Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

NOUA LEGE A EDUCAŢIEI. Tot ce trebuie să ştii: de la ce vor învăţa copiii în clasa pregătitoare şi până la cum vor fi notaţi

Măsura, prevăzută de Legea educaţiei, este "necesară întrucât România are astăzi cea mai bătrână populaţie şcolară la debutul învăţământului obligatoriu din Europa şi prin ea se urmăreşte trecerea firească de la joacă la învăţare", a declarat, duminică, pentru Mediafax, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

"Pactul naţional pentru educaţie şi Legea educaţiei pun accent pe aducerea copiilor în învăţământul obligatoriu cât mai devreme, la şase ani, ceea ce este un real progres. Anul acesta gestionăm situaţia în care avem în sistem două grupe de vârstă într-una: grupa mare, pregătitoare pentru şcoală, care cuprinde tranşa de vârstă 5-7 ani, neexistând în vechea lege un sistem unitar. Prima consecinţă a acestor măsuri este că peste 20.000 de copii care pe vechea legislaţie nu ar fi fost cuprinşi în nicio formă de învăţământ se vor regăsi printre cei care merg la clasa pregătitoare în 2012. Aceşti copii ar fi fost în eşec şcolar din prima lor zi de şcoală pe vechea lege", a explicat ministrul Daniel Funeriu.

Părinţii vor putea să-şi înscrie copiii la şcoala la care doresc

Înscrierile se vor face conform unui calendar clar stabilit. La fel ca şi în anii trecuţi, înscrierile oficiale vor începe în martie. Cum finanţarea urmează elevul, va exista competiţie între şcoli, ceea ce va duce inevitabil la creşterea calităţii.

"Ca şi în anii precedenţi, fiecare stradă din România va fi arondată unei şcoli. Procedurile de înscriere sunt astfel făcute încât, dacă părintele îşi exprimă opţiunea pentru şcoala la care este arondat, aceasta are obligaţia să înscrie elevul. Dacă părintele doreşte înscrierea la altă şcoală decât şcoala de arondare, acest lucru este perfect posibil, iar elevul va fi înscris în limita numărului de locuri disponibile. Dacă sunt mai multe opţiuni decât locuri disponibile pentru o anumită şcoală se vor aplica criterii generale - existenţa unui grad de handicap, copii orfani, copii din familii monoparentale, copiii personalului din învăţământ sau şcolarizarea în acea şcoală a fraţilor sau surorilor -, precum şi, dacă este cazul, alte criterii decise de şcoală şi validate de inspectorat", a completat ministrul Educaţiei.

El a ţinut să precizeze că sunt interzise segregări, teste sau examene, atât la înscrierea la clasa pregătitoare, cât şi la înscrierea în clasa I.

"Lucrurile vor fi corect aşezate pentru învăţământul în limbile minorităţilor, în şcolile respective, în interesul lingvistic şi cultural al copilului. Toţi copiii la această vârstă sunt trataţi egal. Prin noile proceduri, informatizate, vă garantez că s-a terminat epoca în care prin pile sau alte avantaje materiale, despre care presa a relatat în trecut, puteai să ai prioritate la înscrierea copilului la şcoală. Nemulţumiţi vor fi cei care aveau obiceiul şpăgii, pentru că acum avem mai multă echitate şi transparenţă. Sistemul informatic de înscriere nu ia mită! Să nu uităm că avem la minister numărul verde anti-şpagă 0 800 801 100!", a explicat ministrul Funeriu.

Părinţii vor avea atât libertate pentru alegerea şcolii, cât şi transparenţă privind modul de înscriere în clasa pregătitoare. "Este fundamental să dăm cât mai multă libertate părinţilor în alegerea şcolilor şi să asigurăm transparenţa modului de înscriere. Prin procedurile din acest an exact acest lucru îl înfăptuim: transparenţă şi o implicare cât mai mare a părinţilor asupra viitorului copilului lor. Şcolile vor trebui să intre în competiţie pentru elevi, ceea ce este un lucru benefic, ele vor fi obligate să se deschidă mult mai mult către părinţi. Am dat toate dispoziţiile pentru ca şcoala să meargă cât mai mult către părinţi", a arătat ministrul Educaţiei.

Curriculum nou, adaptat vârstei, copiii vor învăţa jucându-se

Programele şcolare pentru copiii care vor intra la clasa pregătitoare sunt în ultima etapă de finalizare, iar părinţii vor fi informaţi cu multă atenţie asupra elementelor de programă importante în momentul înscrierii, care va avea loc, ca în alţi ani, în luna martie.

"Pot să vă spun de pe-acum că în clasa pregătitoare copilul va învăţa prin metode adecvate vârstei tot ceea ce îi este necesar pentru a face faţă cu succes clasei I. De exemplu, copiii îşi vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor stabili sau consolida primele contacte cu lumea numerelor şi a literelor, vor învăţa să observe mediul înconjurător şi să interacţioneze cu ceilalţi copii şi cu adulţi prin jocuri didactice, activităţi în echipă, activităţi de descoperire, prin desen sau muzică. Nu în ultimul rând, copiii vor beneficia de ore special destinate unei pregătiri fizice armonioase. Învăţământul fiind obligatoriu, copiii vor fi obligaţi să mergă la cursuri, fiind astfel prevenit abandonul şcolar", a adăugat Daniel Funeriu.

În clasa pregătitoare elevii nu vor da niciun fel de testări, cadrul didactic putând însă să utilizeze modalităţi de încurajare şi de recompensare specifice vârstei.

"În clasa pregătitoare, copilul nu va da niciun test de evaluare şi nu va primi nici note şi nici calificative. Este posibil ca pe parcursul anului şcolar cadrul didactic să utilizeze modalităţi de încurajare şi de recompensare specifice vârstei, de exemplu buline de diferite culori. Evaluarea copilului se va face la sfârşitul anului şcolar sub forma unui raport scris întocmit de învăţător. Din acest raport părinţii vor putea afla care este gradul dezvoltării fizice şi psiho-intelectuale, a limbajului şi a comunicării, precum şi a dezvoltării capacităţilor de învăţare şi a atitudinilor faţă de învăţare ale copilului. Acest raport va fi întocmit pe baza observării sistematice de către cadrul didactic a progresului elevului, pe tot parcursul anului şcolar. Rolul raportului este să stabilească priorităţile pentru copil în clasa I", a susţinut ministrul Educaţiei.

Sălile de clasă vor fi adaptate vârstei copiilor

Sala de clasă din şcoală va fi adaptată vârstei copiilor, în aşa fel încât să permită învăţarea prin joc şi pregătirea pentru clasa I, utilizând resurse de învăţare adecvate. Vor fi folosite resurse ale învăţării moderne, adaptate scopului clasei pregătitoare.

Ministerul Educaţiei a alocat în acest an un buget semnificativ pentru dotarea sălilor de clasă şi achiziţionarea materialelor, deşi responsabilitatea legală pentru aceasta revenea primăriilor.

"Ministerul are fonduri pentru clasa pregătitoare, chiar dacă responsabilitatea dotării spaţiilor şcolare revine primăriilor, care ştiu de trecerea clasei pregătitoare în învăţământul obligatoriu de mai bine de un an, iar multe primării au făcut aceste investiţii deja. Cel mai important pentru copil este cum va arăta clasa în care va învăţa", a spus ministrul Funeriu.

Cadrele didactice vor fi formate special pentru clasa pregătitoare

Cadrele didactice care vor preda la clasa pregătitoare vor fi formate începând cu luna mai. "Nu avem emoţii că ar putea exista probleme la acest nivel, şi acum învăţătoarele sunt printre cele mai bine formate cadre didactice din România", mai spus ministrul Funeriu.

În săptămânile care urmează, părinţii vor primi materiale informative care vor răspunde tuturor întrebărilor lor privind clasa pregătitoare. De asemenea, la momentul înscrierii părinţii vor primi, în premieră, un ghid cu tot ceea ce trebuie să ştie pentru şcolarizarea copilului. "Părinţii vor beneficia de o campanie de informare fără precedent în învăţământul românesc, tot aparatul Ministerului şi inspectoratelor este mobilizat în acest sens", a subliniat ministrul Funeriu.

Clasa pregătitoare nu fură un an din copilărie

Clasa pregătitoare înlătură trecerea brutală de la grădiniţă la şcoală. Copilul învaţă jucându-se şi în acelaşi timp se familiarizează cu atmosfera din şcoală. "Ştiu că multor părinţi li se insuflă ideea că prin clasa pregătitoare se «fură un an din copilărie». Acest lucru este total fals, ceea ce facem prin clasa pregătitoare este să asigurăm trecerea lină pentru copil înspre o şcolarizare de succes. Copiii vor avea un curriculum nou, adecvat vârstei. Ei vor beneficia de resurse ale învăţării, precum jocuri şi materiale imprimate gândite pentru vârsta lor. Este o practică generală în Europa. Le spun părinţilor că ceea ce se întâmplă în acest an cu clasa pregătitoare trebuia să se întâmple de mulţi ani, dar lipsa de curaj şi viziune au întârziat nepermis acest lucru", a precizat ministrul Educaţiei.

"Ghinionul politic al celor care vehiculează sperietori pentru părinţi este că eu şi echipa ministerului suntem aproape de părinţi şi mergem la multe şedinţe cu părinţii, şi ştim bine despre scopul politic al acestor dezinformări", a subliniat ministrul.

Populaţia şcolară de clasa I a scăzut cu 20 la sută din 2002

Aproximativ 30 la sută dintre copiii unei generaţii de şase ani, adică peste 65.000, sunt şi în prezent, şi au fost şi în anii trecuţi, cuprinşi în şcoli.

"Printre dezinformările care se livrează părinţilor este şi aceea că nu este potrivit pentru copil să meargă la şase ani într-o sală în clădirea unei şcoli, la clasa pregătitoare. Le spun părinţilor că pot avea maximă încredere în profesionalismul celor care lucrează pentru copiii lor. Este cea mai importantă măsură împotriva abandonului şcolar şi a analfabetismului funcţional din ultimii 20 de ani", a continuat Funeriu.

Din cauza prevederilor vechii legi, peste 20.000 dintre copiii de şase ani nu se află nici la grădiniţă, nici la clasa I, a mai spus ministrul.

"Pentru că noua lege pune în aplicare această măsură, aceşti copii se vor regăsi într-un context favorabil învăţării. Pentru noi contează fiecare dintre aceşti copii, fiecare are ceva de câştigat din această măsură", a explicat ministrul Educaţiei.

Potrivit ministrului, copiii care intră în acest sistem vor fi mult mai bine pregătiţi. "Există abordări politice, însă acest subiect nu trebuie politizat. Doar o minte bolnavă poate politiza acest subiect. Nu vor exista niciun fel de probleme în septembrie 2012 cu organizarea clasei pregătitoare. Cred că în aceşti doi ani de mandat lumea s-a obişnuit cu realitatea că ceea ce facem este foarte riguros la Ministerul Educaţiei. Am spus că vom organiza impecabil bacalaureatul şi am făcut-o, precum multe altele, aşadar nu am emoţii", a mai spus Funeriu.

În 2001-2002, în România erau 257.000 de copii înscrişi în clasa întâi. În 2006-2007 erau 230.000 de copii, iar în 20012-2013 ar putea fi undeva la 200.000 de copii.

"Scăderea populaţiei unei tranşe de vârstă cu 20 la sută din 2002 până astăzi, precum şi investiţiile majore care s-au făcut în şcoli, şi nu numai în mandatul meu, ne asigură că nu vor fi probleme cu organizarea reţelei şcolare. Majoritatea covârşitoare a elevilor la clasa pregătitoare vor învăţa în şcoli, iar acolo unde spaţiul, eventual, nu o permite, dar există o grădiniţă arondată unei şcoli, copiii vor continua pentru clasa pregătitoare în clădirea grădiniţei. Aceste cazuri se vor întâmpla în unele locuri din mediul rural, unde, se ştie, clădirile şcolilor primare şi ale grădiniţei sunt fie aceleaşi, fie una lângă alta. Dar aceste cazuri vor fi foarte puţine", a adăugat ministrul Funeriu.

Şcolile vor fi pregătite la 1 septembrie să preia clasa pregătitoare

Foarte multe şcoli au pentru clasa I bănci reglabile şi scaune adecvate. "MECTS organizează foarte minuţios această clasă pregătitoare. În pofida previziunilor apocaliptice ale unora, MECTS a dovedit, în tot ceea ce a făcut până acum, că este organizat foarte serios. Sunt convins că lucrurile vor fi organizate impecabil şi pentru clasa pregătitoare, am aceste date şi asigurări şi de la inspectorii generali şcolari, de la directori şi primari cu care sunt într-un continuu dialog", a mai spus ministrul Educaţiei.

Mai mult, clasa pregătitoare va descongestiona grădiniţele, mai mulţi copii de trei ani vor avea şansa unui loc la grădiniţă.

În prezent, peste 62 la sută dintre elevii din clasa I au şapte ani, peste cinci la sută au opt ani, iar unu la sută au nouă ani.

România, la ora actuală, este una dintre ţările Uniunii Europene, cu cea mai înaintată vârstă de începere a învăţământului obligatoriu.

Unsprezece ţări ale Uniunii Europene încep învăţământul obligatoriu înainte de vârsta de şase ani. Spre exemplu, Luxemburg, Irlanda de Nord încep la patru ani, Grecia, Cipru, Anglia, Malta, Olanda, Scoţia şi Ungaria încep la cinci ani. Toate celelalte încep învăţământul obligatoriu la vârsta de 6 ani.

"În România, în acest an avem peste 62 la sută dintre copii care au început învăţământul obligatoriu la şapte ani, iar peste cinci la sută dintre copiii din clasa întâi au peste opt ani. Practic, fiecare clasă I din România are acum în ea un elev de opt ani care are colegi de şase ani . Un sfert din clasele I de acum au în ele copii de nouă ani. Nimeni nu a sesizat până acum cât de dăunător era acest lucru ? Avem chiar şi unu la sută dintre copii care încep învăţământul obligatoriu la nouă ani. În condiţiile în care toată lumea este de acord că cea mai bună investiţie este în educaţia timpurile. Cu cât ducem copilul mai devreme în învăţământul obligatoriu, cu atât rezultatele învăţării sunt mai bune şi vulnerabilităţile ulterioare sunt mai mici. Cea mai bună investiţie este educaţia timpurie.Toate studiile arată acest lucru", a explicat ministrul Educaţiei.

Sursa: www.gandulinfo.ro

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 23.01.2012 10:05 | 24615 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (31)

0 0

23.01.2012 14:27 mvioleta

Cum procedam cand la o unitate cu clase simultane avem si copii pentru clasa pregatitoare? Angajam un cadru didactic sau lucram simultan cu clasele 0-I-III sau 0-2-4?

0 0

23.01.2012 14:37 cocacristiana

Daca nu sunt suficienti copii pentru clasa ,,0" aceasta se mai face doar cu 7 copii cati vor fi de la anul la noi la scoala, la rural? O propunere din partea conducerii este ca se face simultan cu clasa a II-a. Este oare posibil asa ceva, avand in vedere programa care trebuie parcursa pentru fiecare dintre aceste clase? Eu cred ca n-ar trebui sa se intample asa ceva!

0 0

23.01.2012 15:10 adeliamuntean

Inspectorul de specialitate a zis ca nu e nici o problema sa se faca simultan cu alta clasa sau clase(preg+cls.I+cls.a III-a).Dar totusi, nu am inteles nici eu cei din pregatitoare stau intr-un fel de mobilier si ceilalti in banci?

0 0

23.01.2012 19:44 madyon80

Cum se va desfasura predarea in conditii de simultaneitate de doua sau chiar trei clase, domnule ministru?

0 0

23.01.2012 20:09 mariutap

trebuie sa ai dubla specializare ca sa poti preda la clasa pregatitoare?

0 0

24.01.2012 10:19 mironelena

Oare suntem pregătiţi?
Are Ministerul fonduri pentru clasa pregătitoare? Ştiu că responsabilitatea dotării spaţiilor şcolare revine consiliilor populare, dar care Consilii populare nu au făcut nici o investiţie în acest sens, deci afirmaţia ministrului Funeriu ,, Cel mai important pentru copil este cum va arăta clasa în care va învăţa ", precum şi ,, Foarte multe şcoli au pentru clasa I bănci reglabile şi scaune adecvate" cred că e... mai puţin ,, impecabil".

0 0

24.01.2012 15:18 gabif41

Nu am inteles daca acel cadru didactic care preia clasa pregatitoare o duce pana in clasa a IV-a sau o preda altui cadru in clasa I.

1 0

24.01.2012 17:54 cioaba_ana

Clasa pregătitoare nu se face cu predarea la simultan.
Nu trebuie să ai dublă specializare. Poţi fi fie prof. pt. inv. primar , fie prof pt. inv. primar si preprimar (citiţi legea ). Prof. care ia clasa preg. o duce până într-a patra.
Cred că va fi o problemă cu mobilierul, dar cu siguranţă că vor fi firme agreate de minister care vor rezolva imediat şi problema asta. Se vor găsi bani pentru a face plăţi către anumite firme.

0 0

24.01.2012 20:05 churmuzache

"Toată lumea este de acord că cea mai bună investiţie este în educaţia timpurile", si pana acum se facea educatie timpurie la gradinita, abia acum v -ati amintit? Pana acum nu s-au gasit fonduri pentru aceasta grupa pregatitoare desi era obligatorie; acum brusc toti au realizat ca trebuie investit in educatia timpurie? Dar cu copiii de la gradinite, de 3-4-5 ani ce faceti? Nu s-au alocat nici un fel de fonduri pentru ca primarul era de alta culoare politica? Sa-ti fie rusine, domnule Ministru!

0 0

24.01.2012 20:14 scoalachier

Si totusi...cum se va desfasura o activitate cand clasa pregatitoare functioneaza in regim simultan cu alta clasa?...iar daca nu va functiona in regim simultan, ce se va intampla acolo unde in clasa pregatitoare vin 2, 3 copii?...stie cineva?

0 0

24.01.2012 20:49 claudiagm

Nu vad cum ar putea functiona o astfel de clasa pregatitoare (cu regim de gradinita, doar jucandu-ne - poate si activitatile vor fi doar de 30 min., 2 sau 3 pe zi) intr-o scoala! Sincer...la scoala sunt reguli...Elevii stau in banci! Va trebui sa ne cumparam covor, sa ne jucam pe jos? Sunt extrem de curioasa! Astept cursul de formare din mai!

0 0

24.01.2012 20:51 Iulia46

NU exista spatii in multe scoli... nici pentru clasele existente...Face primaria pana in septembrie 2012 un nou corp de scoala peste tot unde e nevoie si dotat cu tot ce trebuie?...Nu prea cred...La noi in scoala inca sunt clase cu banci din 1974....Sa fim seriosi , nene ministrule! Esti departe de realitate! Din cate vad... se transfera grupa pregatitoare ( cu tot cu programa) , unde educatoarele stiau foarte bine ce sa faca...la scoala... unde invatatoarele sunt departe de subiectul acesta. Care-i scopul? Abrambureala... ca si pana acum...

0 0

24.01.2012 21:46 alina_j

Daca domnul ministru Funeriu este preocupat de varsta copiilor in clasa I, intreb: Oare cati ani vor avea copiii nascuti in perioada septembrie - decembrie 2006, care anul acesta nu sunt obligati sa mearga la clasa pregatitoare, deci mai raman in gradinita, tot la grupa mare inca un an..... la anul obligatoriu, la clasa pregatitoare, iar in clasa I, an scolar 2014-2015, septembrie - decembrie, ..... ghici ..... implinesc 8 ani????!!!!!!

0 0

24.01.2012 22:13 monicu78

Fetita mea frecventeza in prezent grupa mare in Craiova. Implineste 6 ani la 1 noiembrie 2012 si vreau sa mearga la clasa pregatitoare, asa cum ar fi normal dupa grupa mare. Am fost instiintata ca trebuie sa fie evaluata psihosomatic de experti CJRAE. Daca nu-si dau acceptul, fetita perfect normala va repeta grupa mare???? Ce lege e asta? Dupa legea veche ea ar trebui oricum sa fie la grupa pregatitoare. Ce fac? Va incepe clasa I la 8 ani fara 2 luni? E inadmisibil. Unii merg si la 6 ani in clasa I anul acesta, iar altii la 6 ani fara 2 luni nu ar putea frecventa nici grupa pregatitoare fara acceptul CJRAE?

0 0

24.01.2012 22:45 ramona_teacher

oare la grupul sanitar s-au gandit? sunt mici si au nevoie de o toaleta numai pt ei nu de una folosita de toti elevii din scoala.

0 0

25.01.2012 09:57 lusa54

Domnule Ministru,daca reflectati asupra celor scrise de noi,aici,cadre didactice,va rog s-o faceti mai in profunzime,sunt aspecte pe care nu le cuprindeti si colegii dvs.ori nu stiu, ori nu vor ca sa se ,,puna"rau cu seful lor! Inca nu exista acea libertate de opinie si decizie din partea unor inspectori de specialitate,ins.generali,stiti de ce? Da,stiti,din cauza ca-si pierd scaunul cel moale si cald!Asteptam noi reglementari!

0 0

25.01.2012 23:44 aidutasmecherita

Va bateti joc de inn.

0 0

26.01.2012 00:49 aidutasmecherita

Vă bateţi joc de populaţia acestei ţări

0 0

26.01.2012 17:52 iuiu_flori

Mie imi place acest comentariu din text: "Pot să vă spun de pe-acum că în clasa pregătitoare copilul va învăţa prin metode adecvate vârstei tot ceea ce îi este necesar pentru a face faţă cu succes clasei I. De exemplu, copiii îşi vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor stabili sau consolida primele contacte cu lumea numerelor şi a literelor, vor învăţa să observe mediul înconjurător şi să interacţioneze cu ceilalţi copii şi cu adulţi prin jocuri didactice, activităţi în echipă, activităţi de descoperire, prin desen sau muzică. Nu în ultimul rând, copiii vor beneficia de ore special destinate unei pregătiri fizice armonioase. Învăţământul fiind obligatoriu, copiii vor fi obligaţi să mergă la cursuri, fiind astfel prevenit abandonul şcolar", a adăugat Daniel Funeriu.

"În clasa pregătitoare, copilul nu va da niciun test de evaluare şi nu va primi nici note şi nici calificative. Este posibil ca pe parcursul anului şcolar cadrul didactic să utilizeze modalităţi de încurajare şi de recompensare specifice vârstei, de exemplu buline de diferite culori. Evaluarea copilului se va face la sfârşitul anului şcolar sub forma unui raport scris întocmit de învăţător. Din acest raport părinţii vor putea afla care este gradul dezvoltării fizice şi psiho-intelectuale, a limbajului şi a comunicării, precum şi a dezvoltării capacităţilor de învăţare şi a atitudinilor faţă de învăţare ale copilului. Acest raport va fi întocmit pe baza observării sistematice de către cadrul didactic a progresului elevului, pe tot parcursul anului şcolar. Rolul raportului este să stabilească priorităţile pentru copil în clasa I", a susţinut ministrul Educaţiei.
Dar oare noi, acum, la gradinita in grupa pregatitoare, nu facem tot acest lucru? Dupa cum sustine cu tarie domnul ministru, astazi copilul care merge la scoala este un prostanac...??? Nu inteleg ce a schimbat? Obligativitatea acestei grupe a fost si pana acum. Cornul si laptele, asa cum a sustinut, se primste si la gradinita. O sa vreau sa vad si rezultatele viitoare cu privire la frecventa copiilor la clasa. Vreti sa va spun ce a realizat domnul ministru: a discreditat cu acest text invatamantul prescolar. Daca nu este atat de performant de ce il mai realizeaza...??? Spune ca nu se va face nici un fel de evaluare, atunci de ce noua, in invatamantul prescolar, ne cere sa realizam tot felul de evaluari? Se cam contrazice domnul ministru...

0 0

26.01.2012 17:55 iuiu_flori

primeste, mii de scuze pentru greseala.

0 0

26.01.2012 18:35 sportiv

Ca unii își dau cu părerea este clar! (chiar dupa ce citesc legea,dovedesc faptul ca nu au înțeles-o)!
cioaba_ana:
- de ce afirmația fermă ,,clasa pregătitoare nu se face cu predare simultană”? Daca sunt ,intr-o localitate rurală de ex. 5 copii de clasa pregatitoare si 12 de clasa I,iar in PJ celelalte clase au efective pe maxim ce facem cu cei 17 copii?
- doar educatoarele cu dubla specializare pot preda la clasa pregatitoare (si invațatorii,desigur)- profesorii (și) pentru primar si preprimar,asa cum sustii, sunt doar cei cu dubla specializare,profesorii pentru învățământ prescolar (si educatoarele) nu au dubla specializare!
-da, mobilierul va fi adus in scoli pâna termina copiii acestia de la clasa pregătitoare ,clasa a IV-a;
Nu sunt programe scolare (INCĂ),dar ,,ministerul lucreaza pentru noi”!
Opțiunea părinților este doar pentru anumită perioada de implinire a vârstei de catre copilul lor,în rest TREBUIE să se încadreze în lege!
Iată pentru ce si-a asumat guvernul legea educației! Aceasta nu-i totul,doar o picătură față de ,,inepțiile ” pe care le mai are ,încă!
Să speram,asta ne-a mai rămas!

0 0

26.01.2012 19:27 ilen_sze

Domnule ministru, tot ceea ce spuneti dv. ca se va face in clasa pregatitoare se realizeaza acum in grupa pregatitoare!Ati citit macar Curriculum-ul pentru învăţământul preşcolar? Am serioase indoieli in aceasta privinta, altfel nu ati sustine ineptiile din "pretioasele indicatii"!Nu mai repet ce afirma, pe buna dreptate, o colega mai sus (iuiu_flori)!Tot ceea ce sustineti ca "mare gaselnita" se intampla acum in grupa pregatitoare! Dar, ca si in alte cazuri, trebuie sa schimbam doar asa, sa ne "scarpinam" invers! Reforma?!Dezastru...Cobai ai unor neaveniti, asta suntem!

0 0

27.01.2012 20:34 flor31

"aceeasi Marie, dar cu alta palarie" numai ca plecand de la ideea ca hai sa ne facem ca facem ceva bulversam factorii implicati in educatia copiilor: parinti-si aici pot vorbi din punctul de vedere al parintelui care am un baiat ce va implini 6 ani in noiembrie 2012, ceea ce imi da dreptul sa aleg daca va merge in clasa pregatitoare. Voi opta sa nu, deoarece imi doream sa mearga in clasa I in sept 2013 la o anumita invatatoare, iar cum respectiva invatatoare nu va mai lua clasa I ci clasa pregatitoare, baiatul meu va face parte din acea populatie imbatranita, adica va incepe clasa I la 7 ani si zece luni ceea ce nu s-ar fi intamplat daca nu ar fi trebuit sa treaca prin "filtrul" clasei pregatitoare; cadrele didactice sunt bulversate-si aici pot vorbi din punct de vedere al cadrului didactic. Deja apar divergente intre educatoare care pierd din acesti copii si implicit pierd posturi si se creeaza noi posturi pentru alte cadre ... Dragi colege invatatoare, cat efort depuneti dupa ce ati terminat clasa a IV a si preluati clasa I? Mie mi se pare ca prin aceasta masura se incearca minimizarea muncii educatoarelor, ceea ce nu e corect si se mai pune in carca invatatorilor. Sa acceptam ca voi lua clasa pregatitoare si timp de un an voi scrie si scrie si scrie la fel de fel de rapoarte care sa-mi fie tot mie folositoare sa ii primesc in clasa I. Dar cu acei copii care provin din familii defavorizate, familii de rromi, familii dezinteresate, care nu sunt putine si nu au frecventat niciodata gradinita dar totusi vin in clasa I fara niciun fel de recomandare ce sa facem? Nu ii primim? Pai unde sunt drepturile lor? Garantat aceia nu vor veni nici la clasa pregatitoare. Oricum, noi mergem inainte... si facem performanta!!!

0 0

28.01.2012 17:17 dory24

Habar nu are dl. ministru ce e învățământul și cu ce se mănâncă, și din păcate doar ne enervăm și nu realizăm nimic. Ne plângem, dar ciu oare?
Credeți că ne ascultă cineva?
Pe cine a consultat dl. ministru oare când a „scormonit„ și inventat această lege?
El știe de ce are nevoie un copil cu vârsta de 6 ani?-Probabil să fie împins pe holuri de colegii mai mari, probabil să ia exemple negative de la cei și mai mari. Nu de protecția educatoarei care este în permanență în mijlocul copiilor preșcolari fiindu-le a doua mamă.
Și ciudat cum dintr-o dată sunt bani pt. dotări, ciudat cum o să facă performanțe anumite cadre care acum se perfecționează pt. clasa pregătitoare. Și nu înțeleg cum se pregătesc aceste cadre și din ce anume, dacă nu există încă programă?
Aț fi fericită să citească cineva din minister aceste comentarii, dar.... nici o speranță.
Oare ce am putea face ca să fim ascultați?

0 0

28.01.2012 17:19 dory24

Și totuși ce au de gând ? Să desființeze grădinițele de tot? Pt. că în curând ne vom trezi că atâta timp cât nu sunt obligatorii grupele mică, mijlocie, mare, să lucrăm dacă vrem ca voluntari , că nu ne vor mai plăti.

0 0

29.01.2012 09:05 ghetulina

Interesanta lege sau multa nebulozitate in ea!Pana acum gradinitele pregateau prescolarii ptr.scoala,iar acum clasa pregatitoare invata copiii sa se joace in scoala!Asta ,da progres!Vor primi copiii buline divers colorate!Deci toate astea se intamplau pana acum in gradinite,iar din toamna vor fi preluate de scoala.Sigur nu este vorba despre calitate in educatie ci probabil luarea alocatiei acelor copiii ce vor abandona clasa pregatitoare!

0 0

29.01.2012 11:35 bugaelena44

O ultimă noutate , dacă nu ştiaţi. Copii care împlinesc 6 ani în perioada septembrie - decembrie 2012 ( şi ai căror părinţi doresc înscrierea în clasa pregătitoare ) , vor fi evaluaţi de o anumită comisie care va stabili dacă vor fi acceptaţi în clasa pregătitoare .

0 0

29.01.2012 20:11 mflorii

Stimati colegi si colege , avem atatea intrebari referitoare la trecerea clasei pregatitoare la scoala si prea putine raspunsuri plauzibile. Eu imi pun o singura intrebare, si cred ca nu sunt singura, oare vom avea posibilitatea sa amanam in clasa 0 pe acei elevi care nu vor face fata programei pt. clasa I ? Eu una , si sunt sigura ca si d-voastra, am primit in clasa I elevi cu multe probleme de sanatate mintala . La finele anului scolar trebuia sa-l trec , legea imi interzicea sa-l las repetent ca doar se va destepta in clasa a II-a. Noi , invatatoarele , eram supuse la un chin , elevul la altul si nu castiga nimeni. Ne tot plangeam si faceam diferite propuneri, dar noi le auzeam. Poate ca acum a sosit vremea sa nu ne mai confruntam cu o astfel de problema.Doamne ajuta!

0 0

30.01.2012 14:30 liliana_icleanu

Se pune carul inaintea boilor. S-a dat legea,s-au dat la ordine de ministru, metodologii etc...., nu s-a facut un nou curriculum pentru gradi si pentru scoala( clasa pregatitoare+ clasele I-IV). Tot ce bat campii guvernantii noi facem la gradinita. Cadrele didactice care lucreaza la gradinita sunt calificate si sunt solicitate sa faca testari initiale, formativ-continue, sumative (semestrial)si finale. Nu dam calificative dar consemnam daca copilul are comportament absent in dezvoltare sau insusit. Activitatea din gradinita nu presupune doar supraveghere din afara grupei gen bodyguard, ci educatie sistematica si sustinuta cu argumente. De ce se bat invatatoarele sa preia in clasa cat mai multi copii care frecventeaza gradinita, chiar mai mult tin legatura cu educatoarele care au dovedit de-a lungul anilor ca pregatesc foarte bine efectivele de copii. Este doar o balamuceala care sa mute atentia de la ceea ce ar trebui facut in invatamant- schimbarea programelor scolare, schimbarea continuturilor sau eliminarea surplusului, manuale care sa se adreseze copiilor ca si cand acestia nu au calculator.Calculatorul sa completeze informatiile din manual. Ceea ce trebuie elevul sa stie sa existe in manual si nu pe google.trecerea grupei pregatitoare la scoala este ca inventarea in anul 2012 a apei calde.Cei care conduc ministerul habar nu au ce este in invatamantul prescolar.

0 0

30.01.2012 16:08 c_elena77

unul dintre putinele lucruri bine din aceasta ,,reforma,, era ca astfel s asigurau mai multe pusturi tinerilor calificati,cu dubla specializare
dar iata gaselnita perfecta,dosare stufoase,care nu folosesc nimanui ,si iata cum experienta sau non experienta bate studiile

0 0

31.01.2012 14:04 tonicutu

CE facem cu copilul dupa amiaza, daca parintii sunt la serviciu???

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 1 evenimente

«OCTOMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

118 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN