Autoportret de elev: tupeist, vânător de note şi nerespectuos
Modelele lor de succes sunt studioşii (tocilarii) şi, paradoxal, „fiţoşii“. Primii sunt bine văzuţi pentru că învaţă mult şi bine, sunt educaţi şi, practic, nu ai ce să le reproşezi. Cei din a doua categorie ştiu că imaginea vinde: arată bine, se îmbracă bine (cu ţoale de firmă), sunt plini de glume şi sunt „caterincoşi”. Sunt elevii populari, care încalcă regulile pentru a demonstra că pot şi îşi câştigă tot mai mulţi fani. Unii dintre aceşti elevi populari adaugă succesului lor notele mici şi chiulul, corijenţele şi chiar repetenţia. Un elev care învaţă bine şi se îmbracă bine este cea mai „cool” combinaţie.
Conflictele dintre elevi şi profesori
„Să nu fie gură-spartă!”. Acesta este principalul motiv pentru care relaţiile dintre colegii de şcoală se rup. Elevii nu suportă pârâcioşii, iar dacă între ei izbucneşte un conflict sau au o problemă, rareori apelează la profesori. Problemele şi le rezolvă între ei. Cele mai multe conflicte între elevi sunt cauzate de înjurăturile care le colorează limbajul şi pe care şi le servesc, gratuit, unii altora. Ca să fie uniţi, elevii pretind de la colegii lor: prietenie bazată pe încredere şi păstrarea secretelor.
În relaţia cu profesorii, conflictele pornesc inevitabil de la note. De cele mai multe ori, elevii simt că au fost nedreptăţiţi, pentru că nu pot face faţă programei foarte încărcate. Recunosc că sunt obraznici cu profesorii lor şi nu îi respectă, dar doar pe aceia care nu ştiu să-şi câştige respectul, nu ştiu să predea astfel încât elevii să înţeleagă materia, nu comunică suficient şi sunt exigenţi, făcând abuz de autoritate. Majoritatea elevilor nu şi-ar dori să ajungă vreodată profesori, pentru că ştiu că este o meserie foarte grea, stresantă şi obositoare, dar tot din cauza elevilor.
Elevii au învăţat că pentru a fi profesor trebuie să iubeşti copiii, să îţi doreşti să îi înveţi lucruri noi, altfel nu te numeşti profesor şi ai o meserie ca oricare alta. Aceste câteva concluzii se desprind din raportul „Portretul elevului – schiţă neterminată”, al Centrului Educaţia 2000+, care face parte din proiectul mai mare „Şcoala aşa cum este”. Datele, date publicităţii ieri, au fost culese de la elevii din 4 şcoli din judeţele Dâmboviţa, Giurgiu, Mureş, Prahova şi din Bucureşti.
Profesorul echilibrat – prietenul elevilor
Profesorul care ştie să fie exigent şi prietenos, în acelaşi timp, este preferatul elevilor. Este iubit pentru că ştie să glumească, ştie să predea materia pe înţelesul elevilor şi ştie să-şi apropie elevii de a căror soartă e preocupat. Profesorul exigent şi absurd, care cere mai mult decât a predat, este cel care creează şi menţine atmosfera de teroare în clasă. Cel mai rău tip de profesor este cel care nu-şi respectă elevul, este slab pregătit profesional şi abuzează de autoritatea pe care i-o oferă postul. Acesta este genul de profesor care nu se sfieşte să vorbească la telefon în timpul orei, să citească ziarul şi să întârzie de fiecare dată la oră.
Sursa: cotidianul ,,Gândul"
Interes general | Toate disciplinele | Ştiri
Propus de: fratiladorina | 04.09.2008 22:38 | 4218 vizualizări
Comentarii (12)
05.09.2008 07:43 dama
O mai buna caracterizare nici ca se putea.
05.09.2008 09:29 cameliarod
Este portretul elevului zilei care culmea este foarte apreciat printre colegi, eeci este un " model" bun de urmat pentru generatiile care urmeaza. Totusi, ce-i de facut pt a nu se multiplica acest " model" asta cred ca ar fi o tema de gandire pentru noi dascalii.
05.09.2008 13:14 viramaria57
De gândit şi de lucrat pentru a avea elevi cu un comportament cât mai bun o temă f.bună de studiu.
05.09.2008 15:00 dama
Si familia are un rol. Foarte mare. Nu putem noi, profesorii sau dascalii, sa facem minuni. Uneori suntem sabotati chiar de familie si apoi vin sa se planga ca nu stiu ce sa le mai faca ca sa-i aduca pe calea cea buna.
05.09.2008 16:56 valiionita
Probabil ca la capitolul echilibristica mai avem mult de invatat multi dintre cei care ne numim dascali.Desi mai am putin pana la pensie ,imi place sa fiu in aceasta categorie si, sincer,am multe de castigat(respect, prietenie si ,cred eu, multa ,foarte multa putere de a merge mai departe)Toate ,gandesc ca le-am luat de la un dascal ce mi-a calauzit pasii si mi-a fost mereu model si caruia ii multumesc si pe aceasta cale (d-l prof. de limba romana CHICULITA AUREL de la Galati)
05.09.2008 19:21 emil
Mie mi se pare ca seamana cu modelul promovat de presedinte...
05.09.2008 21:51 cellena
Relatiile cu elevii, ca si cele cu parintii acestora, se construiesc zi de zi, cu respect si siceritate. Era sa scriu si "cu afectiune", insa am renuntat in ultima clipa. :) Comentariile tendentioase nu fac decat sa sporeasca dezechilibrele in comunicarea dintre oameni.
06.09.2008 09:31 dinel
Daca in toata unitatile de invatamant "" tiunghiul " EDUCATOR-ELEV-PARINTE ar fi echilateral ,nu ar mai fi probleme .
06.09.2008 09:32 dinel
(triunghiul)
06.09.2008 11:56 mariananudoru
Pentru ca portretul sa fie complet,as adauga si sfidarea tuturor normelor de convietuire civica.Astept sa inceapa scoala sa pot si eu,dupa o vacanta interminabila pentru elevi,in sfarsit,sa dorm noaptea.Si culmea este ca unul din cei care umbla toata noaptea cu masina (oprind si claxonand de n ori )pe sub geamurile noastre ,este baiatul unei profesoare!Ea nu-l aude decat cand intra dimineata in casa,pentru ca apartamentul lor nu e spre strada.
06.09.2008 22:19 mihainv
Un articol ce se cere f conemtat.Din pacate un elev civilizat care sa se poata adapta din mers la noua societate e foarte greu de creat acum.cauze ?????::-multiple.Din pacate acum soala nu se mai poate impune -multiple cauze:
inv f defectuos -manuale,clase ,etc
"cadre"-scolite peste noapte de cine stie ce "facultati".Si atunci ramanem tot asa cum suntem.Ma intreb -unde este PEDAGOGIA SI PSIHOLOGIA COPILULUI?ETC,ETC,ETC.
17.09.2008 14:35 roxana
Daca parlamentarii nostri, care o duc material atat de bine, s-au laudat in prima zi e scoala a elevilor de azi ca nu au fost niste elevi straluciti, ce pretentii sa avem la bietii nostri scolari ca sa mai invete sau sa respecte regulamentul scolar !!!!
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.