Şcoala cu
bune practici

49 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Temele pentru vacanța de vară – idei creative pentru clasele primare și clasele gimnaziale

Temele pentru vacanță sunt importante în prevenirea pierderilor în învățare, însă deseori motivația copiilor pentru a le realiza este extrem de scăzută. Alternativele creative ale temelor de vacanță pot trezi interesul copiilor pentru proiecte de vacanță în care să își exerseze abilitățile formate în timpul anului școlar, dar și în care să își exerseze creativitatea.

Iată câteva idei de alt fel de teme de vacanță pe care le puteți da copiilor, adaptabile atât pentru clasele primare, cât și pentru clasele gimnaziale:

Jurnalul de vară creativ

Regula este simplă: copiii vor ține un jurnal de vacanță fără a folosi însă cuvinte. Pot desena, picta, printa fotografii sau crea colaje care să exprime sau să sugereze experiențele și emoțiile trăite în fiecare zi de vacanță, dar nu pot folosi texte ????.  Suvenirurile precum biletele de tren/avion, plante uscate, scioci etc sunt de asemenea optțiuni potrivite.

Copiii de gimnaziu cu un simț artistic mai dezvoltat pot crea un jurnal audio – înregistrând sunete din locurile vizitate și editându-le pentru a crea un proiect artistic. Imagini filmate sau fotografiate pot fi de asemenea adăugate pentru o abordare mai completă.

Recenzia de carte sau de teatru

Cereți elevilor dumneavoastră să scrie o recenzie pentru o carte citită în vacanță sau pentru o piesă de teatru vazută în vacanță. Pentru clasele primare, le puteți oferi un template sau o serie de întrebări la care trebuie să răspundă pentru a crea o “recenzie”. Cel mai important aspect al acestei teme de vacanță este ocazia elevilor de a reflecta sincer la ceea ce au apreciat la o carte sau la o piesă de teatru și de a analiza felul în care aceasta a fost creată de autorul său.

Jurnalul lucrurilor pozitive

La finalul fiecărei zile de vacanță, elevii trebuie să scrie pe o bucată de hârtie un lucru pozitiv pe care l-au făcut în ziua respectivă sau un compliment care le-a fost adresat. La finalul vacanței, vor lipi toate bucățile de hârtie pe un carton în formă de inimă (sau în orice altă formă își doresc).

3x3 lucruri noi

Această temă le oferă copiilor libertatea de a alege ce vor descoperi și ce vor învăța. Singura regulă este ca lista fiecărui elev să cuprindă 3 lucruri noi descoperite din 3 domenii diferite – așadar 9 lucruri diferite ????.

De exemplu:

  • 3 scriitori români sau internaționali
  • 3 compozitori sau artiști muzicali
  • 3 pictori
  • 3 sporturi pe care copilul nu le-a încercat până atunci
  • 3 stiluri de arhitectură
  • 3 curente artistice etc.

Tema curajului și a fricii

Această temă de vacanță poate fi pe placul cadrelor didactice care vor să sprijine dezvoltarea emoțională a copiilor. Tema este simplă: copiii aleg o teamă pe care o au și care le limitează opțiunile și încearcă să o depășească în vacanță, cu sprijinul unui adult. Dacă aveți suficient timp, puteți să cereți copiilor să aleagă frica pe care o vor depăși înainte de venirea vacanței. La începutul anului școlar, elevii vor povesti pe scurt cum au depășit – sau nu ???? – frica pe care au ales-o la începutul vacanței. Atenție! Chiar dacă elevii nu reușesc să facă această temă, cel mai important este că au încercat și au învățat care sunt modalitățile care nu funcționează.  

Sursa foto: Freepik.com

Învăţământ primar | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: webmaster | 12.06.2024 15:30 | 324 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

10 intrebari pentru sfarsitul de an scolar

Motivatia pentru invatare

Parentingul constient

Comunicarea parinte - copil

Trei aspecte ale rezilientei

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 14 evenimente

«IULIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

631 voturi | 9 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN