Şcoala cu
bune practici

52 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Gradinita-obligatorie din 2012.Titularizarea-dupa definitivat








Cristian Adomniţei, ministrul Educaţiei, anunţase, în urmă cu două săptămâni, că grădiniţa va deveni obligatorie pentru toţi copiii cu vârste între 3 şi 6 ani, conform noului proiect de lege a învăţământului preuniversitar. Acest lucru se va întâmpla de-abia în 2012 şi doar dacă proiectul de lege va intra în vigoare începând cu anul şcolar 2008-2009. Astfel, în anul şcolar 2008-2009, copiii cu vârste între 6 şi 7 ani vor face anul pregătitor la şcoală, în anul următor, grupa mare va deveni obligatorie, apoi grupa mijlocie şi, de-abia în anul şcolar 2011-2012, grupa mică va fi obligatorie pentru toţi copiii care au 3 ani.

Aceste estimări ale Ministerului Educaţiei sunt însă propunerile pentru proiectul legii învăţământului preuniversitar care urmează să fie discutate cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ, săptămâna viitoare, la Sinaia, şi care ar putea suferi modificări. Urmarea obligatorie a grădiniţei, imediat după intrarea în vigoare a noii legi, ar fi imposibilă deoarece nu există suficiente locuri în grădiniţe şi, este ştiut că, anual, numai în Bucureşti, rămân neînscrişi 10.000 de copii.


Tot ca propunere la proiectul de lege este şi constituirea unor comisii de cercetare a abaterilor disciplinare ale elevilor şi profesorilor, la nivelul fiecărei şcoli. Aceste comisii ar funcţiona pe toată perioada anului şcolar şi ar fi formate din 3-5 profesori. Directorul şcolii ar fi cel care ar da sancţiunile stabilite în baza raportului comisiei, în termen de 30 de zile. Conform propunerilor Ministerului Educaţiei, directorul unei unităţi de învăţământ ar urma să fie numit prin concurs de către inspectoratele şcolare care vor deveni direcţii judeţene pentru învăţământul preuniversitar. Autorităţile locale vor avea un simplu rol consultativ în numirea directorului care va fi evaluat anual, iar dacă se va considera că acesta nu-şi îndeplineşte atribuţiile, direcţia judeţeană va scoate postul la concurs.

Conform altei propuneri a Ministerului Educaţiei, un absolvent de facultate care vrea să devină profesor va avea dreptul să predea timp de doi ani, apoi va trebui să susţină un examen pentru obţinerea definitivatului. Astfel el va intra în corpul profesoral şi va putea participa la concursurile de titularizare care se vor organiza la nivelul fiecărei şcoli, după propriile metodologii. Profesorul suplinitor va deveni profesor asociat, angajat cu contract de muncă pe o perioadă determinată.

La nivelul fiecărei direcţii judeţene va exista o bază de date, cu profesori care au definitivatul în învăţământ. În momentul în care un profesor dintr-o şcoală îşi va lua concediu sau va avea probleme de sănătate pentru câteva zile, directorul va solicita direcţiei judeţene înlocuirea cu un profesor din baza de date, care să continue cursurile. Acest lucru se întâmplă, în prezent, doar în cazul în care un profesor dintr-o şcoală este nevoit să lipsească de la catedră pe o perioadă mult mai mare de timp. Până la 1 septembrie, proiectul de lege va fi definitivat şi trimis la Camera Deputaţilor. (E.L.)
Sursa;ziarul"Gandul" 15.08.2007

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: usermarian | 15.08.2007 10:53 | 16917 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (6)

0 0

25.08.2007 03:47 sorinborodi

'[...]Concursurile de titularizare care se vor organiza la nivelul fiecărei şcoli, după propriile metodologii[...],zice Proiectul de Lege.Sper ca va dati seama ce va iesi din aplicarea acestui paragraf...

Nu,nu,nu,de o mie de ori nu !Nu in Romania ACESTOR ani...

La celelalte propuneri nu am nimic de comentat,pentru ca pur si simplu nu le vad rostul.Daca in urmatorii 5 ani astfel de masuri se vor practica inseamna ca reforma e una de stamba.

Poate ca la o prima lecturare pare ceva 'revolutionar',dar incercati sa anticipati eventuale consecinte pozitive si va veti lamuri ca,in afara de efectul de bulversare,nu e mai nimic....

Se poate astepta pensia in liniste,nici una din realele probleme ale invatamantului,cu adevarat grave,nu isi afla aici leacul.O intrebare sumbra ce ma chinuie este:au fost macar diagnosticate aceste dureroase carcinoame ? Ca in 5 secunde imi vin in minte,de-a valma programele incarcate, coruptia desantata (la Bacalaureat,Titularizare etc),salarizarea neadecvata,lipsa unor criterii clare de apreciere a muncii unora in opozitie cu superficialitatea altora,comportamentul dictatorial al unor cadre de conducere,haosul instaurat in toate compartimentele,slaba corelatie a continuturilor obiectelor de studiu cu comanda sociala,exacerbarea formelor fara fond in activitatea didactica (vezi,de exemplu,kilogramele din asa-zisele 'portofolii' ) si lipsesc,cu siguranta,cateva zeci de 'itemi' (brrr !)din aceasta enumerare.

Au fost omise acestea,se pare,de pe agenda celor ce,in realitate,ar trebui sa aiba insomnii din cauza lor !

Cine stie,poate vor fi atinse,macar tangential,la discutiile de saptamana viitoare de la Sinaia...Hopa,acum observ.....la Sinaia,va sa zica ?....De ce nu la o Casa a Corpului Didactic,din Sibiu de exemplu ?Auzi frate,la Sinaia.... Eheee,veti vedea,stimati colegi, ce mai rezolvari de probleme capitale ale educatiei in urma acestor discutii....

Le asteptam pe cele de anul viitor,care se vor desfasura probabil la Hilton !

0 0

25.08.2007 19:46 marianae

Majoritatea problemelor din invatamant sunt generate de incapacitatea ministrilor de a demara o reala reforma in acest domeniu.Exista multe probleme care se pot rezolva fara bani!

0 0

29.08.2007 18:05 ciaciru

Combatem coruptia sau ii turnam apa la radacina? Auzi, examen de titularizare in fiecare scoala (pp ca cele reprezentative ca acum cativa ani). Daca pana acum acest examen insemna sursa de venit pentru niste stabi de la ISJ, acum se va generaliza in fiecare scoala. Si, ma intreb, Daca chesia asta era buna, de ce nu s-a pastrat din 2000(cred) de pe vreme lui Marga? S- renuntat la idee ca nu era buna si acum revenim la ea, pentru ca vezi doamne, a devenit din nou buna.



Tampenie curata, parerea mea.

0 0

13.09.2007 12:08 floarebernad

bine zici Sorine

0 0

18.11.2008 19:21 anica

foarte bune exercitii.Unde pot gasi exercitii

0 0

21.09.2010 16:39 mariana_ghinea

sunt de aceiasi parere ca titularizarea sa se de-a dupa vechea metodologie nu la nivel de scoala .Cei care au titularizare stau bine mersi sa de-a si ei cu ceilalti sa castige cei mai buni

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 17 evenimente

«IULIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

1 vot | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN