Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Scoala Europeana in actiune


SCOALA EUROPEANA IN ACTIUNE

Grupul Scolar Industrial Electrotimis, din Timisoara, este una din cele doua scoli din judetul Timis carora le-a fost decernat titlul de “Scoala europeana” in cadrul competitiei organizate de Ministerul Tineretului, Educatiei si Cercetarii in iunie 2007, datorita bogatei experiente in parteneriate europene materializate prin proiecte la care au participat elevi si profesori ai scolii.
Pe langa experienta acumulata in proiecte de formare profesionala Leonardo da Vinci, de tip mobilitate, prin care grupuri de elevi si, respectiv profesori au efectuat stagii de pregatire profesionala in Germania, Spania, Marea Britanie, un proiect lingvistic Comenius cu partener in Franta, in prezent, scoala este partener in cadrul proiectului pilot STEP-IN, avand ca promotor compania belgiana de formare profesionala SYNTRA WEST si parteneri Shrewsbury College din Shropshire, Anglia, Elektrotechnologie Zentrum Stuttgart, Germania, Mehmet Rustu Uzel Anatolian Technical Highschool din Gaziantep, Turcia, compania Kenteq, National Centre of Expertise on Vocational Education, Training and Labour Market, Olanda si National Installation Union din Bulgaria, firma NELECTRA si asociatiile profesionale FEDELEC, ANPEB ( Belgia).
Proiectul STEP-IN face parte din Programul European Leonardo da Vinci si se inscrie in politica UE de dezvoltare a unui spatiu european de formare profesionala. Proiectul contribuie la actiunile statelor participante, destinate formarii profesionale initiale si pe parcursul intregii vieti, stimuleaza creativitatea si inovarea pentru facilitarea insertiei cetatenilor Europei in viata profesionala, sustine procesele de adaptare a sistemelor educationale si de formare la evolutiile economice si tehnologice si la mutatiile constante specifice pietei europene.

Ideea acestui proiect a pornit de la constatarea ca in toata Europa, ramura instalatiilor electrice se confrunta cu probleme in gasirea unor electricieni bine pregatiri care au cunostinte tehnice de ultima ora.
Mai intai, intrarea absolventilor din sistemul de pregatire vocationala in piata muncii continua sa fie prea limitata.Ca rezultat, o multime de muncitori din domeniu nu dispun de calificare in electricitate si nu au un fundament tehnic solid. Mai mult, persoane cu slaba pregatire care nu au un certificate ca electrician sunt promovate deoarece angajatorul nu gaseste candidati potriviti ca tehnicieni cu o calificare mai inalta. Aceste persoane se intalnesc cu o multime de probleme in practicarea muncii lor: mai intai, nu au cunostintele tehnice necesare si apoi, le lipsesc competentele manageriale si in domeniul resurselor umane.
Sectorul este de asemenea caracterizat prin noi evolutii rapide. Deoarece din ce in ce mai multe tehnologii bazate pe computer si telecomunicatii sunt integrate in activitatile sectorului, electricienii trebuie sa devina de asemenea, mai sofisticati in intelegerea acestor tehnologii.
Pe langa numarul insuficient de aplicanti si lipsa cunostintelor tehnice, exista , de asemenea, o problema de calitate:aplicantii si muncitorii nu au experienta, competente de comunicare, autoevaluare si acuratete. Insuficienta motivare si o atitudine gresita sunt considerate de asemenea, probleme majore.
Pornind de la aceasta situatie de fapt,s-au stabilit urmatoarele obiective :
 Definirea unui profil generic European bazat pe competente, in cadrul sectorului electro.
 Dezvoltarea unui instrument TIC usor de utilizat pentru scanarea competentelor tehnice generice si comportamentale ale muncitorului cu colan albastru(electrician)
 Conducerea lui/ei catre initiative de training relevante bazate pe competente
 Imbunatatirea politicii de bun venit in companiile mici electro, prin dezvoltarea unui material informational atat pentru angajat, cat si pentru angajator
In cadrul proiectului s-au organizat ateliere de lucru in Brugges(Belgia), Amsterdam si Timisoara, urmand ca in perioada 08.10-09.10.2007, echipa de proiect sa participe la intalnirea de proiect de la Stuttgart, organizata la ElektroteknikZentrum. Durata proiectului este de doi ani, intre 2006 si 2008. Valorizarea rezultatelor proiectului se va face prin distribuirea materialului realizat atat in scoli si alte firme care ofera servicii de training in domeniul electro, cat si firmelor si companiilor mici care activeaza in acest domeniu.


Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: adriana_anton | 06.10.2007 14:07 | 2502 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (2)

0 0

19.10.2007 20:15 viviana47

felicitari , pentru asa realizari , cum as putea si eu sa realizez acest lucru pentru liceul meu , are profil la fel , nu stiu sa intru in colaborare firme interesate de forta noastra de munca

Viviana

0 0

06.11.2007 20:33 adriana_anton - Autor

Multumim pentru felicitari.Nu este chiar asa de complicat.Pentru a va cauta parteneri europeni va puteti inscrie pe site-ul euproject@yahoo.com-trimiteti o scurta prezentare a scolii si a intereselor de colaborare si veti gasi parteneri.Succes!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

2 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN