Scientix – un proiect pentru dezvoltarea educației tehnico-științifice în Europa
Scientix este un macroproiect care promovează și sprijină colaborarea la nivel european între profesori de științe, matematică și tehnologie, cercetători, politicieni și alți profesioniști în domeniul educației STEM, prin diseminarea cunoștințelor și a bunelor practici. Unul dintre obiectivele principale ale Scientix este colectarea informațiilor referitoare la proiectele europene STEM finanțate din bani publici, înainte ca acestea să se piardă.
Proiectul Scientix este manageriat de European Schoolnet, fiind finanțat prin Programul Cadru 7 pentru cercetare şi dezvoltare tehnologică al Uniunii Europene. European Schoolnet (http://www.eun.org/) este o rețea formată din 30 de Ministere ale Educației din Europa, cu sediul la Bruxelles. Scopul organizației este de a implementa inovațiile în activitățile de predare-învățare și de a stimula colaborarea între școli, profesori, cercetători și factori de decizie la nivel european, în domeniul STEM. În cazul României, procesul de aderare la European Schoolnet este în curs de desfășurare.
European Schoolnet are un portofoliu impresionant de proiecte, unele destul de populare printre profesorii români: eTwinning, Xperimania, inGenious, Ins@afe, FuturEnergia, Future Classroom Lab și bine-nțeles Scientix. O parte din proiectele EUN sunt finanțate de Comisia Europeană, o parte sunt sponsorizate de companii, iar unele sunt finanțate din ambele surse.
Proiectul Scientix 1, implementat în perioada 2010 – 2012, a avut următoarele rezultate principale: dezvoltarea portalului Scientix (care găzduiește o colecție de proiecte educaționale în domeniul STEM, inclusiv rezultate ale acestor proiecte), organizarea unei conferințe și a unor workshop-uri.
Proiectul Scientix 2, care va fi implementat în perioada 2013 – 2015, își propune extinderea activităților din prima fază a proiectului, cu activități care vizează: îmbunătățirea cooperării în cadrul proiectelor, crearea Observatorului Scientix și organizarea Punctelor Naționale de Contact și a rețelei de Ambasadori Scientix.
Portalul Scientix a îmbrăcat o haină nouă începând cu 29.01.2014, data lansării noii versiuni a site-ului. Site-ul este simplu, ușor de utilizat și poate fi accesat la adresa http://www.scientix.eu/. Filozofia Scientix este de a-i ajuta pe alții, de aceea portalul Scientix nu este în competiție cu alte portaluri. Portalul are în momentul de față interfața disponibilă în 8 limbi: engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă, poloneză, olandeză și română.
Accesul la informațiile găzduite de portal nu necesită înregistrarea utilizatorului. Totuși, utilizatorul înregistrat are posibilitatea de a cere traducerea unui material într-o anumită limbă. Traducerea unui material se face dacă există 3 utilizatori înregistrați care solicită traducerea materialului în limba respectivă.
Conferința europeană Scientix 2 se va desfășura la Bruxelles în perioada 24 – 26 Octombrie 2014. În cadrul acesteia vor fi organizate expuneri, mese rotunde, workshop-uri, expoziție de postere și 25 de standuri ale unor proiecte finanțate de Uniunea Europeană. La această conferință vor fi 550 de participanți. EUN va suporta cazarea la hotel pentru toți participanții și transportul pentru 200 de profesori. Profesorii români au șansa de a aplica și de a se afla printre cei 550 de participanți la această conferință.
Proiectul Scientix oferă cadrelor didactice șansa de a participa la cursuri de formare găzduite pe platforma Moodle din cadrul portalului sau la ateliere de lucru față în față. Cursurile de pe platforma Moodle sunt utile cadrelor didactice, ele abordând teme din domeniul STEM, utilizarea suitei de programe Office sau a instrumentelor Web. Atelierele de lucru față în față se vor organiza la sediul EUN în sala de clasă a viitorului (FCL – Future Classrom Lab). Cheltuielile de participare ale cadrelor didactice la aceste ateliere de lucru vor fi suportate de Scientix. Profesorii români pot aplica pentru a participa la aceste ateliere de lucru.
Pentru mai multe informații, accesați portalul proiectului Scientix, la adresa http://www.scientix.eu .
Vice Ambasador Scientix pentru România,
Mihai Agape
Propus de: mihai_agape | 02.02.2014 21:34 | 1803 vizualizări
Comentarii (0)
Nu există niciun comentariu
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.