M U N T E L E
9 octombrie 2008, 04:39
Muntele este o formă de relief care este o ridicătură a scoarţei pământului care se extinde deasupra terenului limitrof pe o suprafaţă limitată, fiind mai mare decât dealul, de obicei stâncoasă şi depăşind înălţimea de 800 de m. Există desigur un mare spaţiu de libertate în a aprecia pe plan local ceea ce constituie un munte sau nu. Munţii acoperă suprafeţe de aproximativ 52% din Asia, 36% din America de Nord, 25% din Europa, 22% din America de Sud, 17% din Australia şi doar 3% din Africa. Per ansamblu, circa 22% din suprafaţa uscatului Terrei este muntoasă. De asemenea, 1 din 10 oameni locuiesc în zone montane. Absolut toate fluviile şi râurile importante ale planetei izvorăsc şi sunt alimentate din surse montane, respectiv mai mult de jumătate din umanitate depinde vital de apa montană. Adjectivele muntos şi montan sunt utilizate pentru a descrie suprafeţele montane şi lucrurile asociate cu acestea. Substantivele muntean (munteni) desemnează locuitorii permanenţi ai munţilor, respectiv pe cei care sunt frecvent prezenţi ca oaspeţi a muntelui în calitate de iubitori ai acestuia. Munţii României sunt Munţii Carpaţi, cu cele trei subdiviziuni ale lor, Carpaţii Orientali, Carpaţii Meridionali şi Carpaţii Occidentali, respectiv Munţii Dobrogei. Sursa: WIKIPEDIA
Fondul muzical sugerează şuierul vântului, urletul lupilor, revărsarea izvoarelor şi a torentelor; melodia aparţine unor populaţii din zonele montane, având un specific aparte.
Învăţământ gimnazial - Geografie - Proiecte educaţionale - Clasa a 5-a; Clasa a 6-a; Clasa a 7-a; Clasa a 8-a;
1565 materiale
Review-uri (0)
0 stele
Adăugaţi un review
Nu există niciun review
Proiecte educaţionale recomandate de comunitatea Didactic.ro
MAREA MEDITERANĂ LA CONTACTUL DINTRE DOUĂ LUMI
Învăţământ gimnazial - Geografie - Lecţii - Clasa a 5-a; Clasa a 6-a; Clasa a 7-a; Clasa a 8-a;
florian | Colegiul "Mihai Viteazul" Ineu, Arad
1 comentariu
coordonatele geografice ale Pământului
Învăţământ gimnazial - Geografie - Lecţii - Clasa a 5-a;
30101974 | Colegiul National "Dimitrie Cantemir" Onesti
1 comentariu
unitati structurale, evolutia geologica si substantele minerale utile ale Africii
Învăţământ gimnazial - Geografie - Lecţii - Clasa a 6-a;
gotainacucoara | Gimnaziul "Gheorghe Asachi"
1 comentariu
Comentarii (1)
20.07.2010 18:45 nicoleta_danila
Foarte interesanta animatia, in special "jocul" de culori! Cand te feliciti ca stii sa faci destule la PC vezi un astfel de material si iti spui ca mai ai cale lunga sa atingi performante de acest gen... :( Felicitari pentru materialele realizate!!!!! Va imaginati ca nu le pot vedea pe toate :D datorita numarului impresionant (din ce am mai vizitat eu, sunteti utilizatorul didactic cu cele mai multe materiale postate)... Asa ca, inca o data va felicit din toata inima!!!!!!!!!!!!!!!
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.