Şcoala cu
bune practici

52 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Cum ne putem îmbunătăți memoria?

Învăţământ primar | Consiliere si orientare

Propus de: micky_26 | 21.10.2022 22:04 | Revista cadrelor didactice nr. 90/2022 | 263 vizualizări

Se oferă sugestii naturale de îmbunătățire a memoriei și a
sănătății creierului.

Cum ne putem îmbunătăți memoria?
Prof. Cornea Mihaela
Școala Gimnazială nr. 30, Brașov

Pe lângă exercițiul de a învăța sârguincios, mulți elevi și studenți apelează la tot felul de suplimente medicamentoase pentru a-și îmbunătiți memoria și capacitatea de învățare. Acest tip de pastile sunt la mare căutare, mai ales în perioada examenelor.
O alternativă, naturală, la consumul de medicamente sunt fructele, legumele, dar și alte alimente, care au un conținut bogat de substanțe ce ajută la îmbunătățirea capacității de concentrare.
De exemplu, afinele se află în topul alimentelor pentru memorie. În plus, studiile de specialitate au arătat că un consum zilnic ajută la păstrarea capacităților intelectuale la un nivel ridicat. Potrivit specialiștilor, fructele au anumiți compuși care ajută neuronii să comunice mai bine între ei, lucru care se menține, chiar și pe măsură ce se înaintează în vârstă.
Căpșunile au calitatea de a proteja creierul și memoria. Mai mult, un studiu recent demonstra ca persoanele care consumă afine, căpșune și spanac au o capacitate de a memora mult mai bună decât alții ce nu consumă asemenea alimente. Spanacul este bogat în compuși antiinflamatori și antioxidanți ce încetinesc îmbătrânirea celulelor creierului, fiind unul dintre puținele alimente cu acid alpha-lipoic, recunoscut ca protector neuronal.
Macroul, sardinele, heringul, codul negru, tonul, somnul, somonul și păstrăvul conțin cele mai mari cantități de acizi grași Omega-3, esențiali pentru buna funcționare a creierului, dar și a inimii și a sistemului cardiovascular. Peștele și untura de pește furnizează serotonina, care este neurotransmițătorul bunei dispoziții în creier. De asemenea, combat inflamația din vasele de sânge și din țesutul cerebral. Ne ajută să învățăm mai repede și să ne concentrăm mai bine. Pe de altă parte, peștele este și un antidepresiv puternic, deoarece ajută la ameliorarea stresului, a agresivității și a ostilității, deoarece conțin litiu natural (acesta fiind un leac natural pentru tulburările de dispoziție).
Zahărul poate fi considerat un prieten, dar și un dușman al creierului. Creierul are nevoie de glucoză pentru a funcționa la capacitate maximă, însă în cantități moderate, deoarece nivelurile prea ridicate sau prea scăzute de glucoză în sânge periclitează buna funcționare a acestuia. Glucidele sau zaharurile sănătoare, așa-zisele „glucide bune” pot fi găsite în următoarele alimente: fructe și legume proaspete, fructe și legume uscate, zarzavaturi, cereale integrale și produse fabricate din acestea, lactate degresate, nuci și alune de orice fel.
Oamenii de știință au o veste bună pentru cei care adoră ciocolata. Consumată o dată pe săptămână, aceasta stimulează memoria și concentrarea, potrivit unui nou studiu. În cadrul studiului, cercetătorii au descoperit că participanții care au mâncat orice fel de ciocolată, cel puțin o dată pe săptămână au avut rezultate mai bune la unele teste de memorie comparativ cu cei care nu s-au răsfățat astfel, arată Daily Mail. Dar atenție la excese!!! Tot ce este prea mult, strică.
Vitamina B6 îmbunătățește memoria, fiind chiar un antidot pentru pierderea ei. De asemenea, îmbunătățește starea de spirit și tratează tulburările de somn. Surse naturale de unde putem găsi această vitamină sunt: carnea, peștele, cerealele integrale (orezul brun, fulgii de ovăz), legumele proaspete și uscate (varza, spanacul, cartofii, broccoli, etc), fructele oleaginoase, laptele, ouă, semințele de floarea-soarelui, drojdia de bere.
Acidul folic (vitamina B9) revitalizează memoria. El tratează cu succes depresia, combate atacurile cerebrale și previne boala Alzheimer. El poate fi luat din: ficat, lactate, legume verzi.
Vitamina E are multe puteri, dar cea mai mare este, probabil puterea antioxidantă. Surse recomandate de vitamina E sunt: migdalele, alunele, nucile, legumele cu frunze verzi, germenii de grâu, semințele de floarea-soarelui, ardeii, busuiocul și oregano, caisele uscate, măslinele (murate sau verzi), carnea de pui, peștele.
Vitamina C, numită și „salvatoarea creierului” este un antioxidant puternic care activează creierele tinere și nu numai. Luptă împotriva declinului mintal și a atacurilor cerebrale. Sursele naturale sunt: citricele, sucul de acai, merișoarele, ardeiul gras, papaya, varza deBruxelles, spanacul, guava, cimbrul și pătrunjelul, legumele cu frunze verde închis, broccoli, conopide, kiwi, coacăzele.
Iar lista de alimente ce favorizează învățarea ar putea continua...Putem evidenția faptul că avem nevoie de o alimentație sănătoasă, corespunzătoare, dacă ne dorim ca și creierul nostru să funcționeze la potențial maxim și pentru a preveni disfuncțiile lui, îmbolnăvirea sau îmbătrânirea prematură.

Bibliografie:
- Mihaela Bilic (2011) – „Sănătatea are gust. Ghid nutritiv pentru familie”, Ed. Curtea vehe, București, Colecția „Să fii sănătos!”;
- Jean Carper (2007) – „Cum să-ți păstrezi sănătatea creierului”, Ed. Curtea Veche, București;
-https://www.dailymail.co.uk/health/article-3458518/Good-news-chocoholics-Eating-treats-week-boosts-memory-concentration.html

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 17 evenimente

«IULIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

670 voturi | 9 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN