Şcoala cu
bune practici

77 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Cascada Vălul Miresei - ,,Minunǎția Apusenilor”

Învăţământ gimnazial | Geografie

Propus de: maricord | 24.07.2020 08:10 | Revista cadrelor didactice nr. 65/2020 | 288 vizualizări

Cascada Vălul Miresei este situată pe versantul estic al masivului Vlădeasa din Muntii Apuseni, în arealul localității Răchițele din comuna Mărgău si reprezinta unul din principalele obiective turistice din judetul Cluj

Cascada Vălul Miresei - ,,Minunǎția Apusenilor”
Prof. Marilena Cord
Din culmile granitice ale Vlădesei, de sub piramidele de calcar ale Pietrelor Albe, pornesc la vale ȿuvoaie cristaline, dând naștere celei mai frumoase cascade din Munții Apuseni: Cascada Vălul Miresei. Unii îi spun Cascada Răchițele, de la numele satului de care aparține.
Cascada Vălul Miresei ( Răchiţele) este situată pe versantul estic al masivului Vlădeasa din Muntii Apuseni, pe Valea Stanciului, în arealul localității Răchițele din comuna Mărgău, județul Cluj. Se află la o altitudine de 1000 m, o cădere a apei de peste 30 de metri şi trei trepte de 5m, 8m si 34m. La baza treptei superioare există o marmită adâncă cu diametrul de 10 m, care asigură o dispersie a apei în evantai, care seamănă cu un voal de unde ȿi numele de Vălul Miresei. Pe timp de iarnă peretele stâncos îngheață, fiind un excelent loc de escaladă pe gheață pentru cei pasionați de alpinism.
Cascada este asezatǎ la granita cu parcul natural Muntii Apuseni ȿi ofera priveliȿti de basm atât vara cât si iarna. De la cascadǎ, pasionatii muntelui ȿi amatorii de drumetii pot urca pe jos, pe un traseu marcat la Lespezile Albe, unde exista un punct panoramic asupra întregii vai respectiv a Masivului Vladeasa sau pot explora peȿterile si grotele turistice neamenajate, însǎ doar însotiti de persoane autorizate.

O legendă veche amintește că numele cascadei vine de la faptul că ȋn vremuri ȋndepǎrtate o mireasă ar fi căzut de pe stâncile abrupte ale Vladesei din zona unde este cascada, iar voalul ei a rămas agățat pe stânci. Acolo, nuntașii s-au oprit și au început să plângă, astfel formându-se cascada. În realitate, numele s-ar putea atribui formei cascadei care seamăna cu un voal alb de mireasa.

.

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 10 evenimente

«DECEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Toate evenimentele

Sondajul zilei

Sunteți un profesor care învață tot timpul? Alegeți un răspuns și comentați

50 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN