Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Afecțiunile ochiului: factori de risc, simptome și tratament

Învăţământ gimnazial | Biologie

Propus de: alimargal1 | 20.08.2024 09:47 | Revista cadrelor didactice nr. 110/2024 | 99 vizualizări

Problemele ochiului pot fi inofensive sau pot semnala boli serioase. Majoritatea afecțiunilor pot fi corectate cu ajutorul ochelarilor sau a intervențiilor chirurgicale.

1.Introducere
În lumea agitată și tehnologică în care trăim, sănătatea ochilor devine din ce în ce mai importantă. Cu toate acestea, mulți dintre noi nu acordăm suficientă atenție sănătății ochilor, până când întâmpinăm probleme semnificative. Așadar, este crucial sa aruncam o privire mai atentă asupra celor mai întâlnite afecțiuni ale ochilor, pentru a înțelege mai bine cum sa le prevenim și să le gestionăm.
2. Miopia
Factorii de risc: sunt strâns legați de istoria medicala a familiei, dar și de lecturile prelungite. In acest caz vor apărea probleme la condus si greutăți când vă uitați la televizor sau când faceți sport.
Simptome: vedere încețoșată si oboseală
Ce se întâmplă: In mod normal, in cazul miopiei unul dintre globurile oculare este prea lung. O altă cauză poate fi și o cornee cu o formă anormală. Razele de lumina se focalizează doar în față retinei, nu direct pe aceasta. Miopia apare, în general, la copii și la adolescenți și se stabilizează în jurul vârstei de 20 de ani.
Tratament: Miopia poate fi tratată cu ochelari, lentile de contact sau, în unele cazuri, cu intervenții chirurgicale.

3. Hipermetropia
Factorii de risc: Cei mai mulți oameni se nasc cu o forma ușoara a hipermetropiei, dar în copilărie se corectează problema. Atunci când aceasta persista, este posibil să vedeți obiectele îndepărtate foarte clar, iar cele apropiate în ceață. Hipermetropia este genetică.
Simptome: probleme cu cititul, oboseala ochilor si dureri de cap.
Ce se întâmplă: În hipermetropie, cauza este un glob ocular prea scurt. Razele de lumina se focalizează în spatele retinei. În cazurile severe de hipermetropie, mai ales după vârsta de 40 de ani, și vederea la distanță poate deveni neclară. Forma anormală a corneei sau a cristalinului poate cauza, de asemenea, hipermetropia.
Tratament: Hipermetropia poate fi tratată cu ochelari, lentile de contact sau, în unele cazuri, cu intervenții chirurgicale.

4. Prezbitismul
Factorii de risc: Vârsta - la fel ca parul cărunt sau ca ridurile, problemele la citire apar pe măsură ce îmbătrânim.
Simptomele: apar, în general, după 40 de ani. Prezbitismul se manifestă prin pierderea calității vederii în două cazuri distincte: la distanță (miopia) și/sau la apropiere (hipermetropia).
Ce se întâmplă: Globii oculari devin mai puțin flexibili și nu își pot schimba forma pentru a se concentra pe obiectele care se afla la depărtare.
Tratament: Prezbitismul nu poate fi tratat, dar pierderea abilității de focalizare a ochilor poate fi corectată prin folosirea de lentile de corecție, fie sub forma ochelarilor ori a lentilelor de contact.

5. Cataracta
Factorii de risc: Vârsta, intervenții chirurgicale la ochi, expunere excesiva la razele solare fără lentile protectoare, diabetul zaharat
Ce se întâmplă: Cataracta este o afecțiune în care cristalinul ochiului devine opac si afectează vederea. Cataracta se poate dezvolta intr-unul sau ambii ochi. Aceasta este principala cauza a orbirii la nivel mondial. Cataracta poate apărea la orice vârstă, putând fi prezenta chiar de la naștere, dar este mai frecventă la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani.
Simptomele: vedere încețoșată; orbirea in preajma luminilor, in timpul nopții; dificultatea de a vedea noaptea; sensibilitatea la lumina puternica;
Tratament: Intervenția chirurgicala pentru îndepărtarea si înlocuirea cristalinului opac cu o lentilă artificiala este extrem de eficienta, peste 90% dintre acești pacienți văzând mai bine după îndepărtarea cataractei.

6. Reguli de igienă ale ochilor
Menţinerea unui stil de viaţă sănătos, dar și o serie de reguli esenţiale pot îmbunătăţi sau menţine vederea sănătoasă la orice vârstă. Iată câteva recomandări:
- Consultaţi un oftalmolog în mod regulat.
- Cunoașterea istoricului bolilor oftalmologice din familie poate preveni progresia și favoriza tratamentul precoce al unor probleme oculare.
- Păstraţi-vă o greutate corporală normală. Obezitatea predispune la boli sistemice cu implicaţii oculare (de exemplu, diabetul) .
- Adoptaţi o dietă echilibrată. Fructele și legumele au rol protector asupra bolilor oftalmologice. Consumaţi mai ales legume cu frunze verzi (spanac, varză, kale), dar și alimente bogate în omega 3, precum peștele gras (somon, ton, somn) și seminţele oleaginoase (migdale, nuci, alune etc.)
- Nu fumaţi sau lăsaţi-vă de fumat.
- Păstraţi o bună igienă a ochilor și a lentilelor de contact.
- Purtaţi ochelari de soare. O bună protecţie oculară împotriva razelor UV A și UV B scade riscul de apariţie a bolilor oculare.
- Purtați echipament de protecţie oculară când condiţiile de muncă o cer: protejarea ochilor previne accidentele de muncă.
- Lăsaţi-vă ochii să se odihnească. Atunci când lucrăm de aproape perioade lungi sau stăm mult la computer și ne concentrăm, uităm uneori să clipim. Recomandat este să facem pauze dese în astfel de situaţii pentru a nu ne “obosi” ochii.

7.Bibliografie
https://www.catena.ro/aflați-care-sunt-cele-mai-întâlnite-afecțiuni-ale-ochilor
https://www.medlife.ro/articole-medicale/afectiunile-ochiului-cauze-simptome-si-tratament.html
https://monzametropolitan.ro/afectiune/10-reguli-pentru-menținerea-sănătații-ochilor/
https://ro.wikipedia.org/wiki/Prezbitism

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 2 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Gânduri la începutul anului școlar 24/25. Votați dar vă rugăm să și comentați!

86 voturi | 3 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN