Şcoala cu
bune practici

49 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

De ce nu înțeleg copiii lecțiile predate în clasă și cum putem să-i ajutăm

Și atunci ce e de făcut? Ce resurse să le oferim, ce explicații, ce sfaturi le putem da, astfel încât cei mici să se transforme ușor-ușor în adevărați exploratori ai lumii înconjurătoare?

Descoperiți în continuare câteva idei utile pentru a ne încuraja copiii să-și dezvolte atenția și răbdarea.

1. Împărțiți o sarcină mai mare în sarcini mai mici.

O sarcină mare solicită un nivel mare de concentrare și disciplină, îl poate face să se simtă copleșit, de aceea este o idee bună să fie împărțită în sarcini mai mici. Acest lucru se aplică temelor, sarcinilor din casă, învățării unui dans, a unui sport etc. A face sarcini mai mici care duc la realizarea uneia mai mari permite copilului să simtă că progresează, avansează, astfel îi este mai ușor să se mobilizeze și implicit să se concentreze. O sarcină mai mică pare mai ușoară și nu întâmpină rezistența copilului.

2. Reduceți factorii care îi pot distrage atenția.

Dacă nu sunt implicați în ceva ce le place foarte mult, copiii pot fi ușor distrași. De aceea, pe cât posibil, este indicat ca în locul unde învață sau îndeplinește diferite sarcini să nu fie televizor, calculator, tabletă, muzică tare sau orice altceva ce poate distrage copilul.

 

3. Lăsați copilul să desfășoare o activitate atât timp cât are el nevoie.

Când copilul realizează o activitate/ o sarcină pe care o consideră captivantă, de fapt el reușește să se concentreze, să se implice profund în ceea ce are de făcut. Respectarea și protejarea acestei stări, adică neîntreruperea copilului, îi permite creșterea concentrării atenției, iar copilul va putea să o manifeste și în sarcini motivate extrinsec, de exemplu în scrierea temei.

4. Lăsați-l să se joace jocuri care dezvoltă atenția.

Poți ajuta copilul să își antreneze atenția jucând jocuri care combină plăcerea cu concentrarea (puzzle-uri, jocuri de tip Detectivul, în care trebuie să găsească un obiect descris), jocuri în care trebuie să urmărească instrucțiuni care se schimbă etc., jocuri de gândire, de memorie.

Jocurile educaționale, matematice sau de logică pe care le veți descoperi împreună în cadrul produsului de învățare ScoalaIntuitext.ro vizează dezvoltarea unor calități ale atenției: volumul, concentrarea, stabilitatea, flexibilitatea atenției. Astfel, cei mici vor dobândi cunoștințe și abilități noi într-un mod cât se poate de plăcut: în timp ce se joacă.

 

5. Obișnuiți-l să-și facă temele la aceeași oră.

Repetând aceeași activitate în fiecare zi, pe cât posibil la aceeași oră, în cele din urmă, se transformă într-un obicei. Când copilul își face temele în fiecare zi, în jurul aceleiași ore, după un timp, la ora respectivă, va fi nevoie de mai puțin efort să se concentreze. Mintea va ști că a sosit timpul pentru teme și va fi mai dispusă să studieze.

Citiți articolul integral.

Învăţământ primar | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: ScoalaIntuitext | 08.11.2018 12:37 | 1021 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

10 intrebari pentru sfarsitul de an scolar

Motivatia pentru invatare

Parentingul constient

Comunicarea parinte - copil

Trei aspecte ale rezilientei

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 14 evenimente

«IULIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

636 voturi | 9 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN