Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

3 concursuri europene!

1. FOCUS ON AFRICA
http://www.dyp2007.org////ww/en/pub/dyp2007/info.htm
Tinerii în vârstă de 16-18 ani din toată Europa sunt invitaţi să participe la concurs şi să trimită o lucrare artistică sau un desen realizat de ei, pe care îl consideră reprezentativ pentru că evidenţiază impactul schimbării mediului asupra ţărilor în curs de dezvoltare. Imaginaţia lor creatoare va contribui la sensibilizarea colegilor, profesorilor, familiilor lor, precum şi a altora.

Ţările africane se confruntă cu unele dintre cele mai mari probleme ale lumii în curs de dezvoltare. În special zonele sub-sahariene întâmpină probleme uriaşe în ce priveşte schimbarea climaterică, apa şi energia, precum şi turismul durabil. Toate acestea reprezintă temele concursului "Premiul Tinereţe şi Dezvoltare" din acest an. Multe ţări în curs de dezvoltare din toată lumea sunt afectate de încălzirea globala, iar accesul la apă dulce şi nepoluată reprezintă o problemă majoră.

Câştigătorii naţionali şi finaliştii din fiecare ţară vor fi invitaţi la Bruxelles pentru o vizită de două zile, împreună cu profesorii lor. Această vizită va include ceremonia de decernare a premiilor unde elevilor, in calitate de câştigători naţionali li se vor acorda premii.

Marele premiu va fi o excursie în Africa pentru câştigători însoţiţi de profesorii lor. Deoarece Uniunea Europeană este unul din factorii cheie în ce priveşte sprijinirea cooperării pentru dezvoltare cu ţările din întreaga lume, scopul principal al câştigătorilor care vor călători în Africa va fi să constate la faţa locului ajutorul pentru dezvoltare acordat de Uniunea Europeană. Ei vor merge să vadă proiecte de cooperare pentru dezvoltare care se derulează în sectorul educaţional, inclusiv iniţiative importante ale statelor membre UE, precum şi ale Comisiei Europene. Astfel, elevii vor putea să transmită mesajele lor despre schimbarea climaterică proiectelor din Africa.

2. XPERIMANIA
http://www.xperimania.net/ww/en/pub/xperimania/homepage.htm

Xperimania: experimente şi activităţi distractive în domeniul chimiei şi al materialelor


Elevii claselor de gimnaziu şi liceu, cu vârste cuprinse între 10 şi 20 de ani, sunt invitaţi să participe atât la o gamă variată de activităţi, cât şi la un concurs, create cu scopul de a mări gradul de percepţie a elevilor asupra petrochimiei. Participarea la proiectul Xperimania aduce cu sine următoarele avantaje:

• Le va facilita elevilor înţelegerea unei game variate de materiale folosite în viaţa cotidiană şi a proceselor prin care acestea sunt obţinute.
• Le va oferi cadrelor didactice o modalitate plăcută de a integra instrumentele moderne de învăţare în demersul pedagogic.
• Le va explica atât cadrelor didactice, cât şi elevilor modul în care descoperirea noilor materiale a contribuit la evoluţia obiectelor din viaţa de zi cu zi.
• Va sublinia importanţa materialelor şi a proceselor prin care acestea sunt obţinute.
• Le va permite elevilor să conceapă propriile experimente în domeniul petrochimiei, în vederea explorării universului materialelor.
• Îi va motiva pe elevi să cunoască lumea într-o manieră ştiinţifică.

Prin intermediul unor activităţi didactice şi concursuri atractive, Xperimania este o ocazie de a explora universul materialelor şi de a realiza, alături de elevii dumneavoastră, experimente în domeniile sale conexe. Pe site, veţi găsi sugestii pentru experimente, materiale şi resurse didactice, ştiri şi sesiuni de chat cu experţii.

Proiectul Xperimania este organizat de către Asociaţia Producătorilor de Produse Petrochimice din Europa(Appe) şi coordonat în numele acesteia de către European Schoolnet .

Cine poate participa?
Pot participa toate şcolile din statele membre ale Uniunii Europene, din ţările candidate şi ţările EFTA. Vârsta elevilor participanţi trebuie să fie cuprinsă între 10 şi 20 de ani. Participarea este gratuită. Vizitaţi site-ul proiectului şi veţi găsi acolo pachetul informativ şi resursele de care aveţi nevoie pentru a putea participa. Puteţi opta pentru una sau pentru ambele activităţi prezentate în continuare:

Calendar: Studiaţi o descoperire ştiinţifică din domeniul materialelor, descoperire făcută între anul 1800 şi prezent. Alături de elevi, investigaţi o descoperire şi realizaţi un material digital care să cuprindă informaţiile găsite de dumneavoastră în legătură cu respectiva descoperire. Lucrarea trebuie să aibă un titlu, o descriere şi o imagine. De asemenea, vă puteţi ilustra lucrarea cu ajutorul unui film, al unui fişier audio, al unor resurse video sau al unui document. Apoi, prin intermediul unor instrumente uşor de utilizat, veţi putea încărca lucrările pe site, unde vor deveni parte integrantă a unui calendar interactiv al descoperirilor din domeniul materialelor.

Concurs: Realizaţi un experiment uşor şi distractiv legat de petrochimie şi materiale. Pe site veţi găsi câteva exemple de experimente, dar vă puteţi alege unul propriu, ţinând cont de faptul că elementul comun al tuturor experimentelor trebuie să fie proprietăţile (chimice sau fizice) şi/ sau cunoştinţele de chimie încorporate în obiectele vieţii moderne. Apoi, veţi putea încărca pe site raportul cu privire la desfăşurarea experimentului, fotografiile sau clipurile video realizate. Toate lucrările primite în cadrul concursului vor fi afişate într-o galerie on-line, iar cele mai bune dintre ele vor fi premiate.

3. 50 YEARS TOGETHER
http://www.50years.eun.org/ww/en/pub/50years/submit.cfm

În data de 3 septembrie 2007, European Schoolnet în parteneriat cu Muzeul Europei a lansat concursul şcolar „50 de ani împreună în diversitate“ care urmăreşte să sensibilizeze tinerii în ce priveşte valorile culturale europene, jaloane ale integrării europene şi a celor 50 de ani de unitate în diversitate.

Concursul îşi propune să întărească şi să susţină educaţia pentru cetăţenie europeană din şcoli, în anul în care Uniunea Europeană îşi sărbătoreşte cea de-a cincizecea aniversare.


Cui i se adresează concursul

Concursul se adresează echipelor de elevi din şcoli sau organizaţii care desfăşoară activităţi extra-curriculare, din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Echipele de elevi sunt încurajate să-şi trimită lucrările rezultate în urma unei activităţi la clasă, abordată trans-disciplinar (care implică mai multe discipline şcolare). Fiecare echipă trebuie să fie coordonată de doi profesori.

Tema concursului

Tema concursului este „50 de ani împreună în diversitate“. Lucrările înscrise în concurs trebuie să conţină două părţi: un eseu şi o lucrare vizuală. Eseul trebuie să răspundă la întrebarea: „În opinia voastră, care sunt problemele majore cu care se va confrunta Uniunea Europeană în următorii 50 de ani? Cum va putea să facă faţă acestor provocări?“ Lucrarea vizuală trebuie să se axeze pe tema „Europa în viaţa noastră de zi cu zi“.

Premiile concursului

Premiile concursului constau într-o călătorie la Bruxelles, în martie 2008, pentru a vizita Muzeul Europei. Vor fi 27 de echipe câştigătoare, câte una din fiecare stat membru al Uniunii Europene. Fiecare echipă câştigătoare va fi insoţită de doi profesori coordonatori.

Site-ul web al concursului

Site-ul web al concursului conţine informaţii, instrumente online şi un set de resurse didactice concepute pentru a veni în sprijinul celor care doresc să se pregătească în vederea participării la concurs. Resursele sunt disponibile în 26 de limbi şi în diverse formate (adrese de Internet, obiecte de învăţare, concursuri de cultură generală şi webquest-uri). Adresa de Internet a concursului este http://www.50years.eun.org/







Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: profchim | 21.09.2007 17:00 | 5855 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (7)

0 0

22.09.2007 17:50 nikymicu

sunt f. interesante cele trei propuneri de concursursuri, mai ales pentru chimisti, elevii sunt interesati de participarea la astfel de evenimente, va multumim si va rugam sa ne tineti tot timpul la curent

0 0

23.09.2007 21:00 veram

Asteptam concursuri si pentru prescolari. Se desfasoara activitati foarte interesante in gradinita pe teme europene si este pacat ca nu sunt implicati si prescolarii in astfel de concursuri. Am participat la un concurs organizat de francezi si a fost apreciata activitatea noastra.

0 0

23.09.2007 21:12 gabybrezoiu

O stire foarte interesanta! Va multumim si va felicitam pentru aplecarea catre acest domeniu.

0 0

27.09.2007 22:43 popanmc

Mulţumim pentru informaţii!Ne interesează!

0 0

04.10.2007 17:47 marianastanciu

ma intereseaza concursuri pentru prescolari!

0 0

16.10.2007 21:10 dorinacristina

pentru concursul 1 si 3 -lucrarile artistice ce marime trebuie sa aibe??... nu se pot trimite mai multe?

0 0

15.02.2016 12:03 notebook

Mi se întâmpla doar mie sau aceste site-uri nu merg?

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

2 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN