Studiu. Copiii din clasele primare au rezultate școlare mai bune atunci când tații lor se joacă și le citesc povești
Tații pot să ofere copiilor lor un avantaj educațional în clasele primare, dacă le citesc, se joacă sau desenează împreună cu copiii lor, potrivit unui studiu recent.
Cercetarea realizată în cadrul Universității din Leeds arată că elevii au rezultate școalre mai bune în primii ani de școală dacă petrec timp împreună cu tații lor în mod regulat, citind, jucându-se, desenând, spunând povești, desenând sau cântând împreună.
Studiul a analizat rezultatele școlare ale copiilor cu vârste între 5 și 7 ani, provenind din aproape 5000 de familii formate din mame și tați, din Marea Britanie.
Potrivit rezultatelor, tații care petrec timp jucându-se cu copiii lor la vârsta de 3 ani, îi ajută pe aceștia să obțină rezultate școlare mai bune la vârsta de 5 ani. Implicarea taților la vârsta de 5 ani a avut un efect pozitiv asupra rezultatelor copiilor la teste la vârsta de 7 ani.
Dr Helen Norman, autoarea studiului, arată că: “Mamele încă tind să își asume rolul principal în îngrijirea copiilor, realizând cele mai multe dintre sarcinile legate de creșterea acestora, dar dacă și tații se implică în mod activ, cresc în mod semnificativ șansele ca rezultatele școlare ale copiilor în clasele primare să fie mai bune. De aceea, încurajarea și sprijinirea taților de a se implica în îngrijirea copiilor alături de mame, de la cele mai mici vârste, sunt esențiale.”.
Implicarea taților în viața copiilor a avut un efect pozitiv asupra performanței lor școlare indiferent de genul, etnicitatea, vârsta copilului sau venitul familiei.
Rezultatele cercetării au arătat că implicarea mamelor în acest tip de activități are mai mult impact asupra dezvoltării socio-emoționale a copiilor decât asupra performanței școlare.
Autorii studiului recomandă cadrelor didactice să obțină datele de contact ale ambilor părinți ai elevilor și să încerce să îi implice pe tații elevilor în cât mai multe activități școlare.
Sursa: ScienceDaily.com
Sursa foto: Freepik.com
Învăţământ primar | Toate disciplinele | Ştiri
Propus de: webmaster | 11.04.2024 18:16 | 2389 vizualizări
Comentarii (0)
Nu există niciun comentariu
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.