Şcoala cu
bune practici

71 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Adomnitei: "Educatia este un domeniu pe care nu-l stapanesc"


Ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, s-a decis sa schimbe din temelii sistemul de invatamant, fara sa se asigure insa ca cine va ocupa dupa el fotoliul Educatiei nu va modifica din nou directia reformei.

Testele Nationale au fost desfiintate la sfarsitul acestei veri si inlocuite cu teze cu subiect unic, pe motiv ca elevii sunt mai putin stresati daca dau examenele in bancile lor, fara a elimina insa subiectivismul si posibila frauda.

Ministrul de numai 32 de ani, care a fost adus de premierul Tariceanu din fruntea Tineretului Liberal si pus la carma Ministerului Educatiei, este mandru ca a lucrat la Iulius Mall si spune ca, pentru el, Relu Fenechiu este un bun prieten.

EVZ: Ati schimbat din mers modul de admitere la liceu. Parintii nu au stiut ca anul urmator copiii lor nu vor mai da Teste Nationale.
Cristian Adomnitei: Ooo, stati putin! Parintii sunt impotriva? Se reproseaza, in primul rand, rapiditatea luarii deciziei. Lucru care ma surprinde!

Mai degraba subiectivitatea modului de examinare.
Cum este subiectiv acest mod de examinare?

Elevii sunt supravegheati de propriii profesori.
Si asta nu era valabil si la Testele Nationale?

Nu. Acolo erau supravegheati de profesori din alte scoli.
Bine, asta in orase. Dar la tara, unde au o singura scoala? Intr-o comuna de la mama naibii, unde am copii si de a VII-a, si de a VIII-a nu am posibilitatea sa am doua scoli unde sa se schimbe profesorii. Va fi un castig pentru copii, vor da examenul in banca lor, unde sunt obisnuiti. Sunt bancile lor pana la urma.

Adica vreti sa spuneti ca marele castig e ca nu vor mai fi stresati?!
Cu siguranta ca nu vor mai fi stresati. Dau examenul in clasa lor, cu colegii lor. Nu au de unde sa cunoasca dinainte subiectele. Am putea presupune ca profesorul de romana intra in toate clasele care dau examen la romana si incepe sa le spuna subiectele.

Credeti-ma ca, fiind si o comisie acolo, nici profesorul ala si nici altul nu risca. Pentru ca sunt evidente. La Bacalaureat au inceput sa aiba acum si plangeri la Procuratura. Nu-si risca nimeni cariera doar pentru aceste lucruri.

Nu asta este problema! Problema e de fond. Trebuie sa faci o regula care sa-i avantajeze pe toti. Plus ca, in timpul anului scolar, copilul are media 9,50. Pe corect, sa spun asa. Se duce la Testele Nationale si se intampla ceva. Cine stie, o fata la 14 ani poate sa pateasca ceva in ziua aceea. Baietii, la fel, pot sa aiba un psihic mai slab. Au totusi 14 ani! Si au de dat seama la un singur examen care conteaza.

Admiterea pentru intrarea la liceu ar trebui sa certifice totusi niste competente.
Inca n-am ajuns acolo, si nici nu vom ajunge dupa intrarea in vigoare a acestui pachet. Va trebui reformata si curricula, pentru ca reforma priveste si reformarea curriculei. Acum sunt primii pasi.

Numai dintre profesorii cu definitivat se vor selecta cei titularizabili. Acum, indiferent de munca lor, iau salariu. Acesta nu va mai fi atat de sigur in viitor.

Mandrie

„Nu se poate spune ca domnul Relu Fenechiu este tramvaiul pe care am sarit eu”

Cand plecati odata de la guvern?
Stam la guvernare atat timp cat democratia si romanii doresc ca PNL sa fie principalul partid la guvernare.

Si daca iese prost reforma pe care o doriti in invatamant, ce-o sa faceti?
Nu are cum sa iasa prost.

Se va mai face un pact national pe educatie? Pentru ca dumneavoastra puteti pleca. Si atunci ce se intampla?
Eu vreau sa las in urma mea lucruri foarte concrete. Orice idee de reforma trebuie sa stii de ce o faci si unde trebuie sa mergi.

Probabil ca nu se va implini, nu se va materializa cat voi fi eu ministru, pentru ca nu stiu cat voi fi ministru. Viitorul ministru va putea sa continue foaia de parcurs sau s-o opreasca, sau s-o schimbe.

Care ar fi motivul care v-ar determina sa va dati demisia? Sindicatele v-au cerut deja acest lucru.
Eu nu-mi dau demisia decat daca ajung la concluzia ca nu mai pot face lucrurile sa mearga, odata ce am acceptat functia de ministru al educatiei.

S-au vehiculat informatii despre relatiile dumneavoastra de la Iasi in acel moment.
N-au avut nicio legatura. Domnul Fenechiu a fost placut surprins de aceasta decizie. A aflat dupa mine si inainte de comunicarea ei publica. N-a putut sa faca lobby la o asemenea dimensiune. Nici eu nu m-am cerut niciodata ministru.

Eu am ales sa ma implic. Era un domeniu pe care nu-l stapaneam, nici acum nu-l stapanesc, dar nici nu-mi propun. Nu trebuie sa vin la Ministerul Educatiei pentru a deveni un filosof al educatiei.

Cat a contat Relu Fenechiu in evolutia dumneavoastra politica?
Cu domnul Fenechiu ma cunosc din 1996. Eu am fost primul care a venit in Bucuresti, pentru ca eram vicepresedinte al organizatiei nationale de tineret. Domnul Fenechiu a venit ulterior.

Este un om capabil, are traseul Domniei Sale, nu se poate spune ca este tramvaiul pe care am sarit eu. Dar faptul ca suntem prieteni, ca ne sfatuim in lucruri care tin de politica de partid sunt niste realitati. In niciun caz nu avem o relatie de simbioza financiara.

Cum ati ajuns sa lucrati pentru Iulius Mall?
Am terminat primul la mine in departament facultatea. Angajarea mea s-a intamplat in modul urmator: faceam parte din Biroul Senatului, care a aprobat contractul cu Iulius Mall. Evident ca pe acest parcurs, intalnindu-te de atatea ori cu firma, patronul ajunge sa te cunoasca. Si a vazut cam ce fel de om sunt. Pe mine m-a onorat ca el m-a chemat.

Neputinta

„Este imposibil sa demonstrezi ca un profesor este incapabil”

O alta suparare a parintilor este ca profesorii nu mai predau la clasa, ci la meditatii.
Nu, nici macar. Pur si simplu nu predau. O parte au treaba acasa si nu-si predau materia. Copilul nu stie. Copilul ia 9, 10, pentru ca el a invatat doar 70% din materie. Dar, per total, are un minus de 30%. Apoi se duce la Testele Nationale. Ii pica o intrebare din materia nepredata. Cine-i vinovat?

O sa va spun de ce incepe sa nu mai conteze piata meditatiilor, care pentru profesori era un mijloc de a-si completa veniturile mici pe care le au. Dupa teza a treia, dupa a patra, tu, ca parinte, te lamuresti care e nivelul copilului tau si fara meditatii.

Nevoia de meditatii apare si din cauza calitatii slabe a unor profesori.
Primul care trebuie sa aiba grija de asta este directorul scolii. El va angaja profesorii la scoala. La ora aceasta, doi profesori cu exact aceeasi vechime, aceleasi onoruri, unul de la Sava si unul de la Metalurgic, primesc acelasi salariu, exact acelasi salariu.

Sava face doi olimpici pe an, in timp ce acela de la Metalurgic nu numai ca nu face doi olimpici pe an, dar nici nu-si pune problema sa faca doi olimpici pe an. Si sta bine mersi titular, banutul vine, preda cum preda. Acum este aproape imposibil sa demonstrezi ca un profesor este incapabil.

Si totusi parintii se plang de profesorii de slaba calitate.
Dar unde sunt parintii care pleaca in Spania si Italia si isi lasa copiii aici?!

Nu vorbim despre acei parinti acum, sunt si profesori care au plecat in Spania si Italia.
Dar aceia nu fac niciun rau, au lasat cartea si au plecat.

Au lasat goluri care sunt umplute de suplinitori, de pensionari.
Schimbam acum sistemul, fiecare scoala isi va da examenul ei. Termini facultatea, esti eligibil pentru postul de profesor. Cand ai aplicat prima data la o scoala devii stagiar. Dupa cei doi ani de stagiatura poti sa te califici pentru definitivat.

Dai examenul de definitivat si intri in acest corp al profesorilor. Numai dintre cei cu definitivat se vor selecta cei titularizabili. Acum, profesorii, indiferent de munca lor, iau salariu. Acesta nu va mai fi atat de sigur in viitor.

Cum veti aduce profesori cat mai buni in sistem?
Munca in educatie va fi din ce in ce mai atractiva. Anul acesta au crescut salariile cu 25% pe medie. Onor parlamentului, mi-au mai bagat 10% la cei cu gradul I, inca nu mi-au spus din ce sursa, ci doar ca de la 1 octombrie. Si oricum, guvernul acesta si-a depasit promisiunile electorale fata de profesori.

Dar oricum nu sunt salarii suficient de motivante.
Corect. Nu te poti opri aici. Fiecare scoala va putea sa dea salarii mai motivante, odata cu finantarea per cap de elev. Pana atunci, cu siguranta vor fi cresteri salariale si anul viitor, urmare a intelegerii cu sindicatele, dar doar dupa discutia privind pachetele de legi.

„In multe universitati, familiile controlau totul”

Vorbind despre pachetele de legi, in ce stadiu ati ajuns cu cea privind sistemul universitar?
Pana acum, exista un singur mod de alegere a conducerii, cea colegiala. Rectorul era ales de Senat. In varianta actuala, in foarte multe universitati multe familii controlau totul. Nu mai aveau acces profesorii tineri decat daca erau membrii de familie.

In aceasta privinta, cel putin doua lucruri sunt schimbate. Va fi interdictie in lege, pana la cel putin gradul IV de rudenie nu vor mai avea posibilitatea sa ocupe, concomitent, functii de conducere in universitate. In ceea ce priveste alegerea rectorului, aceasta va fi libera - fie prin vot, fie prin concurs -, in functie de optiunea fiecarei universitati.

Care va fi limita maxima de varsta pentru cei care concureaza pe posturile de rectori?
Va fi varsta legala de pensionare si vor putea candida pentru maximum doua mandate la rand. Dar asta se va reglementa printr-un ordin de ministru.

Se va schimba ceva si in ceea ce priveste admiterea la facultate, stoparea dosariadei?
Accesul la o universitate se face in functie de cum isi doreste fiecare, pe baza de concurs, de dosar. Aceasta tine de autonomia universitara. Exista si o idee de masificare a educatiei superioare.



"Evenimentul zilei"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 11.09.2007 22:56 | 3730 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

De ce este necesara tristetea

Echilibrul emotional

Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii

Echilibrul emotional

Comentarii (36)

0 0

11.09.2007 23:57 oanamihaela

Dacă tăcea, filozof rămânea.

0 0

12.09.2007 09:16 vioscout

Titlul spune totul despre competenta si calitatile acestui...ministru.

Fata de promisiunile partidului care l-a cocotat in Berthelot, se vede ca dl. Adomnitei nici macar nu stie programul de guvernare al propriului partid. Conform acelor documente- teoretic programatice!- salariile din invatamantul preuniveristar trebuiesc dublate pana in 2008.

Foaie verde de dudau, o sa fie si mai ...bine!

0 0

12.09.2007 13:08 geostef

O statuie sa i se faca domnului Adomnitei.

Ca este un monument de prostie!

0 0

12.09.2007 15:35 professorbujor

Gura pacatosului adevar graieste.

0 0

12.09.2007 15:39 mondena_2005

Sunt de acord ca dl Adomnitei e monistru, dar nu ministrul educatiei, s/a purtat urat cu profesorii la Navodari, a utilizat fara nici o jena expresia si a intrat in jocul politic de denigrare a Taberei Navodari doar pentru ca terenul reprezinta o afacere imobiliara. Nu poti conduce un minister al educatiei daca nu cunosti psihologie, daca nu stii ce e acela demers didactic, daca nu ai auzit de activitate diferentiata, daca nu anticipi feed/back/ul pozitiv/negativ al deciziilor luate. Cu parere de rau, dar acest domn nu poate fi ministrul dascalilor si dascalitelor pe care le/a numit la sedinta de evacuare din 10 iulie

0 0

12.09.2007 15:41 mondena_2005

. Cunosc o profesoara excelenta de la Botosani care a plecat speriata acasa ca va fi data afara din invatamant ca i/a cerut ministrului sa/i vorbeasca decent, utilizand persoana a II/a plural. PACAT...

0 0

12.09.2007 15:41 mondena_2005

. Cunosc o profesoara excelenta de la Botosani care a plecat speriata acasa ca va fi data afara din invatamant ca i/a cerut ministrului sa/i vorbeasca decent, utilizand persoana a II/a plural. PACAT...

0 0

12.09.2007 15:44 professorbujor

Chiar si in Soare exista unele pete!Si,apoi,un ministru are consilieri care dau sfaturi privind numararea stelelor pictate pe stindardul Uniunii(!?)europene.

0 0

12.09.2007 16:53 resunu

"Prostul nu e prost destul, daca nu e si fudul"

0 0

12.09.2007 20:01 dama

Aici cred că pot interveni. Modul de adresare lasă de dorit. Sunt profesor tânăr şi sunt obligată să domenesc toate colegele mai învârstă, secretari şi bibliotecar, iar aceştia ne tratează de parcă am fi elevi. Iar unii dintre ei nu au decât deful sau nu au studii superioare. Cred că, în cazul de faţă, ministrul (cu toate păcatele sale) reprezenta o autoritate şi, chiar dacă este tânăr, trebuie respectată instituţia pe care o reprezintă.

0 0

12.09.2007 20:03 dama

M-am grăbit şi am greşit puţin, dar lipsa de respect a celor care cred că le ştiu pe toate doar fiindcă s-au născut mai devreme mă cam irită.

0 0

12.09.2007 21:10 rodicavis

Poate ca mai tarziu n-o sa mai gandesti asa.Vei ajunge la oarecare maturitate si ai sa vezi altfel lucrurile

0 0

12.09.2007 21:25 shomy

Nu am sa pot intelege la ce sunt bune aceste schimbari, in fiecare an, de fiecare data cand vine alt ministru trebuie sa se schimbe ceva. Ce mai conteaza daca schimbarile nu sunt necesare sau nu sunt spre bine? Au nevoie sa se spuna ca ministrul "cutarescu" a schimbat ceva si nu a stat degeaba? fac mai mult rau decat isi imagineaza. sistemul de onvatamant romanesc este in declin si se indreapata spre dezastru. Incet, dar sigur....

0 0

12.09.2007 22:00 grigore_geta

"Sava face doi olimpici pe an, in timp ce acela de la Metalurgic nu numai ca nu face doi olimpici pe an, dar nici nu-si pune problema sa faca doi olimpici pe an. Si sta bine mersi titular, banutul vine, preda cum preda. Acum este aproape imposibil sa demonstrezi ca un profesor este incapabil."- iata cum crede d-l ministru ca trebuie evaluati profesorii. Dar oare, nivelul de selectie a elevilor de la Sava e acelasi cu al celor de la metalurgic? Important este sa dai 2 elevi de performanta, sau ca toti copiii sa invete ceea ce au nevoie? Mai bine s-ar gandi cum sa faca performante liceele de meserii, sa se invete cu adevarat meserie, nu sa obtinem doar performante, iar cei multi sa treaca prin liceu degeaba. Chiar si la licee tip "Sava" sunt destui elevi neglijati pentru asa zisa performanta, iar ceea ce devin acestia este in mare parte si vina sistemului.

0 0

12.09.2007 23:17 iondinro

Filosofia constructorului:faci doi boltari avand materia prima esti performant,nu faci doi boltari neavand

materia prima nu esti bun.D-le ministru

noi nu facem caramizi,noi formam oameni.

Cat la suta din numarul elevilor sunt olimpici?Nu credeti ca vom merge inainte

cu cei pe care ii desconsiderati.Ati fost

olimpic d-le ministru?

0 0

12.09.2007 23:25 danasando

Eu nu stiu pe ce lume traieste omul asta!Copii de la scoala unde predau eu si la teze si la teste nationale au fost mutati din scoala lor:la teze in scoala de centru si la teste la Buzias, iar la teste au fost supraveghetori profesori din afara. Deci, chestia cu banca lor, colegii lor nu se aplica peste tot, si asta e doar un detaliu, prima chestie la care greseste...

0 0

13.09.2007 12:24 cornelia_a

Mi-e rusine de aparitia acestui individ pe scena educatiei romanesti si de modul in care reuseste acest incult sa ia decizii pentru atatea suflete. Sper sa dispara cat mai curand.

0 0

13.09.2007 13:47 professorbujor

Inaltimea Sa,distinsul domn ministru,se milostiveste a aseza ,cu eleganta-i caracteristica,cateva caramizi sau alte prefabricate in maretul edificiu al aducatiei contemporane romanesti;pentru efortul depus si consumul imens de energie intelectuala Il rugam smeriti a ne permite sa-i pupam papucii(ori altceva).Cred ca am fost respectuos.

0 0

13.09.2007 18:11 ioanaghiur

un elev bine pregatit nu are de ce sa fie stresat atunci cand merge la un examen,nu inteleg de ce numai elevii pot fi stresati,noi profesorii ce suntem cobaiul domnului ministru care habar nu are ce inseamna sa fii cadru didactic ,bineinteles competent,pt.ca sunt foarte multe cadre competente in sistem.

0 0

13.09.2007 19:01 dama

Adică cum rodicavis. O secretară cu liceu, care trăieşte pe spatele nostru şi care nu-şi face traba este o Doamnă!, iar eu profesor cu gradul I, cu master şi care are 35 de ani să fie obligată să i se adreseze frumos când ea este o obrăznicătură, numai pe considerentul că are 50 de ani. Numai vârsta obligă, dar condiţia şi calitatea omului.....

0 0

13.09.2007 19:49 corvinrex

Adomnitei= incompetenta 100%

0 0

13.09.2007 22:47 mihaimdl

De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere!

0 0

14.09.2007 09:02 eugen_bartic

dragi colegi si colege, va urez totusi un an scolar nou asa cum vi-l doriti, in ciuda faptului ca la carma lui sta probabil dintr-o eroare de calculator (le-am spus doar sa reinstaleze windows-ul..) atasatul pseudo-cultural pe probleme de gimnastica verbala al Romaniei in Vanuatu..

0 0

14.09.2007 13:49 irinagrosu

El e pe dinafara, saracul. Pacat ca are si putere decizionala. Dupa ce a introdus Tezele Unice la clasa voi avea numai elevi slabi, probabil (grup scolar in mediul rural cu profil tehnic) dar el vrea sa acot olimpici. El a fost olimpic la romana? Domnia sa...? Permiteti-mi sa ma indoiesc. Din coada de caine nu poti face sita de matase.

0 0

14.09.2007 16:50 dura

Stimati colegi si colege, in comentariile d-voastra de pana acum ati conturat realitatea si omul pus in discutie cum nu se putea mai bine. Sunt mandra sa am alaturi niste oameni cu abilitatile de comunicare pe care le aveti d-voastra. Am ras si am plans citind comentariile. Va felicit!

0 0

14.09.2007 18:48 christel

Ministru ca al nostru nu se gaseste nici in Algeria.Haideti sa-l punem in formol ca e tare de tot.

0 0

15.09.2007 11:36 vaellsy

Directorii sunt pusi pe criterii politice ?



DE CE NU ESTE LIBER ACCESUL LA DOSARE ?



SUNT IN SISTEMUL EDUCATIONAL OFITERI SUB ACOPERIRE ?



..cei de la DNA sunt

fff competenti... !



.....vad mafia politica din scoli

pe banii contribuabililor ?



100 de euro se da

DOAR PE CRITERII POLITICE ....?



sau ....



ajutorul gratuit pentru rechizite se da doar celor care primesc

mii de euro din strainatate si nu isi declara

afacerile .....?



sau ....



banii de liceu ....?



Noi platim taxele si impozitele la zi

pentru ca altii sa BENEFICIEZE caci

sunt TAREEEE SARACI ....?



Poate..

trebuie sa semnam

ADEZIUNI pentru candidatii

propusi de catre PNL IASI

la alegerile europarlamentare

si astfel vom vedea suta de euro.....?



sau vom vedea stelutele domnului MINISTRU ??

0 0

17.09.2007 11:17 elena170

L-am cunoscut personal pe domnul ministru.Am avut onoarea de a profita de 5 minute din agenda de lucru a dansului.

Am crezut ca mi s-a parut mie dar citind parerile voastre pot sa certific doua lucruri: e foarte mandru de el si nu are "nici in clin nici in maneca cu invatamantul".Insa, va pot asigura ca are "consilieri", care nu dorm( au fost "pe faza" si i-au furnizat repede raspunsurile la cele cateva intrebari pe care i le-am pus noi).

0 0

17.09.2007 17:32 lililistanciu

Si atunci ce cauta sa conduca acest domeniu, la care s-a dovedit ca este tare nepriceput. Este mai presus de toate ambitia politica , care il mana de la spate ca si pe ceilalti. Se face sau nu treaba , daca partidul m-a pus acolo............nu conteaza ce stiu sa fac!Sa lase pe altul competent. A reusit sa faca vraiste invatamantul.

0 0

17.09.2007 17:49 medve_c

doamne,dupa ce ca era .... invatamantul romanesc, a mai venit si un ministru care nu stie nici pe ce lume este !"frunza verde de cicoare om pleca peste hotare"!

0 0

17.09.2007 17:50 medve_c

daca stiti cum se cheltuie acesti bani?100 euro ca noi nu i-am primit nici pana acum!! ast. raspuns

0 0

17.09.2007 17:52 medve_c

ce-i vinovat el saracul, ce vina au ei ca noi i-am ales ,sa la mearga bine timp de 4 ani???

0 0

17.09.2007 17:53 medve_c

ce-i vinovat el saracul, ce vina au ei ca noi i-am ales ,sa la mearga bine timp de 4 ani???

0 0

17.09.2007 17:53 medve_c

daca stiti cum se cheltuie acesti bani?100 euro ca noi nu i-am primit nici pana acum!! ast. raspuns

0 0

17.09.2007 22:21 emin2005

Ministru mai prost ca Adomnitei nu cred ca a avut învăţământul românesc de cand există!!!

Când zic prost, nu spun la figurat ci la propriu!!!

Şi nici nu e nevoie să demonstrezi că e prost, că o dovedeşte de unul singur.

:((((

0 0

18.09.2007 19:48 cristysc_1984

http://historyscc.clicksospadurea.com/

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 8 evenimente

«DECEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Toate evenimentele

Sondajul zilei

Sunteți un profesor care învață tot timpul? Alegeți un răspuns și comentați

15 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN