Meserii care mor-Dogarii
Grupa mare
Gradinita cu program prelungit Nr.3 Petrosani, Petrosani, Hunedoara
Cum poate un buştean de răşinoase sau un lemn de alun să se transforme într-un butoi sau un ciubăr? Erau în tot atelierul găleţi de lemn pentru mulsul laptelui, găleţi pentru fântâni, vase pentru carne, căzi pentru prune sau varză, butoaie de toate mărimile , putini. Toate erau atunci necesare în viaţa de zi cu zi a locuitorilor satului şi a satelor din împrejurimi.
Am încercat să aflu tainele meseriei de dogar.
Meşteşugul prelucrării traditionale a lemnului este practicat pe meleagurile româneşti din cele mai vechi timpuri, exprimând preocuparea şi aptitudinile meşterilor populari pentru modelarea şi prelucrarea lemnului în majoritatea zonelor istorice ale României: Banat, Bucovina, Dobrogea, Maramureş, Moldova, Muntenia, Oltenia şi Transilvania.
Arta populară românească a prelucrarii lemnului ocupa un loc important în complexul structurii europene de veche traditie.. Au fost realizate studii şi cercetări privind metodele tradiţionale de prelucrare a lemnului (laic, religios) a obiectelor artizanale din lemn şi a altor produse finite din lemn, precum şi tehnicile de prelucrare abordate de meşterii populari de-a lungul timpului.
Propus de: mariamirela | 05.02.2014 19:27
0 comentarii
Materiale înscrise:
05.02.2014 19:31
Comentarii (0)
Nu există niciun comentariu
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.