Şcoala cu
bune practici

47 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Modelarea video- metodă de intervenție în recuperarea copiilor cu TSA

Interes general | Toate disciplinele

Propus de: veronica_frunzea | 01.04.2024 10:10 | Revista cadrelor didactice nr. 101/2024 | 36 vizualizări

Modelarea video este o formă de învățare observațională în care comportamentele dorite sunt învățate vizionând o demonstrație video și apoi mimând comportamentul modelului.

Modelarea video este o formă de învățare observațională în care comportamentele dorite sunt învățate vizionând o demonstrație video și apoi mimând comportamentul modelului. Metoda a fost utilizată pentru a preda multe abilități, inclusiv abilitățile sociale, de comunicare și de ordin motor, fiind, de asemenea, testată cu succes pentru a preda empatia. Metoda modelării video poate fi utilizată și ca o intervenție complementară pentru copiii cu tulburări de spectru autism, venind în completarea altor metode consacrate.
Fenomenul de învățare a reprezentat întotdeauna un interes aparte pentru domeniul științelor educației. Din perspectiva teoriei învățării sociale a lui Bandura, accentul este pus pe faptul că oamenii pot și învață eficient prin observarea celorlalți. Observându-i pe ceilalți, individul preia modele comportamentale, atitudinale sau tipare reacționale. Toate acestea, le codează și le stochează sub formă de informații despre comportament, pe care, în anumite sutuații de viață- asemănătoare sau nu- le reactivează și le utilizează ca element de validare a propriilor acțiuni.
În paradigma instruirii sociale este larg utilizat conceptul de învățare observatională.
Învățarea observațională se referă la aspectele cognitive și comportamentale schimbate care apar ca urmare a observării celorlalți angajați în acțiuni similare (Bandura, 1986).
Această abordare prin care are loc o învățare consistentă prin observare sau prin exemple, mai mult decât prin întărire directă, reprezintă una dintre trăsăturile dominante ale teoriei lui Bandura. El sugerează că învățarea prin observare poate fi explicată prin patru procese care apar în timpul sau la scurt timp după observarea unui model și care facilitează învățarea: atenție, retenție, producție și motivare (fig. 1) (Bellini, S., Akullian, J., 2007):
a) procesele atenţiei - este necesară orientarea atenţiei şi perceperea trăsăturilor relevante şi distinctive ale modelului; atenția apare atunci când o persoană observă aspecte relevante ale comportamentului și consecintele acestuia.
b) procesele mnezice necesare pentru memorarea comportamentului modelului şi stocarea lui într-o formă simbolică (enunț verbal, imagine etc.). Procesul de retenție se referă la acțiunile pe care subiectul le realizează pentru a reproduce comportamentul învățat. Retenția apare atunci când evenimentele modelate sunt codificate intern în simboluri semnificative și apoi stocate în memorie. Retenția materialului este îmbunătățită prin monitorizarea vizuală concurentă, cognitivă, repetiții și reproducere comportamentală
c) procese de reproducere / recunoaştere motorie care presupun folosirea reprezentărilor simbolice în ghidarea performanţei imitative; practic, acum are loc imitarea modelului şi realizarea comportamentului vizat. Se produce procesul de producție atunci când subiectul reproduce și repeta cu exactitate comportamentul modelat. Motorul procesul de producție este etapa în care reprezentările simbolice devin acțiuni.
d) procese motivaţionale care sunt condiţia reproducerii comportamentului modelului.
Întărirea externă acordată sau doar anticipată a făcut ca achiziţia comportamentului să fie urmată de performanţa imitativă; în context școlar, recompensele sociale (admiraţia celorlalţi, aprobarea, atenţia, lauda) putând contribui la efectuarea cu succes a comportamentelor imitative (Bandura, 1986)
După cum s-a menționat anterior, Bandura a indicat importanța atenției, retenției, reproducerii și motivației pentru ca învățarea observațională să aibă loc.
S-a emis ipoteza că modelarea video sprijină aceste procese în următoarele moduri:
- Televizorul sau monitorul video prin design oferă un domeniu de focalizare restrâns. Astfel, modelarea video pare să îmbunătățească atenția persoanelor cu autism, concentrând selectiv atenția asupra stimulilor relevanți. În acest proces, stimulii externi și auditivi sunt eliminați și copilul se poate concentra asupra informațiilor pertinente prezentate pe ecran.
- În al doilea rând, retenția este facilitată în procedurile de modelare video prin repetarea comportamentului țintă. Toate intervențiile de modelare video includ prezentarea subiectului a comportamentului – țintă în mod repetat, ceea ce ajută la stabilirea și menținerea comportamentului în memorie. Copilului i se oferă stimulii exacți sau situațiile așa cum sunt prezentate în videoclip. Astfel, videoclipul permite repetarea aceluiași model și proceduri precise conducând la producerea comportamentului - următoarea componentă esențială a învățării observaționale.
- În al treilea rând, tehnicile de modelare video sunt în general procese active care permit reproducerea comportamentului observat prin practică. De exemplu, Taylor și colab., (1999) au inclus practica comportamentală ca parte a procesului de achiziționare a abilității de joc la doi copii cu autism. După ce subiecților li s- au oferit jucăriile, aceleași ca și în scenele de modelare video, li s- a cerut să se implice și să imite comportamentul după vizualizarea fiecărei scene.
- În sfârșit, în termeni de motivație, copiii cu autism afișează o afinitate pentru televizor, tabletă, sau calculator, spre exasperarea părinților. Urmărirea video este asociată în mod obișnuit cu recreerea și astfel poate fi văzută cu o mai mare receptivitate și entuziasm.
Modelarea este definită ca fiind procesul prin care un individ sau un model demonstrează comportamentul pentru a fi imitat. Comportamentul modelat poate fi prezentat in vivo (viu), înregistrat (de exemplu filmat) sau imaginat.
După ani de cercetare, Albert Bandura a concluzionat că modelarea este o metodă puternică de a preda și de a perfecționa anumite abilități.
Ce este modelarea video (video modeling)?
Modelarea video este o metodă vizuală de predare, care constă în observarea de către copil a unui video în care este redat modelul unui comportament țintă sau a unei abilități, iar apoi copilul imită comportamentul / abilitatea observată. Este o metodă nouă de lucru în terapia copiilor cu autism sau alte întârzieri de dezvoltare, încă foarte puțin folosită la noi în țară. Metoda are la bază teoria învățării observaționale elaborată de psihologul Albert Bandura, precum și numeroase studii ce au demonstrat că oamenii, în special copiii, învață observându-și semenii. Albert Bandura, este de părere că este nevoie de atenție la model și motivație, pentru ca un copil sa învețe să imite pe altcineva, observând totodată, conform cercetărilor, că un copil este mai motivat să urmărească un model care are același sex, vârsta și îi seamănă fizic.
Folosirea tehnologiilor, pentru a învăța noțiuni, comportamente și chiar, abilități sociale este din ce în ce mai răspândită în terapia persoanelor cu TSA, deoarece s-a observat că acestea, interacționează mai bine cu interfețele tehnice decât cu oamenii, procesul educativ devenind astfel mai eficient. Totodată, mediul social poate fi confuz, un amănunt poate îi poate distrage atenția copilului de la procesul de învățare astfel încât învățarea în sine poate fi compromisă.
În studiul intitulat „Video Modeling: Why Does It Work for Children with Autism?”, Corbett și Abdullah (2005) definesc trăsături ale elevilor ci TSA care pot explicade ce modelarea video este eficientă în special în grupul lor. Aceste trăsături speciale includ:
- preferința pentru stimulii vizuali și predarea vizuală
- evitarea interacțiunii față în față
- capacitatea de a procesa informația vizuală înaintea celei verbale
Utilizarea elementelor vizuale în abordarea terapeutică a copilului cu TSA, este o strategie recunoscută și utilizată de specialiști din întreaga lume. Murray S. și Noland B. afirmă că „modelarea video utilizează elemente vizuale, la un nivel superior, combinând o strategie convevnțională cu noile strategii pentru a crea un instrument de învățare mai eficient”. (Murray, S., Noland. B., 2015)
În numeroase studii s-a arătat că modelarea video este una dintre cele mai eficiente metode pentru predarea aptitudinilor sociale şi a comportamentelor ţintă a copiilor cu autism. Achiziţiile privind comportamentele sociale şi de limbaj care pot fi predate utilizând modelarea video sunt: limbajul receptiv, limbajul expresiv, achiziţii academice şi funcţionale, comportamente de interactiune socială, cereri spontane, achiziţii pentru joc, perceperea emoţiilor celorlalţi. De asemenea, studiile au arătat că abilităţile dobândite prin modelarea video sunt menţinute în timp şi transferate către persoane sau situaţii. (http: // monicaberceanu. ro/ tag/ modelare-video/ )
Modelarea video pare a fi deosebit de benefică pentru predarea unei varietăți de abilități la persoanele cu autism, inclusiv creșterea vocalizării și a comunicării, abilități sociale și de joc, prelucrarea emoțiilor sau abilități motorii. A fost, de asemenea, utilizată în mod eficient pentru a promova generalizarea abilităților de cumpărături la tineri și adulți cu autism și alte dizabilități moderate până la severe. De la utilizarea toaletei, până la modelarea scrisului de mână, aproape orice sarcină poate fi analizată, descompusă și prezentată copilului într-un film video, fie pe tabletă sau PC astfel încât să îi trezească dorința de a imita.

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 32 evenimente

«MAI 2024»
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

430 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN