Şcoala cu
bune practici

70 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Când și cum începem pregătirea copiilor pentru noul an școlar

Readaptarea la scoala

În acest context, am întrebat-o pe Iuliana Drăgan, specialist Intuitext în educație și profesor pentru învățământul primar, când putem începe procesul de pregătire al copiilor pentru școală și care ar fi cele mai blânde și eficiente metode. Iată ce ne-a răspuns:

Ce ar trebui să știe părinții în perioada septembrie-octombrie pentru a nu pune presiune pe copii și a le fi de ajutor în procesul de revenire la școală?

Se întâmplă de multe ori ca, după vacanța de vară, elevii să fi uitat unele lucruri învățate în anul școlar anterior. Este și aceasta o întâmplare firească, fiziologică, știut fiind faptul că după un timp memoria noastră reproduce numai un anumit procent din ceea ce am învățat.

De aceea, la începutul fiecărui an școlar există o perioadă, variabilă ca întindere în timp, în care cadrele didactice sunt în perfect acord cu dictonul „Repetiția este mama învățării.”, perioada recapitulărilor, când se reiau conținuturile-cheie, necesare în perioada de instruire următoare și care, de obicei, se încheie cu testul inițial (predictiv).

Unii părinți intră în panică și, de multe ori, iau decizii greșite încărcându-l pe copil cu teme suplimentare obositoare. Copilul va simți, astfel, un disconfort chiar din primele zile de școală.

Este indicat ca, în perioada de început, temele din clasă și cele de acasă să fie administrate gradat, de la simplu la complex și de la puțin la mai mult, în funcție de potențialul fiecărui elev.

Ne putem aștepta la schimbări de comportament ale copiilor? Dacă da, cum le putem fi alături?

Readaptarea la viața școlară trebuie să o facem treptat. Chiar și trezirea de dimineață este neplăcută pentru unii dintre copii, fiindcă în vacanță erau obișnuiți să se culce mai târziu și să se doarmă mai mult dimineața.

În acest sens încercați ca în săptămâna premergătoare începerii școlii să stabiliți împreună cu cel mic un program de somn specific unui elev.

Capacitatea de concentrare a atenției la activitate, mai ales la școlarul mic, este mai scăzută în primele zile de debut ale anului școlar, de aceea cerințele noastre, ale părinților și ale cadrelor didactice, vor fi adaptate nevoilor de moment ale copilului.

Cum îi pot sprijini cadrele didactice pe copii în această perioadă?

În această perioadă cadrul didactic trebuie să adapteze ritmul învățării, conținuturile și formele de desfășurare a activităților la nevoile și potențialul fiecărui elev și mă refer aici la nivelul de adaptare al fiecăruia la viața școlară.

Activitățile de învățare îmbrăcate sub forma jocurilor didactice sunt de preferat în această perioadă, copilul fiind stimulat și atras de activitățile ludice, pe care le percepe ca o prelungire a jocurilor de vacanță și în activitatea de la școală. În acest sens, jocurile logico-matematice, jocurile didactice desfășurate în echipă, jocurile de mișcare în aer liber răspund nevoilor elevilor și, în același timp, sporesc coeziunea grupului clasei.

Jocurile digitale, foarte dorite de copii, vor fi binevenite în clasă în primele zile de școală, știut fiind faptul că elevii îndrăgesc mult jocurile în mediul on-line, pe care le-au practicat acasă și în vacanță.

Apropo de adaptare sau readaptare, ScoalaIntuitext.ro este un produs educațional online special creat pentru copiii din clasele I-IV, care promovează învățarea prin intermediul jocurilor logice, al experimentelor inedite sau al animațiilor explicative. Vi se par utile astfel de produse pentru dezvoltarea cognitivă și emoțională a copiilor din ciclul primar?

Da, astfel de materiale sunt vitale pentru un învățământ de calitate într-o școală a secolului în care trăim, când digitalizarea a pătruns rapid în orice domeniu al vieții noastre. Noi, cadrele didactice trebuie să eliminăm conservatorismul, care încă ne mai încearcă, și să privim înainte spre metode interactive de predare, specifice erei digitale.

Activitățile de învățare (pentru elevi, dar și pentru părinți) propuse de Școala Intuitext sunt pe placul meu deoarece sunt originale, de calitate, relevante, frumos prezentate, foarte instructive.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: Editura_Intuitext | 21.08.2018 11:26 | 898 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Ce este fotbalul?

Metode alternative de educatie

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 9 evenimente

«NOIEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Vocea profesorilor

Ce întrebări i-aţi pune unui specialist în predarea-învăţarea-evaluarea online? Echipa Didactic va obţine răspunsurile pentru dvs!

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

180 voturi | 11 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN