Profilul și standardele profesionale ale cadrelor didactice
Profilul profesional și standardele profesionale ale cadrelor didactice reflectă competențele acestora în diferite etape de carieră, acele cunoștințe, abilități și atitudini necesare pentru a asigura o educație de calitate și pentru a sprijini atingerea potențialului de dezvoltare al fiecărui copil/tânăr.
Profilul și standardele profesionale ale cadrului didactic sunt organizate pe niveluri de învățământ, 7 domenii de competențe și etape de carieră didactică.
Evoluția în carieră are la bază principiul învățării pe tot parcursul vieții, fiind urmărită și certificată pe baza unor standarde profesionale, care atestă progresul în dezvoltarea competențelor, adaptarea și asumarea de noi roluri profesionale, eficiența activității didactice. Licențierea în învățământul preuniversitar certifică pregătirea pentru exercitarea autonomă a profesiei didactice. Profesorul licențiat deține competențele de bază pentru profesia didactică, asigurând un demers educațional de calitate, în acord cu solicitările sistemului educațional.
Pentru cadrul didactic din învățământul preuniversitar, care a dobândit licențierea, cariera didactică include etapele de evoluție profesională marcate prin gradele didactice: gradul didactic II și gradul didactic I.
Gradul didactic II certifică practicarea eficientă a profesiei didactice. Profesorul cu gradul didactic II deține competențele funcționale pentru profesie, oferă sprijin colegilor și se implică în activități de mentorat.
Gradul didactic I certifică practicarea profesiei didactice la un nivel avansat, în mod constant, inclusiv predarea bazată pe schimb de practici bune, pe reflecție și creativitate.
Profilul profesional generic al cadrului didactic din învățământul preuniversitar este organizat pe 7 domenii de competențe.
Acestea reflectă valorile care stau la baza sistemului de învățământ, conform Legii învățământului preuniversitar, nr. 198/2023: colaborarea, diversitatea, excelența, echitatea, incluziunea, integritatea, profesionalismul, respectul și responsabilitatea.
Domeniile de competențe:
- Cunoașterea elevilor și a modului în care aceștia învață
- Curriculum și proces didactic
- Mediu de învățare și stare de bine
- Consilierea elevilor, colaborarea cu familia/tutorii și comunitatea
- Etică, reflexivitate și învățare continuă
- Dezvoltare instituțională
- Tehnologie digitală în educație.
Profilul și standardele profesionale ale cadrelor didactice vor fi utilizate pentru ghidarea proceselor de elaborare a planurilor de învățământ și a standardelor de calitate pentru programele de studii universitare pentru formarea inițială a cadrelor didactice, precum și a politicilor de evoluție în carieră, conform noilor legi ale educației.
Descoperiți broșura completa a Profilului cadrului didactic.
Sursa: Edu.ro
Interes general | Toate disciplinele | Ştiri
Propus de: webmaster | 18.11.2024 09:20 | 258 vizualizări
Comentarii (0)
Nu există niciun comentariu
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.