campul magnetic
19 noiembrie 2007, 12:43
pentru cei interesati, cateva date despre campul magnetic
Învăţământ liceal - Fizica - Proiecte educaţionale - Clasa a 10-a; Clasa a 11-a; Clasa a 12-a;
17 materiale
Review-uri (0)
0 stele
Adăugaţi un review
Nu există niciun review
Proiecte educaţionale recomandate de comunitatea Didactic.ro
Campul magnetic al curentului electric 1
Învăţământ liceal - Fizica - Lecţii - Clasa a 10-a;
petcuc | Liceul Pedagogic "D.P.Perpessicius" Braila
1 comentariu
Campul magnetic, interactiuni magnetice
Învăţământ liceal - Fizica - Lecţii - Clasa a 10-a;
elenafizica | Colegiul National Banatean Timisoara
0 comentarii
Învăţământ liceal - Fizica - Diverse - Clasa a 10-a;
danoprisan | Liceul Regina Maria Dorohoi
0 comentarii
Comentarii (3)
22.11.2007 09:41 oanamihaela
Apreciez calitatea informaţiilor şi modul clar de prezentare, fără o încarcare excesivă a slide-urilor, dar ar trebui să aliniaţi la ambele margini texul, chiar dacă aceasta presupune câteodată un mic efort de împărţire în silabe. Aspectul grafic este mult îmbunătăţit. In final orice material trebuie sa indice bibliografia şi trebuie semnat.
23.11.2007 11:02 constantin_stanescu
In afara observaţiilor din comentariul de mai sus, cred că ar mai fi şi altele, referitoare la erori mai grave.
1. Se spune "Magnetismul este o forta invizibila care atrage unele metale, in special fierul si otelul." Această exprimare, exact în forma de mai sus, am întâlnit-o intr-un referat de pe referate.ro. Ea conţine o confuzie gravă, pentru că magnetismul nu este o forţă, ci un fenomen. Forţa este o mărime fizică. Apoi, ce este aceea o forţă invizibilă (din punctul de vedere al definiţiei propriu-zise)? Există şi forţe vizibile?
2. Mai departe, se spune: "DIPOLUL este un material feromagnetic ale carui molecule se comporta ca niste mici magneti."
Această afirmaţie conţine şi ea o eroare gravă. Dipolul nu este un material, eventual există materiale cu structură dipolară, dar asta este o altă problemă. Explicaţia magnetismului s-a dat de ceva vreme, dar ea a exclus existenţa sarcinilor magnetice, fiind vorba de momentele magnetice la nivel microscopic şi de orientarea acestora.
3. În continuare se spune: "sensul liniilor de camp magnetic este indicat de polul nord al acului magnetic, tangent la acea linie de cimp". Eu personal, înţeleg de aici că polul nord al acului magnetic este tangent la linia de câmp. Trecând totuşi peste exprimatrea echivocă, ce duce la confuzii, care mai este sensul câmpului magnetic în lipsa acului magnetic?
4. Citez în continuare (cu "copy and paste"): "Campul magnetic in jurul unui fir conductor parcurs de curent electriceste format din cercuri concentrice cu centrul pe conductor, fiind amplasat intr-un plan perpendicular pe conductor." Câmpul magnetic nu este nicidecum format din cercuri, liniile de câmp fiind de fapt circulare.
5. Slide-ul următor, despre campul magnetic al unui conductor circular parcurs de curent electric, conţine două exprimări demne de celebrul personaj Gâgă. Nici slide-ul despre solenoid nu este prea departe de această situaţie.
Testul care urmează este menit să "bage în ceaţă" orice elev, oricât de silitor ar fi el. Cu ce ar trebui să completeze elevul spaţiile libere de la afirmaţia:
"Polii magnetului sunt: ....."? Probabil că răspunsul ar fi "roşu şi albastru", nu-i aşa?
La întocmirea unui test, atât întrebările, cât şi variantele de răspuns trebuie să fie foarte clare, fără ambiguităţi şi posibilitatea de interpretări. Orice test, odată întocmit, trebuie şi el testat şi validat. Pe câte eşantioane a fost testat acesta? Cu ce rezultate?
Dacă materialul ar fi fost conceput pentru clasele de gimnaziu, poate că nu ar fi fost aşa de rău, dar văd că este pentru clasele de liceu. Ca urmare, lipsa de rigurozitate nu mai este deloc scuzabilă.
Îmi pare rău că trebuie să spun aceast lucru, dar materialul nu este nicidecum la nivelul pretenţiilor CNL "Al. Odobescu" (al cărui absolvent, întâmplător sau nu, sunt şi eu).
O revizuire drastică a materialului de către autoare (care să nu mai folosescă drept material bibliografic referate ale elevilor, de pe Internet) se impune.
18.01.2008 18:08 baghiusa
Eu intr-adevevar voi vota cu 10 pentru doamna Mariana Andronescu.Proiectul este foarte ca continut insa ca obiectivele exterioare a proiectului, eu cred ca nu ajunge niste elemente modernizatoare si elegantel.
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.