Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Ministrul Educaţiei a emis un ordin privind obligaţia de predare a personalului de conducere din sistemul de învăţământ

Potrivit ordinului, personalul menţionat este degrevat parţial de norma didactică de predare începând cu anul şcolar 2011-2012. Astfel, directorii grădiniţelor cu program normal, care au personalitate juridică şi care funcţionează cu peste 8 grupe de copii, profesori pentru învăţământul preşcolar, nu sunt degrevaţi de norma didactică şi efectuează integral activitatea didactică de instruire - educare cu grupa de copii.

"Directorii unităţilor de învăţământ de nivel primar, gimnazial, liceal şi postliceal cu personalitate juridică şi care funcţionează cu mai puţin de 25 de clase, efectuează 6-8 ore/săptămână din norma didactică de predare, directorii unităţilor de învăţământ de nivel primar, gimnazial, liceal şi postliceal care funcţionează cu peste 25 de clase efectuează 4-6 ore/săptămână din norma didactică de predare. Directorii adjuncţi din unităţile de învăţământ de nivel primar sau gimnazial efectuează 6-8 ore/săptămână din norma didactică de predare, în cazul în care unităţile de învăţământ se află în una din următoarele situaţii: au peste 30 de clase de elevi, au între 20 şi 30 de clase de elevi şi îndeplinesc una din următoarele condiţii: funcţionează cel puţin 10 clase de elevi şi/sau grupe de copii la învăţământul primar şi/sau preşcolar, au secţii cu predare în limbile minorităţilor naţionale, în şcoala în care învăţământul se desfăşoară în limba română, au secţii cu predare limba română, în şcoala în care învăţământul se desfăşoară în limbile minorităţilor naţionale, au cel puţin 20 clase şi unitatea de învăţământ are internat şi cantină", prevede ordinul.

Totodată, directorii adjuncţi din unităţile de învăţământ de nivel liceal/postliceal efectuează 6-8 ore/săptămână din norma didactică de predare, în cazul în care unităţile de învăţământ au peste 25 de clase de elevi, au între 18 şi 25 de clase de elevi şi funcţionează cel puţin 10 clase de elevi şi/sau grupe de copii la învăţământul gimnazial şi/sau primar şi/sau preşcolar, au secţii cu predare în limbi ale minorităţilor naţionale, în şcoala sau liceul în care învăţământul se desfăşoară în limba română, au secţii cu predare limba română, în şcoala sau liceul în care învăţământul se desfăşoară în limbile minorităţilor naţionale.

În situaţia în care directorii adjuncţi sunt profesori pentru învăţământul primar şi preşcolar, aceştia vor efectua integral activitatea didactică de instruire - educare cu grupa sau clasa de elevi. Directorii centrelor judeţene de resurse şi asistenţă educaţională/Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională, vor efectua 4-6 ore/săptămână din norma didactică de predare.

"Directorii unităţilor de învăţământ cu program sportiv suplimentar, denumite şi cluburi sportive şcolare, care funcţionează cu personalitate juridică şi care au 20 grupe de elevi, efectuează 9-12 ore/săptămână din norma didactică de predare, dacă clubul are 20-35 de grupe de elevi, directorii unităţilor de învăţământ cu program sportiv suplimentar, denumite şi cluburi sportive şcolare, care funcţionează cu personalitate juridică şi care au cel puţin 20 grupe de elevi, efectuează 6-9 ore/săptămână din norma didactică de predare, dacă clubul are peste 35 de grupe de elevi, directorii adjuncţi din cadrul unităţilor de învăţământ cu program sportiv suplimentar, cluburi sportive şcolare, care funcţionează cu personalitate juridică şi care au peste 45 grupe de elevi - efectuează 10-12 ore/săptămână din norma didactică de predare", precizează ordinul de ministru.

Potrivit sursei citate, directorii adjuncţi din cadrul unităţilor de învăţământ care funcţionează cu personalitate juridică, altele decât cele cu program sportiv suplimentar, care au peste 20 de grupe de club sportiv şcolar vor efectua o normă didactică de predare de 12 ore/săptămână. Directorii palatelor copiilor şi directorul Palatului Naţional al Copiilor efectuează 6-8 ore/săptămână din norma didactică de predare, directorii cluburilor copiilor care funcţionează sub 10 norme, efectuează 10-12 ore/săptămână din norma didactică de predare, directorii cluburilor copiilor care funcţionează cu cel puţin 10 norme efectuează 8-10 ore/săptămână din norma didactică de predare, iar directorul adjunct/directorii adjuncţi de la Palatul Naţional al Copiilor vor efectua 10 -12 ore/săptămână din norma didactică de predare. Ordinul mai prevede că directorii caselor corpului didactic, efectuează 2-4 ore/săptămână din norma didactică de predare, la fel şi profesorul- metodist din cadrul casei corpului didactic.

În ceea ce priveşte inspectorii şcolari generali şi inspectorii şcolari generali adjuncţi din cadrul inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti aceştia vor efectua 2-4 ore/săptămână din norma didactică de predare, iar inspectorii şcolari de specialitate şi la fel şi inspectorii şcolari din cadrul inspectoratelor şcolare şi cei pentru învăţământul preşcolar şi primar din cadrul inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti.

Sursa: EduManager

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 22.08.2011 22:15 | 15684 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (19)

0 0

23.08.2011 22:44 ioara

Cum va efectua un inspector , profesor de limba română, 4 din cele 5 ore dacă, de ex. este repartizat la clasa a V a ? Întreb şi eu!

0 0

25.08.2011 13:30 crisanm2

Nu vad de ce profesorii pentru invatamant prescolar si primar sunt obligati sa-si faca norma intreaga pe cand cei de la gimnaziu, de exemplu, sunt degrevati partial de norma!? Oare nu au aceeasi pregatire si aceleasi raspunderi? Se considera, oare, ca munca lor este mai prejos si mai usoara decat a celorlalti? Eu o vad ca pe o discriminare crasa! Nu cred ca-n alte domenii se-ntampla la fel: sa zicem la medicii pediatri fata de cei care muncesc cu adulti. Poate-mi scapa, totusi, ceva!

0 0

25.08.2011 17:09 medeea2003

Inspectorii pt primar tb sa faca 2-4 ore. Cum?

0 0

25.08.2011 20:08 sarmissa

Propun ca si ministrul invatamântului, Funeriu, secretarii din acest minister, incepand cu Oana Badea,... sa efectueze 4-6 ore din norma ca si directorii sau inspectorii, premierul Boc, ministrii, senatorii si parlamentarii sa efectueze si ei un sfert din norma lor de la serviciul (locul de munca) pe care il aveau anterior actualei functii. Ce mare lucru ar fi?
Daca pot directorii si inspectorii, pe aceleasi salarii, de ce nu ar putea si acesti stimabili domni si doamne?
Atunci ar fi si mai mare economia la bugetul de stat si poate reusim sa trecem cu brio de criza, nu?
Si ne poate ajuta chiar si presedintele Basescu. Ar fi o solutie.

0 0

26.08.2011 18:13 marioara2008

O idee super-minunata,sarmissa!!!!!!!!!!!!!!

0 0

27.08.2011 13:37 tica56

Pentru activitatea manageriala directorii sunt platiti ! Nu inteleg de ce trebuie degrevati de ore ?

0 0

28.08.2011 10:41 picollyy

Scuze, dar sunt directori care au cate 6 ore platite suplimentar! Deci pot face atatea ore! Atunci de ce sa fie degrevati ? Sa le fie platite aceleasi ore dar ca suplimentare?????

0 0

28.08.2011 11:04 sarmissa

Nu este suficient ca fac munca voluntara profesorii care au si functia de coordonator de proiecte si programe educative?
Sunt unul dintre ei si munca depusa de mine, alaturi de colegii mei, pentru realizatea activitatilor la scoala unde lucrez, scoala care a avut mereu peste 50 de clase si suta de profesori, a fost de multe ori istovitoare. Singura satisfactie a fost data de rezultatele foarte bune pe care le-am obtinut la nivel judetean, national si chiar international si de bucuria elevilor implicati in aceste activitati.
- Nu era suficienta aceasta economie la bugetul invatamântului?
A..., era doar necesara.

0 0

31.08.2011 22:02 lusa54

Mi se pare o idee foarte buna,astfel vor tine pasul cu noile metode de predare.Le doresc mult succes,in noul an scolar!

0 0

01.09.2011 14:57 maratrestian

Sincer, am tot sperat intr-o "reparatie" morala, profesionala si cum ar mai putea fi, gandindu/ma ca poate noua metodologie va pune ordine in ceea ce priveste degrevarea directoarelor de gradinite cu program normal cu personalitate juridica. Nu cred ca s- a gandit nimeni ca directorul trebuie sa faca asistente colegelor din unitate, dar si din structurile arondate, care sunt in alte locatii, sa mearga la sedinte, sa rezolve treburi administrative si inca multe altele, toate determinand plecarea de la grupa. Cu cine raman copiii? Impartirea copiilor grupei respective la celelalte colege presupune aglomerarea salilor si mai presus de toate, scaderea calitatii activitatii . Prescolarul are un specific aparte. La copil, asupra caruia " ne centram demersul", ne-am gandit?
Directorul face de toate. De ani de zile, nu numai acum. A fost un timp cand facea si state de plata si situatii de fel de fel, cerute de centrele financiare, care arondau gradinitele. Mare lupta a fost, pana s-a dumirit cineva, ca nu asta e rostul educatoarei! Nici acum nu e mult mai bine, chiar si cu contabilitate proprie, daca ne gandim ca uneori norma contabilului (de la o gradinita cu program normal, cu personalitate juridica)este de 0, 25, restul normei avand-o la alta unitate prescolara. Contabilul alearga de colo colo, fiind nevoit de multe ori sa solicite iesirea directorului de la grupa pentru intocmirea sau semnarea unor documente. Ma intreb daca , din grupul de lucru care a elaborat metodologia, a facut parte vreo educatoare de la o gradinita cu program normal, sau daca, macar s-a pus problema enuntata mai sus... Economia facuta sunt sigura ca va fi minora. Pierderile sunt insa cu siguranta mult mai mari. Ma refer la mult dorita CALITATE!

0 0

01.09.2011 15:29 liesmo87

Buna ziua,nu va mai plangeti doamnelor director de la gradinite ,faceti ore suplimentre ,care sunt sigur ca vor fi platite,sunt dintre dumneavoastra care au aceasta calitate de director de 20 de ani ,ati uitat ce inseamna clasa si care sunt greutatile ,ati fost prin grupe in vizita -asistenta-la colege si atat.Fixati un interval de timp in care sa rezolvati problemele administrative si respectati l cu strictete sa vedeti ca se poate si clasa si functie,daca nu renuntati si lasati locul celor care pot.Eu respect foarte mult activitate doamnelor educatoare pe care o vad cea mai grea din toate treptele invatamantului romanesc,ai nevoie de multa creativitate si rabdare,o educatoare este profesor de romana,matematica,muzica,arte,sport,etc.in acelasi timp plus ,ca majoritatea grupelor depasesc 30 de copiii.Mult succes in noul an scolar tuturor cadrelor didactice .

0 0

01.09.2011 17:01 liesmo87

Revin,doamnele educatoare trebuie sa fie si foarte bune actrite si consilier scolari,caci parintele si copilul pana ajunge la personalul calificat in domeniul consilierii intai ajunge la ea.Si o ultima precizare nu scrie nimic de directorii de la gradinitele cu program prelungit ,acolo se poate si mai usor a se face si clasa si activitate manageriala

0 0

01.09.2011 18:10 maratrestian

Domnule Lungu,
Nu vă voi contrazice! Vă respect părerea, aşa mi se pare civilizat. Atât doar, cred că nu mi-am formulat probabil, foarte clar mesajul: eu am vorbit despre colegele director de grădiniţă cu program normal, cele care nu au fost NICIODATĂ degrevate, indiferent de numărul de grupe cu care a funcţionat grădiniţa! N-am făcut referire la colegele de la program prelungit( degrevate total de norma didactică), pentru că:
1. Eu cred că degrevarea directoarei de grădiniţă( indiferent de tipul de program)este necesară, se impune chiar, fie şi parţial. Oricum, la program prelungit funcţionează două educatoare la grupă, deci, există o posibilitate de suplinire a directoarei, dacă aceasta are şi grupă.
2. Nu sunt , nu am fost şi nu voi fi adepta zicerii" Să moară şi capra vecinului!"
Am vorbit doar, despre ceea ce cunosc, ştiu şi pot aprecia din interiorul profesiei mele de educatoare, director nedegrevat la o grădiniţă cu program normal.
Vă mulţumesc pentru aprecierea muncii noastre şi pentru urările de început de an. Şi eu vă doresc sănătate şi bucurii profesionale!

0 0

02.09.2011 16:29 marian_dorin

O masura BUNA, dupa parerea mea. O sustin cele 2 argumente personale, si anume: 1. Suplimentarea cadrelor didactice lipsa in anumite zone ale judetului, mai ales ca nu vor lua acele ore pensionarii sau necalificatii; oricum aceasta masura s-a pus pe seama reducerii cheltuielilor de personal ( mai bine sa predea directorii GRATIS, decat sa fie platiti alti profesori....!...), si 2. Sa nu se "desprinda" directorii de fenomenul propriu-zis al actului de predare/invatare, adica sa mai intre si la catedra ca sa vada PRACTIC cum se lucreaza si apoi sa ii inteleaga pe colegii lui profesori in anumite aspecte.... Multi directori au uitat de unde au plecat si cand se vad in functia de director abuzeaza de puterea ce le-o confera acest statut! Plus ca sunt situatii in care de zeci de ani aceeasi directori n-au mai profesat, ci stau doar intr-un birou si "comanda".... Sa mai faca si ei planificari si proiectari, ca sa vada cum e cand ni le cer ei noua!

0 0

02.09.2011 21:28 sarmissa

Si credeti ca vor face directorii despre care vorbiti acele planificari?
-Ce bine ar fi. Le vor lua de la colegii din catedra, asta, daca nu se va oferi voluntar vre-un binevoitot coleg care doreste sa se puna bine. Mai vedem, mai auzim si... mai vorbim.

0 0

02.09.2011 21:29 sarmissa

Scuzati, vreun binevoitor.

0 0

04.09.2011 17:11 catalin72

Pare extraordinar de motivant mai ales ca aceasta crestere a obligatiei de catedra vine pe fondul unei scaderi de salariu de vreo 30%. Este extraordinar nu?! Cred ca oricine isi doreste acum sa fie director ...

0 0

04.09.2011 23:22 danielaeva60

Justificata masura. Directorul, pentru functia pentru care a optat, are indemnizatie de conducere 25%, deci este retribuit. Nu era firesc ca pentru catedra retinuta sa fie platit alt cadru didactic, de obicei suplinitor , care se perinda an de an mereu altul.Si cei mai multi, daca nu toti ,au gradatii de merit care reflecta rezultatele cumulate ale tutror truditorilor din subordine.Dintre educatoarele sunt foarte putine beneficiare ale unor astfel de stimulente,desi ar merita-o pe deplin. Spun din proprie experienta : sunt membru CA, consilier educativ, responsabil proiecte si programe comunitare,initiator/partener in proiecte la toate nivelele, rezultate deosebite cu copiii, chiar si cu cei cu CES integrati in invatamantul de masa (fara profesor de sprijin in cea mai mare parte). Cu toate acestea nu am gradatie de merit, dar activitatile mele au fost punctate in dosarul directorului.Insa d-nele directoare au concurat si pe listele educatoarelor , asa s-a negociat si nu e legal.

0 0

04.09.2011 23:24 danielaeva60

Dintre educatoare , corectez.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 1 evenimente

«OCTOMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

118 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN