În lumea jocului de șah copilul descoperă realitatea, fapt ce conduce spre o dezvoltare intensivă a unei generații capabile să sintetizeze și să analizeze problemele existenței. Iar pentru unii dintre elevi ȘAHUL va deveni sensul vieții.
ÎN UNIVERSUL JOCULUI
Învăţământ primar | Toate disciplinele
Propus de: natalitagrosu | 08.02.2016 19:17 | Revista cadrelor didactice nr. 21/2016 | 426 vizualizări
Jocul este cea mai atractivă activitate din viața omului. Fiecare joc, mai ales cele intelectuale, necesită de la implicații săi un pic de creație. Omul creator se consideră lider în viață. Ca să fie lider omul are nevoie de o cultură. Cultura jocului de șah poate fi considerată ca un element de educație, un joc pentru orice vârstă, ceea de ce au nevoie nespus de mult copiii.
După părerea mea, a fost un pas oportun când la data de 16.03.2009, prin Hotărâre de Guvern, s-a luat decizia ca șahul să fie o disciplină obligatorie în clasele primare sub denumirea "Inițiatori în arta șahului". Însuși obiectul rămâne neschimbat, dar denumirea lui poate fi modificată spre atracția elevului și pedagogului, de exemplu "Arta jocului de șah","Educație prin jocul de șah","Teoria și metoda jocului de șah". Fiind învățătoare în clasele primare, am observat că datorită acestei activități, la elevi se dezvoltă atât capacitatea creatoare, abilități și aptitudini, imaginația, cât și capacitatea de gândire abstractă, limbajul, memoria de lungă durată, atenția voluntară etc. Ei se implică cu un mare interes în activitatea creatoare, totodată cu o neasemuită dorință luptă pentru a obține victorii, pentru a învinge, pentru a fi mereu pe primul loc. De asemenea, este o șansă prin care copilului i se oferă posibilitatea de a degaja surplusul de energie pe care o posedă la această vârstă. Copilul, cunoscând și însușind procesul jocului de șah, va avea fundamentul educației mai solid, care poate fi oportun în viața lui din viitor.
Comentarii (0)
Nu există niciun comentariu
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.