Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Legea educaţiei - ce înseamnă "finanţarea urmează elevul"

Ce tipuri de cheltuieli sunt incluse în costul standard per elev

Costul standard per elev constituie baza de calcul pentru ceea ce se cheamă finanţarea de bază a unei şcoli.


Finanţarea de bază rezultă din multiplicarea costului standard per elev:
- cu numărul de elevi şi
- cu coeficienţi specifici unităţii şcolare (dependenţi de densitatea de elevi în zonă, severitatea dezavantajelor, de limba de predare şi alţi factori).


Finanţarea de bază include următoarele cheltuieli:

  • cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi contribuţiile aferente acestora;
  • cheltuielile cu formarea continuă şi evaluarea personalului;
  • cheltuielile cu evaluarea periodică internă a elevilor;
  • cheltuielile materiale şi servicii;
  • cheltuielile cu întreţinerea curentă

Astfel, o şcoală va trebui să atragă mai mulţi elevi pentru a obţine fonduri mai mari.

 


Cine beneficiază de această sumă?
Toţi elevii/preşcolarii vor beneficia de suma alocată, atât cei care studiază în învăţământul de stat, cât şi elevii care studiază în învăţământul particular. Suma alocată per elev se transferă la unitatea de învăţământ la care acesta învaţă.

Credeţi că introducerea măsurii privind costul standard per elev va duce la o competiţie între şcoli pentru a oferi servicii cât mai bune şi a atrage cât mai mulţi elevi?


Pentru a consulta Legea educaţiei naţionale, descărcaţi fişierul ataşat la ştirea Legea educaţiei - când intră în vigoare cele mai importante prevederi.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: angelailas | 17.01.2011 16:53 | 7798 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (14)

0 0

17.01.2011 17:58 alirodi

Salarizarea in functie de numarul de elevi pe care ii ai in clasa nu este o idee buna, dintr-un motiv foarte simplu: fiecare elev este o individualitate, timpul si energia consumate de catre cadrul didactic difera mult de la un elev la altul. Unor muncitori li se poate da acelasi otel din care vor face aceleasi piese si vor fi platiti dupa nr. de piese realizat. Munca noastra este cu totul altfel. Vom alerga sa avem cat mai multi copii in clase, ori se stie ca nr. de elevi din clasa este determinant pt. calitatea actului de predare-invatare. Inteleg ca, daca un invatator de la tara va avea 15 elevi in clasa, va primi salariu normal ( pt. ca aceea este densitatea in zona respectiva). Daca un inv. de la oras va avea tot 15 elevi in clasa, va avea salariul mai mic, pt ca densitatea pe oras este mai mare. Oare daca ai doar 15 elevi in clasa ( nu este cazul meu), te pregatesti mai putin pentru lectie? Ora este mai scurta? Trebuia sa existe alte modalitati de stimulare a cadrelor didactice care predau la clase numeroase ( ex. puncte la gradatia de merit , salariu de merit). Va fi un haos. Cine si cand va stabili care sunt scolile defavorizate, daca la 1 ian 2012 deja se face finantarea pe elev? Acest articol de lege nu intra in contradictie cu legea salarizarii unice? Intreb inca o data, in ce tara a Europei mai exista asa ceva? Am slujit invatamantul romanesc cu credinta timp de 36 de ani, acum sunt tare dezamagita, cu astfel de legi vrea guvernul sa atraga tinerii performanti in invatamant?

0 0

17.01.2011 18:51 dazucu

dar , oare, este corect ca un cadru didactic sa lucreze cu 36 de prescolari la grupa si sa mearga acasa fara a mai sti pe unde calca, in timp ce alt cadru didactic primeste acelasi salariu, dar lucreaza cu doar 10 prescolari? Mi se pare corecta aceasta prevedere a legii, deoarece astfel, poate, vom fi stimulati sa ne atragem elevii si sa nu mai fuga parintii de cadre didactice care stau degeaba si nu dau un ban pe meseria lor.

0 0

18.01.2011 14:20 alirodi

@dazucu. sigur ca nu este corect, dar cine va obliga sa luati in in grupa mai multi prescolari decat nr. maxim admis? Daca la ciclul primar nr. maxim este 25, la prescolar cred ca este si mai mic. Eu nu am auzit la oras de grupa de 10 prescolari, poate la tara. Cei care lucreaza la tara au si ei alte dezavantaje ( naveta, conditii mai grele). In unitatea scolara in care lucrez eu nu sunt „cadre didactice care stau degeaba si nu dau un ban pe meseria lor”, asa ca in aceasta privinta nu ma pot exprima. In schimb stiu diverse metode de a atrage elevii ( cum ar fi, „nu duceti copilul la scoala cutare ca sunt multi rromi” ) care nu ne fac cinste deloc. Dar cel mai rau ar fi sa ne invrajbim intre noi, in loc sa fim uniti si sa luptam pt. drepturile noastre.

0 0

18.01.2011 14:23 melindam

Cine stie ce se intampla in aceasta tara de pe azi pe maine???!!!
Vom deveni ,,homo hominis lupus"!
Vom promova forma fara fond! Vai de generatiile urmatoare!
Cu generozitate aplica guvernantii actuali ,,dezbina si domina"!
Cine pune botul, va ajunge ca cei care ,,muncim, nu gandim"!
E pacat pentru putinii Dascali inimosi care mai cred in IDEALUL EDUCATIEI!

0 0

18.01.2011 15:28 professorbujor

Putini elevi,putini bani ,micut salariu;nu conteaza ce munca prestezi. Educatia romaneasca se finanteaza dupa principii caracteristice capitalismului american.As vrea sa rad dar ma cuprinde o tristete iremediabila cand vad bataia de joc la adresa educatiei din Romania.Dar la ce sa te astepti din partea tinichigiului sef si a analfabetului in drept constitutional care se pricepe sa dea cu coasa la fan si sa cada in cap la emisiuni televizate.

0 0

18.01.2011 17:42 13ndl

Nu este vorba ca faci sau nu performanta. Daca se respecta numarul maxim de prescolari sau elevi intr-o clasa, la actualul cost standard, nu vom asigura nici macar o jumatate de an salariile cadrelor (mai exista si personal didactic auxiliar si nedidactic), ca sa nu mai vorbim de restul cheltuielilor cu intretinerea, formarea, evaluarea cadrelor.....etc.
Cred ca aici ar trebui punctat: cine a stabilit un asemenea cost standard, care, conform LEN, asigura functionalitatea normala a invatamantului, la numarul maxim de elevi dintr-o clasa?
Va rog sa faceti calcule cu tot ceea ce presupune intretinerea unei scoli, salarizare (la scoala dvs.) si apoi sa va spuneti parerea.

0 0

20.01.2011 19:02 mhojda

Base: Le-ai oprit 25% la profesori, Daniele?
Funeriu: Da!
B: Si mai vin la scoala?
Fun: Da!
B: Sa le mai tai 25%!
Dupa un timp B: Daniele le-ai taiat ?
Fun: Da!
B: Si mai vin la scoala?
Fun: Da!
B: Mai taie 25%!
B: Daniele mai vin profesorii la scoala?
Fun: Da!
B: Taie ..
Fun :Sunt ultimii 25%!
B: Taie-i! Dupa un timp..
B: Mai vin profesorii la scoala?
Fun: Da!
B: Formidabil! Ia pune-i sa plateasca la intrare!

0 0

20.01.2011 19:56 professorbujor

Excelent ! Aferim, "mhojda" !

0 0

20.01.2011 19:59 professorbujor

13ndl zice o chestie esentiala !; dara cui pasa de parerile noastre ?

0 0

22.01.2011 22:34 dzavate

Cine beneficiază de această sumă?
Toţi elevii/preşcolarii vor beneficia de suma alocată, atât cei care studiază în învăţământul de stat, cât şi elevii care studiază în învăţământul particular.
Asa scrie in lege.Deci scolile particulare vor beneficia si de suma alocata de la buget si de taxele cerute parintilor.Ce sa intelegem de aici? Nu cumva aceste scoli sunt favorizate?Cate cadre didactice si-au permis sa isi deschida o scoala particulara si cati acoliti ai puterii o au? Exista oare cineva care ar putea spune ?

0 0

23.01.2011 11:29 franziska49

Buna ziua, scuzati ca nu sunt pe subiect, dar am o nelamurire, de ce nu pot sa dau note la materiale, desi sunt logata. Imi apare pagina mea cu materialele care inca nu sunt puse in ordine....Multumesc !

0 0

25.01.2011 19:35 lauranistor

La 300 de elevi si prescolari finantarea ajunge pentru 25-30 de posturi pe an bugetar.

0 0

26.01.2011 19:21 angelailas - Autor

@franziska49
Multumim ca ne-ati semnalat. Este vorba de o mica defectiune, numita 'bug' in limbajul nostru, pe care o vom remedia cat putem de repede.

0 0

31.01.2011 13:03 danacristian73

Mhojda, felicitari!:) Si cat timp e valabil un bilet?:) O ora, doua, cu stampila pe mana la iesire...Trist dar adevarat...

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

0 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN