Adomnitei renunta la religia obligatorie in licee
"Gardianul"
Interes general | Toate disciplinele | Ştiri
Propus de: crina_butarescu | 28.08.2007 13:49 | 2018 vizualizări
Instrumente Didactic.ro
Creaţi un test online Propuneţi un material Propuneţi un eveniment Creaţi un rebus Creaţi pagina instituţiei Postaţi o revistă Creaţi un album Creaţi o diplomă şcolară Creaţi un calendarInteres general | Toate disciplinele | Ştiri
Propus de: crina_butarescu | 28.08.2007 13:49 | 2018 vizualizări
Comentarii (26)
28.08.2007 16:24 afmadu
Nu inteleg de ce ,tocmai RELIGIA,se doreste a fi indepartata din invatamantul romanesc.Ati uitat,sau poate habar n-aveti D-LE MINISTRU,ca scolile au luat fiinta pe langa Biserici.Nici nu realizati cat de mult rau faceti tineretului acestei tari,care si asa e pe cale de anu-si mai cunoaste identitate neamului sau.Cand vom scapa de comunistii atei?
sunt o mamica a 3 copiii si-mi fac griji pt.educatia copiilor mei,care va fi incompleta fara disciplina sufletului.
28.08.2007 18:47 vioscout
Cum este si firesc, Religia nu POATE fi disciplina obligatorie in nici o scoala, nici macar in cele confesionale. Se respecta astfel constitutia tarii - care da dreptul si ateilor sa faca scoala!- care pana acum fiecare au terfelit-o asa cum le-a venit lor la indemana...
Nu inteleg de ce atata tevatura intr-o tara in care popimea este deasupra legilor, se pare ca indreptam spre un stat fundamentalist, fie el crestin sau cum o mai fi. Nu vedti ca pana si in Turcia RELIGIA ESTE PUSA LA LOCUL EI!
Iar titlul cu meritul/nemeritul lui Adomnitei este, o reclama ieftina pt. acest personaj, care nu are absolut nici un merit in invatamantul romanesc, el este un executant politic si doar...atat.
29.08.2007 14:34 crisa
De acord cu Viorel. Religia ar trebui să se facă la biserică şi nu la şcoală! Cel puţin nu în felul în care se face acum. In foarte putine şcoli studiul religiei are vreun efect asupra copiilor. Bani aruncaţi pe apa sâmbetei!
29.08.2007 18:14 norina_asachi
Religia sa se faca la biserica nu in scoala. Nu ca as fi atee, dar locul acesteia este in biserica.
29.08.2007 18:36 cdiasimi
Nici pana acum religia nu era obligatorie. Elevul, in functie de confesiunea pe care o are, participa la ora de religie la confesiunea pe care o alege. Una este ca religia sa se faca la biserica (n-are nicio legatura cu didactica) si alta este sa se faca la scoala ... mai departe depinde foarte mult de stilul celui care intra in clasa.
Nu stiu daca colegii care sunt impotriva predarii religiei in scoala stiu ca programa de religie - printre altele - accentueaza partea formativa a copilului, morala (etica). Religia "predata" la biserica (aici nu poate fi vorba de psihopedaagogie si metodica) nu este acelasi lucru cu religia predata in scoala (chiar daca se respecta programa si intentiile preotilor sunt bune) .
29.08.2007 20:08 afmadu
Recomand,cu caldura,tuturor profesorilor de religie,preotilor si parintilor cartea lui Vasile Bancila:"Initierea religioasa a copilului".
29.08.2007 23:25 512678
religia nu face rau nimanui,iar la orele de religie nu indoctrinam elevii.Decat sa afirme domnul ministru si liderii de sindicat ca trebuie sa se modifice programa pt liceu deoarece nu contine lectii de istoria religiilor si morala,mai bine ar rasfoi o carte sau ar trebui sa discute cu cineva care este in masura sa o faca.
30.08.2007 09:53 rodrigo
Nu poti obliga un elev de alta religie sa studieze disciplins religie.Se aduce la scoala o adeverinta in care se specifica apartenenta copilului la alt cult religios,iar elevului nu i se trec note.Asa ca domnule ministru si domnilor lideri de sindicat documentati va inainte sa luati niste decizii.
mA VOI RETRAGE DIN SINDICATUL CARE MA REPREZINTA DEOARECE NU ARE PUTERE DE DECIZIE
30.08.2007 10:16 nadelus
Ministrul si sindicatele au luat o decizie corecta fata de elevi. Facand obligatoriu religie in scoala copiii nu devin mai credinciosi.
Valorile credintei nu se invata la scoala, prin lectii.
Sunt multe de spus! Oricum, decizia este corecta fata de elevi. Este un prim pas sprea normalitate.
30.08.2007 16:12 oanamihaela
"Un om inspirat religios îmi pare a fi acela care s-a eliberat cât mai mult cu putinţă de cătuşele dorinţelor sale egoiste şi este preocupat de gânduri, sentimente şi aspiraţii la care aderă graţie valorii lor suprapersonale. Mi se pare că ceea ce este important este forţa acestui conţinut suprapersonal şi profunzimea convigerii privind semnificaţia lui covărşitoare, indiferent dacă se face sau nu o încercare de a uni acest conţinut cu o Fiinţă divină, căci altminteri Budha şi Spinoza nu ar putea să fie consideraţi personalităţi religioase. Prin urmare, o persoană religioasă este credincioasă în sensul că nu se îndoieşte de semnificaţia şi măreţia acestor obiecte şi scopuri suprapersonale, care nu se cer şi nici nu pot fi fundamentate raţional. În acest sens, religia este strădania de veacuri a omenirii de a deveni clar şi deplin conştientă de aceste valori şi scopuri şi de a întări şi lărgi constant efectul lor. Dacă înţelegem religia şi ştiinţa conform acestor definiţii, un conflict dintre ele apare imposibil.
...
Ştiinţa nu poate fi creată decât de oameni adânc pătrunşi de aspiraţia spre adevăr şi înţelegere.
...
Principala sursă a conflictelor actuale dintre sfera religiei şi cea a ştiinţei rezidă în acest concept al unui Dumnezeu personal.
...
În lupta lor pentru binele etic, propăvăduitorii religiei trebuie să aibă tăria de a lepăda doctrina Dumnezeului personal, adică de a da la o parte acea sursă de teamă şi speranţă care în trecut îi investea pe preoţi cu o putere atât de mare. Ei vor trebui să se bazeze în strădaniile lor pe acele forţe care sunt capabile să cultive în umanitatea însăşi Binele, Adevărul şi Frumosul."
Albert Einstein - Cum văd eu lumea
30.08.2007 20:03 monika
bravo domnului ministru.si eu sunt credincioasa si merg la biserica dar nu vad rostul religiei la scoala.religia se face la biserica.o ora care incarca programul scolar al elevului si se cheltuie niste bani inutil.ar trebui scoasa si de la cei mici. cine vrea religie merge la biserica caci de asta sunt biserici.Felicitari ministrului.
30.08.2007 23:02 chiriac_florinela
Nici până acum elevii nu erau obligaţi să participe la ora de religie. Se dădea o declaraţie de către părinte şi elevul respectiv nu participa la oră. Aţi întrebat oare câţi elevi nu vor să mai facă această oră? Cred că nu. Ce era rău în faptul că învăţau rugăciuni, învăţau colinde cu ocazia sărbătorilor de iarnă, învăţau cine a fost Moş Crăciun, cine a fost Moş Nicolae? Deranja religia!? Dar că învăţătorii nu vor mai preda orele de educaţie fizică nu deranjează? Frumoasă reformă în învăţământ!
30.08.2007 23:43 oanamihaela
Mi-am întrebat atât fiica, cât şi elevii dintr-o clasă a XII-a la care eram dirigintă (pentru că se plângeau de programul supraîncărcat şi de "pierderea de timp" de la ora de religie) de ce nu renunţă la studiul religiei, iar răspunsul a fost acelaşi: media de 10 le ridică media generală, iar aceasta contează pentru admiterea la liceu, respectiv la multe facultăţi.
Poate la ciclul primar programa este mai bine alcătuită şi sigur elevii sunt încântaţi de aspectul sub care se predă: poveşti şi cântece.Dar la gimnaziu şi, mai ales la liceu, situaţia este alta.
30.08.2007 23:58 oanamihaela
Consider că este chiar o măsură bună ca învăţătorii să nu mai predea orele de educaţie fizică, pentru că, în foarte multe cazuri, nici nu le făceau, fiind transformate în ore de matematică şi română.
31.08.2007 10:26 kyushu
E normal ca scoala sa fie laica.cei care pledeaza pentru introducerea religiei in scoala sunt,probabil,inconstienti,sau au ramas doar cu amintirea unui stat patriarhal...totusi,sa fim EUROPENI!
31.08.2007 10:59 scoalachier
Subscriu la parerea colegilor care au spus ca religia se face la biserica. La scoala s-a facut de fapt doctrina si mai putin s-au oferit informatii despre un cult sau altul.
31.08.2007 15:50 marian_dorin
MI SE PARE FOARTE CORECT CEEA CE SE SPUNE!!! Aceasta ar fi - dupa mine - cea mai buna realizare din domeniul reformelor educationale (actuale) ale acestui ministru!
31.08.2007 15:53 marian_dorin
Eu nu am "retinut" mai nimic din studierea religiei in toti anii de scoala ( 12 ) , doar cel mai mult ca nu imi facea o deosebita placere sa "stau" la aceste ore... pe langa faptul ca profesorii de aceasta materie nu aveau si nici nu dadeau dovada de un comportament adecvat ( moral si exemplar ) in predarea acestei discipline!
31.08.2007 15:55 marian_dorin
Cei drept , se pune pe drept vorbind , problema : ce vor face aceia care predau religia ?? Vor "disparea" total ?!?!
31.08.2007 17:41 monika
pai majoritatea sunt preoti si au parohii.apropo,cand era sarbatoare nu puteau veni la scoala caci aveau de tinut slujbe.
01.09.2007 18:14 iuliache
Cred ca mentinerea religiei in invatamantul liceal este foarte necesara mai ales intr-o lume in care se doreste o societate cu oameni morali.Religia nu facea decat sa ajute elevii in acest sens, sa ii faca mai constienti de rolul lor pe acest pamant .Am observat ca deschiderea spre astfel de ore era destul de mare deoarece elevul avea curajul la orele de religie sa clarifice intrebari legate de existenta si sa isi deschida sufletul.Cu ajutorul unor astfel de ore de religie elevii erau motivati sa renunte la fumat, alcool, droguri, avorturi, violenta.Vor ajunge acum orele de dirigentie pentru asa ceva?
Consider ca s-a pierdut un sprijin valoros din partea profesorilor de religie care mai remediau micile devieri ale adolescentei.Pacat.Ore in plus pentru cresterea moralitatii erau binevenite.
02.09.2007 14:02 lau
Draga Monica, majoritatea celore care predau religie sunt profesori, nu preoti; nu confundaţi orele de religie cu slujba de la Biserica (uitaţi-va pe programa si constatati diferenta).
02.09.2007 14:03 lau
Dar domnnul ministru s-a gândit ce face cu atatia prpfesori titulari? sau mai nou se poate titulariza si pe ore optionale sau facultative
03.09.2007 13:51 monika
la noi in oras cred ca doar in vreo 2 scoli sunt profesori de religie restul sunt preoti .oricum,nu are importanta dar mie una mi se pare o idee excelenta scoaterea religiei.asta e parerea mea.religia se face la biserica si nu la scoala.si asa programul scolar e farte incarcat.
04.09.2007 21:50 oanamihaela
Domnule Constantin Mladin, nu ştiu ce cultură aveţi dumneavoastră sau profesorii pe care îi cunoaşteţi şi sper că prin cultură nu înţelegeţi numai cultura de tip umanist (căci cultura poate fi ştiinţifică, artistică, tehnologică, religioasă etc), dar ar fi de dorit ca pe acest site să postăm mesaje elaborate care să fie rezultatul unui nivelul cultural ridicat şi al unei atitudini de respect faţă de părerile altor persoane, astfel încât să ne respectăm statutul de profesori adevăraţi.
10.09.2007 21:08 adriana_felseghi
Tot ce se face este in interesul generatiei de profesori de religie, scosi pe banda rulanta in ultima vreme!!!Ma indoiesc de calitatea lor profesionala,dar acum au nevoie de salarii.In rest DEMAGOGIE !!!
Adriana
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.