Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Scolile bune vor fi „colorate“ in albastru, iar cele proaste - in rosu


Iuliana Gatej
Aparut in editia din 5 Octombrie 2007


Toate scolile trebuie sa-si faca public raportul de evaluare interna a calitatii, pentru anul 2006-2007, pina pe 10 octombrie. Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamintul Preuniversitar (ARACIP) trebuie sa evalueze, conform legii, scolile din Romania o data la trei ani. Insa fiecare scoala trebuie sa-si prezinte anual reportul pe calitate. „Comisiile din cadrul fiecarei unitati de invatamint care se ocupa de asigurarea calitatii vor intocmi fise descriptive ale scolii. Ei pot alege ca pentru fiecare indicator sa existe si un fel de calificativ, cum ar fi excelent, foarte bine, bine, satisfacator, nesatisfacator sau cu stegulete albastre, galbene, rosii sau simple culori“, spune Serban Iosifescu, presedintele Agentiei de Asigurare a Calitatii.

De exemplu, culoarea va avea o semnificatie, si anume: albastru reprezinta calitatea, rosu arata ca scoala are probleme. „Parintii vor sti, astfel, daca se face educatie artistica de calitate, daca scoala are profesori buni de limbi straine, daca este dotata cu mobilier nou sau daca scoala este securizata si iti poti lasa copilul fara sa-ti faci griji“, spune Serban Iosifescu. Aceste fise vor fi expuse la scoli, pe Internet si la inspectoratele scolare, unde vor exista rapoar-tele complete ale tuturor scolilor din oras.

O data la trei ani, scolile vor fi evaluate pe doua niveluri: de functionare, prin care se dau acreditari si autorizari, si nivelul comparativ, de calitate a scolilor. „Pentru al doilea nivel nu ne vom folosi de evaluarea absoluta, cum ar fi numarul de olimpici, sau de rezultatele de excelenta, ci de evaluarea adaugata, adica daca scoala se ocupa de integrarea sociala si profesionala a elevilor“, spune Serban Iosifescu, presedintele ARACIP. De exemplu, daca un copil intra in clasa intii fara sa stie sa vorbeasca limba romana si ajunge ca in clasa a IV-a sa poata vorbi si citi corect, atunci aceasta scoala si profesorii care predau aici sint de calitate, explica Iosifescu.

*
Culorile calitatii

o Albastru = excelent, sint depasite toate criteriile de calitate
o
Verde = foarte bine, este nivelul optim
o
Portocaliu = bine, sint indeplinite citeva cerinte ale calitatii
o
Galben = satisfacator, scoala indeplineste doar standardele de functionare
o
Rosu = nu indeplineste nici macar nivelul minim de functionare

*
Ghidul calitatii in scoli, pe www.cotidianul.ro/select

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: grigore_geta | 05.10.2007 21:55 | 2744 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (29)

0 0

05.10.2007 22:13 grigore_geta - Autor

Iata un comentariu, preluat de pe net, care ar trabui sa ne dea de gandit: ce inseamna de fapt o scoala buna? Una care isi alege elevii, fara a da o sansa si celor "cu probleme", doar pentru a avea rezultatele care i-ar aduce o culoare mai cautata?

Comentariu preluat , (scris de un parinte)

"Dudesti-(05-10-2007 09:31)

Domne ce coloare ati da scolii la care invata copilu meu?

La-m dat la scoala cu pretemtii de Bucuresti. Si acu nu stiu daca s-al mai las la scoala.

A nimerit intro clasa de 19 copii, toti sarmani sau neam de rom ca mine sa-u cum neoti zice voi. Ia separat directoarea de copii de smecheri. Ca sint clase cu 27 de elevi.

Mam dus si eu la directoare si i-am zis ca vreau ca copilu meu sa mearga si el la clasele alea cu invatatoare bune si m-ia zis ca nu mai este locuri. De ce, ca e rom?

Nici la semiternat nu mi la primit. Ca a zis ca nu mai este locuri. Da ala e facut de parinti. Eu de ce nu am loc pentru copilu meu? Eu nu-s tot parinte. Adica eu nu pot sa fac si eu semiternat pentru copilu meu? Ca eu nu stiu carte, da copilu meu vreu sa invete carte. Ca sa faca bani cinstiti, sa nu stea cu circa pe la fiecare ca s-asi tie familia.

Nu mai spui ca ia dat o uniforma de-am dat o poala de bani pa ea e vai mama ei. Nici otrepele de acasa nu este asa proaste. Si aleas facute tot de parinti. Asa a zis directoarea, da eu nam facut nici o uniforma. De ce s-ia batut joc de copilu meu.

Merge-ti sa vedeti hal de scoala. Ca zici ca varui-to muierea mea cu maturili de la Rosal. Mergeti la scoala 80. Sio sa vedeti ca si in Bucuresti e vai mama lor de copii saraci sau de rom.

Daca directoarei nui place de fata ta ai mierlito cu tot cu copii tai."

0 0

05.10.2007 22:38 adarina

Iosifescu asta e un cretin care a adunat alti cretini pe langa el, aproape toti pilosi, care au fost doar intervievati, fara concurs, multi dintre ei nici nu au experienta la catedra.S-a mai creat un organism de semidocti, care-ti vorbesc de sus si nu stiu pe ce lume se afla, dar iau cadouri, ca, de, obisnuinta e a doua natura. Cine a scris mai devreme are dreptate, am fost intr-o scoala unde s-a facut segregare de care nimanui nu i-a pasat si eu am fost obligata sa renunt la titulatura pentru ca nu am pile si nu puteam sa las copiii, chiar tigani fiind, singuri in pauze, ca sa fumez cot la cot cu directoarea, asa cum face, nestingherita, fosta mea colega de paralela .

Rezolvare pentru caderea cumplita a invatamantului romanesc nu exista deoarece s-au creat structuri perfecte de oameni fara nici un Dumnezeu care te apreciaza numai dupa grosimea buzunarului, si asta se intampla la nivel inalt, nu de acum ci de 18 ani incoace.

Cine spune adevarul e rapid inlaturat si, de multe ori si curatat...de pe lume.

Revenind la Iosifescu si la culorile lui, sa se vopseasca el cu ele, cum a vopsit Funar, alt nebun, bancile din Cluj, se vede ca a stat in cercetare atatia ani si acum vrea sa se coloreze, nu-i mai place monocromia!

Cea mai mare problema este haosul care domneste in invatamant si nimeni nu face nimic, doar vorbesc toti, fara nici un rezultat.

SI COPIII CUI RAMAN?

Daca ar stii parintii ce se petrece in scoli nu numai in ore, ci si in pauze, n-ar mai fi nici un copil in scoala!!!

Pe cei "de sus" nu-i intereseaza problemele, vor doar s-o duca bine, foarte bine, si culmea e ca se creeaza din ce in ce mai multe structuri de control, deci sunt mai multi cu mapa si cei care muncesc cu adevarat sunt marginalizati.

In curand , daca nu suntem deja, vom fi un popor de analfabeti, dar cu diplome!!!

0 0

05.10.2007 22:49 floricica_f

probabil ca vom vedea scoli colorate in culorile curcubeului: albastru pentru mobilier, rosu pentru nivelul la care se face matematica, verde pentru limbi straine si asa mai departe...

0 0

06.10.2007 07:48 profchim

un limbaj decent, fara jigniri la persoane cred ca ar fi mai mult decat binevenit...

0 0

06.10.2007 07:52 daniela_dragan

Doaaaamne! Nu-mi vine sa cred ca cineva poate debita asemenea tampenii. Oamenii astia nu sunt cu picioarele pe pamant (asta ca sa spun intr-un mod elegant).Ce sa mai zici? A innebunit lupu`!

0 0

06.10.2007 09:33 rasmina

ai dreptate ce ai spus cu scoala 80 si eu am avut baiatul acolo si m-am convins...ca este valabila zicala cu " afara-i vopsit gardul......" nimeni nu vede diferentele la care sunt supusi copii...nimeni nu ia atitudine...parintii care au putere financiara au trecere iar domnii profesori....deja sunt invatati sa se comporte ca atare ....adica orice informatie in plus costa.......adica ...meditatii in particular daca vrei ca fiul tau sa mai inteleaga cate ceva.....daca era o scoala atat de grozava ar fi trebuit sa puna in practica acel demers al ministerului in care activitatea la catedra sa fie centrata pe elev.....nu ...nu pe meditatiile pe buzunarul parintilor.....concluzia.....mi-am transferat copilul la timp......dar si m-am convins definitiv ca in invatamant multe lucruri merg pe ochi frumosi......

0 0

06.10.2007 10:27 alinne

Aberatie mai mare ca asta nu am mai citit. Si daca scoala respectiva vopsita in albastru sau verde peste trei ani nu mai primeste acelasi punctaj la evaluare, ce vor face, o vor revopsi in galben sau rosu? Poate ar fi mai bine sa vopseasca fiecare zid al scolii intr-o culoare sa arate ca o sorcova.

In ceea ce priveste segregarea pentru etnie,din pacate, este foarte adevarata. Eu lucrez de 4 ani intr-o scoala din mediul rural in elevi de etnie rroma si intotdeauna am intampinat dificultati din partea celor care sunt un factor de raspundere: suntem singura scoala din localitate care nu are mobilier nou pentru scoala, ci banci pe care au invatat si parintii elevilor mei. Anul trecut cand am participat pentru prima oare de cand s-a infintat scoala la olimpiada de limba romana impreuna cu trei elevi toti s-au uitat urat la mine si mai aveau putin si ma trimeteau acasa. Este o mare nedreptate si nu cred ca acesti copii au vreo vina.Ganditi-va ce calificativ va primi scoala si cu ce culoare va fi vopsita, atunci sa vezi segregare. Eu, l-as invita pe domnul Iosifescu sa lucreze(daca se pricepe) intr-o astfel de scoala o saptamana si apoi sa vorbeasca, nu sa debiteze tot felul de baliverne. Mai stiu si o zicala cu prostul si mintea odihnita care s-ar aplica domnului Iosifescu.

0 0

06.10.2007 10:30 alinne

Scuze pentru greseli.Erata: cu elevi de etnie...,infiintat, trimiteau.

0 0

06.10.2007 10:31 fritsch_renate

Veniti, domnilor creativi, sa vedeti scolile de la tara! Personalul de predare este alcatuit din juma' calificati, juma' necalificati si pensionari. Vreti calitate? Cautati modalitati sa incurajati tineretul sa se indrepte spre invatamant nu spre tari mai calde, sa se califice si sa-si lase aici puterea de munca, si apoi sa cautati pe paleta culorilor stegulete, stelute si-alte-asemenea-inventate-animalute...

0 0

06.10.2007 12:56 aalliinnaa

... si noi tocmai ne-am vopsit scoala in portocaliu, vara aceasta...:)Deci, dupa noile criterii, suntem mediocri!!!

Mare prostie!

0 0

06.10.2007 13:00 ivangabriela

I-as invita si eu pe acesti domni cu o bogata imaginatie sa predea doar o saptamana la mine in clasa si apoi sa-si vopseasca hainele in functie de culoarea pe care si-ar acorda-o singuri!!!As vrea sa-i vad predand intr-o scoala din vreun catun uitat de lume si apoi sa-i mai aud vorbind despre culorile curcubeului!!!As vrea sa-i vad lucrand cu elevi CES sau rromi!!!Credeti,domnilor,ca ar mai fi asa de frumoasa "pictura"creata de d-stra?

0 0

06.10.2007 13:29 dama

Mintea lor este slobodă şi "fată monştrii". Am ales un limbaj mai dur pentru a răspunde la interesul lor. Nu au ce face şi mai inventează vreo prostie că dascălul român nu prea mai are ce face în cele 10 ore care i-au mai rămas pe noapte. De restul au avut grijă ministerul şi Isj. ca să ne îngroape în hârtii.

0 0

06.10.2007 13:34 yulyana

Consider ca nu vopsirea scolilor intr-o culoare sau alta este solutia.

0 0

06.10.2007 13:43 udypro

Din ce in ce mai multi timpiti in Romania.Cred ca este de la radiatii.Am facut la hartii la comisia de calitate intrun an cat facusem in 5 ani.La o analiza foarte simpla toate problemele erau din cauza infrastucturii, lipsei de bani.

0 0

06.10.2007 16:04 mariananudoru

Aceasta noua "gaselnita"cu monitorizare ARACIP e o discriminare mascata a scolilor , implicit a profesorilor care lucreaza in ele.Maldarele de hartii in care ne ingropam pentru a "dovedi" ca muncim ne transforma in altceva decat ceea ce suntem.Nu vom mai avea timp sa ne ocupam de elevi ,vom sta cu inima la gat ca vine lupul cel rau si nu avem portofoliile gata,iar elevii nu au mapele de lucru ca la carte.In scoala mea au fost astfel de segregari cu niste consecinte urate in clasa a 5a,cand clasele au fost unite si cei cu "obraz subtire"si-au luat progeniturile si le-au dus la scoli cu "staif"pentru ca nu puteau respira acelasi aer cu amaratii.Vedeti,dragi colegi,de aici incepe tot raul:de acasa,din familie.Va doresc numai culori frumoase!Desi,dupa gustul meu,albastrul e prea rece.

0 0

06.10.2007 18:25 lilisor_adr

dar daca intr-o scoala exista cateva clase amenajate dupa standardele ARAPICI si cu profesori extrem de competenti,iar restul scolii e de calitate sub-medie,cum se vopseste scoala?Degrade????

0 0

06.10.2007 18:27 lilisor_adr

Si tot ptr domnii de la ARAPICI:in momentul in care admiterea la liceu se face pe baza notei 4(ca poate il salveaza media de 6 si cea generala)atunci liceele vor fi vopsite in negru-culoarea distrugerii viitorului.

0 0

06.10.2007 19:07 geis

Daca se continua in acest mod, in curand vom fi obligati sa purtam si noi pantofi albastri, verzi,portocalii, rosii, etc.,dupa bunul plac al celor de la ARACIP.Cine a fost idiotul caruia ia fatat mintea constituirea unei asemenea gasti? Sunt efectele de la Cernobil!!!.

0 0

06.10.2007 20:19 andreea_pro81

:)))))))Doaaaaaaaaaaaaamne!cand s-or satura astia MARII sa-si bata joc de noi,profesorii de rand?Vreau sa spun k directoarea noastra a intrat in panica atunci cand a auzit de ARACIP.O tampenie!Mai bine s-ar rezolva problemele adevarate:copii nostrii invata in unele scoli dupa manuale invechite,materiale...nu sunt,si alea care sunt nu functioneaza(calculatoare,etc.),iarna e frig in scoli ,materia,ce sa mai zic--e varza si inghesuita;o abrambureala totala...hartogaraie ni se cere mai multa de la an la an(planificari,proiecte,portofoliul profesorului,al elevilor).In curand cred k vom ingrosa randurile pe la casele de nebuni.Ce doamne-iarta-ma e in capatanile celor "din varful ierarhiei"???????TARATE!!!!A zis bine cineva mai sus: araPICI.Si niste pici sunt mai dezghetati la minte decat ei!Treceti la treaba ,domnilor,si incercati sa usurati munca profesorilor si a elevilor,nu sa o ingreunati!

Credeti ca ma incalzeste cu ceva daca scoala e albastra sau rosie????????(si cred ca vorbesc acum si in numele altor profesori)

0 0

06.10.2007 20:21 angela_ghrsm

Şcoala mea va primi din start culoarea albastră pt că este una din cele mai bune din oraş şi pt că are o echipă profesorală de excepţie din care fac parte şi eu !

0 0

06.10.2007 20:38 cocalici

Nu fi asa sigura! Ii vor gasi ei ceva si scolii tale!Nu vor da ei asa usor "albastru".Si apoi, culoarea albastra e o culoare rece!Mie imi da senzatia de frig!De aceea propun ca si cabinetele ministrilor sa fie vopsite la fel ca scolile!

0 0

06.10.2007 21:46 monteola

Si eu cred ca scoala noastra va fi colorata intr-una din culorile de pe primele doua locuri: albastru sau verde. Cadrele didactice din scoala noastra, elevii si parintii sunt mandri ca apartin acestei scoli!! Si eu sunt unul dintre ei. Numai cine nu vrea nu poate. Standardele propuse de agentie mi se par acceptabile, iar treaba cu aceste culori, mi se pare de-a dreptul...ingenioasa.

Pentru angela_ghrsm: Bravo, Angela, cu oameni ca tine, sigur aveti o scoala care merita aprecierile pozitive ale comisiei de evaluare!

0 0

07.10.2007 10:12 ramola

Cred ca ar fi mai corect sa se evalueze munca fiecarui cadru didactic in parte si sa nu se faca generalizarea aceasta cu aplicarea unor vopsele.Pentru colegii care sunt asa mandrii de scoala lor, felicitari! Dar totusi le-asi propune un schimb de experienta macar pentru o luna.Sa mearga sa lucreze in scoli unde nu sunt asigurate minimum de conditii,unde copiii provin din medii defavorizate.Si eu lucrez intr-o scoala ce cu siguranta va primi o culoare buna daca se aplica o asemenea aberati, dar nu cred ca as fi mandra de acest lucru gandindu-ma la colegii mei care si ei muncesc la fel de mult, dar au avut nesansa de a fi intr-o scoala prost cotata.Important e sa fim uniti si sa ne respectam unii pe altii.

0 0

07.10.2007 15:16 dinel

RUSINE !!!!!!!!!

Am avut rabdarea sa citesc toate comentariile referitoare la acest subiect stupid . Ma apuca groaza cand pe unii dintre noi ii prinde extazul ca vor fi "zugraviti " de marimile noastre.



Propuneri :

0 0

07.10.2007 15:29 dinel

Propuneri :

0 0

08.10.2007 17:58 sorinborodi

Unii canta cam asa:



Frunza verde de jugastru

Scoala mea e cu albastru !

Iar de Craciun cand vine mosu'

O pensul'as vrea,ca io mi-s...rosu !

0 0

11.10.2007 09:54 aureliam1956

conform culorilor calitatii propun ca prin ordonanta de urgenta , functionarii ministerului educatiei si ai aracipului sa se imbrace numai cu haine rosii. elevii si profesorii sa poarte culoarea care sa demonstreze calificativul lor obtinut. totodata sa consume hrana de culoare a adecvata calificativului.....

0 0

13.10.2007 22:04 mmihaela66

Cred ca cineva,,,,undeva,,,,nu cunoste cuvantul DISCRIMINARE....sau il prelucreaza in culori ca sa si justifice o activitate

0 0

16.10.2007 08:57 popanmc

Aceasta este România europeană în care ne creştem copiii?Ruşine celor care vin cu asemenea idei!Unde se poate ataşa şi egalizarea tuturor şanselor în educaţie?

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

2 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN