SIMPOZIONUL NAŢIONAL ,,Ion Minulescu – Poetul iubirilor de porţelan”
Nume proiect: Parteneriatului educaţional naţional ,,Coloane care cresc necontenit”, 2014 – 2024
Organizatori: INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN OLT / CASA CORPULUI DIDACTIC OLT / MUZEUL JUDEŢEAN OLT / ŞCOALA GIMNAZIALĂ BÎRZA, OLT / BIBLIOTECA COMUNALĂ ,, PAN M VIZIRESCU” / AS
Condiţii de participare: Secţiuni: Secţiunea I – Prezentări PowerPoint ale unor parteneriate, proiecte şi activităţi pe tema simpozionului desfăşurate cu elevii; Secţiunea a II-a – Referate pe tema simpozionului : Opera lui Ion Minulescu în contextul valorilor cu
Perioadă înscriere: 01.02.2016 - 02.03.2016
Perioadă desfăşurare: 04.03.2016 - 05.03.2016
Şcoala Gimnazială Bîrza din judeţul Olt are onoarea de a vă invita la cea de-a IIIa ediţie a Parteneriatului educaţional naţional ,,Coloane care cresc necontenit”, 2014 – 2024, dedicată anul acesta poetului Ion Minulescu.
Ion Minulescu ar sta şi azi ascuns între paginile istoriei literare, vegheat de cifra trei şi ascuns de poarta verde, dacă un ciudat proces de reevaluare a stilurilor şi poeticilor n-ar funcţiona.
Opera lui Minulescu face dovada unui artist plin de sensibilitate, pentru care muzicalitatea versului, sonoritatea şi imaginile senzoriale sunt atribute importante ale comunicării cu cititorul.
Cultivând motive lirice tipic simboliste, opera sa cântă mirajul ţinuturilor exotice, marea, aspiraţia spre un absolut indefinisabil, stările sufleteşti enigmatice apăsate de melancolie, ispită erotică şi moarte, într-un limbaj alegoric de o sonoritate exterioară specifică.Viziunea sa este în cele mai multe cazuri a unui umorist sentimental fantezist.
Minulescu îşi închipuie lumea ca teatru, eul liric fiind mai mult un personaj într-un spectacol. Reabilitează lirismul comun şi, pentru că romanţa devine la el un soi de program de comunicare în stil impresionist, ,,jovial şi expansiv, revârsat şi bonom, cu clipiri şirete şi complice" . (Şerban Cioculescu)
Simbolismul românesc, până să atingă faza de maturitate odată cu marele poet Minulescu, a fost mai întâi precedat de câteva încercări de redefinire a lirismului. Era mai mult o idee care îşi aştepta reprezentantul.
Simbolismul apare ca o nevoie de individualizare, „singurul fel de a nu muri de eminescianism”, spunea Felix Aderca. Minulescu se prezintă ca un poet al tuturor, nu doar al elitelor, aşa cum s-a erijat Macedonski. Are o lirică dinamică, lipsită de orice sterilitate, cu o preferinţă vădită pentru trăiri, nu pentru concepte.
Interes general | Toate disciplinele | Evenimente
Propus de: decebaluss | 08.02.2016 21:02 | 1046 vizualizări
Comentarii (2)
13.02.2016 17:21 and87vali
Buna! Acordul de parteneriat nu apare in regulamentul simpozionului!
20.02.2016 22:41 decebaluss - Autor
Buna seara,
Pentru cei care au nevoie de acest acord il vom trimite ulterior !
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.