Şcoala cu
bune practici

52 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Studiu. Scrisul de mână ajută la învățare

Scrisul de mână îi ajută pe copii să învețe mai ușor și să rețină mai bine informațiile noi, arată un studiu recent. Pe de altă parte, școlile din întreaga lume devin din ce în ce mai digitale, iar copiii petrec din ce în ce mai mult timp în mediul online.

Studii anterioare au arătat că atât copiii, cât și adulții învață mai repede și mai bine când scriu de mână informațiile pe care trebuie să le învețe.

Cercetarea actuală a implicat copii și adulți tineri, a căror activitate cerebrală a fost monitorizată în timp ce scriau de mână și în timp ce tastau la calculator.

“Când folosim pix și hârtie, creierul are mai multe ancore de care să creeze amintiri. Scrisul de mână este asociat cu mai multă activitate în zonele senzoriomotorii ale creierului. Când scriem de mână, mai multe simțuri sunt activate – simțim pixul pe hârtie, vedem literele pe care le scriem și auzim sunetele pe care le facem în timp ce scriem. Toate aceste experiențe senzoriale creează legături între diferite zone ale creierului, facilitând învățarea. Astfel, învățăm și ne amintim mai bine.”, arată autoarea studiului.

Studiile de acest fel atrag atenția asupra rolului pe care activitățile de desen și de scriere îl au în copilrăie, în special în prezent, când mulți copii și adolescenți își petrec timpul tastând, dând scroll sau privind ecrane.

Autorii studiului arată că instrumentele de învățare digitală au multe avantaje, dar nu ar trebui să renunțăm la scrisul de mână în educație. Școli din Norvegia și Finlanda au renunțat deja la predarea scrisului de mână și au devenit digitale în totalitate.

Multe cadre didactice promovează scrisul la tastatură pentru că acesta creează mai puțină frustrare copiilor, care sunt capabili să scrie mai repede mai mult și sunt mai motivați să facă acest lucru pentru că le este mai ușor.

Autorii studiului arată că “Deprinderea scrisului de mână este un proces mai lent, dar este important pentru copii să treacă prin acesta. Mișcările complexe prin care dăm formă literelor de mână au o serie de beneficii. Când folosim o tastatură, facem aceeași mișcare pentru fiecare literă. Scrisul de mână necesită control asupra motricității fine și asupra simțurilor. Este important să activăm la nivelul creierului o stare propice învățării pe cât de des posibil. Aș folosi un calculator pentru a scrie un eseu, dar aș lua notițe de mână atunci când ascult un curs.”

“Creierul nostru a evoluat de-a lungul a mii de ani, pentru a acționa și a alege comportamentele cele mai potrivite. Pentru ca creierul să se dezvolte în cel mai bun mod posibil, este nevoie să îl folosim pentru activitățile pentru care este cel mai bine adaptat. Este nevoie să trăim o viață autentică. Să ne folosim toate simțurile, să petrecem timp în aer liber, să simțim toate tipurile de vreme și să cunoștem oameni diferiți. Dacă nu ne provocăm propriul creier, nu își poate atinge potențialul adevărat. Iar acest lucru va avea un impact asupra performanței școlare.”

Sursa: ScienceDaily.com

Sursa foto: Freepik.com

Învăţământ primar | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: webmaster | 28.05.2024 15:08 | 415 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

10 intrebari pentru sfarsitul de an scolar

Motivatia pentru invatare

Parentingul constient

Comunicarea parinte - copil

Trei aspecte ale rezilientei

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 17 evenimente

«IULIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

675 voturi | 9 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN