Şcoala cu
bune practici

52 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Manualul de Fizică Intuitext: o resursă inovatoare pentru profesori și elevi

Într-o lume în continuă schimbare, educația STEAM solidă  rămâne piatra de temelie indispensabilă a succesului viitor. Manualul de Fizică pentru clasa a VII-a, așa cum este descris chiar de echipa de autori, reprezintă o abordare inovatoare, dedicată atât profesorilor, cât și elevilor.

Conceperea acestui manual s-a fundamentat pe dorința autorilor de a crea un instrument de învățare, care să faciliteze organizarea activităților didactice, fără a limita originalitatea profesorului în predare, prin care să îi motiveze pe elevi, să le dezvolte interesul și curiozitatea pentru fizică și să le explice fenomenele și procesele din viața de zi cu zi pe înțelesul lor.

Recent, am avut ocazia de a discuta cu autorii manualului de Fizică pentru clasa a VII-a al Editurii Intuitext: Dinu Gabriela și Iordănescu Mihai Florin, care au avut amabilitatea de a răspunde la câteva întrebări despre beneficiile utilizării acestuia la clasă:.

Care sunt beneficiile pentru profesori?

Structură ghidată și flexibilă: Manualul are o structură bine organizată care sprijină profesorul în prezentarea informațiilor științifice. Secțiunile precum „Din experiența ta!”, „Observă și Descoperă!”, „Află!”, „Experiment!”, „Important!” și „Aplică!” sunt menite să ghideze elevii prin procesul de învățare prin descoperire, fără a constrânge creativitatea profesorului.

Abordare interdisciplinară: Temele și sarcinile propuse depășesc granițele unei singure discipline. În acest mod, fiecare elev beneficiază de o învățare relevantă pentru viața de zi cu zi.

Corectitudine științifică: Manualul conține informații corecte din punct de vedere științific. Autorii au adăugat informații clare, adaptate la nivelul și particularitățile de vârstă ale elevilor.

Care sunt beneficiile pentru elevi?

Învățare prin descoperire: Fiecare lecție este organizată astfel încât elevii să fie implicați activ în procesul de învățare. Metodele de investigație științifică și experimentele practice îi ajută pe elevi să descopere legile fizicii prin propria explorare și observație.

Dezvoltarea creativității și gândirii critice: Prin sarcinile variate și contextuale, elevii sunt încurajați să dezvolte creativitatea și gândirea critică. Secțiunile „Experiment!” și „Descoperă!” le permit să exerseze și să identifice concepte noi prin metoda inductivă.

Prietenul elevilor: Manualul devine un prieten al elevilor, oferindu-le sprijin în descifrarea legilor naturii și în înțelegerea frumuseții fizicii. Informațiile sunt prezentate într-un mod clar și accesibil, susținute de grafica modernă și aplicațiile interactive.

Testimoniale și inspirație în dezvoltarea manualului de Fizică

Inspirați de cuvintele fizicianului Cristian Presură (,,într-un manual de fizică aș lăsa ceea ce este esențial în el: procesul de gândire. Aș transforma, spune el, lecția de fizică într-una de gândire, utilă în toate aspectele vieții....”), cei doi autori subliniază importanța transformării lecției de fizică într-o lecție de gândire utilă în toate aspectele vieții. Manualul nu doar că transmite cunoștințe, ci valorifică experiența de viață a elevului și îi implică activ în propria formare.

Manualul de Fizică pentru clasa a VII-a este mai mult decât un simplu instrument de învățare. Este un partener de nădejde pentru profesori și un ghid prietenos pentru elevi, asigurând o educație de calitate și o dezvoltare holistică a competențelor necesare în viața de zi cu zi.

Explorarea fizicii trebuie să fie o aventură captivantă și revelatoare. Echipa de autori a manualului de Fizică este formată din Dinu Gabriela și Iordănescu Mihai Florin. 

Manualele INTUITEXT de clasa a VII-a au fost aprobate prin Ordinul de ministru nr. 5420/04.07.2024. În perioada 09.07-22.07.2024 va fi deschisă aplicația de selecție a manualelor.

Editura Intuitext oferă pe lângă manualul de fizică planificări și fișe de lucru, utile în activitatea didactică.

Răsfoiți manualul de Fizică!

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: intuitext | 09.07.2024 10:53 | 248 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Munca invizibila a mamelor

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 16 evenimente

«IULIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

668 voturi | 9 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN