Temele pentru vacanță și încurajarea copiilor de a citi
Unul dintre cele mai discutate și discutabile subiecte îl reprezintă temele de vacanță. Sunt păreri pro și păreri contra, atât în tabăra cadrelor didactice, cât și în cea a părinților.
Astfel, în timpul mandatului său, fostul Ministru al Educației, Mircea Dumitru, susținea că „în momentul de față, noi am lăsat lucrurile la rezonabilitatea profesorilor, dar ceea ce se întâmplă este că vacanțele de vară se transformă într-un fel de competiție, de concurs, câte sute sau mii de probleme să rezolvăm.
Să lăsăm deoparte ipocrizia. Noi, oamenii maturi, așteptăm vara ca să ne relaxăm, să ne odihnim, iar o elevă sau un elev care are șapte, opt, nouă ani, 11 ani, trebuie să lucreze încontinuu în așa fel încât în septembrie, când ajunge la școală, să nu o supere pe doamna învăţătoare sau pe doamna dirigintă şi să vină cu caietul de teme făcute, iar, dacă nu le-a făcut, eventual, să mai primească şi o notă proastă sau un calificativ prost.“
La rândul său, Delia Lungu, psihoterapeut și specialist Intuitext în educație, susține faptul că „sunt de acord cu afirmațiile de mai sus și este foarte potrivită comparația cu nevoia noastră de relaxare, a adulților. Nu întâmplător avem concediu 21 de zile pe an: ca să ne putem relaxa complet, să ne umplem bateriile.
Avem nevoie de zile libere în care să ne putem deconecta complet. Cum ar fi dacă nu am avea concediu sau dacă, în timpul concediului, ar trebui să lucrăm și pentru serviciu? Ne-am mai putea relaxa? Din păcate, sunt multe situații în care concediul nu este într-adevăr concediu pentru multe persoane. În condițiile în care noi adulții nu percepem timpul liber la adevărata valoare, atunci nu vom înțelege nici nevoia de timp liber a copiilor.
Ca urmare, îi «ținem ocupați» ca să aibă ceva de făcut, cu argumentul că trebuie să nu uite ce au învățat de-a lungul anului școlar. În vacanțe, copiii au nevoie de un alt tip de învățare: timp de calitate petrecut cu părinții, lecții în natură, activități și jocuri în familie care să consolideze ceea ce au învățat la școală, multă mișcare, ore de citit în familie, întărirea prieteniilor cu alți copii, etc.“
Astfel, pentru recapitularea materiei, le putem oferi copiilor resurse educaționale plăcute, cu un caracter ludic evident, tocmai pentru ca ei să nu perceapă exersarea pentru școală drept o obligație. Astfel, putem opta pentru...
- caiete de vacanță asemănătoare revistelor preferate ale copiilor;
- produse educaționale online, așa cum este ScoalaIntuitext.ro – platforma ce le prezintă copiilor din clasele I-IV materia școlară sub formă de jocuri de logică/ matematice, animații atractive sau experimente interactive de laborator.
De asemenea, importantă în timpul vacanței de vară este încurajarea plăcerii de a citi, iar pentru acest lucru, iată câteva recomandări:
- Alegeți lecturi din genurile preferate de copil: aventură, povești, lecturi despre animale etc. Atunci când recomandările profesorului sau ale părinților coincid cu preferințele literare ale copilului, motivația de a termina cartea este uriașă.
- Încercați să găsiți lecturi pline de haz, cu personaje vesele, care trec prin situații de viață specifice universului copilăriei, care se termină cu happy end. Evitați cărțile în care sunt prezentate personaje triste, care suferă și întâmplări care se termină tragic.
- Arătați interes pentru lectura zilnică a copilului. Întrebați-l ce a mai citit și rugați-l să vă povestească ceva interesant sau hazliu din cartea respectivă. Arătați-i că lectura este un element important din viața fiecărui om.
- Povestiți-i celui mic despre lecturile citite de dumneavoastră la vârsta pe care o are el acum. Arătați-i că vă amintiți cu multă plăcere de acele lecturi.
- Organizați în familie „Ora de lectură”, care poate fi seara, înainte de culcare, sau după amiaza, când arșița verii ne mână în casă. În acest timp membrii familiei citesc, fiecare lectura sa preferată sau adulții îl pot ruga pe copil să le citească ceva cu voce tare. Dacă există un frate mai mic, lectura pentru acesta ar trebui să fie o prioritate pentru copilul mai mare.
Interes general | Toate disciplinele | Ştiri
Propus de: Editura_Intuitext | 17.07.2019 14:18 | 1321 vizualizări
Comentarii (0)
Nu există niciun comentariu
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.