Şcoala cu
bune practici

70 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Lectură de vacanță pentru copii: George și luna albastră de Lucy și Stephen Hawking

George si luna albastra de Lucy si Stephen Hawking

Vine un moment în viața fiecărui părinte când copilul lui privește cerul într-o seară senină și descoperă cu uimire că există un întreg univers în jurul nostru, pe care abia începem să îl explorăm. Iar din acel moment, este foarte posibil ca întrebările copilului despre planete, stele, constelații, extratereștri, rachete spațiale și teleportare să nu se mai oprească, atât acasă, cât și la școală. Ceea ce este bine, pentru că pasiunea și curiozitatea stau la baza dezvoltării copiilor și încurajarea lor este cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru ei.

Pentru majoritatea părinților, cele mai dificile întrebări ale copiilor sunt cele științifice, deoarece de multe ori cei mici pun sub lupa curiozității cele mai (aparent) banale și acceptate aspecte ale vieții noastre și ale lumii în care trăim. Iată doar câteva exemple de intrebări simple și complicate în același timp:

  • De ce este mereu apa mării sărată?
  • De ce este cerul albastru?
  • De ce luna are pete intunecate pe suprafața ei?
  • Cum s-au format oceanele și mările?
  • Am putea trăi pe alte planete?
  • Cum a apărut viața?
  • Există extratereștri?
  • Cum a apărut Universul?

La asemenea întrebări, cel mai simplu ne vine să răspundem „Pentru că așa e și gata!”, dar o asemenea atitudine nu este utila, mai ales când putem găsi cu ușurință răspunsurile, cu puțină răbdare. Răspunsul la multe dintre aceste întrebări științifice le puteți găsi în „George și luna albastră” de Lucy și Stephen Hawking, traducere de Nicoleta Draghiceanu și ilustrații de Garry Parsons, publicată la Editura Humanitas. „George și luna albastră” îmbină o poveste palpitantă pentru copii cu prezentări pe înțelesul copiilor despre cele mai recente descoperiri științifice. Povestea îi prezintă pe George și Annie, doi copii pasionați de știință și spațiu, trecând prin aventuri fantastice atât pe Pământ, cât și în spațiu, în timpul pregătirii lor pentru a deveni astronauți și a trăi pe Marte. Întâmplările prin care trec cele două personaje sunt completate cu explicații științifice scrise de profesori universitari și cercetători, adaptate pentru copii. Astfel, cei mici află mai multe despre oceanele de pe Pământ, despre vulcanii de pe Pământ și din sistemul solar, despre viața pe Marte, teleportare cuantică și multe alte subiecte fascinante. Iar informațiile sunt prezentate astfel încât să trezească uimirea și să schimbe perspectiva asupra vieții noastre obișnuite:

Exact aceleași molecule de apa care curg la robinetul tau de acasă au fost martorele fiecărei secunde din istoria Pământului, încă dinaintea apariției vieții și până la apariția organismelor pluricelulare. Cel mai probabil, la un moment dat, aceste molecule de apă au trecut și prin corpul unui dinozaur. Poate că apa cu care pregătești ceaiul a fost odată sorbită cu poftă de un T-rex însetat!”

În plus, personajele principale, Annie și George, acționează astfel încât să inspire copiii cititori să își urmeze pasiunile, să nu renunțe în fața provocărilor și să accepte ajutorul copiilor cu alte aptitudini decât ei înșiși. Povestea abordează și probleme sensibile care îi pot afecta pe copii în prezent, precum bullying-ul (hărțuirea și intimidarea copiilor de către alți copii), tulburări de învățare precum dislexia sau relația părinte-copil.

Când faceți lista de lecturi pentru această vară, luați în considerare și această serie, garantează o vacanță extrem de interesantă pentru copii. Aflați mai multe despre carte și citiți câteva pagini pe site-ul editurii Humanitas.

Puteți câștiga cartea „George și luna albastră” și „O zi din viața Deliei” oferite de editura Humanitas, participând laconcursulde pe pagina noastră de Facebook, până pe 22 iunie 2017.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: SuntParinte_ro | 13.06.2017 12:48 | 3492 vizualizări

Aflați mai multe despre SuntParinte.ro

Repetarea unui an școlar. Ce spun studiile despre efectele acestei măsuri

SuntParinte_ro | 22.01.2019

1 comentariu

Academia Română și Asociația NeamUnit lansează aplicația „Mihai Eminescu, întreaga operă”

SuntParinte_ro | 15.01.2019

0 comentarii

Curriculumul școlar și programa școlară gimnazială vor fi modificate

SuntParinte_ro | 14.01.2019

0 comentarii

Titularizare 2019. Modele de subiecte

SuntParinte_ro | 19.12.2018

0 comentarii

Ore suplimentare pentru copiii care rămân în urmă la școală – propunerea ministrului Educației

SuntParinte_ro | 17.12.2018

0 comentarii

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 10 evenimente

«NOIEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

184 voturi | 11 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN