Zece principii pe care le putem prelua de la sistemul de învățământ finlandez
Elevii finlandezi obtin în mod constant rezultate bune la testele internaționale standardizate, precum PISA, atrăgând astfel atenția specialiștilor în educație din întreaga lume. Iată o analiză a sistemului de învățământ finlandez care poate explica calitatea ridicată a acestuia.
Nu există teste standardizate
Singurul examen standardizat pe care îl dau elevii finlandezi este examenul național de matriculare (Național Matriculation Exam), care este opțional, dat la sfârșitul liceului. De-a lungul anilor școlari însă, copiii sunt evaluați în mod individual, în funcție de obiectivele lor personalizate de învățare.
Cadrele didactice nu sunt trase la răspundere
În Finlanda, profesorii trebuie să atingă asemenea standarde de calitate încât nu este nevoie de un sistem riguros de evaluare a cadrelor didactice. Astfel, cadrele didactice nu sunt trase la răspundere pentru rezultatele obținute deoarece există un nivel ridicat de responsabilitate și conștiinciozitate asumate de către profesori. Cadrele didactice trebuie să obțină o diplomă de master înainte de a putea profesa, iar programele de formare didactică sunt printre cele mai riguroase și selective programe din țară. Cadrele didactice finlandeze știu că atunci când nu au o performanță bună este datoria lor să ia măsuri în această privință, nefiind nevoie de intervenția unui sistem birocratic care să îi evalueze.
Citiți continuarea articolului pe SuntPărinte.ro.
Interes general | Toate disciplinele | Ştiri
Propus de: SuntParinte_ro | 11.09.2018 11:34 | 624 vizualizări
Aflați mai multe despre SuntParinte.ro
Repetarea unui an școlar. Ce spun studiile despre efectele acestei măsuri
SuntParinte_ro | 22.01.2019
Academia Română și Asociația NeamUnit lansează aplicația „Mihai Eminescu, întreaga operă”
SuntParinte_ro | 15.01.2019
Comentarii (0)
Nu există niciun comentariu
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.