Adio posturi "pe viaţă" în învăţământ. Profesorii vor da concurs pe post ca orice alţi angajaţi
Un ordin al ministrul Educaţiei - nr.5560/2011 - schimbă radical modul de angajare în sistemul de învăţământ. Potrivit precizărilor primite marţi, 7 februarie, în cadrul unei conferinţe de presă, de la inspectorul şcolar responsabil cu mişcările de personal, Viorel Lungu, o modificare importantă adusă de acest ordin (act ce stabileşte metodologia de mobilitate a personalului de didactic) dispariţia detaşării la cerere, a detaşării în interesul învăţământului şi a pretransferului, etape în cadrul cărora profesorii titulari se putea muta, temporar sau definitiv, la o şcoală mai aproape de casă ori la una mai bine cotată. "A rămas doar restrângerea de activitate, ce se aplică profesorilor titulari cărora li se desfiinţează postul. Dar şi aceasta se aplică numai în cazul celor titularizaţi până în 2010 inclusiv, pentru că din 2011 titularizarea s-a făcut pe post, în şcoală, şi nu în învăţământ, ca până atunci", explică Lungu.
"Şcoala decide cine va preda acolo, nu Inspectoratul Şcolar"
Noile reglementări din Educaţie aduc modificări importante şi în privinţa modului de selecţie a profesorilor care vor preda într-o şcoală anume, în special prin responsabilizarea conducerii unităţii şi a consiliului de administraţie cu privire la alegerea candidaţilor. Mai exact, concursurile pe post vor fi organizate de şcoală sau, în cazurile şcolilor mici, de un grup de şcoli, iar candidaţii vor avea nevoie, pentru a participa la concurs, de avizul consiliului de administraţie al şcolii unde vrea să profeseze şi care, bineînţeles, are un post disponibil. Dacă postul respectiv are o viabilitate de cel puţin patru ani se încheie cu candidatul admis un contract pe perioadă nedeterminată (echivalentul titularizării, valabile, însă, de acum doar atât căt există postul respectiv), iar dacă viabilitatea este mai mică, postul se dă pe un an - perioadă determinată (echivalentul suplinirii de până acum).
Pentru posturile care apar în timpul anului (spre exemplu, dacă o profesoară intră în concediu de maternitate), şcolile anunţă Inspectoratul Şcolar care încadrează pe post persoane aflate pe lista de aşteptare (din rândul celor care au luat peste 5 la examenul de titularizare din ultimii trei ani şi n-au putut fi repartizaţi). Dacă nu sunt astfel de persoane, şcoala urmează să organizeze concurs. Astfel de posturi sunt valabile până la 31 august, adică până la sfârşitul anului şcolar, după care se organizează un nou concurs.
Sursa: Adevarul
Interes general | Toate disciplinele | Ştiri
Propus de: cdiasimi | 08.02.2012 22:21 | 4382 vizualizări
Comentarii (3)
09.02.2012 17:55 cristinamy
Imi pare rau ca trebuie sa spun asta, dar va fi vai de noi profesorii. Sunt de acord cu angajarea in scoala, daca lumea ar fi mai corecta. Avand in vedere ca traim intr-o societate cu susul in jos, cred cu tarie ca lucrurilor nu vor fi deloc roz. Sa fim la cheremul unui director si al consiliului de administratie.....care are fiecare interesele lui.....mi se pare ca iar suntem luati de prosti. Iertati-mi, stimati colegi, exprimarea. In fine, cel mai bun drum, cred ca ramane reprofilarea......Bafta si noroc pe viitor la toti....Sa traiti bine.... :D
12.02.2012 14:01 mhojda
,, etape în cadrul cărora profesorii titulari se putea muta, temporar sau definitiv, la o şcoală mai aproape de casă ori la una mai bine cotată. " Eu cred ca trebuie sa citim mai bine legea!
12.02.2012 14:02 mhojda
N-am explicat ce ma deranja pe mine ca dascal in exprimarea de mai sus: ,, se putea muta" , asta era!
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.