Ziua Internațională a Alfabetizării 2024. Tema din acest an: Alfabetizare pentru înțelegere reciprocă și pace
Data de 8 septembrie este celebrată în întreaga lume ca fiind Ziua Internațională a Alfabetizării. Tema anului 2024 este "Promovarea educației multilingvistice: alfabetizarea pentru înțelegere reciprocă și pace".
UNESCO va marca această zi printr-o Conferință ce va include ceremonia de decernare a Premiilor Internaționale UNESCO pentru Alfabetizare, un panel ministerial la nivel înalt, trei sesiuni tematice.
Prin organizarea a trei sesiuni tematice, organizatorii propun identificarea unor:
- modalități de îmbunătățire a politicilor și sistemelor de promovare a alfabetizării în contexte multilingvistice pentru o lume pașnică, justă și durabilă,
- programe eficiente pentru promovarea alfabetizării și a păcii în societățile multilingvistice
- modalități prin care poate fi consolidată legătura dintre activitățile de alfabetizare și un ecosistem de învățare de-a lungul vieții
Iată câteva date despre alfabetizare la nivel global, făcute publice de către UNESCO:
- Cel puțin 754 milioane de adulți și tineri cu vârsta peste 15 ani nu au abilitățile de bază de alfabetizare și de literație numerică. La nivel global, rata alfabetiării a crescut de la 85% la 87% în perioada 2015-2023.
- Progresul este inegal însă, 63% dintre adulții care nu au abilitățile de bază de alfabetizare fiind femei – adică 475 milioane de femei din întreaga lume. Acest procent a rămas neschimbat de-a lungul deceniilor.
- Factori diversi, precum genul, vârsta, locația, nivelul venitului sau diazabilitățile influențează nivelul alfabetizării.
- Copiii și adolescenții cu dizabilități au cu 42% mai puține șanse de a dezvolta abilități de bază de alfabetizare și literație numerică.
UNESCO premiază performanţa în domeniul alfabetizării de peste cinci decenii. Sute de proiecte, precum şi o serie de programe coordonate de către organizaţii non-guvernamentale şi personalităţi din întreaga lume au primit recunoaştere internaţională din partea UNESCO, ca răspuns la promovarea alfabetizării și obținerea unor rezultate semnificative.
Proiectul The Language Fusion – Integrating Non-Formal Learning into Multilingual Environments inițiat de Action Society, Padina, este nominalizarea României de anul acesta la Premiile Internaționale UNESCO pentru Alfabetizare.
Pentru a urmări Conferința in perioada 9-10 septembrie 2024 puteți accesa link-ul: UNESCO - Live Event
Sursă text și imagine:
Interes general | Toate disciplinele | Ştiri
Propus de: webmaster | 07.09.2024 18:47 | 265 vizualizări
Comentarii (0)
Nu există niciun comentariu
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.