Arta prelucrarii lemnului
Clasa a 8-a
Scoala Gimnaziala "Nicoalae Popoviciu" Beius, Beius, Bihor
Din strămoşi, se ştie că locuitorii din zona Maramureşului s-au ocupat cel mai mult cu prelucrarea lemnului.
Având multă pădure, oamenii harnici si talentaţi au pastrat tradiţia şi frumuseţea caselor şi obiectelor confecţionate din lemn.
În urma cu sute de ani isi confecţionau case mici din lemn şi biserici acoperite cu şindrilă precum si porţi din lemn, sculptate manual.
Deşi, in zilele noastre, tehnica moderna a adus in actualitate aparate electrice de prelucrat lemnul, maramureşenii au conservat tehnicile tradiţionale. Ei continua sa construiasca case de lemn, mai mari decât in trecut, cu balcoane pe care sunt incrustate diferite motive traditionale, iar in interiorul locuintelor se gaseste mobilier din lemn, sculptat manual.
Din experienţă, oamenii ştiu foarte bine ce esenţă de lemn este mai potrivită pentru constructii, mobilier sau sculptura in lemn.
Ei stiu deasemenea ca lemnul se taie iarna, dupa caderea frunzelor.
Uneltele folosite erau: securea, firezul, barda, fierăstrăul, tiparul, scoaba, cuţitul, dalta, aţa şi creta.
În multe sate din Maramureş, prelucrarea lemnului era principala sursa de existență. Este o meserie foarte grea, dar frumoasă. Defapt, indiferent de meseria practicata, daca eşti bun şi o practici cu drag, ai şi omenie şi aprecierea satenilor si satisfacţia că ţi-ai intreţinut singur familia.
Multe construcţii de lemn cum ar fi case ţărăneşti, mori de vânt, biserici pot fi admirate la muzeul satului din Bucureşti sau Sibiu.
Meseria este brăţară de aur dacă ştii s-o preţuieşti!
Aceste informatii le-am cules de la bunicul meu din Maramures, unde imi petrec vacantele de vara.
Propus de: rodica_barlau | 31.01.2014 23:56
2 comentarii
Comentarii (2)
11.02.2014 19:09 rodi_dragoi
Felicitari!
12.02.2014 12:02 Erika_Naty
felicitari, proiectul este foarte frumos!
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.