Articolul aduce în prim-plan informații actuale despre o formă frecventă de bullying, la fel de gravă: cyberbullyingul.
Cyberbullyingul
Interes general | Toate disciplinele
Propus de: elena2789 | 20.08.2024 09:46 | Revista cadrelor didactice nr. 110/2024 | 140 vizualizări
Cyberbullyingul
Ce este cyberbullyingul?
Cyberbullyingul este acea formă de bullying ce implică folosirea tehnologiilor digitale. El se poate petrece pe rețelele sociale, pe platformele cu mesagerii, pe platformele de jocuri și pe telefoanele mobile.
Cyberbullyingul este un comportament repetat, cu scopul de a speria, de a rușina sau de a înfuria pe cei țintiți, ca de exemplu:
• distribuirea unor vorbe mincinoase sau postarea unor poze/ videoclipuri stânjenitoare pe rețelele sociale;
• trimiterea unor mesaje foto-video amenințătoare, abuzive sau care dor prin intermediul platformelor;
• furtul identității cuiva și trimiterea unor mesaje răutăcioase de pe conturi false.
Bullyingul față în față și cyberbullyingul se pot petrece simultan, însă cyberbullyingul lasă o urmă digitală, o dovadă care poate deveni utilă pentru a ajuta la oprirea abuzului.
Cum facem diferența între o glumă și bulling?
Cu toții facem glume, însă uneori este greu de spus când cineva se distrează sau încearcă să te rănească, mai ales în online. Uneori, scuza oamenilor care fac asta este „e doar o glumă, nu o lua în serios!”
DAR dacă tu te simți rănit sau vezi că ceilalți râd de tine în loc să râdă împreună cu tine, atunci gluma a ajuns deja departe. Iar dacă aceasta continuă, deși ai spus persoanei respective să se oprească, deoarece te simți deranjat de ea, atunci ar putea fi bullying. Iar când bullingul se desfășoară online, poate determina o atenție nedorită din partea unui grup mare de oameni, inclusiv străini.
Stoparea cyberbullyingului nu este doar despre a evidenția formele de bullying, ci recunoașterea faptului că fiecare om merită respect atât în online, cât și în viața reală.
Care Sunt Efectele Cyberbullingului?
Când bullying-ul are loc online, se creează impresia că ești atacat din toate părțile, chiar din interiorul căminului tău. Și pare o situație fără ieșire. Efectele pot dura o perioadă mare de timp și pot afecta o persoană în mai multe feluri:
1. MENTAL- persoana respectivă se simte supărată, rușinată, jenată, rănită, timorată, chiar furioasă.
2. EMOȚIONAL- persoana respectivă se simte rușinată sau își pierde interesul asupra lucrurilor pe care obișnuia să le iubească
3. FIZIC- OBOSEALĂ (insomnii) sau experimentarea unor simptome precum dureri de stomac sau de cap.
Cui ar trebui să ma adresez când cineva mă agresează online?
Dacă tu consideri că ești victima unui bulling online, primul pas este să vorbești cu cineva în care ai încredere, precum părinții, un membru apropiat al familiei sau un alt adult de încredere. La școală, poți lua legătura cu consilierul școlar, antrenorul de sport sau profesorul preferat (ori online, ori direct, în față). Dacă nu te simți confortabil să să vorbești cu un cunoscut, caută o linie telefonică specifică țării în care te afli pentru a vorbi cu consilier profesionist.
Dacă bullyingul se întâmplă pe o platformă socială, ia în calcul blocarea utilizatorului și raportarea contului la platformă. Companiile social-media sunt obligate să își țină utilizatorii în siguranță. Poate fi de folos să începi să aduni dovezi (capturi de ecran sau mesaje pe telefon) pentru a arăta ce se întâmplă. Dacă ești în pericol imediat, atunci contactează poliția sau linia de urgență!
Cum pot să îmi ajut prietenii să raporteze un caz de cyberbulling?
Oricine poate deveni victima cyberbullyingului. Dacă observi că acest lucru se întâmplă unui cunoscut de-al tău, încearcă să îi oferi sprijin! Este important să îl asculți, să înțelegi de ce nu vrea să raporteze cazul de cyberbullying și să înțelegi cum se simte. Trebuie să îi faci cunoscut faptul că nu e nevoie să raporteze nimic formal, dar este crucial să vorbească cu cineva care i-ar putea ajuta. Dacă tot nu dorește raportarea incidentului, atunci ar trebui să vorbești cu un adult care să îi ajute în această situație.
Nefăcând nimic, prietenul meu ar putea înțelege că nimănui nu îi pasă de el sau că toți sunt împotriva lui. Cuvintele tale pot face o diferență!
Cum pot preveni ca informațiile personale să fie folsite pentru a mă umili pe social media?
Gândește-te de două ori înainte de a posta sau distribui orice personal pe platformele digitale- poate rămâne în online pentru totdeauna și poate fi folosit pentru a te răni mai târziu!
Nu îți face cunoscute detalii personale, cum ar fi adresa, numărul de telefon sau numele școlii! Învață despre setările de confidențialitate de pe aplicațiile tale preferate și decide cine își poate vedea profilul, cine îți poate trimite mesaje sau cine poate comenta la postările tale!
Sitografie:
www.unicef.org
Comentarii (0)
Nu există niciun comentariu
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.