Şcoala cu
bune practici

77 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Recomandări de lectură. 5 cărți utile tuturor cadrelor didactice

Oferta de cărți pe tema educației, a psihologiei învățării și a pedagogiei este mai bogată ca oricând. Cercetări din întreaga lume explorează subiecte precum eficiența sistemelor de învățământ, metode eficiente de învățare sau predare sau procese psihologice implicate în învățare. Iată câteva recomandări de cărți care pot fi interesante și utile în egală măsură pentru cadrele didactice.

Cei mai deştepţi copii din lume de Amanda Ripley

O carte care a pornit de la observația diferitelor evoluții a performanței școlare a copiilor în diferite țări. Care este secretul sistemului de educație din Finlanda, care a dus la creșterea rezultatelor școlare? Care este explicația scăderii rezultatelor școlare ale copiilor din Norvegia, în ciuda stabilității financiare a populației? Autoarea încearcă să răspundă la aceste întrebări însoțind trei adolescenți americani timp de un an în Finlanda, Coreea de Sud și Polonia, trei țări cu sisteme de educație care au avut rezultate superioare în ultimele decenii.

“Amanda Ripley observă lucrurile cu o obiectivitate și profunzime rare. Descoperă o lume reală și complexă în afară – școli cu propriile puncte slabe, dar și cu lecții reale și tangibile despre ce putem face mai bine pentru copiii noștri. Cei mai deștepți copii din lume mi-a dat mai multe informații și înțelegere, ca părinte și educator, decât aproape orice am citit în ultima vreme.” Doug Lemov, autor al cărții Teach Like a Champion

Cele șase secrete ale inteligenței de Craig Adams

O carte utilă cadrelor didactice care vor să îi ajute pe copii să gândească independent și critic, dar și să dezbată și să exprime idei cât mai eficient. Autorul explorează principii fundamentale de raționament precum deducția, inducția și analogia, care stau la baza abilității noastre de a înțelege realitatea și de a ne apăra de manipulare.

Potrivit prezentării sale: „Combinând filosofia aristoteliană cu știința cognitivă revoluționară și cu opinia conform căreia educația modernă nu ne învață să gândim cu propria minte, Cele șase secrete ale inteligenței ne arată ce ne lipsește pentru a avea o minte mai ascuțită și mai deschisă.”


Focus: Motivaţia ascunsă a performanţei de Daniel Goleman

Atenția este o resursă prețioasă, în educație, dar și în alte domenii de activitate. În prezent, accesul constant la informație sau la alte surse de distragere a atenției (Social media, jocuri video) contribuie la scăderea abilității noastre de a ne concentra atenția în mod eficient. Așa cum a prezis Herbert Simon, economist laureat al premiului Nobel în 1977, “o bogăție a informației creează o sărăcie a atenției.”.

Cadrele didactice care vor să înțeleagă mai bine mecanismele atenției și care vor să îi sprijine pe elevi să și-o consolideze vor găsi această carte utilă. În plus, această lectură poate confirma o experiență pe care din ce în ce mai multe cadre didactice o întâmpină: confruntarea cu efectele atenției din ce în ce mai limitate a elevilor. Iată un fragment din carte:

“O profesoară de clasa a VIII-a îmi spune că timp de mulți ani, a dat elevilor săi ca lectură obligatorie cartea Mitologie de Edith Hamilton. Elevilor mei le-a plăcut această carte – până acum 5 ani. Am început să văd că elevii nu mai sunt așa entuziasmați în legătură cu cartea – chiar și elevii cu rezultate școlare foarte bune nu au putut să o citească. Mi-au zis că e prea greu să o citească; frazele sunt prea complicate; le ia mult timp să citească o pagină. Se întreabă dacă nu cumva abilitatea elevilor de a citi a fost compromisă de mesajele scurte și incoerente pe care le primesc pe telefon tot timpul. Un elev i-a spus că a petrecut două mii de ore anul trecut jucând jocuri pe calculator. E greu să predai reguli de gramatică atunci când concurezi cu World of WarCraft.”

 

Învață cu inima de Tony Wagner

Profesor de liceu și universitate, cu experiență în cadrul Universității Harvard și al Fundației Bill & Melinda Gates, cunoscut ca expert în educație la nivel global, Tony Wagner a scris această carte pentru a spune povestea sa în rolul de elev și cadru didactic. Parcursul său educațional a inclus, înainte de atingerea succesului internațional, exmatriculări din gimnaziu și liceu și întreruperea a două facultăți.  Aceste experiențe l-au ajutat să înțeleagă importanța experiențelor de învățare pline de sens, care să răspundă nevoilor și intereselor elevilor și studenților.

O lectură care poate oferi o doză de inspirație și optimism cadrelor didactice care se confruntă cu provocări și dificultăți când vine vorba de implicarea elevilor la ore.

 

Fii mai deștept decât creierul tău de Daniel Willingham

O carte despre cele mai eficiente metode de învățare, dedicată atât elevilor și studenților, cât și cadrelor didactice dornice să îi sprijine pe copii să își consolideze abilitățile de studiu. Așa cum arată autorul: “Până în preadolescență, școala adoptă un format în care tu, ca elev, ai un grad mult mai ridicat de responsabilitate pentru învățare. Profesorul prezintă lecția în timp ce tu iei notițe, la școală citești cărți, faci teme și te pregătești pentru teste. Acest format al predării înseamnă că profesorii se așteaptă ca tu să știi: 1) cum să îți stabilești priorități și să îți organizezi prorgramul, 2) să citești texte dificile pe cont propriu 3) să eviți procrastinarea, 4) să memorezi informații, 5) să eviți sursele de distragere a atenției, 6) să evaluezi când ai învățat destul, 7) să arăți ce știi atunci când dai un test și 8) să faci față emoțiilor precum anxietatea, care interferează cu învățarea.”

Când copiii și adolescenții sunt lăsați să descopere cum să facă toate aceste lucruri pe cont propriu, una dintre probleme este, așa cum arată David Willingham, că tendința naturală a creierului sau minții lor este de a adopta strategii ușoare, care par că asigură succesul. Rolul acestei cărți este de a scoate în evidență felurile în care elevii și profesorii pot depăși această tendință, învățând să adopte acele strategii mai dificile, dar mai benefice pe termen lung când vine vorba de învățare.

Sursa foto: Freepik.com

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: webmaster | 04.12.2024 16:43 | 253 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Tristetea sau depresia de sarbatori

Momente de sarbatoare

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 11 evenimente

«DECEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Toate evenimentele

Sondajul zilei

Sunteți un profesor care învață tot timpul? Alegeți un răspuns și comentați

52 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN