Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Gllobalizarea și limba engkeză

Învăţământ liceal | Limbi moderne

Propus de: Alinacris2018 | 17.05.2023 08:54 | Revista cadrelor didactice nr. 94/2023 | 364 vizualizări

Limba engleză este o limbă internațională, globală, cunoscută și folosită de mai mult de o treime din populația globului, în toate domeniile de activitate și personale.

Globalizarea și limba engleză

Prof. Traian Alina-Ileana, Colegiul Tehnic „Costin D. Nenițescu” Piteşti

În contextul actual, învățarea unei limbi străine este mai mult decât obligatorie. După aderarea la Uniunea Europeana, locurile de munca în străinătate sunt mai accesibile. Însă o condiție este cunoașterea unei limbi străine de circulație internațională, nivel B1. Dintre acestea, limba engleză ocupa primul loc. La noi în țară, limba engleză este obligatorie în majoritatea școlilor. Însă se studiază și la grădinițe și în învățământul primar. Bilingvismul a devenit o necesitate, nu este doar o modă.
Astăzi se vorbește tot mai mult de globalizare și efectele acesteia. Nu există o definiție universal acceptată a acestui termen, deoarece aceasta cuprinde multe procese complexe, din diverse domenii ale societății. Conform Wikipedia , globalizarea este „întrebuințată pentru a descrie un proces multicauzal care are drept rezultat faptul că evenimente care au loc într-o parte a globului au repercusiuni din ce în ce mai ample asupra societăților și problemelor din alte părți ale globului … este termenul modern folosit la descrierea schimbărilor în societăți și în economia mondială, care rezultă din comerțul internațional extrem de crescut și din schimburi culturale.”
Călătoriile și mass-media au făcut ca lumea să fie mai deschisă tuturor oamenilor. Și cum am putea face acest lucru mai ușor? Cum am putea să ne înțelegem unii pe alții, venind dintr-un spațiu unde se vorbește o limbă și ajungând în alt loc, unde se vorbește o cu totul altă limbă? Printr-un limbaj comun, desigur. Această limbă este în prezent limba engleză. Găsim vorbitori de engleză pe toate continentele, în toate colțurile lumii, fie că e vorba de școală, de comerț, de industrie sau de cultură. Este folosită în toată lumea în toate formele sale: scrisă, vorbită, formală, informală şi sub forma registrelor specializate: economic, juridic, tehnic, jurnalistic. A devenit lingua franca prin excelență, limba centrală a comunicării internaționale în domeniul afacerilor, politicii, administrației, ştiinței şi în lumea academică, fiind în acelaşi timp şi limba dominantă a publicității globale şi a culturii populare. Limba principală în domeniul computerelor este engleza, ea constituind limbajul scris pentru protocoalele Windows şi Internet. De asemenea, engleza este limba utilizată în procedurile de siguranță, cum ar fi controlul traficului aerian. „Peste două treimi din numărul total al oamenilor de ştiință ai lumii scriu în engleză, trei pătrimi din corespondența internațională e scrisă în engleză şi 80% din informația sistemelor de recuperare de date electronice mondiale e stocată în limba engleză”
Traducerea de carte reprezintă un alt aspect al dominației limbii engleze. O mare parte din cărți sunt scrise în limba engleză în original. „Într-un anumit sens, această dominație nu surprinde deloc. După cum arată destinul celorlalte limbi, utilizarea unei limbi se află în strânsă legătură cu ritmurile puterii. Engleza este limba maternă a celor două puteri hegemonice moderne, Marea Britanie şi SUA. Mai mult, această putere este exercitată în toate domeniile vieții omeneşti: economic, politic, militar şi nu în ultimul rând, cultural.”
Există o multitudine de termeni ştiințifici şi tehnici, care sunt folosiți în multe limbi în varianta englezească. Astfel, termeni ca: businessman, barter, broker, dealer, computer, marketing, management, manager, dumping, know-how, trend - sunt folosiți azi fără a-i mai traduce. Această invazie de termeni englezeşti şi americani poate fi numită globalizarea vocabularului.
Internetul este supraaglomerat de informații în limba engleză. Vedem copii și tineri care accesează canale ca YouTube, văd diverse vloguri, trailere, discuții despre jocuri, dansuri, muzică – toate în limba engleză. Și au o ușurință în a o înțelege și a o învăța. Este prezentă practic peste tot. Dintre toate manualele de limbi străine, manualele de limba engleză prezintă cea mai mare varietate și acest lucru este normal, până la urmă.
Ziare de largă circulație din întreaga lume vorbesc despre limba engleză ca limbă a globalizării. La noi, de exemplu există mai multe articole pe această temă, cum ar fi cel din ziarul Adevărul: „Engleza, limba globalizării - O întâlnești pretutindeni. O vorbesc ca limbă maternă 380 milioane de oameni și, probabil, încă două treimi pe atât ca prima limbă străină. Un miliard de oameni o învață, cam o treime din întreaga populație a lumii are de-a face cu ea într-un sens sau altul, și se prevede ca până în 2050 jumătate din omenire și-o va fi însușit în măsură mai mică sau mai mare. Este limba globalizării - a afacerilor internaționale, a politicii și diplomației. E limba computerelor și a Internetului.”
Copiii trebuie încurajați de mici să învețe o limbă străină. În afară de meditațiile particulare și de orele din școală, există multe alte forme de învățare a acestei limbi. Metodele utilizate pentru învățarea unei limbi străine s-au perfecționat mult de-a lungul timpului. Cele mai la îndemână sunt resursele online, foarte multe gratuite. Le putem găsi, de exemplu, pe http://learnenglish.britishcouncil.org/en, http://learnenglishteens.britishcouncil.org/, http://learnenglishkids.britishcouncil.org/en, https://www.britishcouncil.ro/engleza/invata-online/gratis, http://www.englishexercises.org/, https://www.fluentin3months.com/free-online-english-language-lessons și multe altele. În contextul prezent al globalizării, acest lucru nu mai este un moft, este o necesitate. Se vorbește chiar că copiii ar trebui să vorbească foarte bine două limbi străine, deoarece limba engleză nu mai este considerată un atu, fiind atât de cunoscută și de folosită.
Revenind la ce am discutat până acum, învățarea limbii engleze poate aduce multiple beneficii în viața profesională, oferă acces la informații noi, ajută la mărirea universului cultural (cărți, filme, muzică, jocuri), te ajută atunci când călătorești, îți oferă șanse mai bune în găsirea unui serviciu mai bine plătit și avansarea în carieră, oferă satisfacție personală. Limba engleză este o limbă internațională, globală, cunoscută și folosită de mai mult de o treime din populația globului, în toate domeniile de activitate și personale. Și trebuie să ținem seama de faptul că nu este limbă oficială pentru cei care o vorbesc, cum este limba chineză, de exemplu, altă limbă foarte utilizată.

Bibliografie:
D. Crystal, The Cambridge Encyclopaedia of Language, Cambridge University Press, 1987: 358
D.Held, A. McGrew, D.Goldblatt, J.Perraton, Transformări globale. Politică, economie și cultură, Stanford University Press, 1999: 391
https://adevarul.ro/news/societate/engleza-limba-globalizarii-1_50abec2c7c42d5a66 3828765 / index.html
https://ro.wikipedia.org/wiki/Globalizare

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

66 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN