Concurs Judeţean ,,Spirit şi Tradiţie”– domeniul cultural artistic-arte vizuale. Concursul a fost înscris în Calendarul Activităţilor Educative Judeţene, poziția 7, CAEJ SUCEAVA, 2019-2020, secțiunea - arte vizuale.
Rezumatul proiectului, concursului
Prin acest proiect încercăm să demonstrăm că activitatea educativă este o componentă esenţială în procesul instructiv-educativ şi că în relaţia dascăl-copil intervin:
- pasiunea şi dăruirea faţă de copil;
- pregătirea psiho-pedagogică şi de specialitate;
- transmiterea informaţiilor necesare pentru informarea spirituală a copiilor;
- cunoaşterea valorilor culturale ale neamului nostru;
Ca trăitori în acest spaţiu, avem obligaţia să oferim copiilor contexte adecvate petrecerii timpului liber într-un mod plăcut şi util, într-un cadru organizat şi ocrotit de adulţi, responsabili de educaţia lor.
Copiii nu trebuie lăsaţi să îşi selecteze singuri valorile, căci ei se îndreaptă spre valori morale de import, fără ancorarea în relaţiile poporului căruia îi aparţin, iar la rândul lor nu vor avea moşteniri spirituale pentru urmaşi.
Apropierea de trecut, de valorile spirituale se realizează prin cunoaştere, cercetare, comunicare, parteneriat educaţional la nivel zonal, judeţean sau al spaţiului românesc.
Proiectul are rolul de a urmări atitudinea copiilor faţă de realităţile actuale şi de a le oferi posibilităţi de petrecere a timpului liber, de a le arăta noi căi de exprimare şi de receptare a esteticului din viaţă.
Nume proiect: ,,Spirit şi Tradiţie” Concurs Judeţean
Organizatori: Instituţia organizatoare: Şcoala Gimnazială, Frătăuţii –Vechi, jud. Suceava
Director: prof. Isopescu Daniela
Iniţiator şi coordonator Concurs, prof. Sfârnaciuc Livia-Veronica
Condiţii de participare: Concursul se adresează elevilor din clasele I-VIII, cadrelor didactice, părinţilor; celor din judeţul Suceava, dar şi celor din alte judeţe.
Perioadă înscriere: 01.04.2020 - 31.05.2020
Perioadă desfăşurare: 01.04.2020 - 30.06.2020
Stimați învățători și profesori,
Vă informez că, din cauza pandemiei, la activitățile nr. 3 și nr. 4. am modificat cerințele secțiunilor costume populare și legende, pentru a permite celor interesați să participe la concurs.
De asemeni, am prelungit perioada de înscriere, pentru ca elevii și profesorii care iubesc frumosul, arta populară și natura, să poată realiza creațiile...
În această perioadă, când școlile sunt închise, dorim ca elevii pe care îi educăm, să fie creativi, să recepteze frumosul din jurul lor, să fie implicați în activități plăcute, să-și valorifice înclinațiile literare și plastice...
Vă doresc succes!
REGULAMENT
Concurs Judeţean ,,Spirit şi Tradiţie”– domeniul cultural artistic-arte vizuale.
Concursul a fost înscris în Calendarul Activităţilor Educative Judeţene, poziția 7, CAEJ SUCEAVA, 2019-2020, secțiunea - arte vizuale.
Instituţia organizatoare: Şcoala Gimnazială, Frătăuţii –Vechi, jud. Suceava
Director: prof. Isopescu Daniela
Iniţiator şi coordonator Concurs, prof. Sfârnaciuc Livia-Veronica
Concursul se adresează elevilor din clasele I-VIII, cadrelor didactice, părinţilor; celor din judeţul Suceava, dar şi celor din alte judeţe.
ARGUMENT
Proiectul se desfăşoară cu copiii, dar colaborează şi părinţii pentru că şi ei sunt încântaţi de tradiţiile şi obiceiurile satului.
Prin activitățile desfășurate, îi învăţ pe copii să respecte valorile satului şi să respecte legea creştină.
Le prezint cântece vechi, poveşti din popor, zicători şi proverbe vechi dar şi obiceiuri ce se practicau la anumite sărbători, de către oamenii acelor timpuri; care aveau semnificaţie în viaţa lor.
De asemenea, îi învăţ că portul popular ne defineşte ca neam, ca români, şi că aceste straie trebuie purtate cu mândrie, pentru că ele oglindesc hărnicia şi înţelepciunea strămoşilor.
Precum strămoşii se îmbrăcau în straie curate, ţărăneşti, şi mergeau duminica la biserică, aşa şi noi trebuie să le urmăm exemplul.
Deoarece, societatea de azi este în tranziţie, modernismul se infiltrează în viaţa şi inimile oamenilor, iar tineretul este atras de moda timpului, consider că revenirea tradiţiilor locale este necesară.
Noi avem datoria să păstrăm valorile satului şi să formăm noi păstrători de tradiţii.
Doar aşa, izvoarele sufletului nu vor seca!
Datorită faptului că tema proiectului sugerează Spiritul - ca valoare nemuritoare și Tradițiile - ca izvor nesecat pentru suflet, consider că mesajul proiectului este de a sorbi mereu din izvoarele nesecate ale sufletului românesc.
Este o datorie de onoare să ne păstrăm identitatea românească, să formăm un sistem de valori și atitudini care asimilează valorile culturii autohtone și promovează specificul național.
Proiectul are rolul de a urmări atitudinea copiilor faţă de realităţile actuale şi de a le oferi posibilităţi de petrecere a timpului liber, de a le arăta noi căi de exprimare şi de receptare a esteticului din viaţă.
Beneficii pentru elevi:
Formarea virtuţilor creştine şi cultivarea comportamentului moral-religios;
Formarea respectului pentru tradiţii, obiceiuri, port popular;
Realizarea volumului ,,Flori de suflet”; creații literare ale elevilor;
Realizarea albumului ,,Brăduțul” tradiții la români (fotografii);
Realizarea albumului ,,Trandafir din Bucovina”, colaj de cântece populare, șezători din zone diferite;
Realizarea emisiunii „Țara mea de dor”, difuzată pe postul local TV, Rădăuți, pentru promovarea culturii din Bucovina și pentru evidențierea elevilor iubitori de folclor din școlile zonei Rădăuți.
Activitatea Nr. 3
Sărbătoarea Luminii în viața noastră - perioada de înscriere 1.04.2020 -31.05.2020
Obiceiuri de Sf. Paști – compunere; poezii;
Obiceiuri de Florii – compunere; poezii;
Obiceiuri din Săptămâna Mare – compunere; poezii;
Obiceiuri de primăvară din localitatea voastră - compunere;
Sărbătorile primăverii în culori, creație plastică (desen, pictură);
Activitatea Nr. 4, perioada de înscriere: 1.05.2020 -31.05.2020
Flori de câmp - Păstrătorii de tradiții, finalizată cu expoziția de pictură FLORI DE LUMINĂ, în format electronic, în data de 12.06.2020.
Costume populare - compunere în care prezentați costumul popular pe care îl purtați (redactat în doc. WORD); atașat și o fotografie în care purtați frumosul costum popular;
Legende din zona în care locuiți - textul unei legende din zona în care locuiți, (redactat în doc. WORD); atașat și un desen în care sunt redate secvențe din legendă;
Căsuța bunicilor – compunere, desen, pictură (alegeți oricare subsecțiune);
1. Reguli de redactare a creaţiilor literare: poezii, compuneri;
Poeziile şi compunerile vor fi tehnoredactate în format A4, scris la un rând, cu font Times New Roman, cu caractere dimensiunea 12, marginile de 2 cm, cu diacritice şi să nu depăşească 3 pagini.
Titlul va fi scris cu majuscule (Times New Roman, 14, Bold), centrat;
Sub titlu, la două rânduri, în dreapta, se vor trece: numele şi prenumele elevului, clasa, şcoala, localitatea şi judeţul, numele cadrului didactic coordonator.
La două rânduri sub numele autorului, se va scrie textul poeziei sau al compunerii (Times New Roman, 12);
Se va aprecia: originalitatea, creativitatea, corectitudinea, aspectul lucrării!
Atenție!
Elevii care redau obiceiuri din perioada Pascală, trebuie să prezinte, cu mare atenție, doar acele fapte autentice, să specifice în chestionar de unde au cules sau au văzut datele prezentate.
Lucrările se trimit în format electronic (în document Word) pe adresa: spiritsitraditiebucovina@gmail.com până la data de 31.05.2020.
2. Reguli pentru realizarea creaţiilor plastice:
-să fie realizate pe foaie de desen, mai groasă, format A4;
-să reliefeze aspecte care surprind tradiţii şi obiceiuri de primăvară, sărbători de primăvară; secvențe din legendele prezentate; căsuța bunicilor;
-se pot folosi tehnicile de lucru, diverse: desen, pictură;
-se va aplica o etichetă pe faţa lucrării, în colţul - dreapta jos, care să arate:
Titlul lucrării, numele şi prenumele elevului, clasa, şcoala, localitatea şi judeţul, numele cadrului didactic îndrumător, secţiunea. (Se va scrie cu caractere de 8, pentru a ocupa spaţiu mai puţin).
Se va pune accent pe originalitate, creativitate şi aspect estetic. Lucrările se trimit scanate sau fotografiate pe adresa spiritsitraditiebucovina@gmail.com până la data de 31.05.2020.
Vă rog să trimiteți fişa de înscriere, convenţia de colaborare, în format electronic, în vederea primirii adeverinţelor şi diplomelor.
Vă așteptăm!!
Prof. Sfârnaciuc Livia-Veronica
Propus de: agapie_cris | 07.05.2020 20:28 | 8771 vizualizări
Comentarii (0)
Nu există niciun comentariu
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.