Şcoala cu
bune practici

71 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Studiu. Motricitatea fină a preșcolarilor, asociată cu rezultate școlare mai bune și mai puține probleme de comportament

Abilitățile motrice fine ale copiilor preșcolari sunt asociate cu rezultate școlare mai bune la examene și cu mai puține probleme de comportament în copilărie și adolescență, potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie. Studiul sugerează că abilitățile motrice implicate în activități precum desen, împăturitul hârtiei sau jocurile cu cuburi de construit au un rol important în rezultatele școlare și în comportamentul copiilor în clasele primare și gimnaziale.

Abilitățile motrice mai puțin dezvoltate în preșcolaritate au fost asociate cu mai multe probleme de comportament și cu mai multe simptome de ADHD în clasele primare și gimnaziale. Aceste rezultate au rămas valide chiar și atunci când factorii socioeconomici, precum educația părinților și activitatea lor profesională au fost luați în calcul.

Autorii studiului arată că: “Activitățile care dezvoltă abilitățile motice fine ale copiilor, precum jocurile cu cuburi și desenul sunt deseori percepute de către părinți sau educatori ca o simplă joacă. Dar studiul nostru sugerează că dezvoltarea motricității fine este o parte importantă a căii către rezultatele școlare de mai târziu.”

La studiu au participat peste 9000 de preșcolari care au fost implicați în activități motrice – desen, construit, origami. Abilitățile lor motrice au fost evaluate la 2, 3 și 4 ani pentru a forma o imagine de ansamblu asupra dezvoltării motrice în perioada preșcolară.

Aceiași copii au fost apoi evaluați de-a lungul copilăriei și adolescenței, urmărind rezultatele lor la examene și comportamentul lor, inclusiv simptome ale ADHD. Autorii au măsurat și factori genetici care influențează rezultatele școlare și comportamentul. Aceste analize indică faptul că acei factori genetici asociați cu un parcurs școlar mai îndelungat sunt asociați și cu abilități motrice fine mai dezvoltate în primii ani de viață. În plus, predispoziția genetică către ADHD a fost asociată cu mai multe dificultăți legate de motricitatea fină din preșcolaritate.

Sursă: ScienceDaily.com

Sursă foto: Freepik.com

Propus de: webmaster | 25.09.2024 17:00 | 303 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Cum ii invatam pe cei mici sa pretuiasca natura?

Metode alternative de educatie

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 5 evenimente

«NOIEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Toate evenimentele

Sondajul zilei

Sunteți un profesor care învață tot timpul? Alegeți un răspuns și comentați

8 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN