Şcoala cu
bune practici

70 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

O noua publicatie pentru cadre didactice

pentru delectarea completa accesati site-ul revistei Scoala Romaneasca,revista unde iti poti spune sincer orice opinie

www.scoalaromaneasca.ro



“Revistă naţională pentru

promovarea reformei in

invaţământ”Director fondator: Cătălin Croitoru “Singura revistă care spune

lucrurilor pe nume.”





Redactor şef : Constantin Neacşu Utilizator: Parola: Înregistrare SR News|Despre noi|Abonamente|Colaboratori|Contact SR NEWS» Prima pagină » Actualitate » Sub lupă » Dezbatere » Consilier Juridic » Dosar » Şcoala Internaţională » Opinii » Proiecte » Reforma Învăţământului » Ultima pagină Opinia dvs. contează! mesajul dvs.



















Opinii

ADDENDĂ LA UN INTERVIU CU DOAMNA SECRETAR DE STAT ZVETLANA PREOTEASA

Mare şi fierbinte vacanţă de vară! Noroc că ici-colo mai apare o oază de răcoare: câte un scandal la bac, câte un raport prezidenţial în stil Pintea Haiducul, câte un interviu cu demnitari puşi pe treabă acu’ în toiul caniculei… Stau la umbra scării blocului (că la altă umbră nu-mi prea permite salariul!) şi citesc, că doar bucuria asta nu mi-o poate lua nimeni. Şi ca să nu pierd timpul de pomană, citesc de-ale învăţământului nostru veşnic reformat şi… deformat .

Titlul care-mi atrage atenţia: „Trebuie să aducem cadrul didactic în centrul societăţii“ – bineînţeles că brusc mă simt foarte importantă şi citesc cu nesaţ, să văd cum o să ajung eu „buricul“ societăţii româneşti. Şi cum năravul meu de dascăl nu-mi dă pace, tot citind, apar şi nedumeriri, şi întrebări, şi indignări, şi… altele.





În primul rând mă bucur că mai citesc şi eu exprimări elevate, de oameni cu carte şi mai ales cu „prinţipuri“, să mă mai cizelez şi eu odată, că tare anacronică am rămas în vorbă şi faptă:

1) „toată lumea se vaită că în construcţii noi nu mai avem muncitori iar muncitorii noştri din construcţii sunt cei mai buni din Europa, au spart piaţa (sic!)“;

2) „Dacă noi avem profesori buni şi bine renumeraţi atunci şi societatea în anii următori îşi va ridica nivelul.“ (curat ridicare de nivel, coana Zvetlano! după buget…)

3) „Vreau să spun că cei mai înrăiţi pe concursuri sunt învăţătorii“ (ca pit-bull-ii, fir-ar ei de învăţători ! Oare cine i-o bombarda cu atâtea tone de concursuri?!)

4) „Asta m-a făcut să cred că managementul de la inspectoratul şcolar este varză.“ (Să fie vreo aluzie la faptul că varza se foloseşte la celebra supă pentru slăbit?, adică o metaforă traductibilă cu „e de slabă calitate“?)

5) „Nu mă interesează să am un inspector PNL care să nu ştie ce se întâmplă sub el.“ (Acu’ depinde de starea în care se află inspectorul când sub el se întâmplă ceva…, da’ poate vă dau partenerii de Alianţă inspectori mai vigilenţi, care chiar ştiu să aprecieze şi să admire ce se întâmplă sub ei.)

Şi dacă tot am făcut o primă lectură de înţelegere a textului, acu’ trec la faza de analiză, să degajez ideile principale şi să văd ce „învăţăminte“ desprind eu din această lectură.



„Eu voi propune să avem o comisie naţională de psihologi care să se întrunească în cazurile speciale. Spre exemplu în momentul în care se semnalează că un profesor are un comportament deviant la clasă – avem semnale din toate judeţele că există cel puţin un astfel de caz – acesta să apară în faţa comisiei. Sunt cazuri în care profesori care se aflau chiar sub tratament psihiatric au primit avizul din partea medicului specialist că sunt apţi pentru învăţământ.“

Problema avizului neuropsihiatric nu e nouă, dar dacă aceste controale s-ar face corect, s-ar putea să avem surprize de proporţii. Şi până să se întrunească această comisie atunci când profesorii deja încep să facă la fel ca tipul din celebrul clip „cu halatul“, n-ar fi mai bine să se facă o triere profesionistă înainte de începerea anului şcolar?

„Foarte mulţi colegi sunt preocupaţi de gradaţia de merit şi apoi trebuie să alerge după tot felul de diplome de participare la concursuri sau simpozioane. Sunt cazuri în care nici nu participă omul efectiv la aceste simpozioane şi totuşi primeşte diplomă. Dacă s-ar opri numai la asta nu ar fi foarte grav.“

Nu demult atrăgeam atenţia asupra acestor anomalii într-un număr trecut al revistei şi n-am primit nicio reacţie din partea celor care decid soarta acestor stimulente financiare. De preocupaţi, de ce n-ar fi?!, dacă tot „Trebuie să recunoaştem că profesorii noştri sunt plătiţi foarte prost“, numai că au învăţat repede că dacă vrei această gradaţie trebuie să alergi după diplome, să falsifici participări la simpozioane şi să nu te opreşti numai la asta, că tot n-ar fi prea grav, să faci orice, numai muncă la clasă nu!

„Nu este posibil să existe diferenţe foarte mari între salariul unui profesor sau a unui judecător. Eu înţeleg că judecătorul este cel care împarte dreptatea însă nu pot fi de acord ca un judecător să aibă salariul de nu ştiu câte ori mai mare ca al unui profesor, pentru că acel om a ajuns judecător datorită unor profesori.“



Uitându-ne cum funcţionează justiţia în România, profesorii n-ar trebui să fie prea mândri, dac-ar fi să continui raţionamentul, cât despre diferenţele dintre salariile diferitelor categorii de bugetari, cred că trebuie s-o contrazic vehement pe doamna secretar de stat… orice este posibil când e vorba de bani de la buget!

„Eu sunt venită pe acest post politic (se vede – n.m.), dar pe mine mă interesează nu să PNL-izez sistemul de învăţământ (în ce-o consta chestia asta, Doamne?! în invazie de politicieni agramaţi?!) pe mine mă interesează ca sistemul de învăţământ să funcţioneze pentru ca să se vadă că PNL lucrează pentru societate.“

Eeee, „acilea-şa“ chiar că mă dădu gata, doamna secretar de stat (degeaba)! parcă până mai acu’ vreo 17 ani mai era un partid care lucra numai pentru societate şi-a lucrat cu atât spor, că rezultatele se văd şi în zilele noastre şi tare greu le mai suportăm noi profesorii ăia din centrul societăţii, darmite ăia de la periferia ei! Şi nu se opreşte aici. Finalul e apoteotic: „Nu cred că în viitorul apropiat România va face saltul prin care să ne detaşăm de politică. Funcţiile de conducere din învăţământ – ministru, secretar de stat – trebuie să fie politice pentru a putea aplica strategia Guvernului din care fac parte. De aici în jos rămâne de văzut.“ Care strategie dacă guvernele seamănă din ce în ce mai mult cu o adunătură de Agamiţi (sic!) Dandanache de le zdrăngăne „clopoţeii – ling, ling, ling!, monşer, mă înţelegi“? Alo, comisia aia naţională de psiho… etc.?

Ce-om vedea de-aici în jos, sunt şi eu curioasă… Spuneţi-mi voi, că eu, ca profesor d-ăla cu „comportament deviant“, m-am obişnuit să ţin capul sus şi privirea tot înainte! La mai mare, să ne trăiţi!

ComentariiTrebuie sa fi autentificat ca să adaugi comentarii.Nu au fost adăugate comentarii acestui articol. ©2005-2006 Şcoala Românească. Toate drepturile rezervate. Developed by 102MG. Termeni şi condiţii|Reclamă EditiiEditia 07 2007 Editia 06 2007 Editia 05 2007 Editia 04 2007 Editia 03 2007 Editia 02 2007 Editia 01 2007 Editia 12 2006 Editia 11 2006 Editia 10 2006 Editia 09 2006 Editia 08 2006 Editia 07 2006 Editia 06 2006 Editia 05 2006 Editia 04 2006 Editia 03 2006 Editia 02 2006 Editia 01 2006 Editia 12 2005 Editia 11 2005 Editia 10 2005

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: dr_letter | 08.08.2007 10:51 | 5591 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Ce este fotbalul?

Metode alternative de educatie

Comentarii (3)

0 0

13.08.2007 21:28 stanuta_grigorica

Ce sa mai comentezi aici, ca s-a comentat tot! Foarte "plastica"exprimarea si foarte multe adevaruri dureroase au fost analizate...Felicitari autoarei!

0 0

15.08.2007 00:02 professorbujor

Publicatia nu-i chiar noua,dar e bine ca exista;si ce daca poti a zice una-alta,se rezolva oarece probleme?Ele,problemele,in cazul ca ar exista cumva,pot fi rezolvate numai de oameni politici de mare anvergura si de inalta tinuta si asa mai departe...

0 0

17.08.2007 16:29 doina_barsan

Noi primim de mai multa vreme la scoala aceasta publicatie din partea sindicatului. Cred ca este a FEN-ului.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 10 evenimente

«NOIEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

184 voturi | 11 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN