Şcoala cu
bune practici

71 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Educația financiară la copii

Copiii au emoții și dorințe greu de înfrânat când vine vorba de cumpărături. Își doresc acum, pe loc, iau decizii spontane când cheltuiesc bani pe ceva ce îi face fericiți - jucării, dulciuri, jocuri, nicidecum necesități.

Chiar dacă cel mic observă adulții din jurul lui și comportamentul lor legat de bani și decizii ce implică banii, acesta va ramane doar observator și nu va fi curios să știe mai multe, dacă adulții nu decid să-l implice în acest proces - plăți, priorități și, cel mai important, de unde vin banii. 

Subiectul mult dezbătut în ultima vreme atât la nivel de familii, corporații, antreprenori, chiar și copii, este educația financiară. Educația financiară este strâns legată de bunăstarea financiară, ce cuprinde, printre altele, și starea de liniște și fericire. 
Bunăstarea financiară se poate traduce simplu în obiceiuri financiare sănătoase pentru noi și cei mici, deprinderi, strategii de economisire și adoptarea de metode eficiente, menite să ne facă viața mai ușoară. 

Punerea într-un singur context a educației financiare și a copiilor poate suna a provocare greu de aplicat și acceptat chiar, în rândul unor părinți. 
Venim în ajutorul părinților cu câteva idei simple de pus în practică pentru primii pași în educația financiară la copii.

1. Educația financiară a părinților

Pasul cel mai important este educația financiară a părinților. Ne bucurăm în prezent de resurse bogate de învățare atât online, cât și cărți pe acest subiect. Există site-uri ce își propun să ofere informații gratuite despre planificare, cum se face un buget, educație și responsabilitate financiară, investiții și multe altele.

2. Părinții și puterea exemplului

Și părinții, la rândul lor, au învățat sau nu de la părinți câte ceva despre bani și administrarea acestora. Așadar, aceștia au fost primii “profesori” ai copiilor, oferindu-le lecții de economisire în fiecare zi. Însă, așa cum spuneam și mai sus, nu este suficient doar să fii un bun practicant al metodelor de economisire, ci să și implici copiii în deciziile ce țin de finanțe. 
Un exemplu: explică celui mic că aceeași jucărie poate avea diferite prețuri în mai multe magazine și că el, în calitate de cumpărător, poate alege cel mai mic preț.

3. Banii de buzunar

Banii de buzunar sunt o bucurie nemaivăzută pentru copii. Ne amintim cu toții cât de fericiți ne făceau câțiva lei. Destinația acestora era mereu necondiționată de părinți și atunci bucuria era și mai mare. 
Începând cu vârsta de 6 ani, banii de buzunar pot veni cu responsabilități pentru cel mic: puterea deciziei și valoarea banilor. 
Poziția de părinte îți oferă posibilitatea de a îndruma și a observa copilul în deciziile lui, chiar dacă banii sunt ai lui și i s-a oferit libertatea de decizie. 

4. Ce ar fi lumea copiilor fără joacă?

Joaca face parte din educația copilului atât formală, cât și nonformală. Este o metodă eficientă, ușoară, fără reguli stricte, prin care copilul asimilează involuntar informații, structuri, limbi străine, noi termeni, formule, cântece etc. 
Se poate aplica cu succes și în educația financiară. Monopoly este un exemplu de joc ce implică folosirea bancnotelor cu care se pot cumpăra proprietăți și alte obiecte. Astfel, cel mic învață despre valoarea banilor, sumele ce se atribuie diferitor obiecte și cum se strâng pentru cumpărarea acestora.

Iată și câteva idei, pe scurt, despre educația financiară la copii:

  • Copiii trebuie să știe de unde vin banii - implicarea în diferite activități casnice, făcute în general de adulți și răsplata pentru acestea în sume mici.
  • Nu toții banii de buzunar sunt pentru dulciuri și jucării! Pușculița este primul cont de economii al copilului, cont în care se vor pune periodic sume pentru diferite nevoi sau situații.
  • Părinții nu plătesc tot - pușculița este locul din care cel mic poate face diferite plăți pentru ce-și dorește. Cel mic va ști apoi că destinația banilor lui este influențată de decizii bune sau mai puțin bune.
  • Implicarea activă a copilului în deciziile ce țin de bani și planificare - vacanțe, cumpărarea de gadgeturi etc.

Educația financiară oferă un drum de posibilități și oportunități, drum ce nu se va termină niciodată, căci vom învăța ceva nou tot timpul.

Atât adulții, cât și copiii vor fi mereu “elevii” acestei discipline dinamice și pline de provocări. De aceea, în prezent se discută din ce în ce mai mult despre educația financiară ca disciplină obligatorie, nu numai pentru școli de profil.

De asemenea, mediul online oferă resurse generoase și materiale de învățare, cursuri, seminarii, articole și ghiduri despre planificarea și gestionarea finanțelor, responsabilizare financiară și forme de investiții pentru începători și avansați. Nu trebuie decât să fii curios și deschis, și să aloci o mică parte din timpul tău și acestei ramuri extrem de importante.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: intuitext | 11.01.2021 09:42 | 15802 vizualizări

Aflați mai multe despre MrFinance

Investiții și economisire. Ce sunt și cum funcționează fondurile de investiții?

intuitext | 11.06.2021

0 comentarii

Despre ce vorbim când le vorbim copiilor despre finanțe. ABC financiar pentru copii mari și mici

intuitext | 11.05.2021

0 comentarii

Finanțe personale. Cum formăm obiceiuri sănătoase legate de bani

intuitext | 12.04.2021

0 comentarii

Evoluția banilor în timp. O mică excursie de la începuturi până azi

intuitext | 11.03.2021

0 comentarii

Investiţiile. Idei de investiţii pentru copii

intuitext | 11.02.2021

0 comentarii

Comentarii (3)

2 0

13.01.2021 14:51 rallucutzaralu

Este foarte important sa-i ajutam pe copii sa inteleaga valoarea banilor, inca de la varste fragede.

0 0

03.02.2021 16:26 ADINA-TEODORA

Educația financiară este importantă atât pentru copii, cât și pentru părinți, deoarece părinții sunt primul model în planificarea și gestionarea finanțelor.

0 0

23.04.2021 03:09 CodreaSimonaCarmen

Mediul online oferă resurse generoase și materiale de învățare, cursuri, seminarii, articole și ghiduri pentru multe aspecte ale educației. De acasa motivația extrinseca trebuie să vină de la familie, dar cea intrinsecă se educă în mediul formal, informal și non-formal.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 4 evenimente

«NOIEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

212 voturi | 11 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN