Şcoala cu
bune practici

77 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Încrederea în abilitățile cognitive, factorul cheie în succesul școlar al copiilor cu statut socioeconomic scăzut

Încrederea ridicată în propriile abilități școlare îi poate ajuta pe copiii din medii defavorizate să sfideze șansele și să aibă succes școlar, arată o cercetare recentă realizată în Dublin.

Studiul a analizat reziliența școlară a copiilor din medii defavorizate, în special în privința rezultatelor la matematică, utilizând date despre 1715 copii.

Sărăcia afectează în mod semnificativ rezultatele școlare ale copiilor, mulți dintre ei rămânând în urmă la școală, având mai puține șanse de a continua studiile la nivel liceal și obținând rezultate mai scăzute la examenele naționale. Pe de altă parte, mulți elevi din medii defavorizate au rezultate bune la școală. Care sunt factorii care susțin succesul școlar al acestora?

Cercetarea realizată de Universitatea Trinity din Dublin arată că:

  • Adolescenții din familii cu statut socioeconomic scăzut, cu probleme comportamentale și o încredere ridicată în propriile abilități intelectuale au avut rezultate mai bune la matematică.
  • Un nivel scăzut al conflictelor între părinți și copii, așteptări ridicate ale părinților față de rezultatele școlare ale copilului și un nivel ridicat al educației părinților sunt factori care prezic o performanță mai bună a copiilor la matematică.

Coordonatoarea studiului, dr Kristin Hadfield, arată că: “Succesul școlar poate fi principala cale prin care tinerii pot să iasă din mediile dezavantajate. Înțelegând factorii care influențează reziliența școlară, putem dezvolta intervenții specifice prin care să încurajăm copiii și tinerii din medii defavorizate și să le îmbunătățim rezultatele școlare. Concluziile cercetării noastre arată în special că strategiile care îmbunătățesc încrederea copiilor în propriile abilități, precum și problemele lor emoționale sau comportamentale, pot fi eficiente în îmbunătățirea rezilienței academice.”

Cercetările de acest fel scot în evidență rolul important al părinților, cadrelor didactice și al specialiștilor în politici educaționale atunci când vine vorba de echitate educațională.

Sursa: ScienceDaily.com

Sursă foto: Freepik.com

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: webmaster | 18.09.2024 13:58 | 264 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Tristetea sau depresia de sarbatori

Momente de sarbatoare

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 11 evenimente

«DECEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Toate evenimentele

Sondajul zilei

Sunteți un profesor care învață tot timpul? Alegeți un răspuns și comentați

52 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN