Câte ore vor studia în plus elevii la şcoală, conform proiectului de plan-cadru pentru învăţământul primar?
Numărul minim de ore
Numărul minim de ore pe săptămână creşte la fiecare an de studiu, astfel:
- clasa pregătitoare: de la 18 ore la 19 ore în proiectul supus dezbaterii :
- clasa I, clasa a II-a: de la 18 ore la 20 de ore
- clasa a III-a: de la 19 ore la 21 de ore
- clasa a IV-a: de la 21 de ore la 22 de ore
La ce discipline creşte numărul de ore
În toţi anii de studiu de la învăţământul primar, creşte numărul de ore alocat disciplinei Muzică şi mişcare şi disciplinei Educaţie fizică, astfel:
- clasa pregătitoare, clasa I, clasa a II-a: 2 ore de muzică şi mişcare, în loc de una
- clasa a III-a, clasa a IV-a: se introduce o nouă disciplină, numită Joc şi mişcare, cu o oră pe săptămână, care se adaugă celor 2 ore de educaţie fizică deja existente în planul-cadru
La clasa pregătitoare, nu se mai studiază o limbă modernă; abia începând cu clasa a III-a sunt prevăzute 2 ore pe săptămână pentru studiul acestei discipline;
Dumneavoastră ce păreri aveţi despre aceste modificări? Pe care dintre ele le consideraţi utile?
În ataşament, puteţi consulta planurile-cadru în vigoare pentru învăţământul primar, precum şi proiectul pentru noul plan-cadru supus dezbaterii.
Interes general | Toate disciplinele | Ştiri
Propus de: angelailas | 18.02.2013 16:47 | 14183 vizualizări
Comentarii (46)
18.02.2013 19:50 sportiv
Eu nu înţeleg un lucru! De ce se supun discuţiei planuri cadru care sunt ÎN AFARA LEGII ?
Cei ce le-au întocmit lucrează prin alte domenii? Legea spune: nr maxim de ore la clasele primare 20. Nici 21,nici 22, nici 23 nici 27 !!!!!!!!! Ca să nu mai vorbim de nerespectarea numărului maxim de elevi (25,adică)!
18.02.2013 19:55 pucheadorel
Multe lucruri nu merg în țara asta... Cu ce se „mănâncă”, de exemplu, disciplina asta nouă, „Joc și mișcare”?
18.02.2013 20:08 doru_o
pentru „ sportiv”
Articolul care prevedea numarul maxim de ore a fost modificat de d-na Andronescu prin ordonanta 92 in decembrie 2012.
18.02.2013 21:06 adrianabz
ACEASTA DISCIPLINA,,JOC SI MISCARE''CINE O VA PREDA?iNV.SAU PROF.DE SPORT?????????????????
18.02.2013 22:44 felixmunteanu
Vom fi un popor de jucători mișcători.
Sunt de acord că nu se face destulă mișcare, copiii nu mai ies pe maidan să bată mingea ci să manevreze tastatura telefonului. Nu sunt, însă, de acord să se introducă 4 ore de sport în școală în condițiile în care în multe școli nu există săli de sport sau sunt unele improvizate în foste săli de clasă, în care se calcă în picioare câte două colective de elevi.
De asemenea, există mulți profesori de sport care nu se pot adapta nici după atâția ani la ciclul primar, astfel că orele sunt o corvoadă pentru copii și părinții vin mereu cu reclamații.
Sunt prea puține ore de limba română la clasa I. Chiar dacă se studiază literele de tipar la pregătitoare, învățarea efectivă a citit-scrisului e anevoioasă. Și la clasa a IV-a sunt puține 4 ore la română.
Disciplina „educație pentru societate” cred că se putea integra în limba română, cunoașterea mediului, muzică etc...
De ce e nevoie de religie la clasa pregătitoare?
Limba străină era potrivită la clasele cele mai mici. De ce s-a scos.
E o ABRAMBUREALĂ totală. Schimbăm de dragul schimbării, exact ca la alba-neagra. Am auzit azi pe cineva spunând „activitățile din săptămâna să știi mai multe, să fii mai bun, adică fosta școală altfel”. Mi-am amintit de vremea când s-au schimbat adresele: „Unde stai? Pe fosta Lenin.”
19.02.2013 09:12 discovschi
in invatamant este un haos total. Copiii nu mai invata ca inainte, nu mai sunt interesati nici de orele de sport, mai ales ca multe scoli nu au sali de sport, nu sunt dotate pentru buna desfasurare a orelor de sport. Altor copii nu le place muzica. prea multa scriptologie ,prea putin practic. Se va ajunge sa facem o tara de sportivi?
19.02.2013 09:25 motata
Ce inseamna joc si miscare? Exista sali de sport ??? Sau aceste ore se vor desfasura in sala de clasa? Conform legii,elevii sunt testati la citit /scris / comunicare / socotit......
19.02.2013 11:41 gabi_ciuca
Pai sigur. Nimeni nu vrea cresterea numarului de ore de sport. Trebuie sa fim grasi si destepti:D
19.02.2013 13:00 istdia
Nu trebuie sa fim grasi si destepti ci realisti. Scoala noastra nu are sala de sport si copiii fac sportul pe culoar!!!!!!! Pe timp de iarna multi iși iau scutire. Dintre elevii mei mai bine de jumatate fac sport la cluburile sportive si castiga medalii.Sunt foarte mandri si noi ceilalti profesori îi lăudăm de fiecare dată pentru efortul pe care îl fac. Celorlalți nu le place sportul sau nu au aptitudini dar au alte talente: canta la un instrument, unele fetițe fac balet, altii sunt într-o trupă de teatru, etc.
Mai bine ar scoate dintr-o materie supraîncărcată pentru ca elevii să aibă mai mult timp liber ca să facă sport într-un loc special gândit pentru așa ceva.
19.02.2013 15:20 amalia1973
Avem baza materiala? avem spatii corespunzatoare, avem posibilitatea sa le oferim mai mult decat un corn si o "bucatica" de cascaval fara gust.
De ce copii a caror parinti platesc masa in caminele si scolile cu program prelungit nu primesc lapte si corn? De ce sunt discriminati?
Avem hartie pe care sa scriem din an in an cate un plan cadru, o clasa pregatitoare, o indoctrinare a copiilor cu aceeasi materie timp de trei ani, plictisim si eficienta zero.
19.02.2013 16:12 sirbugeorgiana
Au micsorat salariile, maresc numarul de ore pe care sa le petrecem in scoala, implicit cresc volumul de munca de dupa program si nici macar nu cer parerea celor care lucreaza cu elevii in scoli. De ce nu permit fiecarei scoli sa aleaga in functie de resurse ce vor sa faca in ora aceea? Ar trebui ca fiecare scoala sa aiba 3-4 optiuni(jocuri, quilling, muzica, dansuri, etc) si in functie de aptitudini si dorinte, elevii sa frecventeze una dintre ele.
La clasa a IV-a sunt putine 4 ore de romana avand in vedere cat de stufoasa este materia.
La clasa pregatitoare ar fi chiar indicata limba straina deoarece multi stiu sa folosesca atat calculatoarele cat si telefoanele cu mesaje in limba engleza preponderent. Daca le este de folos si sunt dornici sa stie "ce inseamna" si "cum se spune", de ce sa li se zica "lasa ca inveti in clasa a III-a!"?
19.02.2013 17:41 cecilia_zmau
considern-1.ca sunt prea putine ore pentru matematica si cunoastere mediului
2spropun infiintarea de cluburi care sa fie arondate scolilor in care elevii talentati sau care sunt mai ageri sa poata urma cursuri de dans, karate, tir gimnastica, atletism,judo, fotbal. Cei care urmeza astfel de cursuri sa fie scutiti de orele de sport de la clasa. din proprie experienta copiii care practica sporturi dupa orele de curs sunt solicitati foarte mult, ei obtin performante,vin cu medalii, dar la ore trebuie sa faca ,,mersul piticului,,ca ceilalti
19.02.2013 19:07 simana
Adresa pentru completarea formularului de consultare, cu termen 19 febr.2013,.....eroare....
Sunt de acord cu mişcarea. Consider însă că e nevoie şi de manuale noi pentru a parcurge ciclul achiziţiilor fundamentale, nu să ne "chinuim" pe cele "expirate,"pe care lucrăm de 3-4 generaţii (deoarece în listă doar acelea apar, atunci când facem comanda de manuale pentru anul viitor). Ca să îi înveţi să scrie şi să citească pe copii în 3 ore de citire pe săptămână (şi 3 de scriere), după proiectul cel nou............mi se pare imposibil!
(chiar dacă şi la clasa pregă se mai învaţă din litere). Cum de-altfel prea puţine sunt şi cele 3 ore de mate la clasele I şi II. "Bine" că planul-cadru e "umplut "apoi cu fel de fel de discipline...........până la 21 de ore.
19.02.2013 19:22 louanne
1) OUG92/18.12.2012 nu prevede modificarea numarului minim/maxim de ore /sapt stabilit prin LEN1/2011. Art.66 alin(3) specifica ”Pentru fiecare disciplină şi domeniu de studiu, programa şcolară acoperă 75% din orele de predare şi evaluare, lăsând la dispoziţia cadrului didactic 25% din timpul alocat disciplinei/domeniului de studiu respectiv. În funcţie de caracteristicile elevilor şi de strategia şcolii din care face parte, profesorul decide dacă procentul de 25% din timpul alocat disciplinei/domeniului de studiu este folosit pentru învăţare remedială, pentru consolidarea cunoştinţelor sau pentru stimularea elevilor capabili de performanţe superioare, conform unor planuri individuale de învăţare elaborate pentru fiecare elev.”Nici vorba de optionale la nivel de arie curriculara sau de disciplina. Folosirea timpului prezent indica faptul ca actualele programe permit jonglarea cu acest 75% / 25% (fals!!).
2) Renuntarea la studierea unei limbi straine ne arunca in anii...”50 (cred).
3) Mai multe ore de stat in banca (la scoala) reprezinta o ”oportunitate” pentru dezvoltarea armonioasa a copilului in formare. Desigur, acest minor inconvenient ce afecteaza starea de sanatate este rezolvat prin introducerea unei ore de ”joc si miscare” desfasurata (ca si orele de ed.fizica) in sala de clasa(laborator), holul scolii, ”terenul de sport”(exista asa ceva? in cate scoli) , sala de sport (cate 3-4 clase prezente concomitent) sau curtea scolii. Conditiile deja create permit implementarea imediata a acestor schimbari! Desigur, nu ne dorim copii nesupravegheati pe strazi, needucati , inculti, si nici profesori care sa mai aiba timp sa gandeasca la.... chiar asa, ce sa mai gandeasca, e timpul sa treaca la munca! Vorba aceea”noi muncim, noi nu gandim!” (lozinca postdecembrista auzita pe strazile Bucurestiului).
19.02.2013 20:06 lelia57
Pentru copiii care n-au fost hărăziti cu auz muzical,încă o oră de "Muzică şi mişcare" şi,mai ales,evaluarea la această disciplină va însemna un motiv în plus de stres.
19.02.2013 20:22 Lucian_h77
Orele de sport(nu de educatie fizica) sau de religie nu ar trebui sa se tina in scoli. Religia la Biserica si sportul(vorbind de sport, nu de alergare si aruncarea mingii de oina, de ex. atletism, handbal, fotbal, tenis) in sali sau pe terenuri de sport cu personal competent sau specializat, care sa poata sa faca o selectie corecta in functie de aptitudini. La noi majoritatea fotbalistilor s-au facut dascali de sport, dar sunt si exceptii. Vorbim ca avem copii obezi, care nu fac miscare. Ce se va intampla daca un copil face sport in fiecare zi si apoi merge acasa, mananca bine si apoi se aseaza in fata computerului. Rezultatele vor fi dezastruoase si vom avea si mai multi copii obezi.. Sportul inseamna altceva - program, antrenament, alimentatie, odihna = viata sportiva. Cine poate sa ofere asa ceva? Trebuie sa avem toate dotarile ca sa aplicam aceste lucruri bune: sali, antrenori specializati pe grupe de varsta, cantine scolare, nutritionisti, medici etc. De unde "LA NIVEL NATIONAL". Si se mai poate spune...
19.02.2013 20:27 ics
"Tara ne vrea prosti", vorba cantecului....iar incultii sunt usor de manevrat!
19.02.2013 23:06 Me_Ina
viitor de ... rahat...tara noastra are cu asa parlamentari! O natie de analfabeti musculosi si pitipoance inculte, asta va avea romania in urmatorii ani! De ce dracu bagati religia in scoli ca materie obligatorie?? Cumva, in Romania, religia crestin-ortodoxa este obligatorie??? De fapt, nu ne trebuie limba romana sau matematica...o rugaciune o putem invata si din auzite. Si nici nu avem nevoie de matematica pentru a numara banii "castigati prin munca cinstita" stand si cantand rugaciuni cu mana-ntinsa la colt de strada. HALAL NATIE! Mi-e scarba de Romania!
20.02.2013 00:01 emil
Pentru Me_Ina Daca folositi un asemenea mod de comunicare, este evident ca nu crede nimeni ce spuneti si nu vi se iau in seama opiniile... Va rog sa va comportati asa cum trebuie, pe un site al cadrelor didactice, a oamenilor care fac educatie.
20.02.2013 02:46 antonelasmile
Este foarte importanta aceasta disciplina pentru copiii nostri, miscarea este necesara, in ciuda faptului ca nu avem sali de sport (este si cazul scolii in care invata copilul meu, sala de sport este improvizata intr-o sala obisnuita de clasa).In primul rand, pentru faptul ca sportul inseamna sanatate, in al doilea rand pentru faptul ca ii destinde si relaxeaza pe copii, deoarece intr-o ora de sport pot foarte bine sa si joace un joc, printre diversele exercitii de miscare sau alergare.Bineinteles ca ar fi indicat ca si disciplina "Joc si miscare" sa fie sustinuta tot de catre profesorul de educatie fizica.Totodata, disciplina "Religie"este extrem de importanta, in zilele noastre, zile in care se intampla lucruri ingrozitoare, copiii au nevoie sa stie cine este Dumnezeu, ce fapte a facut Acesta si Fiul Sau si nu numai acestia, sa poata face o comparatie intre Bine si Rau etc.Va rog, nu mai ponegriti aceasta disciplina, caci nu sunteti constienti de raul pe care il pricinuiti.Nu cred ca dvs.mai aveti timp acasa sa ii indrumati pe copiii dvs.catre studiul cartilor cu specific religios sau sa le cititi dvs., seara, la culcare, o rugaciune.Iar pentru copiii ai caror parinti sunt de alta religie, decat cea ortodoxa, crestina, nu exista obligativitatea frecventarii acestei discipline.Dumnezeu sa ne lumineze pe toti!
20.02.2013 08:01 doru_o
pentru „louanne”
E bine sa citim articolele de lege in intregime!
Inainte de aparitia ordonantei 92, art. 66 (1) Numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ este de maximum 20 de ore pe săptămână la învățământul primar, 25 de ore pe săptămână la învățământul gimnazial si 30 de ore pe săptămână la învățământul liceal. (...)
Ordonanta 92 il modifica astfel:
(1) Numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire este stabilit prin planurile-cadru de învățământ și se aprobă prin ordin al ministrului educației, cercetării, tineretului si sportului. (...)
20.02.2013 09:59 simonaivan77
Subscriu "tara ne vrea prosti"...
As avea multe de scris si mi-ar trebui pagini întregi.
Dar... Vreau sa va întreb ca si o concluzie. Pentru ce se mai dau evaluarile in clasa a 2-a ? Pentru a vedea cum copiii si-au pierdut timpul in orele de sport, muzica, mișcare si joc, religie si ce-o mai fi? Pentru ce noi părinții ne zbatem sa facă limba straina încă de mici? Pentru ca apoi sa facă din clasa a 3-a?
Fratilor TREZITIVA ...testarile se dau scris, socotit, citit etc....nu prin joc si mișcare, nu la muzica, nu la sport, nu la religie.
20.02.2013 10:16 1551016182784
Pentru a fi in ton cu iubitii conducatori ai inv.romanesc,propun introducerea a 10 ore de sport ,4 de religie si 6 de inchinaciune(pentru a le vani mintea la cap, daca au).Vai de invatamantul romanesc si de asa conducatori.
20.02.2013 14:05 iulia-andrei
Inteleg ca, ar fi vorba de "muzica si miscare". Miscare care se transforma in chin si morala ca ai nostri copii nu fac miscare. Imi pare rau, dar majoritatea profesorilor de "educatie fizica" aplica norme si metode invechite iar orele respective devin cosmar pentru elevi. Probabil ca, numarul copiilor cu obezitate este in crestere; dar daca este asa, de ce programele nu sunt concepute in concordanta cu varsta,greutatea copilului si cu consultarea medicilor specialisti? Sa fim seriosi ca profesorii de "sport" sunt pe langa necesitatile copiilor.
Si cum ne explicam ca numarul orelor de miscare creste iar numarul sportivilor de performanta e in cadere continua?!
20.02.2013 14:17 t_weety
se alege praful de invatamantul romanesc. mai putine ore de romana si matematica si apoi ne trezim ca nu iau examenele! si cine e de vina? sa -i sustinem sa invete carte, nu ore multe de sport. cine vrea sport poate sa faca daca vrea in afara scolii. iar obezitatea mai e si din vina parintilor nu din cauza orelor putine de sport din programa scolara. sa ne trezim putin la realitate! ce se va alege din copiii nostri? facem schimbari asa doar ca sa spunem ca facem ceva si ne intrebam de ce sunt rezultate foarte slabe la examene, de ce nu stiu sa citeasca, sa socoteasca, etc!
20.02.2013 14:31 elaypisa
Cand educatia fizica era predata de invatatori multi spuneau ca nu se face ci se inlocuieste cu romana si matematica,acum cand e predata de profesori vor sa introduca mai multe ore.Unde sa le desfasuram?Are cineva un stadion olimpic in cadrul scolii?Eu vreau sa-mi desfasor orele de muzica si miscare cu multa miscare dar unde?Disciplina s-a transformt in muzica si atat pentru ca miscare nu prea avem unde.
20.02.2013 16:24 nataroman
Fiecare materie isi are importanta ei si nu degeaba a ajuns in planul cadru! Se incerca formarea unui caracter integru si a unei persoane care sa se poate integra in societate din toate punctele de vedere! Problema, parea mea, este la continutul programei scolare care este supraincarcat! Daca s-ar aerisi programa asa incat sa se urmareasca obtinerea de competente reale si necesare( citit, intelegrea mesajului, socotit) s-ar putea urmarii obtinerea unui alt tip de invatamant!
Dar sa nu ne amagim ca daca copii vor face 4 ore de sport nu vor mai fi obezi! FALS! Aici trebuie lucrat la mentalitatea parintilor care sa nu isi supraalimenteze copiii, sa-i ia din fata calculatorului si sa-i scoata in parc.Traim intr-o societate in declin si de aici toate neajunsurile! Trebuie folosita cumpatarea ca virtute! Apropo despre asta se studiaza la religie si cam atat! La restul materiilor se urmareasc doar dobandirea de cunostinte si nu formare de dperinderi morale!
20.02.2013 16:47 mariasidorel
Orele de Limba romana sunt foarte putine( n-avem timp sa citim>),dar sa deslusim legi in Parlament...!Profesorii de educatie fizica nu-si fac orele cum ar trebui :n-au sala de sport, le arunca o minge si asta-i totul...Vai ,ce modificari au adus Planului Cadru! Orele de limba straina sunt placute si agreate de copiii mici.Optionalul de Dans, cantec si joc era suficient la o clasa(vorbesc in cunostinta de cauza).Matematica,Sah,Ore de Matematica Distractiva,creativitate prin joc ,...Nu fugim de munca, dorim o temelie solida obtinuta din ciclul primar!
20.02.2013 17:39 ramuraneagra
In clasa pregatitoare ar trebui ca elevii sa aiba 3 ore pe zi in 3 dintre zile si in 2 zile cate 4 ore. Oricum CLASA 0 E INUTILA LA SCOALA. In cls.1-2, 4 ore pe zi. In cls. 3, cate 4 ore in 3 zile si in 2, cate 5 ore. In cls.4, 5 ore pe zi, mai putin vinerea ( 4 ore ). ENGLEZA INTRODUSA DIN CLASA 1. MUZICA E DEGEABA. DOUA ORE DE SPORT PE SAPTAMANA LA TOATE CLASELE.
20.02.2013 17:49 danalidia
Oare cei care ar trebui sa citeasca aceste comentarii au cont pe ,,didactic.ro"? Oare ne baga cineva in seama sau este o pierdere de timp incercarea de a sugera idei, solutii?
20.02.2013 20:15 sportiv
Articolul care prevedea numarul maxim de ore a fost modificat de d-na Andronescu prin ordonanta 92 in decembrie 2012.
DE CE? SI CUM?
Articolul 66
(1) Numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire este stabilit prin planurile-cadru de învăţământ şi se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului. Aceste ore sunt alocate atât pentru predare şi evaluare, cât şi pentru învăţarea în clasă, asistată de cadrul didactic, a conţinuturilor predate.
(2) În cadrul Curriculumului naţional, ponderea disciplinelor obligatorii, respectiv a celor opţionale se stabileşte prin planurile-cadru, astfel încât să fie respectate atât principiul asigurării egalităţii de şanse şi al echităţii, cât şi principiul relevanţei şi al descentralizării.
(3) Pentru fiecare disciplină şi domeniu de studiu, programa şcolară acoperă 75% din orele de predare şi evaluare, lăsând la dispoziţia cadrului didactic 25% din timpul alocat disciplinei/domeniului de studiu respectiv. În funcţie de caracteristicile elevilor şi de strategia şcolii din care face parte, profesorul decide dacă procentul de 25% din timpul alocat disciplinei/domeniului de studiu este folosit pentru învăţare remedială, pentru consolidarea cunoştinţelor sau pentru stimularea elevilor capabili de performanţe superioare, conform unor planuri individuale de învăţare elaborate pentru fiecare elev.
ÂAPROBAREA NU SE FACE ÎN CONFORMITATE CU LEGEA ÎN VIGOARE?
Planul ,,NOU” n-are nicio treabă cu ceea ce era in ordonanță! Ministruil avea datoria să aprobe printr-un alt ORDIN! Ce Dumnezeu!
20.02.2013 21:12 doinasuloc
Lucrez ca invatator de 20 de ani. Consider ca introducerea acestor ore este o masura foarte buna. Nu teoretizati inutil! Copilului nascut sa fie bun la matematica are destule ore la dispozitie, copilul bun la muzica trebuie sa cante... Pot fi si 10 ore de matematica sau limba romana- fiecare ajunge la nivelul la care este capabil sa ajunga! Cu 7-8 ore de Limba si literatura romana avem copii care nu stiu sa citeasca in clasa a VIII-a. Sa fim mai practici si mai atenti la legatura cunostintelor cu viata...restul e vorba goala!
21.02.2013 06:39 olisor
Consider ca in afara de cele 2 ore de educatie fizica obligatorie care se regasesc in planul cadru si acum, celelalte 2, 9 sau 99 ar fi trebuit facut in cetre scolare, palatele copiilor, sau cercuri pt cei care au aptitudini, nu bagate pe gat cu forta tuturor, pentru ca nu toti copiii au aptitudini pentru muzica si miscare. O natie de coregrafi nu alta, suntem... A... si obezitatea care se atribuie lipsei de miscare nu se trateaza in 2 ore de tralalala ci, cum au spus colegi mai sus, printr/un regim de viata sanatos. Va aduceti aminte cum il injuram toti pe mincu si regimul lui cu o jumatate de paine pe zi si aia pe cartela pe vremea lui ceasca? Cati copii obezi aveam atunci? Ar trebui sa il pupam si in ....
21.02.2013 07:09 dgrzs
O interbare as avea:
Va citi oare cineva comentariile de mai sus?
Nu cred. Putem sa avem noi dreptate, nimanui nu-i pasa, si asa cum spunea adineaori cineva, SCHIMBA DOAR DE DRAGUL DE A SCHIMBA si nu se gandesc la CONSECINTE. Si asa este aglomerata programa, de ex. la clasa I si asa cu 8 ore avem prea putine ore pentru consolidare, daca ne lasa cu 5-6 , nu terminam literele!!!!! Nici nu putem vorbi de ore la dispozitia invatatorului. Nu-s normali de-a dreptul!!! Cei care vin cu ideile lor TRASNITE nu cred ca au lucrat la catedra, o zi macar! O fi poate un inginer mecanic, un asistent medical, un avocat.... si as putea sa mai enumar fel de fel de meserii, dar din pacate nici unul n-a lucrat la catedra 20-25 de ani ca sa aiba experienta si sa stie ce se poate si ce nu, ce e necesar si ce se poate realiza!!!!! E usor sa GHICESTI ceva, dar sa APLICI???????????? Ei nu vor avea probleme cu siguranta! De noi si de copii... cui ii pasa.....
Da, au nevoie de sport, dar sa fim sinceri, religia ar trebui sa o faca la biserica.
Dar din pacate, noi spunem aceste lucruri si noi le auzim.....
21.02.2013 14:55 tinutza79
Ce aveti toti cu religia? Ce e atat de rau ca se face religia si la scoala?
21.02.2013 15:02 sportiv
pentru „ sportiv”
Articolul care prevedea numarul maxim de ore a fost modificat de d-na Andronescu prin ordonanta 92 in decembrie 2012.
Tocmai! Acum este un ministru nou!? Ce-l oprește să dea un alt ordin si să respecte legea, așa cum și-au asumat-o noul guvern! La rețineri și plata hotărârilor judecătorești definitive o aplică ,ba mai dau și ei un ordin prin sept. 2012 ca și cele mai vechi , neplătite, să intre în ordinul dat de ,,boculeț! Ce le convine lor , e bine,ce nu.....Halal!
Eu n-am auzit pe nimeni din minister sau sindicate să intervină la momentul discutării procentului din PIB (6%-după lege),care să facă întâmpinări, măcar asa ,,de ochii lumii”!
S-au mulțumit cu 3 %.
21.02.2013 21:14 ioara
Oare ne-am mutat la Polul nord și nu am băgat de seamă? Nu mai vine primăvara? Nu se mai face sport și afară de toată lumea dintr-o dată se vaită că nu are sală de sport. Ed fizică înseamnă în școlile de masă: dezvoltare fizică armonioasă. Joc și mișcare: până acum care mai de care propunea opțional: dansuri populare, gimnastică ritmică, etc. Uite că acum face parte din trunchiul comun. Cine spune că la CP, cls.I, cls a II a nu putem propune opțional o limbă străină? Din câte știu eu toți profesorii ptr înv primar au atestat de limbă străină! Și la urma urmei ce fac copiii care au 19 ore : tremură pe hol așteptând o oră un frate mai mare sau un vecin să plece acasă. Ne plângem că nu mai învață copiii. Cu atât mai bine, dacă stă în plus o oră la școală e benefic pentru ei. Și la urma urmei, ca toți muritorii de rând, trebuie să muncim și noi 40 de ore pe săptămână! Îmi place acest plan cadru!
22.02.2013 12:16 buzaumihaela2012
Am un copil in ciclul primar, au nevoie sa invete matamatica si romana.
Am dus copilul la scoala sa invete carte nu sa faca sport, daca doream acest lucru il duceam la o scoala cu profil sportiv.
Copilul meu are nevoie in viata de matamatica si romana mai mult decat de sport.
Daca vrem si daca copilul are nevioe ilputem duce in particular la dans, karate, judo etc.
Dar cred ca ne agitam degeaba daca vor cei care ne conduc asa se va face cu sau fara voturile si comentariiile noastre.
22.02.2013 14:20 grosumaria
La clasele mici predarea se face cel mai des prin joc si miscare. De-a ce sa ne mai jucam?
La tara jumatate din elevi, cum ajung acasa, arunca ghiozdanul si ies afara la joaca. Joaca acasa, joaca la scoala si invatatura cand?
22.02.2013 17:39 sportiv
21.02.2013 21:14
ioara comentează:
Ne plângem că nu mai învață copiii. Cu atât mai bine, dacă STĂ în plus o oră la școală e benefic pentru ei. Și la urma urmei, ca toți muritorii de rând, trebuie să muncim și noi 40 de ore pe săptămână! Îmi place acest plan cadru!
CRED CĂ DA! mai ales după exprimarea de învățător!
23.02.2013 08:04 doamnagh
O sa scrie copiii nostri numa cu ,,asl, pls, lma, cmf".... si asa vai de gramatica limbii romane, dar o sa avem dans, miscare si voie buna :)))
23.02.2013 12:34 RalucaVio
Vorbind din perspectiva unui elev de liceu pedagogic care are sufieciente ore de practica incat sa treaca prin toate materiile claselor primare,consider ca aceste schimbari care se doresc a fi facute,pe termen lung vor duce si mai mult la degradarea sistemului nostru de invatamant care, sa recunostem ca este destul de deficitar.Da,sunt de acord sa se faca mai multe ore de educatie fizica,dar nu dupa ureche.Avem sali de sport adecvate sau cel putin suficiente ca numar? Raspunsul este NU.Totusi se doreste a se face mai multe ore sport,dar de ce sa mai reduca numarul orelor de romana,in conditiile in care analfabetismul in tara noastra creste pe zi ce trece? Este dificil ca un cadru didactic sa reziste intr-un asemenea sistem si dupa cum i se cere,trebuie sa faca si performanta,atat timp cat nu primeste ajutor din partea statului.Cei de la minister au facut toti licee pedagogice,facultati in domneniu? Nici pe departe ! Unii au ajuns in functie ca picati din avion dar isi permit sa dea lectii unora care chiar au conostinte vaste in pedagogie,psihologia copilului etc. In felul asta invatamantul romanesc se duce de rapa pe zi ce trece si e mai mult decat rusinos !
25.02.2013 00:23 vioricamaftei
D-na ..ioara ce-aţi vrut sa spuneţi prin "Cu atât mai bine, dacă stă în plus o oră la școală e benefic pentru ei. Și la urma urmei, ca toți muritorii de rând, trebuie să muncim și noi 40 de ore pe săptămână! Îmi place acest plan cadru!" ? Credeţi ca un cadru didactic nu munceşte 40 de ore pe săptămână? Vă contazic- lucrăm mult mai mult. Mai bine aţi vorbi în cunoştinţă de cauză....Nu cred că un cadru didactic pentru ore, pregătirea orelor , formare şi perfecţionare nu depăşeşte cele 40 de ore.Aşa că, vă rog frumos...
25.02.2013 19:25 monici
Aveţi idee cum miroase într-o sală de casă după o oră de educaţie fizică desfăşurată de elevii mai mari?! Sau cum se schimbă şi unde! Cum cei mici stau transpiraţi! O ară de mişcare e binevenită dar creaţi şi condiţii....domnilor politicieni!
25.02.2013 23:49 crina-anca
Studiul unei limbi straine este foarte important pentru viitorul unui copil. Nu ar trebui sa fie ignorat acest fapt. Se poate face si sport dar fara sa fie exclus optionalul de o ora pe saptamana dedicat studierii unei limbi straine. Copiii pot invata multe cuvinte, cantece si poezii iar in clasa III-a le va fi mult mai usor sa continue si sa aprofundeze studiul unei limbi straine. Atunci cand completam un CV european o atentie deosebita se acorda limbilor straine cunoscute.
28.02.2013 06:36 manlaura
sunt foarte curioasa daca cineva ia in considerare comentariile noastre.De asemenea sunt multe de spus ,in primul rand nu se respecta toate prevederile legii invatamantului,lege care nu este ancorata in realiatatea romaneasca ,o lege care IMPUNE,dar nu asigura nimic,nici o conditie ,copiii sunt indoctrinati,nu sunt invatati sa gandeasca ,DAR li se cere asta atunci cand sunt testati,manualele sunt depasite ,foarte slabe ,baza materiala din scoli lasa de dorit,profesorii sunt formati "la gramada",colectionand fise,certificate, credite si puncte pentru "a intra in RAIUL"profesorilor,parintii nu pot implica daca nu au bani,daca au bani ii mediteaza pe copii,dar nu spre a le dezvolta capacitatile ,ci doar spre a face fata solicitarilor de la scoala si a-i ajuta pe dascali sa li se ingroase dosarul.PACAT de copiii nostri,nu ii merita cei care sunt la conducere!!!!
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.