Şcoala cu
bune practici

49 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Manualele de religie îi ameninţă pe elevi cu un Dumnezeu horror

Elevii din clasele I-VIII din România studiază în acest moment obligatoriu religia, ghidându-se după o serie de manuale aprobate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Cum sunt redactate aceste manuale şi ce anume conţin ele relevă un studiu realizat de Liga Pro Europa, studiu citat de Hotnews. Conform studiului, care abundă în exemple relevante, copiii sunt ameninţaţi cu pedeapsa divină pentru greşeli minore, de la obiceiul de a bate mingea pe stradă, la trezirea târzie dimineaţa sau la distrugerea unui cuib de rândunici.
Pentru cel din urmă caz, „răzbunarea” vine sub forma tragerii scării de sub picioarele băiatului direct de către Dumnezeu, conform exemplului din Abecedarul micului creştin, Editura didactică şi pedagogică, 2002, al cărui autor este preotul Ioan Săuca. Tot un Dumnezeu răzbunător şi nemilos pentru păcatele micuţilor este prezentat şi în manualul de religie pentru clasa I, al editurii Sf. Mina din Iaşi (autori Camelia Muha, Maria Orzetic, Elena Mocanu).

Pedeapsa divină pentru abateri minore de la o disciplină rigidă, inclusiv pentru că nu-ţi faci cruce când treci prin dreptul bisericii este fără drept de apel: „ te calcă maşina” (!!!).
Pedepse „rafinate“ pentru elevii mai mari
Pentru elevii mai mari manualele includ pedepse ceva mai „rafinate”, astfel încât frica să le fie pe deplin inoculată copiilor. Caietul de religie ortodoxă pentru clasa a VIII-a le spune elevilor că: „după Judecata de Apoi drepţii vor merge să se veselească în împărăţia lui Dumnezeu iar păcătoşii vor fi aruncaţi în întunericul cel mai dinafară, unde va fi plângerea şi scrâşnirea dinţilor”.
Majoritatea manualelor de religie includ observaţii menite să incrimineze celelalte religii, să le ironizeze sau chiar să le aducă acuzaţii şi să le judece. Manualul de religie pentru clasa a XI-a de la Editura Corint, autor Adrian Lemeni, fost secretar de stat în Ministerul Culturii şi Cultelor, atacă direct cultele religioase din România, denumindu-le „mişcări religioase care acţionează în spaţiul unei confesiuni creştine tradiţionale, prin metode nedemne, inacceptabile din punct de vedere social şi moral.”
Acelaşi autor redactează şi manualul pentru clasa a X-a, la aceeaşi editură, în care îi învaţă pe liceeni că Yoga este „lucrarea directă a demonilor”. Lecţia de intoleranţă continuă în Manualul de religie. Cultul Ortodox, destinat clasei a X-a, editat de editura Dacia din Cluj. Aici este atacată direct Biserica Greco-Catolică despre care se spune că „a dus la dezbinarea în planul credinţei a românilor transilvăneni şi a avut consecinţe majore, determinând instaurarea unui climat de neînţelegere şi neîncredere reciprocă, cu efecte pe termen lung.”
Manualele aflate pe piaţă şi incriminate de studiul citat de Hotnews sunt aprobate de Ministerul Educaţiei din România. Biserica Ortodoxă Română duce în acest moment o campanie aplicată pentru obligativitatea studierii religiei în licee, deocamdată aceasta fiind o materie opţională.
„După Judecata de Apoi (...) păcătoşii vor fi aruncaţi în întunericul cel mai dinafară, unde va fi plângerea şi scrâşnirea dinţilor” - Caietul de Religie Ortodoxă pentru clasa a VIII-a (cristina.modreanu@gandul.info )

Sursa : Gandul

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: dr_letter | 04.03.2008 09:09 | 3586 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Munca invizibila a mamelor

Echilibrul emotional

Comentarii (39)

2 0

04.03.2008 18:49 mariana_turcu

Va rog sa ma scuzati ca indraznesc, dar e vai de noi si de toata tara asta daca sunt tot mai multi cei care cauta fara ezitare sa arunce permanent cu noroi in ortodoxie. Apoi cred ca numai plangerea si scrasnirea dintilor va fi pentru cei care i-au o astfel de atitudine. Si cauta si putinul firicel de credinta care mai exista in asa - zisa Romanie , sa-l distruga. Cei care admit publicarea unor astfel de articole nu se gandesc la consecintele care le au acestea asupra sufletelor nevinovate ale acestor copii care daca invata ceva religie la scoala nu cred ca le strica. Strica doar atitudinea unora (fie parinti, fie profesori sau alte categorii). Nu sunt profesor de religie. Dar e dureroasa atitudinea unui numar tot mai crescut de astfel de "atei". Inainte de a scrie ceva sau de a va afirma vreo ideie, sa va mai ganditi ca exista totusi Dumnezeu care ori ca vrem, ori ca nu vrem ne va judeca pe fiecare.As spune mai multe lucruri dar vad ca toate incercarile de a se indrepta lucrurile in tara asta se fac in zadar. Sa nu ne miram de pedepsele care vin peste noi an de an (inindatii, boli, s.a.)

0 0

04.03.2008 19:14 dontu

"Manualele aflate pe piaţă şi incriminate de studiul citat de Hotnews sunt aprobate de Ministerul Educaţiei din România."...deci fie vorba aceasta tarisoara draga pentru care conducatorii "nostri dragi"lupta si o cinstesc(de nu mai pot ei:)) )...se va duce de RAPA...deci cum Doamne...sa aprobi asa ceva, este scandalos la cer...domnilor daca nu aveti ce face luati-va "a gun"(si asa se obtin permisele foarte usor) si "bullets" si face-ti un act de caritate si lasati-ne in pace, pe noi ceilalti ce mai suntem cat se poate de corecti si mai lucram asa...fara sa furam...deci mai bine mergeti si "muriti un pic" si apoi vedeti ce se mai poate face :))...nu stiu ce sa zic...si asa oamenii mai au foarte putina credinta...mai bagati-le si voi in cap alte idiotenii, ca sa NE TAMPIM si noi mai mult, ca nu este de ajuns asa cum suntem noi...in fine, multumesc :D...

0 0

04.03.2008 19:22 emil

Noroiul aruncat nu este iun ortodoxie cui in "slujitorii" incompetenti! Modul in care se preda religia ortodoxa in scoala este sub orice critica. Va invit, inca odata, sa vedeti cum se pune problema, sa studiati un manual de religie, o programa, sa asistati la lectii total apedagogice si amorale predate de persoane care habar nu au sa ajunga la sufletul unui copil sau tanar. Va rog sa observati calitatea materialelor postate pe didactic la sectiunea filosofie religie... Daca reprezentantii bisericii nu vor intelege cat de important este sa depui un efort de minima inteligenta pentru a ajunge sa faci din credinta o stare normala, atunci, intradevar totul se va duce de rapa. Sa nu se creada ca vom trece de la o epoca rosie la una inchizitoriala...

0 0

04.03.2008 21:03 adi_elev

Nu as vrea sa supar, dar mi se pare o aberatie.

Cel putin eu sunt ateu, deci cred ca religi a este o conspiratie. "Nu fura ca te pedepseste D-zeu." "Nu omori ca ajungi in Iad." "Cinsteste-ti parintii." "Iubesteti aproapele."

Sa fim seriosi, cel putin din aceste replici deja se vede clar o incercare de a controla oameni. Cat despre manualele de religie, cu toate ca nu sunt "free" si trebuie sa le platim, mai ne scriu in ele si niste aberatii de zile mari. La scoala nu se mai invata ca pe vremuri religia. Acum intram in detaliu cu toate. Si aici ma refer la designul bisericii, la cum se fac slujbele, la ce haine poarta preotul etc. Nu mai ne invata rugaciuni, sa ne inchinam si altele.

0 0

04.03.2008 21:15 dontu

C’est la vie!







Blestemaţi, într-o cochilie umană

cu originea otrăvită –

de un gest barbar





purtăm sarcofage de muşama –

agăţate pe osii ceramice

tremurând…după un biscuite amar





târându-ne prin gloanţe oarbe –

scrijelite în mod tâlhar

…de lama vanităţii





Doar pentru a sporii statistica,

cu suflete sortite pieririi





adormiţi – sau poate mahmuri

pe crucea eşecului

aruncăm în stoicism

…două lacrimi prelungite –



…în mâini divine…





Luăm naştere în întuneric,

trăind în beznă



vânzându-ne sufletul



…pe ACCIZE sforăitoare.





Restul NO COMMENT!...

0 0

04.03.2008 22:38 dr_letter - Autor

Doamnei Mariana Turcu :

Daca si profesorii de religie stau cu ortografia si exprimarea ca dumneavoastra... chiar ca e "plangere si scrasnire de dinti" ... dar de rusine ca avem colegi profesori care nu au notiunile minime de limba romana cerute unui absolvent de opt clase ! Citez :

" pentru cei care i-au (corect iau!)o astfel de atitudine"; "nu se gandesc la consecintele care le au acestea" ( corect "pe care le au");"a va afirma vreo ideie" (corect- idee)

Va doresc sa va lumineze Dumnezeu... ortografia !

1 0

05.03.2008 08:06 mirela49

A spus ca nu este profesor de religie! Daca si profesorii de limba franceza stau cu exprimarea ca dumneavoastra.....Aveti vreo idee?

0 0

05.03.2008 12:17 nicutranslator

Decat sa se mai chinuie copiii cu o ora de religie care nu prea-i ajuta, si nu mai precizez de ce pentru ca ar ocupa prea mult spatiu, mai bine s-ar mai introduce o ora de limba romana pentru ca la acest capitol suntem deficitari din moment ce scriem asa: "...mai ne scriu in ele aberatii [...].Nu mai ne invata rugaciuni..." (adi elev, de mai sus) si asta e doar o greseala vazuta in viteza.

0 0

05.03.2008 12:35 dr_letter - Autor

Doamnei mirela49 :

N-am inteles cu ce v-a deranjat exprimarea mea ? N-am vazut ca dumneavaostra sa-mi fi semnalat vreo greseala facuta de mine, fapt care, sa fiu sincera, nu m-ar ofusca, ci mi-ar da de gandit si de lucru. Astept cu interes sugestiile dumneavoastra de exprimare, ca sa ma indrept pe calea cea buna si sa nu mai scriu articole care sa va deranjeze simtul lingvistic !



Domnului nicutranslator :

Nu e vorba de desfiintarea orei de religie, asta nu vor sa priceapa multi, ci de schimbarea abordarii predarii orei de religei, de conceperea ei moderna si de renuntarea la dogme. Profesorii de religie o iau ca pe o ofensa adusa lui Dumnezeu, dar Dumnezeu saracul nu are de-a face cu incompetenta si obtuzitatea noastra ! Daca atata lume semnaleaza deficiente ale orelor si manualelor de religei, refuzul de a dialoga inseamna inchidere in dogma, bigotism si inchistare !

0 0

05.03.2008 12:35 dr_letter - Autor

scuze pentru greseala de tastare : manualul de religie

0 0

05.03.2008 12:41 parmy

Mai oameni buni, incetati cu exagerarile. Multe lucruri bune s-ar putea face in orele de religie...Daca fiecare si-ar vedea de obiectul sau , n-am mai vedea asemenea 'monstruozitati ortografice' pe aici.Dar de vreme ce profesorii de romana si matematica ,in loc sa-si vada de treaba , poarta grija religiei iata rezultatele!

0 0

05.03.2008 12:43 parmy

Mai oameni buni, incetati cu exagerarile. Multe lucruri bune s-ar putea face in orele de religie...Daca fiecare si-ar vedea de obiectul sau , n-am mai vedea asemenea 'monstruozitati ortografice' pe aici.Dar de vreme ce profesorii de romana si matematica ,in loc sa-si vada de treaba , poarta grija religiei iata rezultatele!

0 0

05.03.2008 12:46 parmy

scuze pt. repetarea mesajului :(

0 0

05.03.2008 13:50 iulih

Domnule Emil, inainte sa criticati materialele postate pe didactic la sectiunea filozofie-religie, postati dumneavoastra ceva valoros pe acest site. Ii indemn eu acum pe colegii nostri sa vizualizeze materialele postate de dumneavoastra pe site, sa vada acolo exemple de non-valoare.

Cine va da dreptul sa criticati materialele altora, materiale care nu apartin domeniului dumneavoastra de calificare?

Puneti mana si realizati dumneavoastra ceva valoros. Nu va mai erijati in postul de critic al tuturor materialelor de pe acest site pentru ca nu aveti competenta necesara.

0 0

05.09.2018 10:49 emil

Dvs. de unde aveti calitatea de a spune ca public nonvalori? Eu si colegii mei moderam acest site si nu ne ocupam cu publicarea de materiale. E bine sa stiti ca EU sunt autorul acestui site! Nu am spus ca si lauda ci doar sa va atrag atentia ca ajutorul incepe de la mine. Dar maximul de ajutor vi-l da compania Intuitext care a dezvoltat aceasta aplicatie formidabila, gratuita pentru educatori, elevi si parinti.
Eu mi-am exprimat opinia despre materiale de slaba calitate la disciplina religie, imi mentin aceasta observatie deoarece au trecut prin fata mea sute de lucrari...
Va rog sa pastrati si decenta in exprimare!

0 0

05.03.2008 16:30 unuser

religia a fost introdusa obligatoriu in scoala ca sa umple golul rasat de scoaterea "propagandei politice" . Pe mine nu ma mira cu nimic ca religia impune frica prin aceleasi metode ca si securitatea , iar vrajelile cu cu iubirea, sufletul si moralitatea , nici macar copiii mici nu le mai cred . Suntem totusi in mileniul 3 si ar fi totusi cazul sa se faca si la noi o educatie pemtru CULTIVAREA GANDIRII, mnu pentru supunere prin violenta printre care si vrajelile si minciunile .

0 0

05.03.2008 17:16 adimatu

"iulih" cu inversunare pioniereasca sari si ataci un om desi aici nu este un loc in care sa ne exprimam parerea despre un cineva. Nu-ti place pozitia cuiva, este dreptul tau, dar nu "ridica" prima piatra. Forumul acesta exista datorita lui Emil. Poti cauta altul...

In ceea ce priveste "domeniul de calificare"...

0 0

05.03.2008 18:04 cdiasimi

Unde dai si unde crapa! Se discuta despre ceva si s-a ajuns la cu totul altceva. Si totusi, imi pun si eu urmatoarea intrebare: de ce, daca nu sunt de calitate materialele de la filosofie religie, sunt postate pe site? Ce se reproseaza acestor materiale, partea didactica sau partea de stiinta(informatie)? Si ... cine este in masura sa le comenteze (critice), de vreme ce nu se cunosc programa si multe alte aspecte? As propune ca materialele postate pe site sa fie aprobate spre postare de metodisti pentru fiecare specialitate sau de inspectori de specialitate. Nu consider ca "iulih" a ridicat primul piatra (vedeti, si aceasta "expresie" vine din religie). Dintr-un punct de vedere are dreptate. Eu, niciodata n-as comenta un material postat la alta disciplina decat cea pe care-o predau (chiar daca ar fi sa le comentez, le-as comenta doar din punct de vedere didactic, n-as intra la partea de "stiinta").

0 0

05.03.2008 20:10 emil

Stimate iulih, eu sunt chiar autorul acestui portal, nu mi-am permis sa pun materiale, dar recunosc ca observatia e buna, ar trebui sa mai pun si eu cate ceva! Cat prtiveste calitatea de a judeca, eu cred ca o am si am dreptul sa judec, la fel cum si dvs. puteti judeca oricare lucrare de pe didactic daca va simtiti in stare sa o faceti. Cat priveste afirmatia "puneti mana si faceti ceva valoros"...asta e chiar tare! Ei bine, v-am facut portalul didactic.ro. E suficient de valoros?!

0 0

05.03.2008 20:28 mariana_turcu

pt. dr. letter,

scuze pentru greselile strecurate din neatentie. Din pacate nu e locul sa va pot contrazice precizarile facute de dv. Si am incheiat orice comentariu.........

0 0

05.03.2008 22:19 professorbujor

In numele adevaratei credinte ,istoria civilizatiei a inregistrat, si inca o mai face,nenumarate acte care pun sub semnul indoielii buna-credinta a adevaratei credinte,de orice fel.

0 0

06.03.2008 00:00 catalin_crcn

Ok parca suntem intr-o cancelarie din regimul trecut... .Am impresia ca...........

1 0

06.03.2008 08:47 cristinaboruz

Sunt profesor de religie si mi se pare ca se cam exagereaza cu aceste afirmatii.

Manualele de religie sunt niste auxiliare,asa ca nu obligam elevii in scoli sa memoreze.De altfel nu sunt lectii numai de dogmatica,ci si de educare a tinerilor,ore de istorie.

Eu nu cred ca la ora de religie elevilor le este frica,sa fim seriosi!

Domnule emil, mai criticati si alte discipline,nu numai religia,ca si acolo unele materiale sunt discutabile!

0 0

06.03.2008 11:31 emil

Judec si alte discipline, fara problema, judec calitatea materialelor trimise, veti descoperi si alte comentarii in locurile cu pricina.

0 0

03.09.2018 21:04 CorinaHu

Haideti, domnule, am pretentia ca discut cu intelectuali totusi. Nu pot sa cred si sa accept ca intre intelectuali pot fi oameni atat de limitati! Ganditi-va ca toti intelectualii Romaniei erau intai religiosi. Va indemn sa participati intai la o ora de religie, apoi sa aruncati cu noroi in ce tine de manuale si altele. Eu sunt profesor de Religie Ortodoxa si stiu ce vorbesc. De ce sa mintim? A! ca propovaduim un Dumnezeu al iubirii asta e una. Dar trebuie sa spunem adevarul, fie ca place, fie ca nu. Daca asta e adevarul, ce va deranjeaza pe dvs.? Pana la urma religia este a lui Hristos, nu a dvs. Dvs puteti comenta strict pe creatia dvs. Atata se da cu piciorul in singura institutie datorita careia noi inca ne numim romani. Asta in caz ca sunteti roman si va intereseaza. Ca de sunteti ungur sau alta natie, va intelegem ca murdariti cu micutul creieras ceea ce este sfant.

0 0

05.09.2018 10:54 emil

Va rog, fara comentarii rasiste! Este impotriva principiilor noastre!

0 0

07.03.2008 14:33 biggest

Ora de religie e ok ca e optionala, nu-s ok ca manualele sunt aiurea, e ok ca biserica ortodoxa se implica, nu-i ok ce spune despre celelalte biserici, e ok ca se ia atitudine, nu-i ok cum se ia atitudine(ne legam de greselile gramaticale in loc sa dezbatem chestiunea in cauza; am folosit 'ok' in loc de 'bine'; sper ca e 'OK'), e ok ca avem opinii diferite, nu-i ok sa etichetam in functie de opinii. Pe scurt: luati exemplul Habitat pentru Umanitate...organizatie non profit cu principii crestine dar care ajuta si arabi, si budisti, crestini de tot felul si chiar atei; fiecare om face ce vrea cu viata lui, dar e bine sa aiba posibilitatea de a alege; daca de mici copiilor nostri li se vor vinde povesti de genu "te calca masina" nu e bine; candva vor creste si vor invata multe, vor realiza ca ceea ce credeau e o minciuna si in spiritul adolescentin vor deveni exact ceea ce se vrea sa se evite cu manualele astea

0 0

08.03.2008 22:09 raduandrei3

Este intristator faptul ca noi, profesorii, ne scoatem ochii cu atacuri la persoana.

Daca cineva chiar vrea sa analizeze religiile, utilizand fie si o logica elementara ,nu se poate sa nu-si dea seama cat de criticabile sunt afirmatiile continute in dogmele lor. Insesi dogmele sunt de neacceptat intr-o societate moderna, care vrea cetateni cu spirit critic si judecata corecta, ori noi bagam obligativitatea studierii tocmai a acestor dogme. Intr-un stat modern,unde se zice ca religia este separata de stat, ce cauta religia OBLIGATORIE intr-o institutie de stat? Nu este destul ca toate canalele mass-media galgaie de emisiuni religioase? Da, si credinciosii au dreptul sa-si exprime parerea, dar nu au dreptul sa o bage pa gat la nimeni! Cu atat mai putin unor copii nevinovati, cu discernamantul in formare!Nu ne ajunge un caz Tanacu? Sau trebuie sa ajungem talibani?

0 0

09.03.2008 16:06 adrianstoica

Se exagerează şi de-o parte, şi de cealaltă, şi tot ce e exagerat, este derizoriu. Dar, ar trebui, totuşi, ca religia să fie studiată de fiecare copil în cadrul confesiunii sale, cu preotul (pastorul) respectiv, şi nu în cadrul şcolii de masă, cu profesorul de religie; aşa mi se pare corect.

Trebuie să se ţină cont de următoarele aspecte:

- Religia nu este o simplă materie din planul de învăţământ (sau, mă rog, din curriculumul naţional). Cel care o predă trebuie să aibă, pe lângă toate cunoştinţele şi competenţele specifice profesiunii didactice, şi ceea ce se numeşte [b][i]har[/i][/b], iar această calitate indefinibilă lipseşte, din păcate, în rândul multor profesori de religie. Prin urmare, cel care ar trebui se predea religia trebuie să fie preotul (pastorul).

- Pe de altă parte, de multe ori, preoţii sunt implicaţi în multe alte activităţi exact în timpul programului şcolar şi, prin urmare, foarte multe ore rămân neefectuate.

Înfiinţarea sau funcţionarea unor şcoli ale unor culte religioase, cu excepţia celor care pregătesc personalul de cult propriu, ar trebui interzise prin lege. De asemenea, să fie permisă funcţionarea, în cadrul unor asemenea şcoli, doar a claselor cu profil strict teologic sau legat de teologie (deci nu clase de informatică etc.).

0 0

09.03.2008 16:40 tatiiana

Cred ca este o interpretare gresita. Ati rasfoit manualele?Cati dintre cei care au pornit aceasta campanie de discreditare sunt ortodocsi? Autorii au cautat sa aduca la cunostinta copiilor si nu numai,gradat si amanuntit,aproape totul despre ortodoxie.S-a apelat la oameni competenti si s-a dat spre aprobareM.Ed.C.Se vede ca nimeni nu a des chis aceste manuale ci s-a pus stampila "APROBAT" Se cauta un vinovat? Pentru cine si de ce? Copiii n-au avut nimic de pierdut.Bisericile sunt pline de copii,care vin din dragoste si nu din obligatie.Dar aceasta"publicitate" ii va debusola...Nimeni nu ia masuri? Toti se ascund?Unde sunt parintii copiilor, ceilalti profesori de religie, preotii care au copii la scoala,etc...Unde vreti sa ajunga copiii nostri?

0 0

09.03.2008 20:55 teostreza

Sunt profesor de religie ortodoxă. Am predat şi la clase de liceu dar şi din ciclul primar. Cu timp în urmă s-a constatat al cercurile metodice necesitatea unor manuale adecvate orelor şi astfel câţiva colegi au şi realizat o serie care ulterior a fost APROBATĂ de către Minister.Este de lăudat iniţiativa lor, având în vedere faptul că pt. clasele V-VIII tot nu sunt manuale aprobate.

Metodişti şi cadre calificate au editat şi ghiduri de proiectare şi proiecte didactice pt clasele I-VIII, în curs de apariţie şi pt. liceu. Este munca unor oameni avizaţi care a fost şi aprobată de către MEC.

Cei care au participat la lecţii deschise de religie pot afirma, cred, ca este extras din context şi exagerat ceea ce se afirmă în articol.

Cred totuşi că Programa în vigoare şi manualele ar trebui modificate, în sensul adaptării dar nu a modificării dogmei ortodoxe. Se face dogmă la clasele mici şi pentru unii dificil de înţeles; când ei învaţă ca 1+1=2, tu le spui ca 1=3 că Dumnezeu e Treime. aceasta văd eu incompatibil. În schimb şi Dumnezeu afirmă că e unul al dreptăţii care pedepseşte... dar nu extragem din context, să înţelegem cum vrem şi să privim ca ameniţare exagerată.. etc.

Cadrul didactic poate sublinia ceea ce este necesar, manualul este material de lucru, ajutător şi nu punctul de plecare.



0 0

09.03.2008 21:03 teostreza

Oare nu ştim cu toţii că sunt greşeli ştiinţifice în manualele disciplinelor de examen ale elevilor noştri? De ele ce spunem?? ce măsuri s-au luat?? Iar programele in vigoare nu sunt corelate intre discipline!! Daca nu s-a reusit cu scoaterea Religiei din trunchiul comun, măcar să facă altceva... Oare...

0 0

09.03.2008 22:14 raduandrei3

Suntem cazuti in derizoriu si se pare ca ne infundam tot mai mult, isistand atata cu aceste religii.........

0 0

10.03.2008 12:47 mirela49

ziarul Adevarul, 10 Martie

Fostul premier britanic Tony Blair, în vârstă de 54 de ani, va preda un curs intitulat ''Credinţă şi globalizare'' la Universitatea Yale, cu începere din noul an universitar, în luna septembrie.



Potrivit agenţiei de presă Il Velino, Blair a obţinut numirea de 'Howland Distinguished Fellow', prestigios titlu universitar creat în 1915 şi dobândit înaintea lui, printre alţii, de fostul premier indian Indira Gandhi şi jurnalistul Sir Alistair Cooke.



Fostul premier britanic îşi va păstra 'part-time' postul de trimis special al Cvartetului internaţional (SUA, Uniunea Europeană, Rusia şi ONU) pentru Orientul Mijlociu şi, înainte de a începe să predea, va înfiinţa fundaţia 'Blair Faith', la Londra. Scopul instituţiei va fi de a examina rolul religiei în lumea modernă şi promovarea dialogului între creştini, evrei şi musulmani.



''Având în vedere că lumea devine interdependentă într-o măsură tot mai mare, este esenţial să se cerceteze cum pot fi canalizate valorile religioase spre reconciliere, mai mult decât spre polarizare.

0 0

10.03.2008 17:47 oanamihaela

Tonz Blair va preda un curs universitar (nu un curs în învăţământul preuniversitar), care este probabil opţional şi interesant pentru viitorii oameni de afaceri din cadrul firmelor internaţionale, iar în plus se adresează unor oameni maturi care învaţă să folosească credinţele religioase în favoarea afacerilor lor şi se referă la o diversitate de religii. Nu cred că Tony Blair îi învaţă pe studenţi rugăciuni!

0 0

11.03.2008 21:25 neruta99

Doamne, ce rai suntem! Uneori mi se pare ca e o pornire comandata de undeva impotriva ortodoxiei. Asa, buna, rea, e religia mostenita de la bunii si strabunii mei. E drept ca am si ceva graco-catolic! Dupa toata invazia de sarbatori si obiceiuri care mai de care mai straine, acum ar trebui sa ne renegam si credinta! Cred ca dupa toata acea lunga perioada in care biserica ortodoxa a avut gura legata si ochii inchisi (de buna-voie sau de lehamite?)acum a dat fuga in lume, cautand sa arate ca exista. Nu stia ca in Romanica nu e de bon-ton sa revii la traditii, la origini. Nu, trebuie sa fii cu radacini pe alte meleaguri sau ceva aristocrat sau dizident. Altfel esti comunist! Pe de alta parte, stand stramb si incercand sa judec drept, am impresia ca ortodoxia mai are mult pana sa ajunga acolo unde ii e locul: intre oameni, atragand oameni, alinand oameni. Nu speriindu-i ii atragi, nu amenintandu-i ii tii langa tine. Am auzit ca alte religii sunt mai rigide, in multe privinte, decat cea orodoxa. Probabil ca au propovaduitori/preoti/pastori mai moderni.Cenusa in cap, haina cernita, poale in pamant, barba nerasa, broboada stransa pe cap, o evlavie de cele mai multe ori falsa - nu cred ca acestea sunt semnele unui bun crestin, fie el de orice religie. Revenind de unde am plecat, ca devin ceea ce nu vreau - o rea, oare sa nu aiba nimeni nimic cu biserica orodoxa?!

0 0

13.03.2008 18:30 abcdefghij

am vazut mai sus un mesaj de la ADI_ELEV si cred ca am si eu dreptul sa-mi spun parerea. Poate ai dreptate si e o incercare de a controla oameni, dar spre folosul lor. Si apoi face parte dintr-o buna educatie sa-ti respecti parintii. Si daca tu crezi ca nu e bine sa-ti iubesti aproapele, sau ca e bine sa omori treaba ta dar pana la urma lumea o fost creata cu un scop: pentru a dobandi viata vesnica adica raiul. Si fara aceste incercari de controlare cum le zici tu nu stiu cum s-ar putea sa se ajunga intr-un final la acest finish pe care ar trebui sa-l doreasca toata lumea. Repet, nu stiu ce crezi tu dar asta e parerea mea!

0 0

15.03.2008 07:40 mirela49

Dovezi matematice ale existentei lui Dumnezeu- ziarul Ziua (14 martie)

Un preot si profesor de matematica polonez a castigat miercuri Premiul Templeton, cea mai mare distinctie academica din lume, pentru lucrarea prin care demonstreaza cum poate fi dovedita existenta lui Dumnezeu cu ajutorul matematicii, informeaza "Times". Teoria polonezului nu ofera atat dovezi ale existentei lui Dumnezeu, cat introduce indoielii asupra existentei materiale a lumii. Din juriul de anul acesta a facut parte, pentru prima data, si o personalitate din Romania, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Daniel. Premiul Templeton se ridica in acest an la 1,6 milioane de dolari.Lucrarea profesorului Heller se concentreaza pe cautarea unei teorii fundamentale a creatiei. In cercetarea sa sunt incluse elemente de fizica cuantica, cosmologie si matematica pura, intre care si propria versiune a ecuatiei Heisenberg. Desi teoriile sale nu dovedesc existenta lui Dumnezeu, ele ar putea oferi dovezi circumstantiale ca El exista. Atat timp cat Universul a avut un inceput, sustine Heller, putem presupune ca a avut un creator. Insa daca Universul este cu adevarat autonom, neavand limita, el nu ar putea avea nici un inceput sau sfarsit: el pur si simplu ar fi. Unde ar fi, atunci, loc pentru un creator? Profesorul Heller pledeaza impotriva conceptului Newtonian al creatiei, respectiv impotriva ideii unui spatiu si timp absolut si a unui Dumnezeu care creaza energie si materie in anumite momente. El sugereaza ca teologii moderni sa se intoarca la doctrina traditionala potrivit careia creatia Universului a fost un act care s-a produs in afara timpului si spatiului.

0 0

15.03.2008 11:25 oanamihaela

Multumesc d-nei mirela49 pentru explicatii! Asa concep si eu universul, chiar daca prefer sa inlocuiesc cuvantul dumnezeu cu NATURA. Iar la acest "dumnezeu" se ajunge prin cunoastere (mai ales stiintifica) si iubire, nu prin credinta oarba si agresiva, propavaduita de un cler avid de putere si bani, indiferent din ce cult face parte!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 14 evenimente

«IULIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

643 voturi | 9 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN