Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Rămân profesorii fără salarii de merit?

Aurel Cornea, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, a spus că salariul de merit trebuie acordat în continuare. „Zvetlanei Preoteasa îi este mult mai uşor să desfiinţeze aceste salarii, decât să găsească soluţii pentru stabilirea unor criterii obiective ce să cuantifice performanţele profesionale ale profesorilor”, a spus liderul sindical.

Răspunsul secretarei de stat a fost ferm. „Conform descentralizării care se va face, nu vor mai fi salarii de merit. Salariile de bază vor fi mult mai mari pentru că finanţarea va urma elevul. Şcoala atractivă va duce la creşterea veniturilor salariale ale profesorilor”, a spus Zvetlana Preoteasa. Aurel Cornea va solicita Guvernului României demiterea actualei secretare de stat, dacă nu-şi revizuieşte „declaraţiile jignitoare”.


Ce este salariul de merit?

Salariul de merit reprezintă un procent de 15% care se adaugă la salariul de bază al profesorului. Acesta se acordă o dată pe an, la solicitarea profesorului care completează fişa de autoevaluare pe care o depune la şcoală.

Cel mult 15% dintre profesorii dintr-o şcoală pot primi salariu de merit. Ca să primească acest salariu, un profesor trebuie, cel puţin, să aibă calificativul „foarte bine”, să desfăşoare proiecte şi programe cu elevii săi şi să obţină performanţe cu aceştia. Profesorii nu au voie să aibă salariu de merit şi gradaţie de merit, în acelaşi timp.
Gandul


Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 12.07.2007 14:25 | 3613 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (26)

0 0

12.07.2007 15:22 adria01

Mesaj pentru Doamna Secretar de stat Svetlana Preoteasa: Conceptele "MERITE" , "MERIT" trebuie inlocuite imediat cu cele de "PERFORMANTE", "STANDARDE"! Masurabile, la vedere, calitative, recunoscute. Si, atunci cand acestea exista, sa nu fie recompensate limitat, prin procente fixe: 10%, 16%... din totalul cadrelor didactice din judet! Multumesc pentru intelegere. Cu mult respect. Elena D.

0 0

12.07.2007 18:46 lililistanciu

Dar, oare, nu ar trebui sa renunte si ei la diurne, sporuri poate nejustificate s.a.m.d.?De ce sa se scoata acest salariu. Nu stiu cum se intampla in alte locuri, dar sunt la al II-lea salariu consecutiv, pentru ca muncesc. Nu ma umplu de hartii( nici nu cred ca mi-as putea privii in ochi colegii), muncesc in credinta, pentru ca ma gandesc in primul rand la copii de la clasa, ca daca eu fac treaba de mantuiala, o mai face altul, la ce mai vin la scoala? Meritele mi-au fost recunoscute, si voi continua sa depun dosar pentru asa ceva, atata vreme cat consider ca rezultatele mele sunt valoroase. Si invit si pe cei de la minister sa faca o evaluare a muncii mele si a multora dintre noi, care, repet, muncim in credinta, iar copilul reprezinta pentru noi acel burete care sta sa absoarba tot ceea ce ii este dat si in care isi pune toata speranta.Este aproape strigator la cer cand te gandesti, ce salarii de mizerie avem. Sa ne ia acestea este ca si cum am fii o mana de neispraviti care nu meritam nimic. In ochii lor suntem PLEAVA.FAC TOT CE VOR CU NOI, CUM VOR SI CAND AU CHEF.ASADAR , TREBUIE SA LUAM POZITIE.

0 0

12.07.2007 19:50 dama

Este cumva o rusoaică care vine iar să facă rău ca şi cei din 1940.

0 0

13.07.2007 09:13 grigore_geta

Era un stimul pentru cei care muncesc mai mult. In rest, plata egala pentru munca inegala!!!

0 0

13.07.2007 11:05 danabalauta

de ce sa desfiinteze acest salariu cand si alti bugetari beneficiaza de el? bine,pe criterii care nu le stie oricine. si de ce numai la noi se spune ca profesorii nu sunt eficienti? altii sunt? si au salarii mai mari decat noi? eu cred ca fiecare dascal are menirea de a indruma elevii. daca nu-si face meseria cu daruire acela nu are ce cauta la catedra.

0 0

13.07.2007 11:45 dama

Nu se plănge nimeni de premiile sau suplimentele mai mari decât salariile la cei din administraţia financiară. Iar noi ne desfiinţăm singurele premii care se pot da în învăţământ.

0 0

13.07.2007 18:29 nada

Sa se desfiinteze salarile de merit cu conditia sa primim si noi prime de Craciun, de Pasti, de vacanta, etc!!!

0 0

13.07.2007 18:59 calangiumarin

Doamna Secretar de stat uită foarte repede de unde a plecat şi ca să se facă văzută încearcă să distrugă ce au făcut bun alţii.Ce idei constructive aveţi Doamnă?

0 0

14.07.2007 10:43 enuku

salut initiativa ,evident observatia mea este ca aceeasi profesori iau de ani de zile acest salariu de merit, prin dosare, chiar daca nu au rezultate cu elevi olimpici.

0 0

14.07.2007 10:45 enuku

salut initiativa ,evident observatia mea este ca aceeasi profesori iau de ani de zile acest salariu de merit, prin dosare, chiar daca nu au rezultate cu elevi olimpici.

0 0

14.07.2007 12:17 annabella_bulibasa

nu sunt de acord cu desfiintarea salariului de merit.Si asa salariile noastre sunt asa de mari!

0 0

14.07.2007 15:01 kovacsstefan

O sa vedeti ca aceasta finantare pe elev este o mare capcana in care ne atrag -nu stiu bine cine-! O sa dispara nu numai salarul de merit ci si...insasi meritul!

0 0

14.07.2007 23:51 iondinro

Nu va stricati zilele de concediu,iubitii nostri conducatori fac ce stiu ei fara a respecta

legile in vigoare (cine are functia are si feuda) Poate ca au dreptate pentru ca salariul

de merit a devenit:

-salariul discordiei

-salariul de nemerit (c.d care nu isi fac datoria au salariu de merit)

-salariul acordat apropiatilor managerului si a membrilor C.A

Se intampla in Romania de azi? DA.Directorii sunt numiti fara a se respecta legislatia in

vigoare.Ce sa mai vorbim de criterii de competenta.Consiliile de administratie sunt alese

la sugestia directorului.

0 0

15.07.2007 23:56 pistol_mada

romania a tara tuturor posibilitatilor...ne vor mari salariile asa cum ne dau si sporurile ca avem facultatea terminata, asa cum ne dau si prima de vacanta...deci....multumim inca o data domnule ministru

0 0

16.07.2007 13:51 floarebernad

cu toate că sunt de acord cu iondinro , în opinia mea nu ar trebui să se renunţe la acordarea acestor salarii de merit şi am să spun şi de ce. sunt dascăl din vocaţie şi practic această meserie de mai bine de 30 de ani; pun în munca mea tot sufletul şi puterea mea , sunt o fire curioasă, îmi place să experimentez, deschisă la nou, într-o continuă perfecţionare. am reuşit de căteva ori să beneficiez de salariu de merit, adevărat cu destul de mare greutate, şi spun cu măna pe inimă că acei bani i-am folosit doar în scopul creşterii performanţelor şcolare. vacanţă plăcută dragi colegi

0 0

16.07.2007 19:32 dama

Subscriu la ce a spus floaqrebernad. De altfel prin munca mea merit acest Sm sau Gm. Acest supliment îmi permite să cotizez la o pensie suplimentară având în vedre greutăţile cu care se confruntă un bătrân şi gândindu-mă şi la fata mea mai pun ceva pentru ea deoparte pentru facultate şi va trebui apoi să-şi deschidă un cabinet ceva sau să se poată angaja (mai greu în România fără ajutor).

0 0

16.07.2007 21:11 crisa

sunt multe scoli in care salariul de merit se castiga prin munca si in mod corect

asa ca cei care se plang ca acesta a devenit ajutor social nu cunosc metodologiile de acordare, care mai mult ca sigur nu se respecta.

oameni buni daca considerati ca meritati salariul acesta de ce nu luptati pentru el? cititi metodologiile si impreuna cu liderul de sindicat puteti face ca regulile sa fie respectate. Dar nu faceti decat sa va plangeti. Cine sa lupte pentru voi?

S-au dus vremurile in care directorul acorda salariul cui dorea el.Apropo, platiti cotizatie la sindicat? Daca, da de ce o faceti?

0 0

16.07.2007 21:12 crisa

sunt multe scoli in care salariul de merit se castiga prin munca si in mod corect

asa ca cei care se plang ca acesta a devenit ajutor social nu cunosc metodologiile de acordare, care mai mult ca sigur nu se respecta.

oameni buni daca considerati ca meritati salariul acesta de ce nu luptati pentru el? cititi metodologiile si impreuna cu liderul de sindicat puteti face ca regulile sa fie respectate. Dar nu faceti decat sa va plangeti. Cine sa lupte pentru voi?

S-au dus vremurile in care directorul acorda salariul cui dorea el.Apropo, platiti cotizatie la sindicat? Daca da de ce o faceti?

0 0

16.07.2007 23:26 tanase_ani

E greu sa obtii acest salariu cand nu esti sustinut de nimeni din scoala, cand colegii spun ca nu ai rezultate surprinzatoare la concursuri. Insa ce ne facem noi inv. care avem 28 de elevi la clasa si printre ei elevi cu dizabilitati, care nu mai sunt primiti in invatamantul special? Se incearca integrarea lor in inv de masa, iar meritele inv care lucreaza cu acesti elevi nu sunt recunoscute. Am o eleva cu miopie forte, alta eleva care nu aude bine si un elev care are probleme de comportament. Conform legilor in vigoare sau facut hartii pt prof de sprijin, dar acestia nu exista in judet. Nu mai spun de elevii ramasi cu bunici bolnavi deoarece le-au plecat parintii in strainatate.Exemplele pot continua. Acesti inv nu muncesc? Pot avea rezultate surprinzatoare acesti copii, cand tu te chinui cu ei sa faca progrese?

0 0

17.07.2007 13:05 sulger

După câte ştiu profesorii care nu predau în specialitate sunt consideraţi şi plătiţi ca necalificaţi. Ştiu că metodicile de predare pentru clasele I-IV nu se fac în facultate. De unde ideea că profesorii trebuie să preia orele de ed. fizică? Învăţătorii au predat zeci de ani şi acum dintr-o dată nu mai sunt în stare? Sindicatele trebuie să observe faptul că vor să ne învrăjbească. Nu trebuie să cedăm la tot felul de idei "reformiste" care nu au nicio logică. Atunci să predea cei de română "abecedarul", cei de matematică "aritmetica" etc. Învăţătorii-în şomaj. Ruşine, mare ruşine!

0 0

17.07.2007 13:10 sulger

Ni se mai pregăteşte ceva. Se micşorează salariile, aşa cum rezulta din ştirea de azi de la radio. Mai mare ruşine!

0 0

19.07.2007 19:34 floarebernad

pt. Tănase Ani, dacă în unitate nu s-a prelucrat metodologia de acordare a salariilor de merit ,atunci sugerez să se intereseze fiecare pe cont propriu. şi eu am lucrat cu copii cu dizabilităţi iar pt. dosar mi s-a acordat pt. fiecare în parte acelaşi punctaj ca pt. un olompic. este adevărat că a trebuit să amintesc acest fapt şi să anexez la dosar copii cu evaluări medicale şi poze unde a fost cazul. vacanţă plăcută şi căt mai multe salarii de merit

0 0

22.07.2007 22:18 silvana_popescu0

Stimata doamana ministru secretar de stat dumneavaoastra cum va justificati salariul enorm pe care il luati ? Tare as fi curioasa sa va vad la clasa predand!!!!! Dumneavosatra nu ati beneficiat niciodata de acest mizerabil salar de merit? Am impresia ca ati uitat sa sustineti interesele colegilor din randul carora v-ati ridicat la acest rang inalt. Rusine sa va fie! Murdariti imaginea unui dascal.

0 0

22.07.2007 22:26 silvana_popescu0

Inca ceva! Ne cereti sa aducem noi dascalii bani la bugetul scolilor. Dar Minsterul ce pazeste? Tineti cu dintii de descentralizare ca sa scapati de noi. Pai atunci fiecare dascal ar trebui sa se lepede de meseria sa si sa se ocupe de contabilitate si de bugete. De aceea nu se vad rezultate in invatamant ca noi dascalii suntem obligati sa atragem fonduri la buget in loc sa fim lasati sa lucram la clasa. Stiti ce presupune realizarea unui proiect de finantare de catre o echipa doamna ministru? Daca nu stiti va spun eu din proprie experienta! Zile si nopti de lucru in domeniu financiar ce nu are nicio legatura cu munca la clasa. Stiti de cate ori am neglijat activitatea la clasa si implicit elevii mei pentru realizarea unui proiect? Stiti cate ore am dormit pe noapte din martie de cand am lansat proiectul pana la sfarsitul anului scolar? Am sa va spun ! Cam 2 sau 3 ore pe noapte!!! Si asta pentru a avea o scoala competitiva, pentru a atrage fonduri pentru, pentru, pentru..... Cred ca cei care sunteti pusi acolo sus ati uitat de unde ati plecat si solicitati ziua ce visati noaptea.

0 0

03.08.2007 17:53 adamjorjet

Sunt de acord cu Silvana, cu faptul ca pentru a putea tine ritmul ,, hartiilor,, trebuie sa faci munca voluntara, sa te cari cu toate dupa tine, acasa, sa neglijezi fie fclasa, fie , familia. Daca vor guvernantii sa putem atrage fonduri extrabugetare, sa realizam proiecte, sa degreveze directorii de gradinite, caci cu clasa nu prea iti mai ramane timp sa mai faci si altele, stiut fiind faptul ca ne ingropam in hartii.

0 0

26.09.2007 19:04 laurian

Gandindu-ma la stresul pe care mi-l produce salariul de merit cand se discuta si pe parcursul anului cand toata lumea incearca sa te incurce ca sa nu participi la diferite actiuni chiar daca te pricepi, ma gandesc ca mai bine as face voluntariat si as fi relaxata. Deci fara salarii si gradatii.Eu de cand ma stiu dau totul pentru a-mi face meseria, altii dau totul pentru a-si face dosarul cat mai gros. Cu copiii o lasa mai usor ca sa nu folosesc un termen mai dur.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

2 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN