Optimismul este o atitudine mentală, care are la bază comportamente concrete pozitive, atunci când ne aflăm într-o situație dificilă. Este acel sentiment de siguranța că există cel puțin o soluție pentru a rezolva orice problemă.
Optimismul
Învăţământ gimnazial | Consiliere si orientare
Propus de: teodoramihailescu | 02.06.2020 23:10 | Revista cadrelor didactice nr. 69/2021 | 1327 vizualizări
Consilier scolar: Teodora Mihailescu
Optimismul nu este ceva cu care ne naştem ci dimpotrivă este un fel de a gândi pe care îl putem dezvolta.
Optimismul este o alegere.
Când trăim evenimente negative alegem să gândim într-un anumit fel si să avem o anumită atitudine faţă de viitor - mai optimistă, sau, dimpotrivă, mai pesimistă. Sunt persoane care consideră că avem nevoie de voință pentru a deveni optimiști, iar pentru a gândi optimist, e nevoie să avem încredere in noi, să fim realiști dar și pragmatici, pentru că a fi optimist înseamnă si să ne transformăm gândirea optimistă în acțiune.
Cu alte cuvinte, optimismul poate fi învățat la diverse vârste din etapele de dezvoltare ale vieții noastre. Aceia care au primit un anumit tip de educație de la o vârstă fragedă și au fost apreciați și răsplătiți pentru eforturile din copilărie, cărora li s-a insuflat încrederea în ei, au devenit persoane optimiste. Mulți dintre noi luăm ca model oamenii optimiști a căror viața este aparent mai frumoasă.
Cum recunoaștem o persoana optimistă? - Persoanele optimiste au încredere în ele și în oameni, în general; - Interacționeză foarte ușor cu persoanele din jurul lor; - Daca li se intamplă ceva rău, au puterea să iși asume partea lor de vinovăție; - Găsesc mai usor soluții la probleme, fiind mai relaxați; - Optimiștii se mobilizeză mult mai ușor; - Persoanele optimiste sunt interesate să fie fericite, nu neapărat să aibă mereu dreptate; - Optimiștii sunt mai fericiți, mai sănătoși, mai împliniți, mai energici și mai plini de viață;
La baza acestei atitudini stau cu siguranță asumarea și motivarea. În realitate avem mai multe de câștigat dacă vedem partea plină a paharului, dacă alegem optimismul în defavoarea pesimismului. Viața ne oferă șansele de care avem nevoie pentru a ne forma și de a ne dezvolta. Depinde de fiecare dintre noi de ce parte a baricadei dorim să fim.
Unii oameni sunt în mod natural mai optimişti decât ceilalţi.
Persoanele care sunt optimiste sunt tonice, fac mai bine faţă evenimentelor stresante, trăiesc mai mult, se vindeca mai ușor chiar când suferă de boli grave, şi nu în ultimul rând, au o viaţă mai fericită şi cu succese în comparaţie cu persoanele pesimiste. Pentru a deveni optimişti trebuie să ne înconjurăm de oameni cu atitudine pozitivă și astfel vom începe să învăţăm această atitudine de la ei. În situaţii dificile trebuie să ne concentrăm pe „partea plină a paharului” fără să ignorăm cu totul problemele; înţelegem că problemele fac parte din viaţă, dar le putem depași pentru că avem abilităţile şi strategiile necesare. Să zâmbim! Astfel ne vom simţi mai bine, mai fericiti şi mai optimiști în ceea ce priveşte prezentul si viitorul. Totodată, putem să ne cultivăm atitudinea optimistă gândind optimist.
Să repetăm afirmații de genul :
1. „Orice este posibil.”
2. „Voi alege intotdeauna ce sĂ fac în viaţă.”
3.„ Până şi cea mai lungă călătorie începe cu un prim pas.”
4. „Voi privi partea pozitivă a lucrurilor şi voi cultiva atitudinea optimistă.”
Acolo unde există optimism se poate vorbi și despre o inteligență adaptativă, pentru că optimiștii sunt receptivi, se adaptează mult mai ușor și reușesc să-și modifice cu ușurință comportamentul. Compania optimistilor este preferată de cei din jur.
Comentarii (0)
Nu există niciun comentariu
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.