Şcoala cu
bune practici

52 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Eseu despre o varietate de plagiat

Învăţământ gimnazial | Limba şi literatura română

Propus de: geaninaenea | 05.07.2023 23:02 | Revista cadrelor didactice nr. 96/2023 | 738 vizualizări

Plagiatul reprezintă prezentarea drept creație personală a creațiilor intelectuale originale ale unui autor, în contexte sociale în care creațiile personale sunt recunoscute și recompensate

Profesor:Chirica Geanina Florentina
Școala Gimnazială Nr.1 Unțeni

Eseu despre o varietate de plagiat

„Plagiatul reprezintă prezentarea drept creație personală a creațiilor intelectuale originale ale unui autor, în contexte sociale în care creațiile personale sunt recunoscute și recompensate”. (http://cursuri.sas.unibuc.ro/etica/wp-content/uploads/2018/12/Ce_este_plagiatul.pdf, 2018).
Prin plagierea unei lucrări„ se încalcă atât drepturile morale ale autorului(de a fi recunoscut ca autor, de a publica anonim sau sub pseudonim creația), cât și a drepturilor de proprietate intelectuală asupra creației respective”. (http://cursuri.sas.unibuc.ro/etica/wp-content/uploads/2018/12/Ce_este_plagiatul.pdf, 2018).
Singurele excepții care nu pot fi considerate plagiat sunt acelea când autorul renunță la ele sau atunci când opera este disponibilă în mod public fără a avea vreo restricție.
Plagiatul de tip copy-paste sau clonă,constă în copierea intocmai a unei lucrări scrisă de o altă persoană fără să utilizezi corect ghilimelele și să indici sursa exactă.
Un caz de plagiat de tipul copy-paste(în prima sa lucrare) este cazul rectorului David Nicolae Ungureanu,din cadrul Academiei de Poliție,care este doctor în drept și științe militare.Rectorul a fost acuzat că ar fi plagiat ambele lucrări de doctorat.
A doua lucrare s-ar încadra în plagiatul prin citare parțială, rectorul plagiază 6 pagini din lucrarea de doctorat a lui Adrian Iacob,fostul rector al Academiei de Poliție.
Plagiatul prin citare parțială constă în prelucrarea conținutului dintr-o lucrare a unui individ ți asupra căruia se intervine într-o măsură mai mică, nu se utilizează ghilimele aferente dar nici nu se indică sursa exactă a celor scrise;adică autorul de drept și opera sau lucrarea.
Conținutul celor două lucrări de doctorat, una din 2013 iar cealaltă din 2009 este confirmat de CNATDCU și documentat de jurnalista Emilia Șercan.
Lucrările.au fost verificate și în urma verificării cu un soft antiplagiat, mai întâi în 2016 și mai apoi în 2018 , rezultă în urma acestei verificări că una din lucrări a fost plagiată aproape în întregime iar cealaltă aproape jumătate.
Teza de doctorat intitulată „Drept internațional umanitar aplicat în noile tipuri de conflicte armate”, plagiază din volumul „Drept internațional umanitar”, publicat în 1999 de Ion Dragoman,conducătorul primului său doctorat, care a comis , la rândul său, autoplagiate. (https:/pressone.ro/urgia-la-academia-de-politie-xii-un-rector-doua-doctorate-doua-plagiate, 2021).
Metoda cea mai eficientă de verificare a plagiatului este cea a introducerii într-un soft care depistează în ce proporție este plagiată lucrarea.O altă metodă este cea a recitirii lucrării și a confruntării lucrării rectorului cu lucrarea,volumul,din care acesta a plagiat.
În cazul în care se constată că o lucrare este plagiată se pot aplica sancțiuni printre care se numără destituirea dintr-o funcție de conducere(acolo unde este cazul),i se poate cre retragerea lurării sau a lucrărilor publicate,eventual rescrierea lor,retragerea titlului de doctor pentru că s-a încălcat atât etica cât și deontologia universitară și buna conduită în cercetare. Plagiatul este considerat o problemă destul serioasă, o greșeală foarte gravă indiferent dacă este comisă intenționat sau neintenționat(din neatenția celui care o comite sau din superficialitate).
Pentru a evita un astfel de plagiat,adică de tip copy-paste, rectorul putea să scrie citatele utilizând ghilimelele și să precizeze corect autorul și sursa de fiecare dată când făcea o citare din acel volum,ar fi putut face o reformulare a ideilor utilizând cuvintele sale sau un rezumat și bineînțeles să precizeze mai apoi și sursa acestora.Rectorul ar fi putut de asemenea să recitească lucrarea și să observe dacă fiecare afirmație și argument ,chiar și noțiunile teoretice utilizate, sunt clare cititorului, adică cui aparțin acestea și dacă el este autorul inițial al lor.Simpla precizare a bibliografiei la sfârșitul lucrării nu este suficientă.
Deși când este vorba de plagiat contează numărul de rânduri,accentul fiind pus pe cantitate dar nu trebuie să uităm că cel mai important lucru este aspectul moral al acestuia, care ar trebui să fie mult mai important,adică să nu conteze doar aspectul cantitativ.
Foarte importantă este în domeniul academic este respectarea normelor de etică chiar dacă studenții se pot inspira fără să vrea din scrierile diverșilor autori. Important este ca de fiecare dată când cineva se inspiră sau citează din operele altcuiva, să pună ghilimelele potrivite și să precizeze sursa că altfel se produce un furt sau plagiat.
Chiar dacă intenția autorului este aceea de a se inspira,creând la rândul său un studiu intelectual mai bun,spre deosebire de creațiile altor autori, dacă efectul lucrării este cel de a crea confuzie în rândul celor care citesc între autorul real și cel semnatar, atunci clar este vorba despre plagiat.
Datorită faptului că avem la îndemână diferite surse de informare pe internet, există chiar site-uri care pun la dispoziția celor care doresc lucrări în schimbul unor sume de bani.Cel mai rău lucru este că cei care se fac vinovați de plagiat fie nu primesc nicio pedeapsă ,fie nu sunt descoperiți.
Plagiatul în domeniul academic ,din păcate, nu poate fi oprit, deoarece încă nu există legi specifice, care să fie și respectate,în privința celor care plagiază.Pentru că plagiatul nu este sancționat la timp și în mod corespunzător el continuă ,acesta fiind un lucru destul de grav fără nicio cale de rezolvare deocamdată.
Bibliography
http://cursuri.sas.unibuc.ro/etica/wp-content/uploads/2018/12/Ce_este_plagiatul.pdf.
https:/pressone.ro/urgia-la-academia-de-politie-xii-un-rector-doua-doctorate-doua-plagiate.
Sancțuni referitoare la încălcarea eticii și deontologiei universitare și a bunei conduite în cercetare,Volume cap.IV,2013
https://www.uaic.ro/wp-content/uploads/2013/12/3CoduldeEtica.pdf.

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 17 evenimente

«IULIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

672 voturi | 9 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN