Alimentaţia sănătoasă este nu doar o temă frumoasă de dezbatere, ci o adevărată problemă a societăţii contemporane. Un proiect educativ pe această temă nu rezolvă problema, dar atrage atenţia asupra acesteia.
Mănânc sănătos şi mă dezvolt frumos!
Interes general | Toate disciplinele
Propus de: ficosu_ina | 17.12.2014 22:56 | Revista cadrelor didactice nr. 6/2015 | 1423 vizualizări
Se întâmplă frecvent să constatăm, ca părinți sau ca educatori, că lipsa de mişcare şi alimentaţia neechilibrată produc efecte şi în cazul copiilor, care suferă de obezitate şi alte boli de nutriţie.
Printre principalele cauze care duc la starea de obezitate a copiilor în creştere cele mai cunoscute sunt: alimentaţia necorespunzătoare, cu consum exagerat de fast-food, snacksuri şi alte semipreparate, modul de viaţă sedentar, lipsa exerciţiilor fizice, înlocuite timp îndelungat cu şederea în faţa televizorului sau a calculatorului. De aceea, problema alimentaţiei sănătoase nu trebuie neglijată, cu atât mai mult în cazul copiilor.
Proiectele educative pe tema “alimentaţiei sănătoase” aduc în atenţia elevilor şi părinţilor faptul că varietatea culinară, cantitatea moderată, aportul de fructe şi legume ajută la îmbunătăţirea stării generale de sănătate şi reduc riscul apariţiei bolilor de orice natură.
O alimentaţie corectă ne asigură aportul de vitamine, minerale şi alte substanţe de care cu toţii şi, cu atât mai mult copiii, avem nevoie pentru dezvoltarea noastră fizică şi intelectuală.
Scopul principal al unui astfel de proiect este formarea unui comportament alimentar sănătos.
Dintre activităţile şi resursele necesare:
Piramida alimentaţiei
Discuţii cu medical nutriţionist;
Observarea piramidei alimentaţiei raţionale;
Descrierea importanţei alimentelor observate pentru menţinerea sănătăţii;
Explicarea aşezării alimentelor în piramida alimentaţiei raţionale;
Realizarea unei piramide a alimentaţiei raţionale.
Elevi, părinţi, medic nutriţionist;
Fişe cu reprezentarea piramidei alimentaţiei raţionale.
Alimente sănătoase
Prezentarea alimentelor sănătoase şi a unei diete echilibrate;
Realizarea unor decoraţiuni din fructe şi legume;
Realizarea unor desene despre vitamine;
Expoziţie de produse;
Elevi, părinţi, medic nutriţionist;
Fructe şi legume;
Obiecte de bucătărie;
Panouri şi mese pentru expoziţie.
Bucătari pricepuţi
Pregătirea unor reţete simple şi sănătoase;
Prezentarea produselor realizate;
Analiza acestora de către bucătarii invitaţi;
Premierea şi analiza proiectului.
Elevi, părinţi, bucătari;
Diverse produse şi ustensile alimentare;
Şorţuri şi bonete de bucătar, mănuşi de unică folosinţă;
Diplome, cărţi de bucate.
Evaluarea proiectelor:
Analiza fiecărei activităţi şi a rezultatelor obţinute sub forma unor ,,jurnale de bord’’.
Realizare unor portofolii şi expoziţii cu lucrările elevilor.
Crearea unor pliante, afişe, filmuleţe pe tema activităţii.
Întocmirea de albume cu fotografii însoţite de impresii ale copiilor despre alimentaţia sănătoasă.
Comentarii (0)
Nu există niciun comentariu
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.