Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Harta Mentală sau Cartografierea Gândurilor

Interes general | Toate disciplinele

Propus de: chirtanraluca | 13.05.2022 19:41 | Revista cadrelor didactice nr. 86/2022 | 888 vizualizări

Harta mentală este o tehnică interectivă de învăţare. Ea stimulează emisfera dreaptă şi emisfera stângă a creierul nostru.

HARTA MENTALĂ sau Cartografierea Gândurilor

Harta mentală este o tehnică de învățare prin care informațiile sunt structurate ierarhic, pornind de la un nod central, folosind diverse culori și simboluri pentru informația care se structurează.
Tehnica este relativ nouă, iar părintele ei este Tony Buzan.
Ce introduce nou, Tony Buzan în “cartografierea gândurilor” sau harta mentală este folosirea celor două emisfere ale creierului: emisfera stângă și emisfera dreaptă. Emisfera stângă este partea rațională, logică, care se ocupă de analiza problemelor pe care urmează să le rezolvăm, iar emisfera dreaptă este emisfera artistiscă, emoțională a noastră. Harta mentală echilibrează aceste emisfere ale creierului nostru și ne ajută să accesăm în mod consranr informația care este stocată în memoria noastră.
Anul acesta școlar prin prisma pandemiei, ne-a forțat să ne digitalizăm. Mulți dintre noi, cadre didactice, părinți, elevi ne-am alfabetizat digital. În toată această conjunctură de școală online, aveam o îngrijorare: Cum voi preda online? eu fiind adepta jocurilor, de tip gameboard, de socializare, muncă în echipă, iar brusc eram nevoită să-mi adaptez conținutul , acționând asupra conexiunii inverse individual și nu întâmplător am dat peste cartea lui Tony Buzan, Arta stăpânirii Hărții Mentale. Gata! găsisem soluția, lucrului îndividual: hărțile mentale. Eu eram fascinat de harta mentală și m-am oprit doar la această carte. Am descoperit și coggle (este nevoie de cont) și mindmaps.app (nu aveţi nevoie de cont).
Nu am folosit-o doar în munca individuală a elevilor, ci am folosit-o și în consolidarea conținului.
Pentru coggle este nevoie de cont, dar elevii pentru a folosi mindmaps.app nu au nevoie de cont.
Când am folosit harta metală?
Consolidare, în cazul de față, la unitatea de învățare Mecanisme Cognitive Superioare și am folosit mindmaps.app.

Organizarea ideilor în activitatea despre recunoștință; am folosit coggle.it.

Când au folosit elevii harta mentală?
Organizarea materialului de învățat pentru examen.

Exercițiu individual.

Desigur o hartă mentală se poate realiza și folosind o coală albă de hârtie și instrumente de colorat.

De fiecare dată când am dat un exercițiu în care elevii aveau de realizat o hartă mentală, am lăsat oportunitatea de a alege: o aplicaţie sau prin desen ( o coală albă de hârtie şi creioane colorate ).
Aplicațiile crello și canva au șabloane cu harta mentală. Le-am folosit când am creat aceste materiale dedicate părinților și nu numai.
crello

canva

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

53 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN