Şcoala cu
bune practici

71 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Dragostea pentru arta

Clasa a 7-a
Scoala Gimnaziala "Gheorghe Lazar" Zalau, Zalau, Salaj

Din 1901, în fiecare an pe data de 10 decembrie sunt acordate Premiile Nobel persoanelor care au excelat și au adus cele mai mari servicii umanității în anul precedent. Categoriile premiate sunt medicina, chimia, economia, fizica, literatura şi pacea. Dar de ce nu beneficiază și pictura de această onoare?
Sufletul nostru se zbate într-o „cușcă” numită corp omenesc, iar singura sa cale de scăpare se află în mâinile picturii. Ea este singura care poate descifra mesajele acestui mecanism complex și îi poate redobândi sufletului independenţa, chiar dacă este pe o perioadă scurtă de timp, ca o vacanţă; recreaţie în care el se așterne pe hârtie sub forma unor vârtejuri colorate, găsind astfel Grădina Edenului, în care Premiul Nobel reprezintă, deocamdată, fructul interzis.
Imaginația conlucrează cu Pictura, perfecționând-o ani de zile, ca într-un final să dețină un tezaur emoțional imens. Ea este, de fapt, poarta către sufletului nostru, firul Ariadnei pentru oamenii ce vor să ne descopere cu adevărat și cea mai vastă și profundă expresie a sensibilității. La rândul ei, este captivă într-o lume în care prea puțini îi descoperă adevărata valoare. Ar trebui să încercam din răsputeri să spargem zidurile de sticlă ce impedica Pictura să defileze pe covorul roșu, iar îngerului său păzitor, Imaginația, să nu îi tăiem aripile cu monotonie și superficialitate.
În Pictura, răul și binele se contopesc, formând un tot unitar, conturând astfel Viața. Ea este cea care frânge rectilinia pe care o urmăm cu toții și construiește în locul său un drum plin de obstacole pe care odată ce le depășim, ne fac să privim dintr-o altă perspectivă viața. Cum am putea știi ce este fericirea dacă nu am experimentat supărarea? Cum să ne bucurăm de soare dacă nu am trecut niciodată prin ploaie? Tot ce pare acum dificil, va deveni o nimica toată după câțiva ani în care ne vom înfrunta cu probleme și emoții noi.
Deoarece sparge orice tipar, pictura este pe cât de frumoasă, pe atât de greu de evaluat. Este un domeniu nonconformist, în care fiecare artist are un alt mod de a-și expune pe pânză ideile și gândurile. Arie în care lucrurile sunt percepute altfel, în care viața are mai multe contururi. Valuri de emoții și sentimente scapă din tablouri și ne izbesc puternic, făcându-ne să îngenunchiem în fața măreției cu care au fost zidite. Mări de pasiune și înduioșare se formează înăuntrul galeriilor de artă, iar sentimentul pe care îl experimentezi când înoți în aceste lacrimi ale pământului, este inefabil.
Pentru mine , asta înseamnă Pictura. Un loc unde nu contează rangul tău social, ce avere deții sau cum te văd alții. Un univers în care, să fii sensibil și să fii tu însăți, este cea mai de preț calitate, un univers paralel lumii noastre, în care toți pun accent pe frumusețea fizică și îți cer să te schimbi. Iar pentru asta, ar trebui să îi fim recunoscători Picturii …

Breban Bianca,
Clasa a VII-a A, Scoala Gimnaziala „Gh.Lazăr”, Zalău,
Prof. coord. Iacob Diana Laura

Propus de: grecia11 | 11.11.2013 21:39

0 comentarii

523 vizualizări
Mulţumesc 0 voturi

Materiale înscrise:

Dragostea pentru arta

11.11.2013 21:41

doc 36KB

Premiile Nobel

11.11.2013 22:04

doc 35KB

Un om pentru omenire

11.11.2013 22:09

txt 4KB

Premiile Nobel

12.11.2013 06:57

doc 40KB

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 6 evenimente

«NOIEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Toate evenimentele

Sondajul zilei

Sunteți un profesor care învață tot timpul? Alegeți un răspuns și comentați

14 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN