum spuneau si alti colegi mai sus, o fac din pasiune, din harnicie, constiinta, dorinta de a iesi din anonimat.

Va doresc succes, dragi colegi harnici si merituosi, iar daca onor ministerul o hotari sa se desfiinteze, atunci om vedea cum om fi recompensati. Poate ca ne vom mai odihni si noi, ca cei care dau acum doar cu gura!

0 0

14.07.2007 10:20 manafumariana

Daca muncim...De ce muncim? Daca nu muncim...De ce nu se munceste?...Cum ai da-o tot rau este!!! Ministerul cauta motive pentru a nu remunera profesorii dupa conceptul european, iar noi, cei vizati, ne certam ca unii au si altii nu... Cine mai intelege, ce vor cei de la putere...sau ce vrem noi...

0 0

14.07.2007 10:22 crystynadima

Oare cum si-a facut d-na Preoteasa dosarul de candidatura?

0 0

14.07.2007 11:42 natalia_2004

Traim intr-o lume pe dos!Asistam la o inversare a valorilor extrem de periculoasa pentru sanatatea morala a poporului roman. Educatia a devenit o "Cenusareasa" perpetua a societatii. Cine oare si cand va reda cadrului didactic statutul si demnitatea "maestrului" creator de valori umane? Haideti, stimati colegi, sa recunoastem ca "hotii" sunt mai presus decat copiii natiei!.Cum altfel se explica salariile si facilitatile de 6-10 ori mai mari acordate magistratilor, politistilor, gardienilor, ma rog, celor care vegheaza la asa-zisa noastra liniste si moralitate?!In loc sa trateze cauzele si sa stabileasca politici educationale in concordanta cu obiective clare, pe termen lung, guvernantii propun mereu solutii de curcumstanta pentru efecte gen: invatamantul paralel, frauda, coruptia, ineficienta, etc.De ce nu se depolitizeaza invatamantul? Este o hartuire nationala: cum se schimba ministrii asa se schimba si legile, intr-o totala lipsa de coerenta. Pentru SM si GM sunt anumite crirerii de acordare, dar comisiile, clasele si responsabilitatile le impart directorii, inspectorii si de multe ori se ignora calitatile si munca unora pentru a promova si sustine "pe cine trebuie". Este, cred, o mare jignire pentru un dascal cu vocatie,dedicat profesiei, constiincios si onest sa stea cu mana intinsa pentru a i se recunoste meritele si financiar.Ar trebui considerate performantele obtinute si in functie de nivelul elevilor cu care se lucreaza. Eu cred ca pentru activitatile extracuriculare ar trebui sa fim platiti cu ora incluzand si timpul necesar pentru organizarea acestora.Un salariu cel putin egal cu al unui magistrat ar fi mai motivant decat "mizilicurile" asta pe cere le cersim lunar sau anual. Am fi mai putin stresati de punga si mult mai interesati de munca!

0 0

14.07.2007 15:28 marid

foarte buna intrebare, crystynadima, ar trebui sa meditam la asta pt. ca stiti cum se spune:,,Hotul striga primul:hotii!''

In privinta acordarii S.M.se pare ca fiecare scoala are propriile criterii ( din cele citite mai sus ) dar uneorichiar reflecta munca noastra cu elevii. Ar trebui sa ne limitam la ,,serviciile'' remunerate si sa lasam alte activitati educative (teatru, revista scolara, dans, grup vocal etc. )pe seama celor care dicteaza ce e bine si ce e rau, ce sa se plateasca si ce nu

Cate cadre didactice nu fac munca voluntara, pe langa norma de baza? Cate nu sunt si bibliotecari,si consilieri scolari, si indrumatori pentru diferite activitati...

ar fi bine ca macr unul dintre cei care iau asemenea hotarari si stabilesc calitatea invatamantului romanesc, sa aiba curiozitatea sa vada aceste lucruri sau macar sa citeasca parerile profesorilor...Ar fi interesant.

0 0

14.07.2007 21:06 calangiumarin

Dacă d-na Secretar de stat vrea să elimine salariul de merit tot la fel de bine,sau poate mai bine,ar fi dacă ar desfiinţa postul de secretar de stat. De ce vreţi să eliminaţi ceva ce nu aţi dat voi? Iar dacă învăţătorii au multe diplome au pentru că ei sunt singurii care mai fac ceva în acest sistem. Cred că ar fi o eroare dacă se ajunge la acest lucru. Puneţi altceva mai bun şi mai consistent în loc!

0 0

14.07.2007 21:15 calangiumarin

Dacă d-na Secretar de stat vrea să elimine salariul de merit tot la fel de bine,sau poate mai bine,ar fi dacă ar desfiinţa postul de secretar de stat. De ce vreţi să eliminaţi ceva ce nu aţi dat voi? Iar dacă învăţătorii au multe diplome au pentru că ei sunt singurii care mai fac ceva în acest sistem. Cred că ar fi o eroare dacă se ajunge la acest lucru. Puneţi altceva mai bun şi mai consistent în loc!

0 0

15.07.2007 00:13 domnicavranceanu

VAIIIIIIIIII, CÂTĂ SCHIMBARE! ŞI TOT SPRE BINELE NOSTRU!? CUM RĂMÂNE OARE CUUUUUUUU ,,SĂ TRĂIŢI BINEEEEEEE?"

0 0

15.07.2007 00:27 domnicavranceanu

CHIAR MA BUCUR CA POT FACE CEVA IN PLUS CU ELEVII MEI .SI DACA SE SI RECOMPENSA PARCA ALTFEL SPONSORIZAM SI TAXELE DE INSCRIERE LA APROAPE TOATE CONCURSURILE DE CARE AFLAM.

IDEEA LANSATA MI SE PARE SFIDARE PENTRU CEI CARE AM MAI RAMAS PRIN ROMANIA. FERICE PENTRU CEI PLECATI IN ITALIA , SPANIA...

0 0

15.07.2007 09:08 nada

Mi-e greu sa cred ca salariul de merit se acorda doar persoanelor care sunt in relatii privilegiate cu directorul scolii.

Exista posibilitati de a ataca decizia consiliului de administratie.

Mi se pare insa ca cei ce discuta pe la colturi nu au curaj sa urmeze procedura legala tocmai din dorinta de a nu se certa cu directorul scolii.

Criteriile se stabilesc in scoala, in sedinta consiliului profesoral, toata lumea le cunoaste de la inceputul anului scolar.

0 0

15.07.2007 09:12 parker

Cum se masoara eficienta muncii la clasa? Daca dau note mari, numaca mea se considera eficienta?

Nici chiar la materiile la care se sustine examen de absolvire/capacitate, notele obtinute nu pot constitui criterii de apreciere a muncii profesorului.Apoi, cine si cum apreciaza eficienta?

Cand vad ca toate secretarele din scoala obtin gradatie sau salariu de merit, sunt de acord cu desfiintarea lor

0 0

16.07.2007 14:10 floarebernad

trebuie umblat acolo unde, şi de către cine, se fac evaluările, criteriile să fie corecte, dar din păcate se pune mare accent pe hîrţoage ce n-u nici un rost, iar acei care ştiu să cadă mereu în picioare sunt beneficiarii. cei care cu adevărat sunt merituoşi au de parcurs un drum sinuos. spun aceasta cu părere de rău. cu toate acestea, nu sunt de acord să nu se mai acorde aceste recompense deoarece sunt un imbold în munca,

0 0

16.07.2007 16:00 ileana61

Daca nu se mai acorda SM si GM, atunci toti vor munci la fel. De ce sa muncesc mai mult, daca sunt platita la fel ca cel care munceste la clasa si nu misca un deget pentru ca elevii sai sa aiba progrese. Deci totul se limiteaza. De ce sa mai participe copiii la concursuri, olimpiade? Pentru fiecare concurs, olimpiada, profesorii muncesc in plus, dupa program. Cum vor fi stimulati profesorii in viitor, daca si aceste sume(destul de mici)le sunt luate cu japca de domnul ministru?

0 0

16.07.2007 19:36 dama

Dosarul d-nei Preoteasa cuprinde multe delegaţii şi deplasări, multă politică şi cam atât.

0 0

17.07.2007 08:32 nica_ana

Cum se poate măsura eficienţa muncii unui cadru didactic,pentru ca acesta să fie mulţumit?

Cum ar putea oare fi obiectiv un evaluator al muncii cadrului didactic?

Cum ar putea fi oare obiectivă autoevaluarea cadrului didactic?

Doaaamne,că mare-i Grădina Lui Dumnezeu!!!

0 0

17.07.2007 15:40 auras_mocanu

Sunt invatatoare intr-o scoala speciala si am o vechime de 31 de ani.Ce puteti crede despre activitatea mea daca pana acum nu am luat niciodata salariul de merit? Si va pot spune ca m-am implicat in multe activitati recunoscute chiar de conducerea scolii, ca multi colegi spun ca intotdeauna am clase ''bune si linistite', dar nu am luat salariul de merit!Ce activitati a reusit sa faca o colega care timp de 12 ani consecutiv a luat salariul de merit? Numai pentru ca a fost mana dreapta a doamnei directoare, directoare care timp de 6 ani a condus scoala numai dupa legi de ea stiute? Sunt de acord sa se dea salariul de merit si gradatia de merit dupa o evaluare serioasa a copiilor pe care ii formam, criteriu ce sta la baza evaluarii unui adevarat dascal de sute de ani.

0 0

18.07.2007 14:21 crisa

sunt multe scoli in care salariul de merit se castiga prin munca si in mod corect

asa ca cei care se plang ca acesta a devenit ajutor social nu cunosc metodologiile de acordare, care mai mult ca sigur nu se respecta.

oameni buni daca considerati ca meritati salariul acesta de ce nu luptati pentru el? cititi metodologiile si impreuna cu liderul de sindicat puteti face ca regulile sa fie respectate. Dar nu faceti decat sa va plangeti. Cine sa lupte pentru voi?

S-au dus vremurile in care directorul acorda salariul cui dorea el.Apropo, platiti cotizatie la sindicat? Daca da ,de ce o faceti?

0 0

20.07.2007 14:32 cos_mirela

Stimaţi colegi!prea uşor sunteţi de acord cu părerile celor din minister care nu au habar de munca la clasă, se iau după discuţiile auzite din surse diverse şi nu vin în şcoli să cunoască adevărata muncă şi valoare a uui cadru didactic. Se poate evalua o şcolaă din ACTE, HÂRTII?Cât despre salarii şi gradaţii , ele sunt recompense pentru munca susţinută a cadrelor didactice şi nu trebuie desfiinţate, eventual criterii juste şi aplicate unitar la nivel de ţară!Nu în toate judeţele au fost aceleaşi criterii, iar cei mai mulţi au primit aceste gradaţii şi salariide merit PE DREPT, PE CINSITE, PE MUNCĂ SERIOASĂ!

0 0

20.07.2007 14:36 cos_mirela

Stimaţi colegi!Prea uşor sunteţi de acord cu părerile celor din minister care nu au habar de munca la clasă, se iau după discuţiile auzite din surse diverse şi nu vin în şcoli să cunoască adevărata muncă şi valoare a unui cadru didactic. Se poate evalua o şcoală din ACTE, HÂRTII?Cât despre salarii şi gradaţii , ele sunt recompense pentru munca susţinută a cadrelor didactice şi nu trebuie desfiinţate, eventual criterii juste şi aplicate unitar la nivel de ţară!Nu în toate judeţele au fost aceleaşi criterii, iar cei mai mulţi au primit aceste gradaţii şi salarii de merit PE DREPT, PE CINSTITE, PE MUNCĂ SERIOASĂ!CHIAR TOŢI SUNTEM DE SLABĂ CALITATE CUM SE AFIRMA LA NIVELUL EVALUĂRII FĂCUTE?!

0 0

20.07.2007 19:16 cameliarod

Ce bine! oricum erau numai unii abonati la asa ceva

0 0

21.07.2007 14:20 dana_t

Cred ca trebuie sa avem o pozitie lucida si constructiva. Decat sa ne vaicarim, mai bine sa deschidem un topic pe forum si sa propunem niste standarde de evaluare ale muncii noastre. Si doamna de la minister stie ceva...ca s-au transformat orele de ed. fizica in ore de pregatire, dar nu poate nici sa generalizeze, nici sa arunce cu pietre in noi.

Haideti sa construim niste standarde care sa fie valabile in toata tara! Nu e posibil sa primeste punctaj pentru intocmire orar (apropo, exista soft!) sau participarea la sedintele CA...

0 0

25.07.2007 18:40 irmido67

Sunt de acord ca in ultimul timp in loc de scoala se alearga dupa obtinerea de "hartii"care sa ateste ca ai "muncit" un pic mai mult decat colegul tau. Dar oare cine a inventat aceste salarii de merit ( gradatii) ?Eu cred ca de cativa ani se practica dezbinarea cadrelor didactice , pentru ca asta au reusit sa faca aceste "salarii de merit".Si e normal ca oamenii sa faca tot ce pot sa le obtina pentru ca la salariile noastre si 10 lei conteaza.(nu-mi veniti cu constiinta si demnitatea , ca atunci cand ai un copil care n-are ce sa manance uiti de tot ; in tara asta toti muncesc pe bani , numai cadrele didactice trebuie sa munceasca din constiinta )Rusine sa le fie celor ce ne-au adus in aceasta situatie!Cred ca solutia este atat de simpla , dar nu stiu ce fel de oameni ne conduc!( de fapt stim)Mariti oameni buni salariile , faceti-le atractive ca-n Politie de exemplu (si ei muncesc saracii pe branci , dar macar au pentru ce ), si cum ati prins unul ca nu-si face datoria , dati-l afara !De ce e greu de aplicat aceasta masura?Tare mi-i teama sa-mi dau raspunsul:pentru ca un popor de prosti e mai usor de condus (de ce sa eficientizeze invatamantul? cine si ce interes ar avea?)

0 0

27.07.2007 13:33 vulcano

Nu stiu daca trebuie sa dispara, dar nici nu corect nu se acorda... Va spune cineva care in scoala a reusit sa ia sm doar de doua ori pe durata unei carute de ani...Apoi, ca sa-mi dovedesc mie ca...merit, mi-am depus dosarul pentru Gradatie si Diploma Gh. lazar si...le-am luat... Si pe cuvant , nu cunosc pe nimeni care sa ma fi sprijinit...Deci ceva trebuie facut...

0 0

31.07.2007 20:52 lavi40

Dragi colegi!sa nu fim rautaciosi.La scoala in care lucrez de 14 ani a fost o regula a salariului de marit si a gradatiei,intotdeauna acestea le primeau aceleasi persoane.Cu multa munca,daruire si pasiune pentru ceea ce fac am reusit sa obtin salariul de merit si sa stric sabloanele invechite.Am fost criticata de acele persoane,nu le-a convenit ca nu mai este impartit,dar se vor obisnui,le-am spus ca in democratie il primeste cel care il merita! Acest salariu ma stimuleaza ,ma impulsioneaza sa-mi doresc mai mult!

0 0

24.09.2007 10:15 floarebernad

problema este următoarea: cine îl ia să-l merite cu adevărat, să fie evaluată munca, creativitatea, dăruirea......şi mai puţin "hârţoage prefabricate". din păcate se mai poartă, nu în toate cazurile, sunt trimisul x, păcat, pt. că aceasta generează divergenţe şi tensiuni în colectiv

0 0

26.09.2007 19:13 laurian

Sunt de acord sa se renunte la salarii si gradatii desi nu va fi asa.Vreau sa fiu relaxata sa creez lectii cat mai interesante pentru copii nu sa ma streseze colegele care nu se pricep la activitatea cu copiii ci la activitatea de strangere a materialelor pentru gradatii.Poate atunci voi auzi ceea ce mi se spunea cand nu se luau bani "tu chiar ca te pricepi".Prefer voluntariatul desi nu suna prea modern.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

2 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN